Toen ik dat las dacht ik, dat gaat de belastingbetaler 1,2 miljard euro per jaar schelen.

Dat is namelijk het bedrag dat de overheid van uw belastinggeld betaalt om de drie publieke tv zenders en diverse radiozenders te sponsoren.

Dit geld zou dus meer dan genoeg voor Wouter Bos zijn om bijvoorbeeld de voorgenomen accijnsverhoging op diesel a drie cent per liter, waarvan hij zegt deze dringend nodig te hebben om zijn begroting rond te krijgen, niet door te laten gaan.

Maar ik heb te vroeg gejuicht.

Het blijkt dat het kabinet gaat stoppen met het sponsoren van televisieprogramma’s. Dat zegt minister Plasterk.

Weerman in achterstandswijk.

Vorig jaar ging er zo’n 12 miljoen euro naar programma’s, om op een stille manier het kabinetsbeleid uit te dragen. Zo betaalde het kabinet voor een uitzending van weerman Piet Paulusma vanuit een achterstandswijk, en werd er de serie In Europa met staatssteun uitgezonden om de betrokkenheid bij de EU te vergroten. De oppositie in de tweede kamer was woest.

In Europa.

Het programma In Europa met historicus Geert Mak werd gemaakt met ongeveer 400.000 euro aan belastinggeld. Hoewel het onderwerp geen hoge ogen gooit tijdens verkiezingen, was het programma in Europa wel populair op televisie.

Vandaar dat andere ministeries niet blij zijn met het besluit van Plasterk: het ministerie van defensie zit te springen om personeel en kan wel wat werving via televisie gebruiken.

Minister Plasterk draait de geldkraan nu resoluut dicht. Alleen postbus 51 spotjes kunnen nog rekenen op overheidsgeld.

Tot zover de media.

Dit is een aardig gebaar van Plasterk, maar ik weet zeker dat die 12 miljoen euro via een omweg toch weer voor dit soort doeleinden gebruikt gaat worden.

Hier blijkt tevens uit dat politici alleen marginaal kunnen denken of doen alsof.

De overheidssteun, of sponsoring, of subsidiëring, of welke andere alternatieve benamingen ook gebruikt worden kost de belastingbetaler naar schatting (echte cijfers zijn moeilijk te achterhalen, omdat elk ministerie aan subsidiëring doet) 20 miljard euro per jaar.

Als dit geld teruggesluisd wordt naar de rechtmatige eigenaren (de belastingbetaler) scheelt dat ongeveer 3000 euro per gezin per jaar.

Het helpt tevens om de nachtmerrie van het kabinet, namelijk de vergrijzing en de daardoor ontstane tekort aan arbeiders, te verlichten. Al die gesubsidieerde banen kunnen worden vervangen door “echte banen”.

8 REACTIES

 1. Laat om te beginnen die professor Zonnebloem maar een echte baan zoeken. Want wat is een ‘minister van cultuur’ nou eigenlijk? In feite gewoon een bureaucraat die andermans geld uitdeelt. Welk bedrijf zou hem in dienst willen nemen en tegen welk salaris?

  Opmerkelijk genoeg las ik niet een opmerking over ‘gesponsord’ programma (ben even de naam er van kwijt) waarin de opperstruikrover propaganda maakt om het roven te rechtvaardigen. Geenstijl zou de presentator van dat programma “helemaal kapoedt” maken, daar is tot dusver weinig van te merken.

 2. “De overheidssteun, of sponsoring, of subsidiëring, of welke andere alternatieve benamingen ook gebruikt worden kost de belastingbetaler naar schatting (echte cijfers zijn moeilijk te achterhalen, omdat elk ministerie aan subsidiëring doet) 20 miljard euro per jaar.”

  Wat valt daar onder ?

  En kan Plasterk niet proberen die andere 19988 miljoen ook te stoppen ? Zo nee, waarom niet ?

  Wat gebeurt met die 12 miljoen ?

 3. *Het helpt tevens om de nachtmerrie van het kabinet, namelijk de vergrijzing en de daardoor ontstane tekort aan arbeiders, te verlichten. Al die gesubsidieerde banen kunnen worden vervangen door “echte banen”.*

  Zo is het! Snij al die overbodige luxe baantjes eerst maar eens weg voordat je mensen die echt werken nog meer gaat afknijpen. Staats t.v. kan sowieso van 3 naar 2 kanalen maar naar 1 is nog beter!
  Gesubsidieerde programma’s over kunst, multiculti, ballet, klassieke muziek en linkse propaganda praatprogramma’s waarvoor geen markt is afschaffen en de medewerkers linea recta de tuinbouwkassen in zodat ze nuttig werk doen.

 4. Elke cent die men naar de belasting brengt, valt in verkeerde handen of beter gezegd; wordt door de overheid verkwanselt. De overheid heeft een systeem gecreëerd dat totaal doorgeschoten is. Was ooit de belasting bedoeld voor de zwakkeren of het zogenaamde sociaal stelsel, heft men nu belasting om een gigantisch overheidsapparaat met al zijn ambtenaren, vriendenclubjes en adviesbureaus van onze centen te voorzien. De overheid was en is nog steeds niet doordrongen van het feit dat men moet snijden, krimpen en bezuinigen….Zolang men dat negeert, blijven de overheidsuitgaven stijgen en de heffingen voor de burger toenemen! NL verkeert al zinkende in één groot moeras met daaraan bevestigd een heel groot prijskaartje…maar dat kaartje is voor later…voor?

  • Er is inderdaad een duizendkoppig monster gecreeërd bij de overheid. Sla je er één kop af dan groeien er weer twee nieuwe aan.
   De huidige politieke partijen zijn ook veel te veel verweven met allerlei lobbyclubjes en belangenorganisaties.
   Er zijn nieuwe politieke partijen nodig die geen rechtstreekse belangen in al die organisaties hebben. Dan kan er voor zeker 75% de botte bijl in.
   Niet links of rechts kijken en oostindisch doof zijn voor allerlei zielige praatjes en doorzetten.
   Anders gaan we inderdaad het moeras in.

   • Tja, een duizendkoppig monster…hij is ook nog eens een groot liegbeest.
    En wij NL zijn beland in een oorlog tegen de regering…en dat vinden ze in Den Haag ook nog eens heel normaal. Maar ja, wat is tegenwoordig normaal of abnormaal?

    ‘Don’t ask what you can do for your country, but what you can do against your country’

 5. Uit onderzoek van het Centraal planbureau blijkt dat NL een tevreden volk is. De staatspropaganda machine draait lustig verder…van onze centjes…en wat zijn we tevreden!

Comments are closed.