Ik heb enige weken geleden het Kamerdebat “woensdag gehaktdag” gevolgd, het was voor het eerst in zo’n 20 jaar dat ik naar leuterende politici heb gekeken.

  Vooral het optreden van Den Leider Balkende in dat debat was erg leerzaam want de man lijdt overduidelijk aan ongeneeslijke grootheidswaanzin en aan zijn Kameroptreden te oordelen is hij er absoluut van overtuigd dat het alleen aan zijn Goddelijke bemoeienis en regie te danken is dat dingen in dit land goed verlopen. Door zijn inzet en sturing staan de pakken melk ‘s morgens bij de Albert Heijn in de koeling, heeft de bakker op tijd het brood klaar, eten koeien gras, wisselen de seizoenen en komt de zon op. Nederland als ultradeterministisch natuurkundig systeem waar alle bewegingen bij Balkenende beginnen en vervolgens door hem gestuurd worden.

Net als de enige ware vaderlijke God overziet en regelt Jan Peter ieder atoom in de uit willoos- en stuurloos stemvee bestaande Nederlandse samenleving, overal waar problemen zijn worden onder het wakend oog van Jan Peter direct en kordaat blikken nieuwe ambtenaren opengetrokken, de subsidietap opengezet, nieuw beleid ontwikkeld en vooral veel nieuwe- en/of aanvullende regeltjes bedacht zodat alle voorkomende problemen snel en efficiënt worden opgelost.

Net als God is Jan Peter onfeilbaar en ervaart kritiek als ondankbaar gezeur door onbegrip van onbenullen want tenslotte zorgt Hij, Jan Peter Balkenende er toch maar dagelijks helemaal persoonlijk voor dat we leven en te eten hebben, dus wat klagen we dan ? Jan Peter heeft dezelfde verhouding tot het Nederlandse volk als de God van het Oude Testament had tot de weerbarstige Israëlieten: God had het beste met ze voor en deed alles voor ze terwijl ze iedere keer weer weigerden te doen wat Hij ze opdroeg.

Als een ware God zal Jan Peter ons allen leiden naar het beloofde land, het socialistische paradijs van de EU, voor ons eigen bestwil ook al willen we niet. Zo mochten wij daar zelfs vóór stemmen van Jan Peter maar hadden de gotspes om tegen te zijn. Wij mogen wel uit gaan kijken dat Jan Peter niet een ander volk gaat zoeken en ons aan ons lot overlaat.

Maar er zit toch ergens nog wat logica in deze waanzin. De overheid is de fantasie van politici die in stand gehouden wordt door dezelfde politici met hulp van ambtenaren en het staatspropaganda-apparaat voor wie de overheid net zo reëel is als de echte wereld voor mensen met een echte baan.

Politici waaronder Balkenende leven volledig binnen de fantasie van de overheid en komen op mensen in de echte wereld vaak over als volslagen krankzinnig en losgerukt van iedere werkelijkheid terwijl hun gedrag in hun overheidswereld met zijn eigen waarheden volslagen normaal is.

Ik heb zo het idee dat de politiekcorrect gekleurde informatie die het gezamenlijke staatspropaganda-apparaat aan de lopende band produceert niet zozeer bedoeld is om de bevolking valse door de staat gewenste informatie te verschaffen maar meer om politici het gevoel te geven dat juist de overheid de echte wereld is en daar is Jan Peter Balkende de enige ware God.

22 REACTIES

 1. Ik stond net op de binnenplaats een peuk te doen en zag 3 volgroeide lieveheersbeestjes 1 jonkie kruipen.

 2. Zeer grappig stuk vol met treffende observaties welke ieder zal herkennen behalve de politici want van het begrip zelfkennis hebben ze geen kaas gegeten. Ik zie balkenende al langer zo als hij hier is omschreven, leuk om te zien dat ik niet de enige ben , ik had het echter niet zo mooi kunnen verwoorden., zo’n beetje het toppunt van wereldvreemdheid maar ook van zelfoverschatting en arrogantie.

  We worden inderdaad zó behandeld; alsof het vanzelfsprekend is dat wij van elk overspannen kutregeltje op de hoogte zijn en ons er uiteraard zonder vraag, kritiek of intepretatie létterlijk aan houden. De controle op naleving (z.g.”handhaving”) is intensief en de sanctionering bij “overtreding” is met zero tolerance, of er nou daadwerkelijk iets fout gedaan is behalve een regeltje overtreden of niet.

  Dit koeieneren van de bevolking met maximale opbrengst is nu wat NL verziekt: de “normen en waarden” van de overheid zijn asociaal, schaamteloos en hypocriet. Niet zo gek dus dat de burgers hier zo langzamerhand zó door worden geteisterd dat onverdraagzaamheid en intolerantie onderling steeds vaker de kop op steekt. Knap hoor, respect voor politici 0,0, respect voor politie 0,0 en respect voor gemeentebesturen 0,0!
  Gefeliciteerd met het vakkundig naar de kloten helpen van Nederland!

 3. Nederland is één grote gereformeerde kerkbank geworden, tenminste dat wordt in Den Haag verondersteld. Kijk, dat de rooie ratten op jullie kerkbanken gaan zitten betekent niet dat iedereen hetzelfde gaat doen….Een mens moet natuurlijk geloven in zichzelf, anders kom je er niet, net zoals Balk in zichzelf gelooft en de Here is bij hem niet meer dan opschmuk van de groene kruizenclub, net als een tatoeage bij een zeeman hoort, meer niet…Maar wat gebeurd er als iedereen de Balk mentaliteit zou overnemen?…Dan hebben we feest en een land met een heel merkwaardig moraal, maar wat een zieke en leugenachtige bende zal het worden. Dat is het nu ook al wel zo, maar dan moet het zelfs, het wordt van je verwacht.

  Het meest onfatsoenlijke schepsel zit in Den Haag en zie hem alleen maar als een heel slecht voorbeeld. Hoe mooi hij het ook probeert te verwoorden en te brengen…het is allemaal bagger van de bovenste plank. Jammer dat onze lieverd, onze nationale scheet daar nog steeds niet achter is.

  • Je mist het punt dat Wladimir hier maakt.
   Lees het nog maar eens door, met name de derde alinea.

   • Het verhaal van Wladimir heb ik gelezen, maar ik reageer daar op met een slap aftreksel (afvoerputje?) over Balk, tenminste als dat toegestaan is. De complexiteit van de gereformeerde en hoe hij het licht over ons laat schijnen is duidelijk, maar toch dank voor de welgemeende opmerking. Hoewel ik vind dat God of de Here het wel beter zou kunnen doen, een slap aftreksel als Balk zie ik niet als visitekaartje. Maar goed, daar ga ik weer.

   • Nu je er toch bent, waar blijft jouw bijdrage, zou graag van jou willen weten wat een oprecht gelovige als jij van een neppert gelovige vind die God en zijn volk loopt te verneuken….hoewel God verneuken?

 4. Stel je voor dat ze van het ene moment op het andere niet meer zouden doen. Voor mijn part door betaald, maar helemaal niets meer doen, wat zou dat een verademing zijn……geen leugens meer, geen gedreig, geen valse voorstelling van zaken, geen uitstel van executie, geen executie, geen scipholbrand, geen betuwelijn, geen vertraagde hogesnelheidslijn, geen verkiezingen, geen goudenkoetsen en rare hoeden meet op TV, geen problemen waar ze niet zijn, geen lamgeslagen mensen die niets meer doen omdat alles volgens strenge regeltjes moet waarbij persoonlijke omstandigheden niet mee mogen tellen, he, wat zou dat een opluchting zijn! O ja, geen verotte zalm lucht, geen opgebazel smoel van hirhi bALIn, geen neuzelende domkppen die zonder diplome of andere bewijs van kundigheid met ons geld over het eiden van de balk smijten, heerlijk toch? Samen koemn we er wel uit hoor, mensen met het hart op de goede plek, gewoon eerlijk geld verdienen, leuk werken, soms ook anderen helpen, want niet iedereen kan werken, zo is het nu eenmaal, we lossen het samen op, zonder overheid, echte normen en waarden, zelf verantwoordelijk uit VRIJHEID!

 5. Het is verleidelijk om te denken dat mensen als Balkenende de weg kwijt zijn omdat we daarmee een veel moeilijker aanvaardbare conclusie uit de weg gaan:

  Balkenende weet heel goed waar hij mee bezig en stuurt bewust het land in de richting van een dictatuur.

  Liever zeggen we dat onze leiders gek zijn dan dat we accepteren dat onze leiders doelbewust de samenleving naar de knoppen helpen.

  Die conclusie veronderstelt namelijk dat:
  – we flink in de gevarenzone terecht gekomen zijn;
  – we ons lang voor de gek hebben laten houden;
  – we niet weten wat we moeten doen.

  Die conclusie willen we liever niet aan. Laten we ze gewoon gek noemen, dan kunnen we er misschien nog een beetje om lachen.

  Het is serieuzer dan we aanwillen.

  • ik heb niet gezegd dat Balkenende gek is, deze namaak Mussolini lijdt volgens mij aan grootheidswaanzin en dat is doorgaans de drijfveer van dictators: ziekelijke zucht naar macht over anderen.

   • Mijn opmerking was meer algemeen bedoeld. Ik onderschrijf jouw stelling dat er sprake is van een ziekelijke zucht naar macht.

   • ik heb dat nooit begrepen, die drang om anderen te vertellen wat ze moeten doen. Waarom zou iemand zulks willen ? Wat bezielt hem ? Laat iedereen lekker doen waar ze zin in hebben en doe het zelf ook zou ik zeggen maar kennelijk zijn er toch nog hele volkstammen die dat niet zo zien.

   • Vermoedelijk hebben wij te maken met jeugdfrustratie. Kinderen op school en op straat pesten elkaar, de meeste kinderen pesten terug of bijten van zich af en hebben er weinig last van. Sommige doen niets, laten zich maar door pesten en denken ondertussen iets als “wacht maar…” Vaak zijn dat van die ‘rare’ types, buitenstaanders die vooral zich zelf buiten laten staan. Hoe dat precies zit is meer voer voor Spiegologen, ik ben slechts waarnemer van de straat. Waar Janpetertje in het verhaal past laat ik aan jullie fantasie over. Ik krijg de indruk dat de “wacht maar…” categorie opvallend vaak in de politiek belandt.

 6. Dankzij Wladi kan ik mij nu eindelijk een voorstelling maken van God, over wie altijd zoveel heibel gemaakt wordt, al begrijp ik niet waarom.
  God schijnt het nogal druk te hebben, nu ik lees, dat hij al van den beginne de orde moet handhaven van al die atomen die in de kosmos rondhangen. In zijn eentje nog wel.
  Ik zou bijna medelijden met God krijgen. Maar als Almachtige Schepper van het heelal, is het natuurlijk zijn eigen stomme schuld. Dan moet hij het ook zelf maar weten, denk ik dan.

  Geen nood, de Grote Baas kan altijd nog rekenen op de onversaagde steun van Jan-Peter die als trouwe Stand-in-op-Aarde optreedt.

  Maar wat dat gekke paarse vaasje op zijn kale kop doet mag Joost weten. Misschien kan Wladi daar wat meer over vertellen.

  • Ook jij mist mijns inziens duidelijk het punt dat Wladimir in deze maakt.

   Voorspelbaar zijn dit soort reacties dan weer wel.

   Erg verhelderend ook.

   Voordat iis weer gaat lopen roeptoeteren; ik ben een full time Heiden.

   Behhhhhhhhh………

   • Full-time heiden? Is dat anders dan een part-time gelovige?

    En is u een schaap?

   • Nee, ik ben een scheit, kruising tussen een schaap en een geit.

    Toedeloe gij schreewlelijkert, met te veel vrije tijd en weinig meer te doen dan hier wat oeverloos -erudiet- te blijven raaskallen.

   • Tijd is bij mij nooit vrij, ik bezit het helemaal en gebruik het voor mezelf.

    Schreeuwlelijk, oeverloos erudiet raaskallen…Daar kan je rustig nog meer aan toevoegen, en alles wat je zegt is 100% waar, maar te veel eer voor een ontspoorde Einzelgänger. Maar één ding, ik val niemand lastig, ik zorg voor mezelf…geen baas waar ik voor hoef te buigen…De laptop is voor mij niet meer dan het raampje naar mijn inkomen, met veel ruimte voor de leukste site van NL.

  • Spynose zou beter kunnen weten.
   Maar bedient zich graag van karikaturen, om ‘het licht’ van zijn atheisme een helderder schijn van schijnen te geven.
   De meeste aanvallers op het christelijk geloof maken gebruik van nep-wapens.

  • Het wordt hoog tijd dat Hartman zelf eens, woord voor woord, het Nieuwe Testament gaat lezen.
   En zich niet laat ‘inspireren’ door kopieen van kopieen van kopieen.
   Maar kennelijk wil Hartman gewoon vage afdrukken, en mijdt het als de pest, bang voor de waarheid, zo vermoed ik, om het heldere origineel onder ogen te zien, vrezend voor de buitengewone scherpte van de eerste afdruk.
   Liever de illusie vasthoudend dat hijzelf volledig ‘in control’ is over het leven zelf en de dood. Zoals zovelen met hem.
   Want al die lieden die over ‘mythes’ spreken, spreken op basis van hun speciale geloof.
   Op z’n minst is er daarbij sprake van een patstelling, ware het niet de hoeveelheid bovennatuurlijke ervaringen het puur materialistisch wereldbeeld in de wielen rijdt.
   Zoals er slechts 1 zwarte zwaan nodig was, om het geloof in de witheid van zwanen, te ondermijnen, is er slechts 1 engelontmoeting nodig om het bestaan van een bovennatuur te erkennen.
   Maar er zijn er zeer vele, zoals er ook zeer vele zwarte zwanen bleken te bestaan.

Comments are closed.