De partij van Geert Wilders eist een spoeddebat over ‘het afschaffen van het kerstfeest’.
De meerderheid van de Tweede Kamer wil zich echter niet in de kwestie mengen.
Het GVB noemt de berichten dat het personeel geen kerst meer mag vieren met het oog op andere culturen in het bedrijf, ‘flauwekul’.

Algemeen directeur Gertjan Kroon: ”Wij hebben het beleid dat iedere lijnmanager zelf bepaalt waar hij of zij het geld aan besteedt. In Noord werd de kerstviering op grote schaal gevierd, met relatief veel middelen. Er is daar besloten dat met dat geld meer gedaan kon worden, voor alle personeelsleden.”

Carolien Gehrels is als wethouder verantwoordelijk voor het personeelsbeleid bij het GVB. Zij zei achter dit standpunt te staan. Gisteren kwam een brief van de personeelsvereniging VTN van het GVB in Noord naar buiten waarin stond dat de sponsoring van onder andere de kerstviering werd stopgezet. De multiculturele vertegenwoordiging op het feest zou te eenzijdig zijn, aldus het management van de GVB in Noord.

Het VTN is nu een handtekeningenactie gestart, die wordt gesteund door de vakbond. 

Bedrijfsleden Groep Busbedrijf (GBL). Voorzitter Richard Luckerhoff van het GBL: ”Wij vragen uitleg van het management. Twee van de bestuursleden van het VTN zijn Turks, zij hebben juist voorgesteld om tijdens de kerstviering ook halal hapjes te serveren, zodat het een feest voor iedereen zou zijn. Zij zijn er absoluut niet op tegen dat het gevierd wordt. Het is een trieste zaak, ruim vijftig jaar lang heeft het VTN feesten mogen organiseren, en nu moet dat opeens afgelopen zijn.” 

Directeur Kroon stelt dat het management in Noord heeft besloten te stoppen met de kerstviering na dit te hebben besproken met verscheidene werknemers. ”Dit besluit is gebaseerd op de meningen van meerdere werknemers, niet alleen de leden van het bestuur van het VTN. Er waren geluiden dat sommige werknemers moeite hadden met de kerstviering. 

Maar nogmaals: het kerstfeest is absoluut niet verboden. ”De VVD in Amsterdam laat weten ‘verbijsterd’ te zijn over het besluit van het management in Noord. Volgens de VVD bevordert de kerstviering bij uitstek de integratie. De partij wil nu het college van b. & w. vragen het besluit van de GVB terug te draaien.

Ook de CDA-fractie in de gemeenteraad zal het college om opheldering vragen, aldus fractievoorzitter Maurice Limmen. ”Wij vinden het een zeer onverstandig besluit van het GVB. Je kunt je afvragen of de multiculturele verhoudingen hiermee gediend zijn.” De Tweede Kamer zal zich verder niet mengen in wat de PVV betitelde als ‘het afschaffen van het kerstfeest.’

Waar de PVV en Rita Verdonk gisteren een spoeddebat eisten, verwezen alle andere fracties de kwestie door naar de Amsterdamse gemeenteraad.
—————————————————————

Anno: Ik vind het zot dat kerstmis wordt afgeschaft bij bedrijven zoals het vervoersbedrijf, een oud Hollands cultuur feest wat we als cultuur Christenen immer hebben gevierd gaat zo maar op de schop, protest daartegen! 
Zalig kerstfeest alvast, Anno

———
RED: Of en hoe iemand (of een bedrijf) kerstfeest (of welk ander feest dan ook) viert, hoort puur een persoonlijke zaak te zijn. Overheden horen zich daar helemaal niet mee te bemoeien.

 Het bovenstaande verslag is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als overheden er zich wel mee bemoeien. Al wordt dit geval gecompliceerder omdat het gaat over een “Gemeentelijk” vervoersbedrijf. En ook dat is al een ongewenste situatie.

Terecht dat de Tweede Kamer er zich niet mee bemoeit. Om daarvoor een SPOEDdebat te eisen, is dan ook waanzin.

 Ook het “multiculturele” geklets is een gevolg van politieke bemoeienis. Het zal iedere particuliere ondernemer koud laten of zijn werknemer een Nederlander, Turk of Hottentot is. 

10 REACTIES

 1. Ik vind dat het GVB het grootste gelijk van de wereld heb als ze feestdagen af willen schaffen die onbekend bij het personeel zijn.
  Het GVB management is er wel mee bekend, zij zijn er mee opgegroeid, en opgevoed.
  En een van de eisen om een geslaagde carrière te maken is te zorgen in de allereerste plaats is, dat er rust op de werkplaats is,wat bij andere bus bedrijven niet het geval is.
  Ik bedoel ,je ben afgestudeerd ,leest 1 krant en kijk TV,werkt bij het GVB als beginnend talent,dan lees je dat een bestuurder 800 000 Euro als afscheid cadeau gekregen heeft ,minder als andere bestuurders zoals de man van die bank die miljoenen kreeg.
  Maar toch ,kijkend naar buiten zie hij zijn niet afbetaalde 2e handse auto staan ,en dan dit ,,800 000 Euro ,een modaal werker doet er 20 jaar over om dit te verdienen !
  Iets ander is het als je het cadeau krijgt omdat je goed was om je ogen dicht te doen op het juiste moment .
  Al die GVB bestuurders zijn Nederlanders die een ambtelijk salaris verdienen,geen goudpot ,maar altijd verder kunnen in de niet ambtelijke sfeer waar de juiste man de goudpot letterlijk krijgt als hij doet wat de financiële wereld wil.
  Zo duidelijk bij overnames waar veel vingers, gebruikt om te tekenen ,opeens goud gekleurd zijn .
  Met dit vooruitzicht is je land verkopen toch niets ? suikergoed ,of feest ,wat is het verschil ?

 2. Moet het Kerstfeest blijven?
  Ja, het kerstfeest moet blijven. Als rechtgeaard ongelovige hecht ik wel aan bepaalde traditie’s die wij in dit land kennen. Kerstmis is er daar 1 van.
  Dat gezegd hebbende…..
  Het GVB heeft alle recht om haar arbeidsvoorwaarden naar eigen inzicht aan te passen aan “voortschrijdend inzicht”. Is het een handige zet? Ik denk het niet. Je kwetst namelijk een hele grote bevolkingsgroep die het kerstfeest als heilig beschouwt. Onnodig om te doen. Wil je als onderneming met dat geld voor AL je medewerkers iets doen? Verpak het dan in het kerstfeest. Maar kennelijk is het politiek correct om jezelf als onderneming over te geven aan de eisen van een “elite” medwerkers die er tijdens de lunchpauze een keer iets over geroepen hebben.
  Met vriendelijke groet,

 3. *Of en hoe iemand (of een bedrijf) kerstfeest (of welk ander feest dan ook) viert, hoort puur een persoonlijke zaak te zijn. Overheden horen zich daar helemaal niet mee te bemoeien.*

  Klopt; religieuze feestdagen zeggen mij helemaal niks want ik ben atheist.
  Theoretisch hebben jullie gelijk.
  Maar er is hier iets anders aan de hand. Hier gaat het om afschaffing van het kerstfeest, gisteren had Marcouch het over het integreren van de Islam in het onderwijs en morgen gaat het over de invoering van de sharia in Amsterdam.
  Het is een glijdende schaal die al veel langer aan de gang is en de redactie vindt dit schijnbaar geen probleem net zoals groenlinks of de PvdI het ook geen probleem vinden.
  Islam betekent letterlijk onderwerping en dit geloof is in de kern fascistisch en TEGEN individuele vrijheid en de seculiere samenleving.
  Dat de redactie haar vrijheden stukje bij beetje wil weggeven aan de mullah’s (want ga er maar van uit dat die hier achter zitten!) getuigt van naiviteit en dhimmitude.
  Vrijheden zijn in de loop der eeuwen met veel bloedvergieten bevochten en we geven het op een presenteerblaadje weg.
  Hoe dom kun je zijn.

 4. “Dat de redactie haar vrijheden stukje bij beetje wil weggeven aan de mullah’s”
  Welke redactie?
  Ik neem toch aan dat het libertarisch standpunt duidelijk is? Je citeert het zelfs!

  • Bij het commentaar dat onder Anno staat toch RED??
   Naar ik mag aannemen is dit dus redactioneel commentaar of ben ik nou gek geworden??
   Het is een persoonlijk iets maar het wordt hier wel degelijk naar een groter verband daarbuiten gebracht.
   De strekking van het commentaar geeft mij toch echt de indruk dat de redactie uitgaat van dat het goed gevonden wordt dat een feest als kerstmis maar moet worden afgeschaft als feestdag als een meerderheid van de daar werkende individuen dat wil. What’s next invoering van het suikerfeest omdat de meerderheid dat wil? Als bedrijf zul je toch bepaalde vrije dagen moeten inplannen.
   In de libertarische traditie van zelfbeschikking en vrijwilligheid kan ik dat nog wel begrijpen.
   De personen die die voorstellen doen zijn geen individuele voor zichzelf beslissende personen. Ze worden gestuurd van bovenaf door een collectivistische imperialistische religie.
   Je moet ze ook niet als losse zelfbeschikkende individuen behandelen naar mijn mening.
   De Islam kent de zwakke punten van onze samenleving en maakt daar slim misbruik van. Door te blijven hangen in (op zich lovenswaardige) standpunten maak je het ze wel erg makkelijk.
   Politieke correctheid, het iedereen naar de zin willen maken en het blijven geloven in de goedheid van de mens wordt de ondergang van onze westerse samenleving.
   Maar dat is niet nieuw want dat door de geschiedenis altijd zo geweest met te pascifistische culturen.

 5. Ja ik vind dat het kerstfeest moet blijven. In dit geval toegeven en daarmee iets in “libertarische” richting opschuiven valt in het niet bij de mate waardoor we daardoor in moslimrichting opschuiven. En die zijn anti-libertair.

  • 10 punten, Bud (out of 10)!

   Het gaat hier inderdaad niet om het libertarische afschaffen van doelgroep-gebruiken, maar om het toegeven aan de multicul, die de eigen ’tradities’ ondergeschikt wil maken aan de geïmporteerde.

   Ik heb al vaker gesteld dat dit laatste niets met libertarisme te maken heeft: wie zich elders vestigt omdat hij/zij denkt in de nieuwe omgeving een beter leven op te kunnen bouwen neemt vrijwillig die beslissing, en de consequentie daarvan is dat hij/zij zich aanpast aan die nieuwe omgeving. Dat die nieuwe omgeving betere mogelijkheden biedt komt tenslotte rechtstreeks voort uit hoe die nieuwe omgeving is ingericht.

   Maar (de klagende) moslims komen hier niet omdat zij hier een beter leven kunnen opbouwen, zij komen om te koloniseren. En om het gratis geld, natuurlijk. En dat is dan weer iets dat de linkse staatscriminelen op hun geweten hebben…

   Ik onderschrijf dan ook het Comment door GB 2008-06-08 12:56:33, ondanks de libertarische toelichting door Hub. Je moet erg oppassen dat de rücksichtsloze toepassing van libertarische principes in een niet-libertarisch systeem de supporters van dat systeem geen steuntje voor anti-libertarische doelen verstrekt. Net zoals het principiële niet-stemmen de linkse lutsers in de kaart speelt…

 6. Een kerstfeest is voor de atheist zoals ondergetekende goed te vieren,leuk met gezin en/of vrienden, een goed maal, een goed gesprek , prima.
  Als het mij lukt het kerstfeest uit zijn religieuze context te trekken waarom zou dat voor onze islamitische medelander niet gelden, is “willen” niet “kunnen” in dit geval??
  Of moet ik de kennelijke onwil (anders was de discussie niet onstaan) uitleggen als een dubbele agenda??of een gebrek aan respect voor de leidende cultuur??
  Ik moet het gore lef eens hebben als de rollen omgedraaid zouden zijn..
  Mag ik Dubai, waar een niet onzienlijk deel van de werkenden niet islamitisch is, ook verzoeken om een kerstfeestje op kosten van de baas…??
  Zolang ik letterlijk niet 1 islamitisch land als een pareltje van vrijheid en democratie ken snap ik niet waarom “wij” ,in casu de leiding van het GVB, veel rekening zou willen houden met vertegenwoordiging van een club waar een rechtgeaarde liberaal zijn nekhaar van overeind zou moeten gaan staan.

 7. Er mogen wat mij betreft heel veel feestdagen worden afgeschaft….Is er nog een reden om feest te vieren?? Misschien gaat het niet om de feestdagen maar alleen om de vrije dagen. Als ik kijk naar al die verplichte feestnummers en hoe onvrolijk mensen daar van worden…(zal wel iets met geld of schoonouders te maken hebben)…dan laat varen die hap. Ik persoonlijk gebruik liever mijn centen voor na de feestdagen…voor bijv. andere feestdagen, de Rekeningenfeestdagen…of voor de echt leuke dingen….de vakantiedingen!

 8. Het bedrijfskerstfeest mag men afschaffen: Medewerkers hebben toch een hekel aan dit soort gelegenheden: http://carriere.blog.nl/actualiteit/2008/12/16/medewerkers-hekel-bedrijfskerstfeest

  Van de feestdagen vind ik het pure onzin. Alhoewel ik wel voor vrijheid ben van schuiven met dagen (verplichte vrije dagen hoeft niet), vind ik wel dat het bij de NL cultuur hoort (hoe multi-culti ook) De verplichtingen die leggen wij onszelf op… Dus daar moet je gewoon wat relaxter mee doen..

  Bovendien vraag ik me af: als de kerstdagen of andere Europees christelijke dagen afschaft, bevinden we ons dan niet op een glijdende schaal? Hoe zit het met de zondagen? Vraag is daarnaat ook: zullen mensen wel de gelegenheid krijgen die vrije dagen terug te pakken. Daar veel mensen het nu al veel te druk hebben, om ook maar uberhaupt vakantie op te nemen…. Voor die mensen zijn verplichte vrije dagen wellicht zelfs goed! 😉

Comments are closed.