Wat een verrassend nieuws:

de gemeente Amsterdam telt de meeste ambtenaren in verhouding to het aantal inwoners.

Telegraaf berichtte deze week over een ranglijst van gemeenten met de meeste ambtenaren per aantal inwoners. ,,Wat voor mensen hebben tijd over om dergelijk onderzoek te doen?” vraag je je dan af.

Maar belangrijker nog: ,,Wie zit er op deze informatie te wachten?!”

Amsterdam heeft per duizend inwoners bijna twintig ambtenaren in dienst. Persoonlijk zit ik niet op dit soort facts & figures te wachten tijdens mijn ontbijt. Dan is mijn irritatieniveau al weer gestegen tot ver boven mijn besef en dat komt dan niet door de kop koffie. En dat voor een krant die -door de bank genomen- van die lekker oppervlakkige stukken brengt. Sensatiebeluste koppen boven de stukken op de voorpagina.

Sensatiebelust zou dit berucht moeten zijn. Het betreft echter een kortje ergens op pagina ontelbaar. De niet oplettende lezer kijkt er overheen. Maar dat komt omdat de voorpagina moest openen met “Bos geeft inkomsten vliegtax uit aan nieuwe subsidies” of iets in die trant.
Op zoek naar lekker positief nieuws vind ik dan de zin ,,De gemeente Amersfoort, ruim 60.000 inwoners, werkt het meest efficiënt. Er werken nog geen zes ambtenaren per duizend inwoners,” weinig geruststellend. Integendeel! Moeten we nu allen gaan denken: “Godzijdank is Amersfoort zo goed, zij hebben slechts 360 ambtenaren in dienst.”
Wat een gekke wereld leven we toch in. Iemand ideeën voor meer van dit soort staats-gerelateerde ranglijsten? Als we toch niks beters te doen hebben…

Geschreven door Dagny

8 REACTIES

 1. Het nut van dergelijke onderzoeken is enorm groot. Het is een "beleidsinstrument".
  Je kunt er normen mee stellen.
  Je kunt ook harmoniseren.

  Omdat Amersfoort maar 6 ambtenaren heeft, moet daar de service aan de burgers wel heel slecht zijn. Zij moeten instructie krijgen om minstens Amsterdam te banderen.
  Dat betekent dan ook dik 800 nieuwe banen.
  Een "echte" overheidsoplossing voor de werkloosheid!

 2. Ik heb even op wiki gekeken; Amsterdam telt 750.000 inwoners. Dat is dus 750×20=15.000 ambtenaren in dit socialistische multiculti walhalla!!!
  Een gemiddelde multinational doet het voor minder.

 3. [3]

  Schaalvergroting zou toch leiden tot synergievoordelen en efficienter werken?
  Zoals samengaan van kleinere gemeentes, fusies van bedrijven en EUSSR. Toch??
  Of niet;-)??
  Typisch dat de grootste stad van ons land het logste ambtenarenapparaat heeft. Het levert de PvdA in ieder geval wel 20.000 vaste stemmers op.

 4. Wanneer gaat Balkenende de file vorming bij de koffiezet apparaten eens aanpakken op de ministeries en gemeente huizen.? Dit is de hoofdoorzaak van al die steeds hogere lasten.

 5. China schijnt slechts minder dan 1 ambtenaar per 1000 inwoners te hebben. Moet haast wel een libertarisch paradijs zijn niet?

 6. Overigens is dat ook nog een onzinnig onderzoek. Veel taken kun je uitbesteden of uitvoeren door zelf ambtenaren in dienst te nemen. Qua budget is zelfs in dienst nemen soms zelfs goedkoper!

  Bij kleine gemeenten is overigens uitbesteden vaak toch beter omdat die niet altijd aan het gewenste geschoolde personeel kunnen komen om aan de ingewikkelde wetgeving te voldoen als gemeente.

Comments are closed.