Explosief stijgende olie- en voedselprijzen. Peakoil volgens de één, de groeiende honger van India en China volgens een ander. Grondstofexperts en hedgefondsmanagers komen met een andere conclusie: speculatie. Die speculatie valt terug te voeren op de kern van het probleem: de monetaire politiek van de FED tussen januari 2001 en juni 2004. Het rentepercentage van het federale fonds werd verlaagd van 6,5 % naar 1 % terwijl de geldgroei sterk steeg.Die geldgroei wordt veroorzaakt door dezelfde overheid. Die laat lustig de geldpersen draaien waaruit de banken beleend worden via de centrale bank. Die centrale bank krijgt via de promesse disconto de rente over dit geld van de bancaire sector en de financiële instellingen, spreek bedrijven en particulieren. Met andere woorden een ‘onzichtbare belasting’, want deze belasting wordt vermomd als inflatie.

Met dit geldoverschot en een absurd laag rentepeil schoten hedgefondsen en investeringsmaatschappijen  als paddestoelen uit de grond. Met geleend geld werd het ene na het andere bedrijf overgenomen en lucratief doorverkocht. De banken en pensioenfondsen keken tandenknarsend toe en gingen meedoen. Omdat er uiteindelijk vrijwel niet meer gespaard werd (1% rente ?!) moest het kapitaal uit risicovolle hypotheekconstructies komen. Hoe dat afliep, weten we nu.

Sinds de schok van de subprimecrisis in de VS vorig jaar, zocht het geleend-geld-kapitaal naar ander en beter rendement. Dat vond men in goederentermijncontracten. Daartoe aangemoedigd door prijsontwikkelingsprognoses waar analisten elkaar overboden om zoveel mogelijk provisie uit de speculatieve transfers te halen. Omdat hedgefondsen hun deelname merendeels via kredieten financieren, kan dit systeem slechts functioneren als de prijsontwikkeling in ieder geval de financieringskosten overstijgt. 

Aan de New Yorkse goederentermijnbeurs Nymex wordt regelmatig dagelijks bijna het duizendvoudige aan oliehoeveelheden verhandeld van de hoeveelheid die echt in de VS verbruikt wordt. Het volume van de termijncontracten bedraagt rond de 1,1 miljard barrel – het achtvoudige van de werkelijk opgeslagen strategische oliereserves van de VS. Bij andere grondstoffen – in het bijzonder agrarische produkten – is er dezelfde ontwikkeling. In termijncontracten bestaat er een hoeveelheid tarwe die iedere Amerikaan twee jaar lang van deegwaren en brood kan voorzien. En van de hoeveelheid mais uit de goederentermijnhandel kan de totale VS produktie aan biobrandstof een jaar lang toe.

Deze omstelling van financiele markt naar de grondstoffen(termijn-)markt is de werkelijke aanjager van prijsverhogingen. Niet een ongelijkheid van vraag en aanbod maar speculatie is verantwoordelijk voor de stijgende olie- en voedselprijs. Het Internationale Energie Agentschap in Parijs ziet geen aktueel tekort aan olie: het wereldverbruik stijgt al jaren tamelijk constant met ongeveer 1,8 % per jaar. De wereldopbrengst van 87 miljoen barrel per dag dekt de behoefte. Een stijging naar 100 miljoen barrel per dag is goed mogelijk.

Eenmaal raden wat de politiek hieraan wil doen: verbieden. Het Amerikaanse Congres wil speculatie aan de grondstofbeurs indammen. Er ligt al een voorstel om pensioenfondsen te verbieden om aan de goederentermijnbeurs te handelen. Dat dezelfde politiek via de FED schuldig is aan de huidige situatie door de rente jarenlang kunstmatig laag te houden en continue dollars bij te drukken, daar horen we weinig over.

Iedere luchtbel spat uiteindelijk uit elkaar en dit zal ook met de kunstmatig hoge olie- en voedselprijzen gebeuren. Daarna zal het door de FED mede mogelijk gemaakte kapitaal een andere bestemming zoeken. Tot die tijd kan de politiek naar hartelust plannen maken, commissies benoemen, zorgelijk kijken en de schuld zoals gewoonlijk bij het verfoeide bedrijfsleven leggen. Dat zij zelf de omstandigheden schept waarin de markt totaal verstoord wordt en er naar hartelust gespeculeerd kan worden daar zal geen politicus of ambtenaar voor uit durven komen.

 

 

21 REACTIES

 1. RBS waarschuwt voor aandelencrisis
  Woensdag 18 Juni 2008 10:36

  (Novum/Dow Jones) – De Royal Bank of Scotland Group plc (RBS) adviseert zijn cliënten sterk rekening te houden met een grote crisis op de aandelen- en kredietmarkten, schrijft The Daily Telegraph woensdag. De bank kijkt volgens de krant in dit verband drie maanden vooruit en voert inflatie aan als reden voor zijn bezorgdheid. Die werkt verlammend voor grote centrale banken

  “We staan aan de vooravond van een zeer vervelende periode”, zegt kredietstrateeg Bob Janjuah bij RBS in de krant.

  De S&P 500 zou volgens een onderzoeksrapport van RBS tussen nu en september van dit jaar 300 punten kunnen kwijtraken. Mocht dit gebeuren dan kan de markt zich opmaken voor een van de ergste zogeheten ‘bearmarkten’ van de laatste 100 jaar, aldus het rapport.

  RBS kreeg eerder de ABN Amro-divisies Global Clients, Europa (exclusief Antonveneta), Asiä en de na de verkoop van LaSalle resterende activiteiten in de VS in handen. RBS moest hiervoor EUR27,2 miljard neertellen, exclusief de opbrengst van de verkoop van LaSalle. (beurs.nl)

 2. Zeer goed artikel van wat er werkelijk aan de hand is.
  Geen voedsel- of olieschaarste maar een overschot aan geld is de oorzaak van de prijsexplosies. De werkelijke oorzaak ligt bij overheden, banken en de zgn hedgefondsen die op een criminele manier met ONS geld (+ ook nog eens een veelvoud aan geleend geld) zijn omgesprongen.
  Wat het is wel degelijk ONS geld wat ze verkwanseld en de nek omgedraaid hebben.
  Maar verwacht maar niet dat zij ook hiervoor gaan boeten.
  Dat gaan wij doen dmv diezelfde inflatie.
  Ongelofelijk dat de reguliere media ons niet op de hoogte stelt van deze diefstal (inflatie genoemd) van de eeuw.

  • Dit spel wordt al gespeeld sinds 1913, toen het geldmonopolie (de beheersing van de geldcirculatie) door het Amerikaanse Congres aan het particuliere bankconsortium Federal Reserve werd toegekend.
   Zo kreeg de Amerikaanse federale overheid de beschikking over ongelimiteerde credietfaciliteiten bij de Fed, waaraan de geldomloop rechtstreeks werd gekoppeld.
   De inflatie wordt dus veroorzaakt door de financieringsbehoefte van de (federale) overheid.

   Dat is in Europa ook het geval en wordt volstrekt normaal gevonden. Niemand praat hierover, want de staat kan geen kwaad doen.
   Sterker nog: prijsverhogingen door schaarste worden door financiele commentatoren strijk en zet aan “de inflatie” geweten.
   Waarschijnlijk begrijpen de meeste “economen” het zelf niet eens meer.

   Belastingen worden geheven om de rente op die staatsschulden te betalen, zodat de belastingbetaler dubbel gepakt wordt. Of belasting diefstal is of niet, laat ik graag aan de conclusie van de lezer over.

   • Klopt alleen de laatste pakweg 10/20 jaar heeft het naar nu steeds meer blijkt criminele vormen aangenomen.
    Tja als je de echte economie met échte toegevoegde waarde de nek omdraait en het opblazen van financieële luchtballonetjes tot kunst verheft ter compensatie dan kun je een diepe crash van het systeem tegemoet zien.
    Geloof maar niet dat het verre en midden oosten de westerse sterfhuisconstructies blijven financieren. Tenminste niet vrijwillig!
    Gelukkig heeft Jan Modaal in de VS ook gewoon een pistool op zak.
    Die laat zich niet tegenhouden door wat bewakingscamera’s en een oprijlaan van 100m naar de villa van een CEO van een grote financieële instelling als ie echt honger heeft.
    Morgen svp terug naar de goudstandaard!

  • Dit overschot aan geld is gecreerd door een explosie van schulden en mismanagement bij banken en particulier.

   reactie op GB

   • Klopt alleen van mismanagement is bij de banken volgens mij geen sprake. Deze mensen zijn niet gek en als je leningen verstrekt aan elke Jan Doedel weet je dat het een keer verkeerd gaat. Ook zij wisten dat maar al te goed maar hebben er grof geld mee verdiend en nu het verkeerd gaat worden ze gesponsord door de centrale banken die de problemen vervolgens weer neerleggen bij het gewone volk.
    Ze hebben de juiste anticipatie gemaakt van hoe de centrale banken in de ontstane noodsituatie zou handelen. Veel geld verdienen in goede tijden en in slechte tijden je rotzooi bij een derde stallen.
    Zeg maar dat dit een soort gesubsidieerde zieligheidsindustrie is maar nu eens een keer niet voor werkschuwe tokkies maar voor bestropdaste bankcriminelen die het effe moeilijk hebben.
    Er is een foute tendens ontstaan; het maken van veel schuld wordt beloond en het sparen voor het doen van aankopen wordt bestraft.

   • Precies, dit is ook het verhaal van mijn vriend Pieter Lakeman.
    Als de blauwe kraag het criminele pad opgaat en wordt aangehouden, moet hij brommen, maar zodra de witte boorden hun criminele activiteiten moeten verantwoorden, deugt het systeem niet.
    Dat laatste kon een tijdje geleden uit de mond van Nout Wellink in een Buitenhof uitzending worden opgetekend. Maar die zei het zo: “regelgeving voor nieuwe financiele instrumenten loopt onvermijdelijk min of meer achter de feitelijke ontwikkeling aan.”

 3. ….en een oorlog voeren en een aanstaande oorlog?? op poten zetten kost nu eenmaal erg veel geld, en dat geld moe(s)t toch ergens vandaan komen!

  Als ik links en rechts de berichten oppik en mag geloven, berichten die vaak ook nog eens behoorlijk worden afgezwakt, dan ziet het er (voor ons allemaal) niet fijn uit…en dan druk ik me nog maar zachtjes uit….NL, met name de politiek, slaapt nog steeds, en droomt en gelooft dat de donkere wolken gewoon zullen overdrijven, maar geen schade aanrichten….de politiek denkt simpel en maakt zich druk om ‘onwezenlijke zaken’,…ooit klaart het weer op en kan de zon weer schijnen…en alles gaat daarna gewoon weer zijn gangetje….De 1939 mentaliteit is op dit moment troef. Ja ’tuurlijk niet de kop laten hangen, maar gewoon doen alsof we allemaal sky high kunnen….vooral geen kopersstaking veroorzaken bij de mensen die nog wat hebben te besteden.

  Als men voor een paar jaar terug riep dat de banken ooit weleens failliet zouden kunnen gaan, dan werd je uitgelachen of gestenigd….maar dat een deposito rekening bij de bank niet meer is dan een soort van aandeel, daar gaat men toch wel voorzichtig in geloven. Maar goed uw spaargeld is verzekert bij de bank, 20.000 voor een alleenstaande en 40.000 voor een gezin, wauw!.

  Wat geloven we op dit moment allemaal nog meer of geloven we niet? We geloven nog steeds dat de hypotheek crisis niet veel gevolgen zal hebben voor onze economie en dat een creditcard crisis het meest belachelijke is dat je kunt verzinnen, de huizenmarkt staat in NL als een rots….en de werkloosheid zal voor altijd historisch laag blijven.

  • De kans zit erin dat we nu zijn aanbeland in een soort 2e Weimarperiode maar dan EUSSR-breed. Ik acht de kans reeël gezien de enorme schuldenbergen en geldcreatie vanuit de centrale banken.
   Hyperinflatie, massawerkeloosheid en zeg maar dag met je handje naar je spaargeld en pensioen.
   De vorige leidde tot WO 2. En nu??

   • Eens zullen de NL massaal uit onvrede met elkaar vechtend over straat rollen…en hij die ooit rijk en onafhankelijk was, zal als staatsslaaf moeten mee knokken ergens in den vreemde….Hoever reikt de fantasie?…maak in gedachten eerst eens een wereld waarin al het geld minder waard is dan wc papier en laat daarna je fantasie de vrije loop….en vermenigvuldig dat met met 5…zo zal de wereld er uit kunnen gaan zien….mits er een wonder gebeurt. Wie weet wordt dagelijks bidden om een wonder wel vaste prik…of zelfs verplicht.

   • Korte en kernachtige weergave van wat er mis is.
    Zou ook eens op pagina 100 van teletekst op staats TV moeten verschijnen.

 4. ‘Inflatie is een blijvertje’

  We moeten ons instellen op een periode van inflatie.

  Olieprijs
  Dat stelt Robeco. Alles zal de komende jaren duurder worden en volgens Robeco valt daar weinig aan te doen. Niet alleen de snel oplopende olieprijs stuwt de inflatie, ook de prijzen van levensmiddelen als graan en rijst hebben een opdrijvend effect.

  Rente
  De Europese Centrale Bank zal het rentewapen nog maar af en toe kunnen gebruiken. Een hogere rente kan immers inflatie tegengaan. Westerse landen zullen hoge renteniveau’s echter niet accepteren omdat het een rem zet op de economische groei.

  Vakbonden
  Robeco waarschuwt de vakbonden dat zij geen looneisen moeten stellen wanneer de prijzen oplopen. Dat versterkt de inflatie namelijk alleen maar. (rtlz.nl)

  “Westerse landen zullen hoge renteniveau’s echter niet accepteren omdat het een rem zet op de economische groei.”…..deze zin moet ik een lange tijd op me in laten werken….kom er niet helemaal uit. Van die rente begrijp ik, maar van die westerse landen die het niet accepteren, begijp ik niet helemaal!?

  • Waarom is inflatie een blijvertje?
   “Since money is now being created faster than goods are being created, prices are rising.”
   En dat geld is nodig om de rente te betalen
   En de rente moet betaald om de staatsschulden te financieren.
   En de staatsschulden ontstaan om de oorlogen te financieren.
   En de oorlogen worden gevoerd om de grondstoffenvoorziening te verzekeren
   En de grondstoffen dienen verzekerd om goederen te produceren
   En goederen moeten geproduceerd om de economie draaiende te houden
   En de economie moet draaien om belasting te heffen
   En belasting moet geheven om de rente te betalen.

   DAAROM !

 5. Ofschoon men graag de schuld legt bij speculanten (al dan niet hedgefondsen) is dit onzin. Ze kopen en verkopen en zorgen dus voor een efficiente prijszetting, maar er wordt niets opgeslagen of van de markt gehaald.
  Toon me de tanks en de silo’s waar speculanten olie of graan in opslaan om later tegen hogere prijzen te verkopen. Millioenen barrels of bushels opslaan en daarmee (tijdelijk) van de markt houden, zou prijsopdrijvend werken. Dit gebeurt echter niet.

  WEL klopt het dat het infleren van de geldvoorraad schuldige is. Dat leidt immers gegarandeerd tot (hyper)inflatie. Die manifesteert zich doorgaans het eerst in prijzen van energie en voeding. De rest volgt met wat vertraging. Nu lijkt het wellicht nog of alleen olie en granen in prijs stijgen en dus is men al snel geneigd de schuld bij grondstoffenspeculanten te leggen. Als dadelijk alles gewoon duurder wordt, wordt wel duidelijk dat het geen kwestie van speculanten/hedgefunds is, maar gewoon van het infleren van de geldvoorraad en dat centrale bankiers dus de echte schuldigen zijn.

 6. “Ofschoon men graag de schuld legt bij speculanten (al dan niet hedgefondsen) is dit onzin.”

  Precies, ben net bezig met een artikel daarover.

  • Speculanten gaan volgens mij niet helemaal vrijuit maar ze zijn inderdaad niet de kern van het probleem.
   Speculanten kunnen alleen hun slag slaan bij grote overschotten of schaarste ofwel een instabiele markt die grote uitslagen naar boven of beneden maakt.
   Er wordt echter volgens mij ook volop gehandeld met futures ofwel waardepapieren voor toekomstige nog te ontginnen voorraden van bv olie,goud of zilver.
   Zover ik het kan overzien gaat het hier voor een groot gedeelte over luchthandel die de reeële prijzen sterk beinvloeden en manipulatie vanuit bv de overheid mogelijk maakt.
   Hoe zie jij dit Andre??

 7. Een prima artikel waarin ook de rol van de geldhoeveelheid en het gebrek aan vrije markt worden toegelicht als oorzaken van de hoge voedselprijzen, is van Kel Kelly, Mises Institute.

  http://mises.org/story/2958

  Zoals gebruikelijk zijn het toch de libertariërs weer met de heldere inzichten …

  Inflatie is sowieso een blijvertje – dat is die al heel lang.

Comments are closed.