Misschien kunnen we beter zeggen een hoopJE!
Uit een opinieonderzoek van de Irish Times zou blijken dat er nu een meerderheid tegen de Hernoemde Grondwet is.
Natuurlijk kennen we allemaal de betrekkelijke waarde van dergelijke onderzoeken.
Ook zijn er nog 6 dagen te gaan met 28 % stemmers die het nog niet weten. Maar toch…. 

Een groot deel van de NEE-zeggers zegt terecht dat ze niet goed weten waar ze voor stemmen, wat er in het verdrag staat.
Dat is een juist argument, al blijken de lieden die in het Nederlands Parlement zitten dat geen bezwaar te vinden. Op basis van hun onkunde verkwanselen ze gewoon de Nederlandse soevereiniteit.
Overigens zijn in Ierland de meeste politici ook voor een ja!
Zelfs al hebben die meesten (inclusief de Premier)  moeten toegeven dat ze het verdrag niet helemaal gelezen (begrepen?) hebben.

De verwarring over de inhoud is groot. Zo blijkt de tekst van een overheidsboek in tegenspraak te zijn met een samenvatting door de onafhankelijke referendumcommissie.
Slim van Balkenende en zijn trawanten om er zo weinig over bekend te maken. Los van het feit dat ze het zelf niet goed wisten, konden er daardoor ook weinig tegenspraken blijken.

Sterk is dat het schijnt dat Tsjechië, de voorzitter na 1 januari, al bezig is om een alternatief beleid te ontwikkelen voor het geval de Ieren inderdaad NEEN stemmen.

Zelfs al realiseren we ons dat de EU-, net als de NL-politici, zich toch niets van de burgers zullen aantrekken en hun snode plannen toch op de een of andere manier zullen doordrukken,*) dan nog zal een NEE een zegen zijn. Minimaal is het het zoveelste bewijs van de onbetrouwbaarheid van politici.

Daarom, geniet nog even van de hoop.

——————————————————–
*) Zoals ook gesteld in een voorgaand artikel:
https://www.vrijspreker.nl/wp/2008/06/op-12-juni-zijn-we-allemaal-ieren/#more-51791

6 REACTIES

 1. “..een alternatief beleid te ontwikkelen voor het geval de Ieren inderdaad NEEN stemmen.”

  Tuurlijk. Men beweert dat er geen Plan B is. Kul natuurlijk, er is altijd een Plan B. In Plan B wordt Ierland omgekocht met opt-outs om ze alsnog aan boord te krijgen, net zoals dat in het verleden met andere landen is gebeurd.

 2. Werken ze in Ierland trouwens met stemcomputers??
  Komen de stemmen daarbij centraal op één hoofdpunt bij elkaar en wie controleert dat?
  Dat zou natuurlijk DE oplossing vanuit Brussel voor het “probleem” kunnen zijn.

 3. mischien stemmen de ieren ook NEE , omdat zo hun fiscaal succes ,van hun lage(ere) belastingen willen handhaven -om nog meer buitenlands kapitaal aan te trekken..

  • Eén zwaluw maakt nog geen winter !
   1 enkel bericht maakt nog geen definitief n (ja-stem)winter ,maar aangezien veel
   ieren denken dat democratie staat voor(meer) vrijheid , kan het n eeg-winter worden

 4. Merk op dat ook onze media extreem weinig aandacht besteed aan het komende referendum.

  Overigens blijf ik bij mijn mening dat een eventueel ‘nee’ geen bal zal uitmaken. Ierland krijgt dan wat uitzonderingsbepalingen net als het VK, een zakje extra geld en de zaak wordt enige maanden besproken op hoog niveau. Daarna stemt Ierland alsnog in met het ‘verdrag’.

Comments are closed.