Roel Pieper heeft de stekker uit Opinio getrokken. Maar volgens woordvoerders heeft de peperdure rechtszaak die Balkenende met belastinggeld tegen dit privaat gefinancierde blad heeft aangespannen daar niets mee te maken. Tuuurlijk niet….
Zie het artikel op Elsevier.
Wie van u gelooft dat het faillisement van Opinio en deze oneerlijke rechtzaak los van elkaar staan en dus dat deze timing zuiver toevallig is?
De staat heeft de rechtzaak verloren en wordt dus automatisch in de proceskosten veroordeeld. Als de Opinioredactie geen peperdure advocaat heeft ingehuurd zullen ze er weinig financiele schade aan hebben ondervonden.
De staat heeft het kort geding verloren. Daarna is Balkenende een bodemprocedure gestart om toch zijn gelijk te halen. Bodemprocedures kunnen erg lang duren en zijn daardoor erg kostbaar. Er zou een wet moeten zijn dat Politici rechtszaken die zij zelf aanspannen omdat zij zich beledigd wensen te voelen uit eigen zak dienen te betalen.
Ik durf wel een wedje te maken dat de Balk die zaak dan niet doorgezet zou hebben. Maar procederen op de bodemloze zak van de belastingslaaf is natuurlijk goedkoop, en niet tegen op te boksen.
En als uiteindelijk de staat het blad schadeloos zou moeten stellen kost dat de belastingbetaler weer geld. Nee, Balkie moet en zal hoe dan ook aantonen dat hij gewoon leiding geeft aan een criminele organisatie. Deze man hoort achter tralies, evenals een behoorlijk aantal van zijn collega’s.
God straft altijd onmiddellijk, daar hoef je geen rechtszaak voor te beginnen, een faillissement is voldoende… mits je misschien vindt dat wormen en maden handelaar Balk gestraft moet worden en vind dat hij zijn klep moet houden. Pieper zou ook echt straf van God mogen krijgen, alleen God oordeelt soms weer anders en zorgde dat Pieper in deze zaak de boel liet springen. Toen hij en zijn vrouw werden aangevallen door een door God gestuurde gek, toen kreeg hij een waarschuwing van God…. God zit namelijk overal achter…zelfs achter het kastje van rekeningrijden…maar dat vind de Pieper weer niet erg……Stom, maar ik vraag me af wie van de twee nu echt zijn gestraft…ik weet het niet meer…gelukkig God wel!
Ik sluit niet uit dat het toeval is. Ik ben zelf al een jaar geabonneerd op Opinio en verbaasde mij er altijd al over hoe dit blad met zijn vele uitstekende polemisten en lage prijs zonder advertenties kon overleven. En waarom zou Pieper niet gewoon toegeven dat de hoge proceskosten dan net de druppel was die de emmer deed overlopen? Waarom zouden we Pieper niet geloven op z’n woord?
Onder het artikel staat trouwens een aardige reactie van iemand die gezien het ondernemingsverleden van Pieper concludeert dat hij bij Philips slechts één ding geleerd heeft: namelijk hoe hij de stekker eruit moet trekken.
Als ik al een vermoeden heb, is er misschien een conflict tussen Pieper en de Jaffe Vink, de hoofdredacteur. Niet inhoudelijk, maar ik kan mij voorstellen dat een geldschieter uiteindelijk wat terug wil verdienen. Mogelijk wilde Pieper advertenties en wilde Vink dat niet. Het is maar koffiedikkkijken. Ik zal mijn ‘gazette della sport’ van de polemiek overigens erg missen.
Piepertje houdt wel graag de mogelijkheid open weer met de staat in bed te duiken. Wie herinnert zich nog dat kennisuitwisselingsprogramma van de Europese Commissie voor kandidaat-lidstaten die willen toetreden tot de EU, Twinning, waar hij ook al tot aan zijn oksels inzat? En hij is (was?) hoogleraar aan de Universiteit Twente.
Nee, Roeltje kijkt wel uit om zich negatief over zijn politieke vriendjes uit te laten.
Maar je kunt natuurlijk ook gelijk hebben. Dat commentaar had ik ook gelezen en beschrijft de man wel treffend. Maar dat de kosten van die rechtszaak ‘geen rol heeft gespeeld’ wil er bij mij toch niet in.
Hoe dan ook: de staat behoort elke schijn van censuur te vermijden. Dat deed zij al niet door dat kort geding aan te spannen, dat deed zij nog minder door haar verlies niet te accepteren, en dat culmineert nu in het failissement van Opinio.
Hij heeft inderdaad nogal wat overheidsopdrachten gehad. Zijn buitengewoon hoogleraarschap reken ik daar trouwens niet bij. Hij doceerde of doceert nog steeds in ‘Electronic Commerce’ en daar had hij wel verstand van, misschien wel juist door de mislukte initiatieven.
Wat zijn politieke opvattingen zijn, weet ik niet, behalve dat hij ooit in een interview zei: “Als Fortuyn nog had geleefd, was ik minister geworden, van onderwijs of economische zaken.” (Deze zin komt weer uit een artikel van Trouw, niet uit het interview zelf). Dat betekent dat hij niet in het kamp van het CDA zat, want hoewel LPF natuurlijk wel erg snel met het CDA het kabinet instapte, deed Pieper toen niet mee.
Maar of hij bang is geen opdrachten meer te krijgen als Opinio weer eens wat ongewelvalligs over dit kabinet zou zeggen? Ik geloof niet dat Pieper een bange man is, integendeel.
Trouwens over censuur gesproken, even iets anders. Ik denk dat ik hier wel bekend sta om het feit dat ik regelmatig al te sterke kritiek op islamieten tegenspreek of probeer te nuanceren. Niemand die mij hier een strobreed in de weg legt, ik krijg gewoon weer reacties terug. Elsevier, het blad waar je naar verwijst, heeft mij echter om die reden opeens de mogelijkheid om te reageren ontnomen. Samen met nog een andere inzender die af en toe eens tegengas geeft tegen al te fanatieke Wildersfans. Een bedenkelijke actie, waaruit trouwens maar weer blijkt hoe hard we een blad als Opino zullen missen.
Elsevier heb ik me nooit op aangemeld, precies om deze reden: Elsevier censureert en bant op zeer bedenkelijke gronden. Het blad hinkt ook op twee gedachten; Arendo Joustra is af en toe socialistischer dan Marijnissen. Toen ik dat laats een jongedame die mij een (proef-)abonnement probeerde te verkopen kon zij zich daar wel iets bij voorstellen, en ze gaf ook aan dat redenen van weigering worden doorgegeven. Toch denk ik dat het niet meer goed gaat komen met Elsevier…
Opinio heb ik in de begintijd wel eens naar gekeken, maar toen de site achter de decoder verdween heb ik er nooit meer naar gekeken. Gewoon niet interessant genoeg om op te abonneren. Wat mij betreft is het dus geen gemis.
PS: Bannen en censureren is vrijwel altijd op dubieuze gronden (behalve de viagra spam e.d.) dus misschien was dat een open deur 😉
Alhoewel ik het met je eens ben — hoe kan Opinio overleven zonder advertenties, maar wel columns van Dalrymple, Applebaum, Finkelkraut, etc. hebben — vond ik het blad juist steeds minder worden na een sterke start.
Een half jaar geleden ben ik gestopt met lezen en missen zal ik ze niet echt.
er zijn te veel bladen, en dit blad bracht niets op, dus einde oefening, zo hoort dit te gaan, niets aan de hand dus
Helaas is er sinds De Gids (en dan heb ik het over de 19e eeuw!) geen polemisch opinieblad meer geweest van dit kaliber. Op de één of andere manier vind ik het niet zo verwonderlijk dat in een land waar mensen kapitalen uitgeven aan lifestylebladen, maar geen cent over hebben voor bladen die meehelpen aan menigsvorming, het politieke en maatschappelijke debat niet meer inhoudelijk, maar vooral schreeuwerig wordt gevoerd met soundbytes en verdachtmakingen. Een volk dat zich niet meer wil informeren, moet niet verbaasd opkijken als het met Balkenendes en Verdonkjes zit opgescheept. Helaas, wel wat aan de hand dus.
Jammer maar onvermijdelijk lijkt me.
Pieper nu als de beul van Opinio te noemen gaat me trouwens veel te ver. Hij heeft zijn nek uitgestoken om het überhaupt van de grond te krijgen en daarvoor verdient ie respect. Ik denk dat het blad te weinig uitnodigde tot kopen en niet goed in de markt is gezet. Het lijkt me erg moeilijk om in het woud van tijdschriften en opiniebladen (kijk maar eens in de kiosk!) iets nieuws in de markt te zetten dat ook nog eens levensvatbaar is. Op subsidie van de roverheid hoeft je natuurlijk niet te rekenen als het een rechtse signatuur gaat dragen.
Ik wacht nog altijd op een goede rechts conservatieve landelijke krant. Ondanks dat de invloed van de gedrukte media tanende is moet daar wel een markt voor zijn.
Waarom nou weer rechts? Daar is je persoonlijke vrijheid ook niet in goede handen… Kijk naar de PVV, goede ideeën, vooral aangaande welvaart, maar toch ook weer die drang tot verbieden van arbitraire onwelgevalligheden…
Linkse kranten hebben we al genoeg naar mijn mening.
En ondanks dat de PVV de laatste tijd niet slim bezig is (verbod extreem linkse websites en organisaties, verbod op koran) blijft het toch veruit de beste partij voor waarborging van onze (westerse) vrijheden.
Het ontnemen van vrijheden aan bepaalde groepen om (in zijn geheel) een vrijere maatschappij in NL te krijgen is trouwens soms gerechtvaardigd m.i.
Niet-rechts is niet per sé links, GB. Net zoals niet-links niet rechts hoeft te zijn. Links en rechts zijn twee loten van dezelfde stam. Libertarisme is niet recht en niet links, maar precies in het midden (zie het Nolan diagram).
Ik zou het geweldig vinden als er een libertarische krant zou opstaan. Eéntje die het over ‘belastinggeld’ heeft in plaats van ‘overheidsgeld’. en meer van dat soort feitelijke aanduidingen, in plaats van eufemismen die de werkelijkheid aan het zicht onttrekken.
En die niet allerlei kwalificaties in hun berichtgeving gebruiken, zoals de Volkskrant doet bij het verslag over het bezoek van Wilders aan Denemarken. Men kan volstaan met te melden dat SverigeDemocrater vragen hebben gesteld. Als ik wil weten wat dat voor club is zoek ik dat wel op, daar hoeft de azijnbode niet het label extreem-rechts aan te hangen. Bovendien heeft dat laatste in mijn geval tot gevolg dat ik verwacht dat het gewoon een niet-politiek correcte club is, want links noemt tegenwoordig alles wat haar onwelgevallig is extreem-rechts.
Zo was Vrijspreker volgens NRC ook extreem-rechts, weet je nog?
Ik vind het sneu voor Jetze dat Opinio ter ziele is gegaan, maar voor een dergelijke neocon rag is in Nederland gelukkig geen belangstelling. Niemand zit te wachten op een onmogelijke mengeling van conservatisme en neo-marxisme.
Pieper moet nog even wat kastjes verkopen aan de overheid, als één van de grote voorstanders voor het Rekeningrijden.
Mijn gokje: hij krijgt binnenkort de opdracht om het Nederlandse rekeningrijden in Europa te gaan promoten. De doelstelling is namelijk om in heel Europa één Algemeen Automobilisten Volgsysteem te bouwen. Daarom ook de miljarden die in Galileo worden gepompt.
Reken maar dat je straks hoogst waarschijnlijk alleen nog maar een auto mag bezitten. De auto’s zullen straks niet meer slijten door het rijden, maar eerder door het stilstaan. Het lijkt me ook niet onwaarschijnlijk dat de overheid straks het aantal kilometers gaat bepalen dat men mag rijden…let maar op!
Als de boeren ‘melkquota’ krijgen, de vissers ‘visquota’, dan is het inderdaad niet vreemd als automobilisten ‘kilometerquota’ aan de broek zullen krijgen.
Alles voor het klimaat natuurlijk.
Uiteindelijk zijn het plezierquota’s. Je zou zo maar eens het lef hebben af en toe eens een beetje genot te beleven aan mossels of kokkels eten, autorijden om het ritje (met Springsteen hard aan!), een kaasje eten gemaakt van ongepasteuriseerde melk, een sigaartje met cognac……Die visquota zijn trouwens helaas bij sommige vissoorten nodig, de vissers weten dat zelf ook.
Wel drie keer het woord ‘straks’ gebruikt…raar!?
Als ik dit artikel lees lijkt de door mij gesuggereerde link tussen het failissement en die rechtszaak nog niet zo ver gezocht…
En hierbij de bevestiging…
De ondergang van ’Opinio’ heeft te maken met het CDA en dit debat. Eraan vooraf gaat natuurlijk het gegeven dat er nog te weinig abonnees waren en de vraag hoeveel tijd je een nieuw weekblad gunt. Ook van belang was dat de geldschieter van Opinio, Roel Pieper, een manager uit zijn eigen bedrijf had aangesteld als zakelijk directeur, die geen verstand van zaken had. Maar de aanleiding om ’de stekker eruit te trekken’ was dat de geldschieter niet wilde dat wij ’een vendetta tegen Balkenende’ voerden. Naar de motieven is het gissen.
Het was geen vendetta, het was een debat. Balkenende heeft de rechtszaak verloren, maar ’Opinio’ is er wel door gesneuveld en van een debat is geen sprake meer.
Comments are closed.