De Duitse stad Dusseldorf heeft dit jaar een batig saldo van 33,1 miljoen euro uit haar beursactiviteiten. Messe Dusseldorf presenteerde dit jaar de Interpack en vorige maand de Drupa. Twee werkelijke wereldbeurzen voor de verpakkings- en grafische industrie waar 1,4 miljoen bezoekers op af kwamen. 53 % van de exposanten en 29 % van de bezoekers komen uit het buitenland waarmee de export naar Rusland, China, India en de Verenigde Emiraten behoorlijk verhoogd wordt. Door marktgericht te opereren kan Dusseldorf het zonder subsidie af. Een lichtend voorbeeld voor alle van staatswege gesponsorde net-niet beurzen.

De burgemeester van Dusseldorf, Joachim Erwin, heeft de stad flink onder handen genomen. De stadskas is gesaneerd en alle schulden zijn voldaan. Dusseldorf redt het zonder subsidie en dat is een groot verschil met andere Duitse steden die hun beurzen met een pot subsidie en lege slogans vullen. Zakelijk directeur Werner Dornscheidt ziet zijn omzet stijgen naar 354 miljoen euro uit beursomzet, dochterondernemingen en internationale deelnames. ‘Om de toppositie onder de leidende beursorganisaties – zowel nationaal als internationaal – te behouden en uit te bouwen, verhogen wij continue onze service- en kwaliteitsstandaard. Ook het beursprogramma wordt doorlopend verder ontwikkeld.’

Het verschil met Dusseldorf en andere beurssteden is het verschil tussen marktgericht en subsidiegericht. Het op de juiste manier onderkennen van de markt, investeren in de vraag, de kosten onder controle houden en het uitbreiden van de activiteiten. Daartegenover staan meestal alleen de ego’s van lokale en nationale politici en ambtenaren die ook graag ‘zoiets’ willen hebben en vervolgens bakken met gemeenschapsgeld in tot mislukken gedoemde projecten storten.

In Nederland heerst ook een levendige subsidiecultuur met hetzelfde resultaat als in Duitsland: veel goedbedoelde niet-levensvatbare activiteiten die aan een doorlopend geldinfuus liggen. Check hier uw mogelijkheden !   

4 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd hoe het zit met de Hannover Messe. Die heeft de grootste industriele beurs ter wereld (genaamd: Hannover Messe, hoe origineel) en de CeBIT wat de grootste Europese IT beurs is.
  Maar goed, het kan zijn dat ze niet efficient zijn en dus subsidie nodig hebben.

 2. Niet om het een of ander. maar dat Vrijspreker nog niet ontboden is geeft wel te denken. Dat moet beter kunnen!

 3. Ik snap niet waarom beurzen subsidie krijgen. Standhouders betalen voor vierkante meters, bezoekers betalen entree. Als een beurs rendabel is, mooi meegenomen. Zo niet, dan fijn stoppen, of i.i.g. niet elk jaar of twee jaar houden.

  Offtopic:
  Ben op de Interpack geweest en het beursterrein in Düsseldorf is niet te bevatten, zo groot.
  Wel veel smerige eettenten en low buget biertenten met trieste hoempa muziek.

Comments are closed.