Het hebben van werk, wordt door de politiek gepresenteerd als het hoogste maatschappelijke ideaal. Balkenende spreekt over ‘iedereen doet mee’ en ‘de participatiemaatschappij’ (Bilderberg 2008), en dan bedoelt hij: ‘iedereen moet werken’.
De commissie Bakker spreekt over een werkverzekering maar daarmee bedoelt men: een werkverplichting.
  
Het is prima wanneer bewuste leiders met een integere visie op de samenleving er openlijk voor pleiten dat ieder lid van de samenleving zijn/haar rol vervult. Wanneer echter leiders – die tot hun oren in de financiële belangen van enkele mega-ondernemingen en superrijken zitten – dat roepen, moet je oppassen.

Wanneer iedereen als soeverein lid van de samenleving er naar streeft zijn/haar eigen bijdrage te leveren aan deze samenleving, heet dat zelfontplooiing. Wanneer iedereen moet werken ter meerdere glorie van een kleine groep van allesbezitters, heet dat slavernij.

Aangezien de huidige politiek het bewustzijn heeft van een roofdier en de integriteit van een vos in een kippenren, is het aannemelijk dat met de huidige arbeidsideologie de weg wordt geplaveid naar totale slavernij.

Er zijn meerdere redenen om dat te vermoeden. Het is geen mysterie meer dat de financiële macht van ons land in handen is van slechts enkelen. En wie de financiële macht heeft, heeft ook de politiek in haar macht. Deze politiek volgt thans een strategie waarin:

– de sociale zekerheid wordt afgebroken;
– de vrijheden van de burgers stelselmatig worden ingeperkt;
– de burgers steeds zwaardere lasten krijgen.

De burgers worden systematisch in een situatie gebracht waarin zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De politiek heeft daar vervolgens het verlossende antwoord op: je moet meer werken.

Vroeger kon je een gezin onderhouden met 1 salaris. Door de financiële wurgslang-politiek moesten – veelal de moeders – ook gaan werken. Om dat ideologisch te bevorderen, startte de politiek een ‘emancipatie-programma’ voor de vrouw. Opzich is de emancipatie van de vrouw een goede zaak maar vanuit dit slavernij-perspectief zeer dubieus. Deze dubieuze rol van de politiek in het feminisme zul je niet zo snel in Opzij lezen. Laten we het ook zeker niet hebben over de effecten van de afwezige moeder in het vormingsproces van onze jonge kinderen. Moeder werkt en daar gaat het om! Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. De toekomst van de meid is arbeid. Als oma 67 of 70 (commissie Bakker II) is geworden, kan zij prima voor de kinderen zorgen.

Waarom moeten we allemaal werken? Om de hypotheek te betalen. Wie profiteren daar van? De banken, die toevallig van de superrijken zijn. Om de zorgverzekering te betalen. Wie profiteren daar van? De verzekeringsmaatschappijen, die toevallig dezelfde maatschappijen zijn als de banken. Om belasting te betalen en de staatsschuld af te lossen. Wie profiteren daar van? Hé, alweer dezelfden?

Ieder mens heeft unieke talenten en een aangeboren wens om deze verder te ontwikkelen. Cruciaal hierbij is een veilige en liefdevolle opvoeding en een onderwijssysteem dat uniciteit stimuleert. Dat is heel wat anders dan de participatie-maatschappij van Balkenende waarin burgers reeds van jongs af aan geleerd wordt te werken voor zijn opdrachtgevers.
———————–
Ingezonden door Sen Huwa

44 REACTIES

 1. Beste Sen Huwa

  Hartelijk bedankt voor dit artikel. Hiemee verwoord je wat ik al jarenlang dacht maar op een of andere manier niet goed op papier kon krijgen.

  Ik weet nog dat ik het heb geprobeerd om een artikel te schrijven over bijstandsmoeders die gedwongen werden om als oppas voor scholen te functioneren. Ik schreef dat dit een moderne vorm van slavernij was.

  In de meeste reacties, zo herinner ik me dat tenminste, betoogde men dat het juist goed was dat die vrouwen aan het werk gezet werden.

  Ik kan mijn artikelen op deze site niet meer vinden anders kon je het nalezen.

  In ieder geval is het de moderne verzorgingsstaat die het probleem van de bijstandsmoeders heeft gecreëerd en het is nu diezelfde staat die onder het mom van ‘iedereen’ aan het werk’ een slaven staat aan het opzetten is.

  Voor een libertariër geld een primair gebod; KEEP YOUR EYE ON THE STATE!

  Al het andere; immigranten, bijstandsmoeders, zwartwerkers ed. zijn het *gevolg* van de corrupte invloed van staats interventie en dus van SECUNDAIR belang.

  Stop de staatsinterventie en je hebt al die andere ‘problemen’ ook opgelost.

  • Henri,

   Vrouwen moesten juist aan het werk om de lasten verder te kunnen verhogen.

   De rek was al uit de een-salaris kostwinner dus er moesten extra inkomsten komen die vervolgens weer wegbelast konden worden.

   Tegenwoordig moet je beiden werken om nog een beetje rond te kunnen komen

   • Natuurlijk Klaas, 🙂 Dat begreep ik wel.

    Het ging er mij om dat er op deze site veel mensen waren die zich ergerden aan de groepen die ik in mijn reactie noem. Zij zagen niet dat het de staat was die de oorzaak van het probleem was.

    Hoe meer mensen er werken hoe meer belasting de staat kan opeisen. Lijkt me duidelijk.

 2. ‘de sociale zekerheid wordt afgebroken’ WTF?

  Hoezee voor het afbreken van de sociale zekerheid, zou ik willen zeggen!

  Het is overigens een schande dat iedereen maar aan het werk gezet moet worden. Gewoon die uitkering intrekken en de individu’en vinden vanzelf hun weg wel.

  • Je hebt uitkeringen en uitkeringen.

   De WW en de WIA (WAO) waren bijvoorbeeld fondsen die opgebracht waren door de werkgevers en de werknemers. Dit heeft niets te maken met de zogenaamde algemene middelen.

   De overheid heeft – met name onder Zalm – het spaargeld van de werknemers geconfisceerd. Je mag het tegenwoordig niet meer zeggen, maar zoiets heet diefstal.

   Hoe zou jij het vinden als je hebt gespaard in een lijfrentefonds bij de Rabobank, en op een gegeven moment jouw eigen geld wilt opnemen, en de medewerker van de Rabobank zegt: ‘we gaan uw geld niet uitkeren, u vindt uw weg zelf wel’?

 3. Hierin past ook de politiek om iedereen in de schulden te krijgen.

  Heeft u er wel eens over nagedacht wat er gebeurd als de economie ineens in elkaar klapt?

  De banken zullen hun uitstaande leningen opeisen, de mensen kunnen die niet betalen.

  De bank legt beslag en verkoopt uw spullen (ook onderpand als auto en huis)

  Door de economische ellende zijn die spullen weinig meer waard en bij gedwongen verkoop krijg je van die waarde ook maar een beperkt deel.

  Resultaat, iedereen blijft zonder bezit en met een aanzienlijke restschuld zitten.

  Oplossing?

  Gedwongen werken om je schulden af te betalen en ondertussen hoge kosten rekenen voor huisvesting en eten zodat je voor de komende tig generaties verzekerd bent van slaven.

 4. Heel goed stuk dat goed verwoord wat ik ook al jaren heb verkondigd.
  Vroeger kon mijn vader als gewone arbeider met een loon onder modaal met wat overwerk een alleenstaand huis kopen en aflossen. Moeder was gewoon huisvrouw en zorgde dat er goed met het binnengekomen geld (lees; zuinig!!) werd omgesprongen.
  Wij als kinderen konden leren, doorleren en kwamen helemaal niets te kort alhoewel er natuurlijk niet met geld werd gesmeten.
  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat men tegenwoordig met 2 inkomens boven modaal hetzelfde huis niet meer kan betalen?? Is dit vooruitgang?
  Niet voor de arbeider waar ik me toe reken maar wel voor de roverheid, politici, kansenjongeren en bankdirecteur voor zover ik het kan beoordelen.

  Nu wordt het laatste scenario door de elite uit de kast getrokken. De massa opnieuw afhankelijk maken door inkomens, pensioenen en spaargeld (als men dat al heeft kunnen opbouwen) weg te inflateren. Je dwingt de werkende massa hiermee om minimaal 40 uur te gaan werken en door te werken tot hun 67e.
  In ons bedrijf is al besloten dat we 2 uur per week langer gaan werken voor 5% meer loon. De meesten gaan hier maar al te graag op in maar hebben blijkbaar niet in de gaten dat ze die 5% de laatste jaren zelf via de achterdeur (=inflatie) hebben moeten inleveren. Meer werken dus voor de dezelfde koopkracht terwijl de CEO en minister er wel tientallen procenten op vooruitgaat. Inflatie is de meest geniepige vorm van belastingheffing.
  Hoe lang pikken we die manipulatie nog?

 5. vroeger had je roofridders nu hebben we roofministers
  Is het zelfde alleen in de moderne tijd van nu
  Maar het blijft diefstal wat ze met de kleine man doen

  • “vroeger had je roofridders nu hebben we roofministers
   Is het zelfde alleen in de moderne tijd van nu”

   Niet mee eens, een roofridder moest je fysiek staande houden, danwel langskomen om je je geld afhandig te maken.

   Leefde, of kwam je niet bij hen in de burrt had je er ook geen last van.

   De roofministers doen het vanuit hun luie stoel en raken meteen iedereen in het land (en zelfs NLers in het buitenland)

 6. Goed artikel.
  Is me uit het hart gegrepen.

  Straks leven we in NL met 16 miljoen slaven waarvan er zo’n 15 miljoen denken vrij te zijn.

  De motor achter dit alles is het geldsysteem. Banken maken geld uit het niets en laten de lener hiervoor rente betalen. Het gevolg is dat er steeds meer geleend moet worden om voldoende geld in omloop te houden.

  Een duidelijke uitleg van het ( criminele ) geldsysteem is te zien op google video.

  http://video.google.com/videoplay?docid=9175976647812762597&q=geld+als+schuld&ei=GCVdSNufCYuqiwL33YRm
  ( 47 minuten , NL ondertitels)

  Elk veranderingsproces wat moet leiden naar vrijheid zal moeten beginnen met het afschaffen van dit oplichters-systeem. Het terughalen van alles wat hiermee gestolen is van de burgers en het berechten van de personen die dit geldsysteem hebben ingevoerd is de tweede stap.

  Een eerlijk geldsysteem is rentevrij en nieuw gemaakt geld wordt daar rente- en schuldvrij in omloop gebracht.

  • Inderdaad een goede uiteenzetting van het geldsysteem die video.
   Een terugkeer naar de goudkoppeling is ook een optie omdat het een ongeremde geldgroei voorkomt.
   Ik moet me trouwens eens gaan verdiepen in het Islamitisch bankieren. Ik heb gehoord dat men daar geen rente mag doorberekenen.

 7. Goed stuk idd, maar wat ik dan zo vreemd vind is dat je ook weer leest dat er veel Nederlanders er over denken om een 2de huis te kopen, ik vraag mij dan af wat voor soort Nederlanders dit zijn.

  • Is alles dat je leest, hoort of ziet ook echt waar?
   Mensen moet je wel een beetje voor liegen of gek maken om ze zover te krijgen dat ze zaken kopen die ze eigenlijk niet of maar moeilijk kunnen bekostigen.

  • Ik denk dat wat je leest ( VEEL NL-ers die een 2e huis willen kopen ) simpelweg gelogen is. Met de bedoeling het idee dat het zo goed gaat in NL levend te houden.

   Er wordt door de media flink gehoaxed en gelogen om stemming te maken en geloof te kweken.

   Het heet niet voor niets “hersenspoelmedia”.

   • Over voorliegen gesproken, kijk eens goed naar de promotie filmpjes bij de commerciëlen. Daar zit altijd een duidelijke lijn in het verhaal..Ze laten mensen zien die een huis willen aanschaffen of een business in het buitenland willen beginnen…De films bestaan uit drie delen; Voorstellen van een koppel en laten zien wat ze willen, daarna gaat het stel (moeizaam) op zoek enz., en aan het einde van het verhaal is men gelukkig geslaagd of is de koop zachtjes afgeketst….Nooit een film gezien die een stel liet zien met een totale fiasco….zelfs in het ergste geval werd het toch nog wel een happy end….Kopen, kopen, kopen is eigenlijk de echte boodschap…en of de echte kopers, die zich laat leiden door dergelijke films, ook werkelijk gelukkig worden? Maar goed dat is dan het probleem van de kopers, niet van de financiers, bemiddelaars of tv-zender.

 8. Allemaal waar, maar wie komt er nu eens met een concreet voorstel om er een eind aan te maken????

  Dat gebeurt niet, en dus kun je gerust aannemen dat het merendeel van de bevolking het zo wel goed vindt.
  Want anders waren de verkiezingen beslist wel anders uitgevallen, en zouden ze de volgende keer ook anders uitvallen.

  Maar zie je dat gebeuren? Ik niet. We leven immers in een democratie, en daarin gebeurt wat de meerderheid wil. Dat is de realiteit, of je het nu leuk vindt of niet.

  Wij hebben het probleem opgelost door meteen na ons pensioen in het buitenland te gaan wonen, zo ver mogelijk van alles vandaan.
  Dat is nu 22 jaar geleden, en het was een hele stap, maar we hebben er nooit één seconde spijt van gehad. Mede omdat Nederland nu (godzijdank) voor ons min of meer een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is geworden.

  Ik bedoel maar: misschien is het een goed ideetje voor de toekomst, bijvoorbeeld om het hedendaagse leed wat te verzachten…

 9. De rockefelers waren degene die wilden dat de vrouwen feministisch werden,en voor zichzelf zouden zorgen.
  Het doel was dat er belastingen geheven konden worden op zowel de man,als de vrouw.
  De rockefellers hebben ook dit systeem onderwijs uitgevonden.
  Alleen zij die de stress aankunnen zullen de top bereiken.
  De rest blijven werkmieren.
  Ook chefs zijn werkmieren,alleen in een nieuw jasje gevormd wat vroeger de slavendrijvers waren en heten.
  Het is een piramidespel.
  Helemaal aan de top zitten de verdelers.
  Politiek is net zo.
  Creeer zoveel mogelijk politieke partijen,zodat de bevolking onder verdeeld word.
  Politiek is een wassen neus.
  Die hunkeren alleen na de macht en zijn gewoon volksverlakkers.
  Allemaal en ook de SP,wat de schijn ophoud.
  Omdat de SP ook aan hun eisen moet voldoen,anders komen ze nooit en te nimmer aan de bak.
  We zijn in feite terug bij af.
  De romeinse tijden met hun nieuwe orde.
  Alleen denken we dat we vrij zijn,maar zitten als het ware vast aan kettingen.
  Ontzichbare dan.

 10. Dat vrijwel alle politici op macht uit zijn, en hooguit de op de tweede plaats op het welzijn van hun medemensen is, denk ik, helemaal waar. Wie niet naar macht streeft wordt geen politicus, die heeft (in eigen ogen) wel wat beters te doen.

  En terecht, volgens mij, want streven naar macht en/of rijkdom is immers altijd wedden op het verkeerde paard: je denkt er sterker door te worden, maar omdat je geld en macht alleen nog maar kunt verliezen wanneer je er eenmaal over beschikt, verander je prompt in een Chinees met een heleboel borden op stokjes: je rent je rot, hebt geen moment rust meer, en uiteindelijk gaat het toch mis, eindig je ‘met een handvol leegte als trofee’, zoals ik eens in een gedicht las.

  Je kunt het dus ook van een andere kant bekijken, en blij zijn dat je niet zó veel bezit dat het je leven gaat beheersen – dat je niet in Balkenendes schoenen staat, bijvoorbeeld, en genoodzaakt bent om handjeplak te spelen met Bush en consorten… Ja toch?

  • Balkenende heeft daar helemaal geen morele bezwaren tegen volgens mij omdat hij geen moraliteit bezit.
   Je verhaal over die rijken die zich drie slagen in de rondte moeten stressen om hun vergaarde kapitaal te behouden gaat ook maar ten dele op.
   De echt rijken delegeren dit naar tussenmannetjes die hun zaakjes regelen.
   De echte pijn ligt zoals gewoonlijk bij de tussenlaag die gemakkelijk te plukken is van alle kanten. Ze hebben te weinig om zomaar uit het systeem te stappen en te veel om te kunnen parasiteren op het systeem. Gevangen in hun eigen goede wil.
   Maar voor de rest heb je gelijk; je moet je ondanks alles niet door geld laten leven. Dat leidt tot een rustiger leven waarbij je niet steeds het nieuwste gadget of de nieuwste auto die je door de reclame wordt opgedrongen hoeft na te jagen.

 11. Goed en vooral scherp stukje, waarin de overeenkomsten tussen de mentaliteit in het Duitsland van de jaren 1933 tot 1945 en het Nederland van nu helder naar voren komen. De titel “Arbeit macht frei” is dan ook zondermeer goed gekozen.

  Steen.

 12. SEN, je artikel is een duidelijke opsomming van wat er fout zit in Nederland.
  Ik heb er weinig aan toe te voegen, behalve dat V&V (www.vrijenvooruitstrevend) zit te springen om mensen die bereid zijn ook voor die vrijheid op politiek vlak te knokken. Mensen voor wie de grens van het toelaatbare is gepasseerd.
  We zoeken mensen die zichelf en anderen niet tot de slavernij laten voeren maar die de bijl op tafel leggen. We zoeken doeners.

  • “We zoeken mensen die zichelf en anderen niet tot de slavernij laten voeren maar die de bijl op tafel leggen.”

   Hieronder een koppiepeest van de V&V website:

   “Invoering sociale dienstplicht.

   Er komt een sociale dienstplicht voor jongeren vanaf 18 jaar. Gedurende een langere aaneengesloten periode (maanden) lopen jongeren stage in bijvoorbeeld de zorg om zo ervaring op te doen in het deelnemen aan het arbeidsproces. Dit zal tevens bijdragen aan de integratie en aan het respect voor diverse beroepsgroepen.”

   Leg eens uit?

  • Ik heb jullie site bezocht en er zijn veel zaken die mij aanspreken.

   Waar ik vraagtekens bij zet, zijn inderdaad zaken als de sociale dienstplicht en bijvoorbeeld een sterk Europees leger.

   Onze huidige politici denken ook dat ze met dwang de jongeren in hun gareel kunnen krijgen. Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft het over in kampen plaatsen van jongeren.

   Ik realiseer mij dat het onmogelijk is om een programma samen te stellen, waar geen kritiek op komt. Het is bewonderingswaardig dat jullie een uitgebreid programma presenteren en jullie eigen visie uitdragen.

   • Hoi Sen, ik heb op vrijspreker een paar lange stukke gepost over sociale dienstplicht. Op de site van V&V staat een hoop, het probleem is dat de meeste mensen niet lang doorlezen. Daarom zijn het vaak korte en bondige stukjes, zodat de boodschap in elk geval is gegeven. Uitgebreidere info komt eraan, we hebben alleen enorm veel werk met vanalles en veel punten zijn continu in ontwikkeling. Ik ben straks voor enkele dagen weg, kan helaas dan niet reageren.
    Bedankt voor het bezoeken van de site, het militaire deel is nog in ontwikkeling qua standpunt, maar het is zeker niet de bedoeling ooit als land nog in een blind volgen van een ander land te komen, en ook niet om de defensie budgetten nog meer te laten stijgen.

    Groet Erick

 13. Ja, uitleggen…

  Goed, ik ben al oud, zoals je wel begrepen zult hebben (22 jaar geleden met de VUT gegaan), en toen de Japanners Java binnenvielen was ik net 18. Aan het eind van de straat waar we woonden was een ziekenhuis, en toen de Jappen kwamen sloegen alle Javaanse verpleegsters op de vlucht, en bleven er maar een paar nonnen achter voor zo’n 200 patienten.
  Dus ging ik helpen en werd prompt gebombardeerd tot ‘hulpverpleegster’: in een witte jurk en met een luier van mijn kleine zusje om mijn hoofd mocht ik medicijnen uitdelen, pols tellen, temperatuur opnemen, mensen voeren en wassen, en dat soort karweitjes meer.

  Wel wat anders dan blokken voor je eindexamen, maar fijn dat het was!!! Er ging een totaal nieuwe wereld voor me open, en bovendien heb ik mijn hele leven plezier gehad van wat ik daar heb opgestoken, van bedden opmaken tot het omgaan met zieken en stervenden.

  Ik weet niet of je dit ‘uitleg’ kunt noemen, maar dat het enorm heeft bijgedragen aan mijn integratie in ‘de wereld der volwassenen’… ja, dat is zeker zo, en dus vind ik het een prima plan.

  Maar of de lieve jeugd van vandaag het zal toejuichen… hmmm…

 14. V&V wil behalve een betaalde sociale kennismaking, omschreven als sociale dienstplicht.
  De term “dienstplicht” klinkt geforceerd,maar het is ook een soort verplichting (natuurlijke is er ruimte voor uitzonderingen) maar een met een reden.
  De werkzaamheden zijn gewoon betaalsd en er is een koppeling een woningzekerheid aan de sociale kennismakingsperiode.
  De sociale dienstplicht/kennismaking is onder begleiding en problemen bij jongeren kunnen snel worden aangepakt. Door na school een periode te bieden van stabiliteit en inkomen worden jongeren ook direct bij de maatschappij betrokken. Na de sociale “dienstplicht” is het aan de jongeren zelf hoe men verder wil. Hun start is er een met een inkomen, werkervaring en huisvesting.

  Men krijgt geen villa’s maar wel 1 en 2 persoons starterswoningkjes die gewoon betaalbaar zijn, zelfs na de sociale dienstplicht perioode moet men van een Aldi loontje gewoon kunnen rondkomen.

  Het plan van V&V houd in dat jongeren na school de kans krijgen zich in de praktijk te bewijzen en hun weg te zoeken. Het begrip voor anderen kan hierdoor alleen maar toenemen, en het deel uitmaken van de maatschappij laat mensen weten niet alleen te zijn. Iets waar je zorg voor draagt of hebt gedragen ga je toch anders bekijken.

  Sociale dienstplicht zoals V&V dit voor ogen heeft is een soort leren zwemmen en niet direct in het diepe gooien van jongeren. Een samenleving moet aantrekkelijk zijn om je voor in te zetten, en je moet erbij mogen en willen horen. Het is aan de politiek die mogelijkheid te bieden.

  • Ik heb al eens eerder een ‘aanvaring’ met die club van jullie op de Vrijspreker gehad.

   V&V is niks anders dan nieuwe wijn in oude zakken. Sociale dienstplicht is een door het collectief opgelegd dwangmiddel jegens een individu. Niet iets waar een libertariër wat in ziet, omdat dwang nu eenmaal ingaat tegen individuele vrijheid.

   • Sociale dienstplicht is een manier waarop je jongeren niet direct van school in het prestatiegedrang gooit maar een tussenfase aanbiedt. Ik ben persoonlijk erg tegen dwang, de term “plicht” is op zich in dit geval misleidend.
    De bedoeling is door verschillende stages jongeren kennis te laten maken met een aantal facetten die men anders nooit zou leren kennen. Sociale dienstplicht is bijvoorbeeld alle werkzaamheden in een tehuis voor (geestelijk) gehandicapten, dus niet vloeren poetsen en vuilnisbakken legen.
    Idem werk bij bijvoorbeeld de brandweer, een bejaardentehuis, een dierenasiel.
    Overal waar jongeren kunnen worden ingezet om stukjes maatschappij te leren kennen. Na de stages kan blijken dat men een schoolopleiding heeft gehad die eigenlijk niet de juiste was voor die persoon. Dan moet het mogelijk zijn die persoon van richting te laten veranderen door bijscholing.
    Door direct een volwaardig loon uit te betalen voor het werk geef je iemand een stukje waardering en door woonruimte te koppelen aan sociale (“dienstplicht”) kennismaking kan een jongeren op een goede manier een start maken.

    Nu is vaak de eerste stap na school het CWI, daarna een tijd niks en misschien een baantje ergens bij een groot concern. Aldi etc. Jongeren die nu op zichzelf gaan wonen betalen zich blauw aan huur terwijl hun loon dat niet toelaat.
    Er is wel een minimum jeugdloon, dat minimum wordt door veel werkgeverrs gezien als het maximum, maar een maximum huurprijs voor jongeren is er eigenlijk niet, en huurbescherming is met het vrijgeven van huren ook nihil.
    Woongarantie is een recht dat iedere Nederlander in de praktijk zou moeten hebben, V&V wil op dat vlak in elk geval de jongeren direct helpen en in de combinatie sociale “dienstplicht” is dat een heel redelijk punt.

    De bedoeling van de sociale “dienstplicht”/kennismaking zoals V&V deze wil is niet vergelijkbaar met dat van enig andere politieke partij.
    Wij zien het als een overgangs periode waarbij we jongeren een stukje op weg helpen, met gegarandeerde woonruimte , rustig opgedane werkervaring en wat geld in de zak breng je hoop in plaats van uitzichtloosheid. Wat iemand daarna met zijn / haar leven doet is niet aan de overheid maar aan de persoon. Als samenleving kunnen we een keuze bieden.

    Discussies kun je hebben, de taak van een overheid is ervoor te zorgen dat de bevolking zo min mogelijk obstakels heeft in hun dagelijkse doen.

    Het volgen van politieke of godsdienstige denkbeelden en het leven daarnaar is voor velen een onbetaalbare luxe.

    “De wet in zijn streven naar gelijkheid verbied het zowel arm als rijk te stelen, te bedelen of te slapen onder bruggen”.

   • P.S. Het programma van V&V is op vele punten met elkaar verweven, zoals de maatschappij dat ook is. Een punt zoals sociale “dienstplicht” cq. kennismaking heeft dusdanig veel zijlingse vertakkingen, ik heb gegarandeerde woonruimte en fatsoenlijke beloning genoemd, maar er zit zoveel meer in. Het is erg moeilijk het hele beeld te presenteren in een partijprogramma, omdat er veel overlappingen zijn. Daarom wil V&V ook een hele andere overheidsstrucktuur, een die effectief is voor de praktijk. Het eilandjes gevoel van de ministeries is een van de punten waarop Nederland vastloopt, V&V is als enige partij in staat daar verandering in te brengen. De reden: wij hebben geen vertakkingen, geheime afspraken of andere belangen waardoor beslissingen nemen onmogelijk is geworden. Wij hoeven geen compromissen te sluiten.
    Nederland hangt van compromissen aan elkaar, wij zullen kiezen voor de beste optie, dat is politek gezien een luxe, maar eigenlijk een bittere noodzaak om de 21ste eeuw goed in te gaan en een solide basis te bieden aan hen die na ons komen.
    Wie het hele partijprogramma incluis de onderlinge verbanden zou zien zal toegeven dat gezien de complexiteit het eenvoudig houden van punten de enige optie is. Maar bij vraag naar diepere uitleg willen we zeker toelichten.
    Voor wie echt interesse heeft, vragen op ons forum kan altijd, en anders gewoon een keer naar een vergadering komen, kun je gelijk (indien gewenst) meedenken.

   • Dit alles is samen te vatten onder de noemer “kurieren am Symptom”.

    CWI moet afgeschaft worden.

    Scholen moeten geprivatiseerd worden.

    Jongeren moeten niet “op weg worden geholpen” door een gecentraliseerde instantie, op kosten van de belastingbetaler nog wel. Jongeren verdienen het om een uitstekende opleiding te krijgen, en om te leren zelfstandig te zijn: dát is dé manier om ze ‘op weg te helpen’. Dat doe je niet door ze een sociale dienstplicht door de strot te duwen nadat ze zijn vernield door het kapotgereguleerde gecentraliseerde openbare onderwijs. Gerommel in de marge.

    Een overheid heeft tot taak zichzelf overbodig te maken, en -voor zover aanwezig- zichzelf als dienstverlener op te stellen, in dienst van het publiek, en niet andersom, zoals nu.

    Het collectief is ondergeschikt aan het individu. Wat V&V propageert, is het tegenovergestelde.

   • V&V spreekt over een kleine overheid met een minimale bemoeienis met prive zaken van de burger.
    Het is de basis van de samenleving die goed moet zijn, een samenleving heeft daarvoor een deugdelijke grondwet nodig en een duidelijk beleid. V&V is voor gratis onderwijs met een niveau zoals dat 20 jaar gelden was, niet het steeds verlagen van exameneisen omdat de scholen niet voldoien. Niks privatiseren van scholen, dit is een van de dingen die de overheid moet regelen. Onderwijs, Medische zorg, het mpet voor iedereen toegankelijk zijn en mensen moeten niet door geldgebrek uitgesloten worden. Deze punten zijn een heel belangrijke basis van V&V , en als er belastinggeld in o.a. sociale dienstplicht moet gaan dan gaat dat erin. Dat is investeren in de samenleving, en in de jongeren die straks verder moeten. V&V stelt als doel de rotzooi op te ruimen zodat volgende generaties niet blijven zitten met de fouten uit het verleden en daarvoor opdraaien.

    Nu ” verliezen ministers enkele miljarden waarbij men niet een weet waar het geld naar toe moet. Nu gaan er kapitalen in een vliegtuig dat niet vliegt, in een oorlog die geen oorlog mag worden genoemd en men vreet door op de rug van de burgers. Bejaarden mogen in hun eigen uitwerpselen liggen wegens bezuinigingen. Met een basisuitkering is pensioen een zekerheid en door sociale dienstplicht/kennismaking investeer je in de mensen zelf.
    Investeren in de mensen en de toekomst is wat nodig is om deze samenleving tot een prettige te maken met een toekomst. Momenteel worden alle mogelijke groepen tegen elkaar opgezet en niemand die nog weet wat de toekomst brengt. Depressie is bijna volksziekte nummer #1.
    En dat, dat zou niet nodig moeten zijn.

    Zoals ik al schreef, V&V heeft een programma dat gericht is op de samenleving als geheel en waarbij politiek ten dienste staat van de bevolking, niet andersom.

    V&V staat voor een toekomst in vrijheid en hoop.

   • p.s. ik ben enige dagen weg, kan daardoor deze discussie even niet beantwoorden. Op het forum van V&V zal er genoeg bereiedwilligheid zijn informatie te geven en discussie te voeren.

    “Andre” : V&V is niet wat je denkt, het zijn mensen vanuit de hele samenleving, mensen die er middenin staan, mensen met een groot bedrijf, mensen in de WAO, mensen die altijd links stemden, mensen die nooit anders dan rechts stemden. Bij V&V is duidelijk een lijn, een gezamelijke inspanning leveren om een toekomst te hebben, een in vrijheid en een waar iedereen in zijn/haar waarde wordt gelaten, waar initiatief tonen geen vies woord is maar sociaal zijn ook niet.
    We willen een toekomst en een land waar we trots op kunnen zijn, op de gezondheidszorg, de scholing, de verzorging van ouderen, onze wetgeving, onze vrijheid. We willen een land dat niet anderen verteld hoe het moet maar zelf gewoon doet wat er moet gebeuren.

   • Als V&V tegen privatisering van scholen is, en werkelijk meent dat dit een taak van de overheid is, dan zit V&V wat mij betreft goed fout. Het resultaat zal politisering van het onderwijs zijn, zoals dat nu ook het geval is.

    Geen concurrentie = niet goed. Het maakt mensen en organisaties ‘lui’. Áls er dan al een overheid moet zijn die geen concurrentie heeft, dan moeten de beleidsgebieden beprekt worden tot leger, politie en rechtspraak (max). Verder moeten de werknemers van die dienstverlenende instantie per direkt door het publiek ontslagen kunnen worden, om erger te voorkomen. Denk aan een systeem zoals in Zwitserland, maar dan verder doorgevoerd.

    Voor zover ik dat heb kunnen zien is V&V serieus in de war.

   • Privatisering van scholen zal als resultaat hebben dat “mindere” of arme leerlingen worden geweerd. Dan ben je bezig als een bedrijf en niet als een samenleving. Wat wil je dan met kinderen doen die buiten de boot vallen door bijvoorbeeld een handicap? ‘
    Privatisering van openbaar vervoer, nutsbedrijven en gezondheidszorg zijn funest voor een vrije maatschappij.
    Privatisering is op winst gebaseerd, eigen winst.
    Wij zijn een samenleving, door een aantal taken puur door de overheid te laten doen zoals gezondheidszorg, scholing, nuts bedrijven en openbaar vervoer kun je een stabiliteit brengen. Alleen op stabiliteit kun je een toekomst bouwen en groeien. Privatisering is funest voor een vrije open samenleving.
    Andre, ik denk dat je beeld van V&V niet het juiste is.

   • “Privatisering van scholen zal als resultaat hebben dat “mindere” of arme leerlingen worden geweerd.”

    Hoe kom je aan die wijsheid ?

    “Wat wil je dan met kinderen doen die buiten de boot vallen door bijvoorbeeld een handicap? ‘”

    Heb je wel eens van “ouders” gehoord ?

    “Privatisering is op winst gebaseerd, eigen winst.
    Wij zijn een samenleving”

    Jij bent een collectivist, gekant TEGEN vrijheid. Mijn beeld van V&V is de juiste. Yet another clubje dat geen ENKEL benul heeft van de waarde van persoonlijke vrijheid. Yet another clubje dat onder het mom VRIJ zich met anderen bemoeit, in de veronderstelling dat je het beter weet dan anderen.

    Wat mij betreft ga je je gang maar. In een libertarische samenleving zou jij samen met je soortgenoten je gang kunnen gaan, op basis van vrijwillige deelname van je soortgenoten aan je clubje. Maar probeer je immoraliteiten niet aan mij (en naar ik aanneem aan andere libertariërs) op te dringen, bij voorbeeld via het democratisch stelsel, en mij ook nog te verwijten dat ik immoreel ben. Je bent gewoon geen HAAR beter dan alle klojo’s in het Haagse. Macht over anderen, daar gaat het je om, en nergens anders over. Bah.

   • privatisering is simpelweg een ander woord voor zelfstandig bestaan, wat in deze samenleving inhoud dat men winst wil maken. Alles wat niet rendeerd moet men daarbij kwijt, dus ook eenheden (lees mensen/kinderen) die niet voldoende resultaten behalen.
    De gevolgen van privatisering zien we in het openbaar vervoer waarbij onrendabele lijnen en statiuons worden gesloten. Voor de mensen die daarvan afhankelijk waren een extra probleem om hun werk te behouden, dus extra kosten.
    Dat kan de geprivatiseerde vervoersmaatschappij niet schelen, die maken door privatisering niet langer deel uit van het sociaal systeem. Privatisering vaqn scholen is ongeveer het graf graven van de samenleving.

    Andre, wat ik lees in jou teksten is dat je terug wil naar ieder voor zich en God voor ons allen. Met die vrijheidsgedachte zou je het huidige kabinetsbeleid moeten toejuichen. Ongeveer alles wat enigzins sociaal is en de samenleving bij elkaar houdt verkoop of sloopt men. Het is zo meteen het recht van de rijkste, en pech voor wie niet over de rug van een ander zijn brood wil verdienen.

    “Macht , daar gaat het je om”. Andre, je weet geen ene donder over wat mij drijft, maar macht of geld zitten er alvast niet in. Nooit behoefte aan gehad, zal ik ook nooit hebben. Ik ben gelukkig als ik al mijn bezittingen in een keer kan dragen. Dat is de waarde van dingen voor mij. Andre, je schrijft dat je libertarier bent, maar ik zie alleen maar frustratie en geen greintje vrijheidgedachte bij jou. Nog geen splinter, niet in je stukjes. Frustratie ken ik, vooral vanwege de Haagse politiek, maar ik doe er actief iets aan, ik probeer mijn en ook jou vrijheid terug te halen, iets waar alle hulp welkom bij is.
    Onderbouwd commentaar is prima, maar onderneem dan zelf actie inplaats V&V af te kraken.

   • Socialistische ‘idealisten’ zoals jij zijn alom aanwezig. Hun ‘vooruitstrevendheid’ bestaat er in zich te bemoeien met het leven van anderen, zonder dat die er behoefte aan hebben; hun vrijheid neemt daardoor af. In het Europarlement zijn sommige van deze ‘idealisten’ er als de kippen bij om het van de burgers gestolen geld binnen te graaien.

    “ik probeer mijn en ook jou vrijheid terug te halen”
    Houd er maar mee op, wat mij betreft. Ik heb er geen behoefte aan. Nog even en je gaat me vertellen dat ik dankbaar moet zijn. Wie denk je wel dat je bent ?!?

    “De gevolgen van privatisering zien we in het openbaar vervoer”
    Welke privatisering ?!? Daar is helemaal geen sprake van. Zoek eens wat artikelen op op deze site, voordat je dat soort uitspraken doet.

    Ik heb een hekel aan socialisten zoals jij. Ze maken alles kapot door mensen het vrije gebruik van hun eigendom te ontzeggen. Ze graven een graf voor de samenleving, inderdaad.

    Ik ga je dus ook geen succes wensen met je activiteiten. Sterker nog, ik hoop dat ze vastlopen. Hoe sneller, hoe beter.

   • Andre, ik lees je reactie met verbazing. Je kijkt niet eens naar wat ik heb geschreven, je hebt je oordeel al klaar en zo is het. Vrijdenken? libertarisch? Sorry voor je, jou reactie is wat ik CDA mentaliteit noem, compleet overtuigd van het eigen gelijk en geen ruimte voor anderen.
    Armoede en ziekte is vermoedelijk in jou optiek een misdaad en/of volledig iemands eigen schuld. Ik kan geen greintje inlevingsvermogen of menselijkheid vinden in jou reacties.
    Het is precies deze mentaliteit waar ik een rothekel aan heb, die van de genoegzame persoon die zelf klaag als er iets niet goed is maar een ander het liefst het zwijgen op zou leggen als die commentaar heeft. Zolang het jou goed gaat moet niemand klagen, want jou gaat het goed dus het is goed.
    Andre, succes met je leven, ik zou niet willen ruilen.

   • p.s. Na het lezen van een aantal van jou reacties bij andere onderwerpen heb ik me een beetje een beeld kunnen vormen van jou persoon. Je denkwijze doet me erg denken aan die van lieden in facistische organisaties zoals Blood & Honour, het CDA of de Christen unie.
    Je bent in mijn optiek vrij om je eigen ding te doen, maar je denkwijze echt fris noemen kan ik het niet.
    Het is die soort denkwijze waardoor ik politiek actief ben geworden, liever had ik gewoon geitjes gaan hoeden op de hei.

   • Laat ik het zo zeggen. Je pogingen om zieltjes voor je socialistische V&V clubje te winnen gaan aan mij voorbij.

    Vrijheid en socialisme gaan niet goed samen. Je zou er goed aan doen om eens wat verder in de materie te duiken in plaats van te lopen mekkeren als een geitje in de hei.

    Jouw invulling van de socialistische gedachte zal tot hetzelfde leiden als hetgeen je nu om je heen kunt waarnemen: machtsmisbruik, vriendjespolitiek, diefstal, gebrek aan eigen verantwoordelijkheid en constante afname van persoonlijke vrijheid.

    De doelstellingen van je clubje zijn inherent tegenstrijdig. Ze komen voort uit verwarde (wellicht co-dependant) geesten, die op z’n best de melk wel hebben horen klotsen, maar niet weten waar de tepel hangt.

    Ik raad je aan deze website http://perotcharts.com/category/challenges/medicare-and-medicaid/ eens goed te bestuderen; het laat o.a. het beeld zien van de resultaten van gecentraliseerde, staatsgestuurde medische voorzieningen en wat dat voor de toekomst betekent: de afgrond. Waar zijn op het moment-suprème de socialistische do-gooders (waarvan jij er ééntje bent) die het allemaal zo goed voor hadden ‘met de mensen’ en die onder luid gejuich geld afpakten van de ene groep om het aan de andere groep te overhandigen ?

 15. Mooi zeg! Hoop dat het allemaal gaat lukken!

  Wij gaan drie weken met vakantie, dus even stilte van mijn kant.

Comments are closed.