Wat kunnen wij nu van het verlies van het Nederlands elftal leren?

Ik heb voor u een aantal maatregelen en lessen op een rijtje gezet, naar analogie van de standaard overheidreacties.

Allereerst dient er op korte termijn een evaluatie commissie ingesteld te worden. Vooral Kamerleden dienen daar in te zitten, want die hebben namelijk overal verstand van. Het best is een enquête commissie.

Zeker is dat er meer coaches moeten komen, liefst ook coaches van de coaches. Mocht dat wat te begrotelijk zijn en niet uit een nieuwe sport- of bewegingstax betaald kunnen worden, verminder dan het aantal veldspelers.

De begeleiding van de spelers dient ook sterk uitgebreid te worden: deze jonge gasten van onder de dertig, moeten minstens een eigen persoonlijke zorg adviseur hebben. De kosten van deze extra adviseurs, alsmede hun coördinatoren en toezichthouders, kunnen we makkelijk betalen door wat minder spelers in het basisteam te zetten.

De selectie van spelers voor het  elftal, mag en kan niet meer door een persoon bepaald worden. Een commissie is daartoe veel beter in staat.

Omdat het een Nederlands elftal betreft, dient het team een juiste afspiegeling van de Nederlandse samenleving te zijn. Dus minstens 40% vrouw, plaats voor  bejaarden, zieken en zwakken.

Het salaris van de spelers dient genormeerd en gemaximeerd te worden. Hoger dan de vergoedingen die Kamerleden ontvangen is onzin, Kamerleden treden ook maar een paar keer per week op, dus waarom zouden spelers meer krijgen.

Blijkbaar hebben de bestaande regels niet goed gewerkt, dus zullen we ze moeten uitbreiden.

Twee scheidsrechters zien meer dan een, hetgeen ook voor de grensrechters en officials geldt.

Maak het veld kleiner zodat het overzichtelijker wordt.

De risico’s van verwondingen en blessures door overmatig rennen zijn onacceptabel. Daarom spelen we in het vervolg twee keer 20 minuten. Dat maakt het ook spannender en is beter voor het algemeen belang: de tv kijkers zitten dan korter voor de buis.

Het risico dat het publiek zich er mee bemoeit is te groot, dus geen toeschouwers meer. Dat is ook in het belang van henzelf, het aantal ongevallen op weg van en naar het stadion neemt enorm af.

We moeten een groots nieuw Totaal Verdrag aller spelregels maken. Uiteindelijk moet het een Unie-ke versie worden waarin we alle voetbal-, waterpolo-, wielren-, turn- en schaatsregels tot een groot reglement van Nice maken.  Dat gaan we breed uitrollen en laten iedereen daar democratisch over stemmen. Vervolgens doen we natuurlijk wel precies het tegengestelde namelijk dat wat wij in het algemeen belang het belangrijkst vinden en veel beter weten dan het plebs.

In dat verdrag spreken we ook af dat elk team gelijk is. De logische consequentie is dan natuurlijk dat alle wedstrijden met een gelijk spel eindigen.

Er moet dan wel een Autoriteit komen die er op toeziet dat de gelijke spelen niet allemaal volgens afspraak gelijk blijven. Dit zou het best kunnen door via de Europese aanbestedingsregels, teams te laten inschrijven voor een toernooi. Dan kan meteen ook gecontroleerd worden of er geen overmatige overheidssteun wordt gegeven.

Het is nog maar 4 jaar voor het volgend Europees Kamioenschap, dus we moeten snel aan de slag om dit alles op tijd ingevoerd te krijgen. Ik wacht en sta klaar voor uw uitnodiging om dit allemaal mee te mogen regelen.

 

18 REACTIES

 1. Laat Balkenende dit maar niet lezen want hij ziet dan al een mooi baantje in het verschiet als opper coach en zal er alles aan doen om dit verdrag erdoor heen te krijgen. Oh, daarom was hij er al bij aanwezig, die man is ook niet te vertrouwen.

 2. Wat kunnen we leren van het oranje-debakel?

  – dat het de goden verzoeken is om met een zwart bandje om te gaan voetballen. Zat mevrouw Boulahrouz in het hotel, met as op haar hoofd, haren uittrekkend, schreiend haar verlies te verwerken? Welnee, ze zat gewoon in het stadion. Erg veel eer, dat bandje. Heel erg lief ook van die voetballers. Ideale schoonzonen. Weke melkmuilen.
  – dat Nederlanders mooi-weer mensen zijn. Buffelen, afzien, doorbijten is er niet bij, noch bij de voetballers, noch bij de fans. Zolang ze de wind in de rug hebben gaat het hard, maar oh wee als het even tegen zit: dan staren ze als verlamde konijntjes naar de lichtbak van de stroper. De ondersteuning vanuit het publiek was knudde. Aanmoedigen was er niet bij. Dat handjevol Russen was veel luider.
  – dat Nederlanders, naar europese maatstaven, nog steeds goed bij kas zijn. En dat logistiek zo’n beetje de hoofddeugd is van Nederland. Zo’n operatie om een mammoetleger van 180.000 loeiende oranje-koeien binnen 24 uur over 800 km te verplaatsen, daar konden de grote veldheren van de geschiedenis alleen maar van dromen.

 3. Ondanks de nederlaag en (blijkbaar daarbij behorende relletjes) heb ik om deze post heerlijk moeten lachen ! TOP !!!!

  grtz

 4. Die ondersteunende functies moeten het liefst ad interim zijn, want dat klinkt professioneler, ook al is het drie keer zo duur

 5. Mooi zo, hebben we dat ook weer gehad.
  Met voetbal is het hetzelfde als met de muziek van Frans Bauer. Als je in een groep bent en je je hersens week gezopen hebt is het best leuk en te pruimen.
  Maar het blijft natuurlijk een spelletje en geen sport zoals wielrennen of atletiek.
  Het moest eigenlijk wel fout gaan als iemand als Vogelaersch er zich zelfs mee gaat bemoeien (zie geenstijl), Balkenende de polonaise wil lopen in de kleedkamer en prins willem bier op de tribune gaat zitten.
  Wat een apathisch kutpubliek zat er bij oranje trouwens op de tribune.
  Kan de overheid daar geen wet voor maken dat mensen die door de week stropdassen dragen het recht op een kaartje verliezen 🙂

  • Achterhoeker Guus is inderdaad een hele grote. Prachtig voetbal van die Russen.
   Wel mooi dat ie de randstedelijke arrogantie weer even een halt heeft toegeroepen. Hier in het zuiden is er ook een groot deel die blij is met de uitschakeling omdat ze een gigantische hekel hebben aan die allesoverheersende vinger die de Ajax connectie in dit elftal in de pap had.
   Nederland hoeft volgens mij trouwens niet te hopen op een “Guus”-effect vwb handelsbelangen tussen Rusland en Nl.
   De roverheid/belastingsdienst heeft Guus kapot proberen te maken en ik denk dat hij het wel gehad heeft met dit land.

 6. Laten we ons maar weer concentreren op datgene waar we echt goed in zijn: handel. Vanuit dat perspectief is het verlies tegen Rusland a blessing in disguise, met Hiddink aan het hoofd van het russische team. Als Rusland wint, dan betekent dat een enorme boost voor de goodwill en de betrekkingen met Rusland (zoals eerder met Zuid-Korea). En da’s nooit weg voor een land dat zo in opkomst is als Rusland, met dermate veel grondstoffen. Ik hoop op een finale Rusland-Duitsland, die Rusland wint.

 7. GB zegt: “Nederland hoeft volgens mij trouwens niet te hopen op een “Guus”-effect vwb handelsbelangen tussen Rusland en Nl.
  De roverheid/belastingsdienst heeft Guus kapot proberen te maken en ik denk dat hij het wel gehad heeft met dit land.”

  De Russen met hun flattax (die Rita ook wil) van 10% hebben geen idee van de fiscale verhoudingen in Nederland. Het russische succes zal door de Russen zelf voor een groot deel aan Hiddink worden toegeschreven en dat kan alleen maar goed zijn voor de betrekkingen, ongeacht hoe Guus denkt over de nederlandse belastingdienst.

  • Slecht is het nooit dat is zeker. Ik denk echter dat Hiddink zich niet voor het karretje van Balkenende cs zal laten spannen. Daarvoor is ie toch wel iets te slim.
   Het effect had groter kunnen zijn als men Hiddink met respect had behandeld.
   Wat heeft hij nou werkelijk gedaan? Belastingontduiking is m.i. geen misdaad als je disproportioneel (>50%) aan de roverheid moet betalen. Ik denk dat Hiddink er echt geen moeite mee heeft om net zoals elke Russische burger 10% van zijn loon af te dragen. En dat is toch minimaal 6 ton want ik heb gelezen dat hij elk jaar 6 miljoen vangt.

   • “Belastingontduiking is m.i. geen misdaad als je disproportioneel (>50%) aan de roverheid moet betalen. ”

    Sterker nog: belastingontduiking is NOOIT diefstal. Het is diefstalpreventie!

 8. Het Oranjelegioen was voor mij een mooie afspiegeling van het Nederlandse volk (om maar eens even te generaliseren).
  Van tevoren een vreselijk grote mond en ‘we zulle van dit en we zulle van dat’, en de tent lekker op stelten zetten.
  Als het er echter dan uiteindelijk op aan komt heeft men zich al zodanig overschreeuwd dat men alleen nog maar half bezopen en lethargisch zit toe te kijken.

  Het spel wordt inmiddels gespeeld en er wordt verloren. “Hé, hoe kan dat nou? We waren toch zo enthousiast?”

  Waarom moet ik nu aan het Nederlandse NEE tegen die zogenaamde EU Grondwet denken? We waren toen toch ook aan het winnen? De wedstrijd bleek toen echter nog niet afgelopen en in de tweede helft heeft het EU-NEE legioen ook moedeloos afgehaakt.

  Daar wordt ík nou moedeloos van.

 9. Het is nog maar 4 jaar voor het volgend Europees Kampioenschap

  Helaas vanwege de Grondwet van Lissabon, is er binnenkort alleen nog maar 1 Europa, dus is er geen volgend Europees Kampioenschap meer. Niet goed voor de opgedrongen eenheid, weet u.

 10. Heeft NL een partijtje voetbal verloren of heeft ze een partijtje gas gewonnen!?

 11. toe Oranje aan kwam op Schiphol waren er hoegenaamd geen supporters, dat is Nederland ten voeten uit, ondankbaar, kleinzielig, stupide haast.
  Hebben ze de nacht na het verlies snel het oranje aan hun huizen verwijderd ?-:)
  Duitsland wordt (weer) EK meister natuurlijk.

  • Arno, het was al bekend dat het Nederlands elftal via de achterdeur de media en menigte zou ontlopen voordat dat het Zwitserland verliet. Het is meer het team dat ondankbaar e.d. is dan het volk. Je opmerking is dan ook ‘uncalled for’.

 12. ik denk dat als ze 3 wedstrijden goed waren en een slecht het wel sportief zou zijn geweest als Nederland iets liet merken, nu waren ze ineens weg de Oranje straten en klanten , ik noem dit volk klootjesvolk

 13. Vanuit het oogpunt van het ‘welzijn der volkeren’ zouden die manifestaties zoals EK en WK eigenlijk verboden moeten worden. Na afloop van het toernooi blijven 15 c.q. 31 landen gedesillusioneerd achter met 1 arrogant geworden land als uitzondering.

  Overigens kunnen we taferelen a la Basel over 2 jaar vergeten. Het WK is dan in Zuid-Afrika. Tegen die tijd zal de olieprijs naar een kleine 300$ zijn gestegen, waardoor een vliegticket al gauw een 3000 euro zal gaan kosten.

  Even aangenomen dat je daar nog ueberhaupt heen zou willen.

  En even aangenomen dat het ueberhaupt nog wel doorgaat, zie: http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,560670,00.html

  Zuid-Afrika staat op instorten en gaat Zimbabwe achterna (Amerika komt daarna aan de beurt). Dat krijg je ervan als je de kip met de gouden eieren slacht. Het toernooi van 2010 zal volgend jaar wel worden verplaatst naar Europa (Zwitserland/Oostenrijk?).

  Misschien toch weer een herhaling van het oranjefeest in Basel? Met 180.000 Nederlanders die op de fiets zijn gekomen?

Comments are closed.