Een ideale overheid maakt zichzelf zo klein mogelijk.

Een overheid is geen doel op zich. Het is een middel om een samenleving in balans te houden
.
Een ideale overheid is aangesteld door de burgers en verricht haar taken bij de gratie van het volk.

Hoewel de politici graag verkondigen dat hun overheid dit ideaal nastreeft, is het tegendeel waar.

Wanneer je als ondernemer geld wilt verdienen, kun je een product maken waar een gat voor in de markt is. Je kunt ook de overheid kapen. Dan doe je alsof het een neutrale overheid is gebleven, maar ondertussen probeer je daar winst mee te maken. Ondernemen met de overheid op je balans, gaat een stuk makkelijker dan zonder. Je kunt zelf de regels maken waaronder je wilt ondernemen.

Onze overheid is gekaapt. In bezit genomen door ondernemers. In plaats van te streven naar een zo klein mogelijke overheid, wordt nu gestreefd naar winstmaximalisatie. De premier heeft als directeur van de BV Nederland de opdracht de winst voor de aandeelhouders zo groot mogelijk te maken. De ministers zijn de managers van de verschillende afdelingen.

Winstmaximalisatie betekent dat de Overheid BV nooit genoeg heeft. De druk op de samenleving om een hoger rendement voor de aandeelhouders te creëren, wordt met de dag meer voelbaar en zichtbaar. De BV is zeer creatief in het bedenken van nieuwe vormen van inkomsten (belastingen). Daarnaast wordt er sterk gesneden in de kosten (onderwijs, zorg etc). De CFO (Bos) heeft ambitieuze targets voor het bedrijf.

Om deze bedrijfspolitiek mogelijk te maken, heeft de BV verschillende instrumenten. Het bedrijf kan de wetten maken die haar bedrijfsbelang veilig stellen.
Daarom zijn we nu allemaal verplicht verzekerd bij deze BV.
Het bedrijf kan haar inkomsten verder veiligstellen door de afdeling Incasso en de afdeling Beveiliging (belastingdienst en politie) verregaande bevoegdheden te geven de debiteuren tot betalen te dwingen.
Het bedrijf heeft de media ook op de balans staan dus kunnen de debiteuren permanent bestookt worden met propaganda over hoe goed het bedrijf is en hoeveel het bedrijf haar best doet voor haar klanten.

Na het zuur moet het zoet komen. Maar zoet betekent verlies voor de aandeelhouders dus doen we nog een rondje zuur. Hoe zuurder hoe meer rendement.
Het bedrijf laat de afdeling Communicatie (de media) aan de debiteuren uitleggen dat de prijzen omhoog gaan om hen nog beter van dienst te kunnen zijn.

De overheid is een particuliere onderneming. Een onderneming die gevangen is in haar eigen patroon van winstmaximalisatie.
Van dit bedrijf mag en kan je geen zoet verwachten.

Sen Huwa

11 REACTIES

 1. Dit is een "linkse" anti-overheidsbenadering.
  Ik heb niet de indruk dat de overheid door het bedrijfsleven is gekaapt. Het is door clubs met collectivistische ideologieën gekaapt. Bedrijven hangen als remora’s (google remora maar even op) aan de overheid, via hun bijzondere politieke vriendjes, maar hebben de overheid niet gekaapt.

 2. De klojo’s in Den Haag verdienen het niet om de titel ‘ondernemer’ te krijgen. Ze zijn het nog niet eens waard om als deurmat gebruikt te worden, door geen enkele ondernemer die ze onder dreiging van geweld bestelen.

  Lees dit artikel van Lew Rockwell op mises.org bijvoorbeeld: http://mises.org/article.as

  [2] Precies.

 3. Het is een collectivistisch stokpaardje om zaken op hun kop te zetten en begrippen om te keren.

  -1. Zo worden overheidsmonopolies zoals de energiebedrijven, omgetoverd tot zogeheten "geprivatiseerde" ondernemingenen, terwijl ze alleen maar een ander jasje kregen. De zeggenschap blijft gewoon bij de overheid en de bestuurders krijgen miljoenen salarissen en bonussen.

  -2. Privatisering in de gezondheidszorg door staatsingrijpen heeft niet geleid tot privatisering van de ziekenfondsen. Integendeel het heeft geleid tot nationalisering van de particuliere zorgverzekering, waardoor Nederland dus nu een ordinair ziekenfondsstelsel kent.

  Alles wat in dat stelsel eventueel misgaat, kan nu op het conto van de "marktwerking" (welke markt ? Is er een vrije markt dan ?) worden geschoven, maar niemand die de werkelijk verantwoordelijke politici van de zogeheten privatisering (nationalisering dus) om verantwoording vraagt.

  -3. "Solidariteit" is in wezen gebaseerd op vrijwilligheid, maar in Nederland "moet je solidair zijn."

  -4. "Samenwerking" gaat evenmin op basis van vrijwilligheid, want de overheid dwingt samenwerking af op zijn voorwaarden. Wie niet meegaat, wordt uitgerangeerd en/of door wetswijziging getroffen.

  Dit zijn slechts enkele voorbeelden in deze socialistische heilstaat.

 4. [2]
  *Bedrijven hangen als remora’s (google remora maar even op) aan de overheid, via hun bijzondere politieke vriendjes, maar hebben de overheid niet gekaapt.*

  Je kunt het ook gewoon parasiteren noemen 😉 Ze gebruiken de overheid gewoon voor hun eigen voordeel. De overheid kijkt ernaar en heeft de ballen of de capaciteiten niet om dit te veranderen. Maakt ook niks uit want als er financieële gaten ontstaan hef je gewoon wat meer belastingen bij het gewone volk.

  Bij mij op het werk zit er iemand die een fulltime(!!) baan heeft om te kijken waar er subsidiepotten bij de NL staat en vooral de EU leeg kunnen worden getrokken door bv onzinnige cursussen op te zetten waar niemand op zit te wachten.
  Het eerste wat je moet doen voor zo"n cursus is je handtekening op zo’n formulier zetten.
  Een compleet idioot en inefficient rondpompsysteem van belanggelden!

 5. totale quatsch.
  politiek, wetenschap,opvoeding: alles gaat over ordening.
  Overdrijving van die ordening heeft stagnatie tot gevolg.
  Oude boeken absolute waarheid toedichten
  of overregulering : allemaal voorbeelden van stagnatie door overdrijving van die ordening.
  In een sociaal-democratie dreigt de burger zichzelf de strop om te doen:
  de politiek belooft hemel op aarde en moet vervolgens de heffingen verhogen, wat onvrijheid tot gevolg heeft : gevolg is wederom stagnatie.
  De burger roept de slavernij over zich af.

 6. Als de zandzuigers [eigenaars olieboeren] geen opdrachten meer krijgen om zand op te spuiten ,en de eilandjes om te vormen tot rustplaatsen voor o.a vermoeide top bestuurders en managers ,dan hebben we het gehad.
  Alle hardware productie is al weg ,de agrariërs ,en visserij, zijn de laatste,en zijn hard op weg om het licht uit te doen.
  Over 40 jaar ,net als de polen nu in Nederland ,zijn de Nederlanders druk bezig om de lekke pijpen van onze oosterburen te repareren .
  Ik vergat dat Nederland wegzakt in het gas vacuüm, dijken er omheen ,waarom ?
  Laat onze geliefde asiel zoeker uitvinden dat de plaats van het paradijs op aarde niet in Nederland ligt.,die plaats is nat ,en word natter met de dag.
  Gewoon weg laten zakken is de beste oplossing !

 7. Aan Sen Huwa … Nederland is nog steeds een feodaal KONINRIJKJE … dummy. En is helaas virtueel eigendom van lieden zich van de reeds ruimsschoots achterhaalde efrecht van de Ranjaas hebben meestergemaakt… En wie zich monarch noemt maakt de dienst uit …

  Ga op een ander stukje hout bijten …

 8. de omvang( groot klein) van een overheid is toch niet een doel op zich? te is verkeerd

  ik denk dat alle graaierigheid ,gemakzucht en egoisme slechts een stapel babelse effecten zijn die in een wereld waar veel wordt geroepen en minder wordt gehoord.
  En voor wat of wie haasten we ons zo dat we elkaar niet meer horen?

  een… mooie functie voor een overheid zou zijn lettend op de plek op de wereldkaart zorgen dat excessen in de economie worden beperkt op ons grondgebied . Zij dienen daar voor te zorgen zonder de rol van aandeelhouder bij de VN in te nemen(laten we ook een beetje kritisch naar onszelf kijken en elkaar stimuleren)..niet oordelen

  het kapitaal schuift vreemd en niet zoals de gemiddelde wil. maar het recht is belangrijk en de prestaite ook dus het kan alleen ondersteund worden door een overheid ..de goed verdeelde samenleving..maar alleen als da samenleving het echt wil.echt uitspreekt en zelf ook doet. Overheden hebben de beurzen niet bedacht …dat hebben wij gedaan.

  Ik bedoel eigenlijk te zeggen,,wat voor werk doe je? wat doet dat voor een betere wereld..oh en waarom veranderde je ook alweer nog voorlopig niet van werk ,,geld ???
  uitkering? prima..zullen we belastingen dan ook nog maar even volhouden.. en laten we de grenzen ook nog maar even dichthouden want die afrikanen hebben daar ook wel behoefte aan, uitkeringen zekerheden. een overheid die om de paar jaar nog es bang is van zijn volk.. het kan slechter het kan beter… hoe kan het beter? wat is het slechhte in een zin is bijster oninteressant.

  ik ben r

Comments are closed.