De kogel is door de kerk. De Ierse burgers hebben het Verdrag van Lissabon in een referendum met 53,7% tegen 46,3% afgewezen.
Meer dan de helft van de Ieren nam aan de stemming deel.
De uitkomst is duidelijk. Alweer eindigde een Europees superverdrag roemloos op het altaar van de democratie. Alweer slaagde de Europese Unie niet in haar opzet om het imprimatur van de burgers af te dwingen over de verdere verdieping van het Europese politieke project. En als we uit dit alles één algemene conclusie mogen trekken, is dat wel het volgende:
 de kloof tussen de Europese instellingen en de burger is groter dan ooit tevoren.
 
 Het Leuvense Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV Leuven) erkent de beginselen van de democratie en het zelfbeschikkingsrecht van het Ierse volk in deze zaak en roept alle betrokken partijen dan ook op om met de uitkomst van dit referendum rekening te houden.

Na het miskennen van eerdere referenda over Europese verdragen in Denemarken (1992), Ierland (2001), Frankrijk en Nederland (2005), acht het LVSV Leuven de tijd van eerlijke en waarachtige bezinning aangebroken. De verdere ratificatie heeft in de ogen van het LVSV Leuven dan ook geen enkele zin meer, net zoals in 2005 ook Tony Blair en Vaclav Klaus beslisten om er na de referendaresultaten over de Europese Grondwet mee op te houden.

Het LVSV Leuven is van mening dat de Europese Commissie nu maandag op de plenaire vergadering van het Europees Parlement duidelijkheid moet scheppen over de draagwijdte van dit Iers referendum. José Manuel Barroso moet maandag toegeven dat het Verdrag van Lissabon verworpen is, en verklaren dat het alsnog toepassen van (een deel van) deze bepalingen een grove inbreuk op de democratische grondbeginselen van de Europese Unie – nochtans volgens hem in de eerste plaats “een gemeenschap van waarden” – zou betekenen. Verder moet Barroso alle bijkomende instellingen en structuren die zoals de Europese diplomatieke dienst, de Europese openbare aanklager of de bijkomende Europese juridische instanties, hun wettelijke grondslag uitsluitend vinden in het verworpen Verdrag van Lissabon, maar desondanks in het verleden al in het leven geroepen werden zonder uitstel ontbinden en opdoeken.

Europa moet het debat over haar eigen toekomst durven aangaan met de burgers en zich niet blijven verlagen tot de toepassing van ondemocratische machtigingswetten uit angst om bij de burgers bot te vangen. Het LVSV Leuven staat niet afkerig ten opzichte van verdere Europese integratie, maar dan wel via een bottom-up aanpak die de rechten en vrijheden van de Europese burgers vooropstelt, in plaats van de kortetermijnwensen van een kleine in zichzelf gekeerde elite.

Tenslotte wil het LVSV Leuven nog benadrukken dat de Ieren op 12 juni niet enkel voor zichzelf gestemd hebben, maar ook voor de vijfhonderd miljoen Europeanen, waaronder de tien miljoen Belgen, die van hun overheden niet eens het recht gekregen hebben om neen te stemmen. Alleen al omwille van die reden is dit signaal uit Ierland meer dan welgekomen.

(Ingezonden door Vincent De Roeck, nationaal ondervoorzitter LVSV, bestuurslid en gemachtigd afgevaardigde LVSV Leuven)

8 REACTIES

 1. That’s worth a zillion Guinesses! Thanks Paddy, for saving our asses.

  Prachtig, elke keer als er enigzins een domecratisch proces plaatsvind sturen ze die dictatoriale bureaucraat-proleten naar de vuilnisbak.

  Maakt wel pijnlijk duidelijk wat een smerige klucht onze zogenaamde democratie is geworden. Een parasitair kliekje klootmongolen van kutambtenaren, waaraan elke bestede belastingpleuri simpelweg diefstal is, zien hun natte dromen van meer overheidsinstanties met vet betaalde banen weer even gedwarsboomd. Het zijn gewoon raven en parasieten waaraan we goed zouden doen om ze met een enorme spuitbus DDT allemaal te verdelgen.

  Ze verkopen hun gelul onder het mom van meer vrijheid en welvaart voor de burgers, terwijl zij zelf met hun kutregels en moordende belastingen juist de grootste belemmering zijn voor die vrijheid en welvaart. Gooi die klootmogolen in de noordzee met al hun regels en gezeik en Europa is weer vrij en van de burgers zelf….

 2. och, waar maak je je druk om… nog effe en dan zal een new Pearl Harbor ook in de BV nederland marshall law… euh, staat van beleg, worden en valt er niks meer te kiezen.

  • Niet zo negatief en het is martial law, niet marshall. (martial komt van mars, god van de oorlog)

 3. Eindelijk staan er mensen op die zien dat de heersende macht ons willen controleren.
  Wij leven niet in een democratie, maar worden bestuurd door mensen die hun macht niet willen afstaan.
  Ze regeren niet vanuit wijsheid.
  Zeer goed dat de Ieren nee gezegd hebben.
  We zouden eigegenlijk een grote demonstratie moeten houden in Brussel.
  Groet R Jongen

 4. Referendum – NEE
  Ieder EU land heeft verkiezingen waar de burger zijn of haar vertegenwoordigers kiest. In mijn ogen is het niet gepast om burgers te laten beslissen over dit Europees Verdrag, om die reden dat de burger zich over het algemeen niet goed informeert. Onbekend maakt onbemind. (en kom nou niet aan met het argument dat die informatie niet beschikbaar of onbereikbaar is – alles is te vinden op het internet)

  Daarom volstaat het om deze vertegenwoordigers zich uit te laten spreken over het verdrag. Dit zijn immers mensen die, met een mandaat van de burgers die zij vertegenwoordigen, veelal wel weten waar ze over praten aangezien het hun werk is.

  • “…met een mandaat van de burgers die zij vertegenwoordigen…”
   Verbonden aan het NOS journaal, Jorgen? Hoe krijg je het uit je toetsenbord?

   “…om die reden dat de burger zich over het algemeen niet goed informeert”. Dit gaat dus zeker voor jou op, en is ook meteen het antwoord op mijn (tweede) vraag.

   Als een politicus al een ‘mandaat’ gekregen zou hebben van zijn kiezers veronderstelt dat dat die politicus zich houdt aan zijn beloftes op basis waarvan hij dat ‘mandaat’ verkregen heeft. En daar gaat het dus al fout, met PvdA als wel zeer duidelijk voorbeeld.

   Welterusten Jorgen. Ik zou zeggen: Informeer je eens wat beter.

 5. Men kan zich afvragen, of het internet hier niet het verschil gemaakt heeft. Het is zeer wel denkbaar, dat de Ieren zonder internet “JA” gestemd hadden.
  Anderzijds zou ik Jorgen willen adviseren zich meer te verdiepen in de geschiedenis, staatsrecht en/of filosofie.
  Dan zou ook hij begrijpen, dat zijn “vertegenwoordigers” de kluit PER DEFINITE belazeren.

  Het valt te betreuren, dat er nog altijd zoveel mensen rondlopen die te lui zijn om zichzelf te informeren en zelf na te denken en daardoor bereid zijn middels verkiezingen een blanco cheque af te geven aan zulke roversbenden als regeringen meestal zijn.

  (De term “roversbende” is niet van mij, maar van de kerkvader Augustinus, die probeerde zijn gehoor te waarschuwen.)

Comments are closed.