Vandaag gaat deze brief naar alle 75 leden van de eerste kamer. De enigen die ratificatie van het verdrag van Lissabon nog kunnen tegenhouden. IJdele hoop wellicht, maar niet geschoten is altijd mis.

De tekst van de brief luidt alsvolgt:

Redt onze vrijheid,

Geacht eerste-kamerlid.

Zoals bekend heeft Ierland in een referendum Nee gezegd tegen het verdrag van Lissabon. Net zoals eerder ook al Nederland en Frankrijk Nee stemden tegen ditzelfde verdrag, toen nog Europese Grondwet geheten.

Helaas lijkt ons huidige kabinet desondanks door te willen gaan met ratificatie van dit verdrag. Onze laatste hoop ligt in uw handen, alleen de Eerste kamer kan ratificatie nog tegenhouden.

Welke politieke overtuiging u ook aanhangt, u heeft de zuiveringseed afgelegd. Wellicht onnodig om u hieraan te herinneren, maar daarin komt deze tekst voor: “Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet.”

Het zal u niet onbekend zijn dat de Nederlandse grondwet, waarvan u heeft gezworen trouw te zijn, ondergeschikt wordt aan het verdrag van Lissabon. Door het verdrag te ratificeren bent u ontrouw aan de door u afgelegde eed.

Een enkel voorbeeld om mijn punt helder te maken: er komt met dit verdrag een Europees leger. Mocht de EU bijvoorbeeld de aanschaf van de JSF niet zien zitten, met de krachtige Franse wapenlobby geen ondenkbaar scenario, dan dient u Franse Mirage-straaljagers aan te schaffen.

De verdragstekst stelt het immers helder, u dient “concrete maatregelen te nemen om de beschikbaarheid,interoperabiliteit,flexibiliteit en inzetbaarheid van hun

strijdkrachten te verbeteren,met name door gemeenschappelijke doelstellingen voor het inzetten van strijdkrachten te bepalen,en daarbij eventueel hun nationale besluitvormingsprocedures opnieuw te bezien;” (C 306/155)

Zo zijn er tal van scenario’s denkbaar waarbij de Nederlandse beslissingsbevoegdheid verdwijnt. Ik ga u geen uitputtende opsomming geven, maar u heeft weinig fantasie nodig om te bedenken wat er kan gebeuren met de Nederlandse troonopvolging, het verdrag stelt immers uitdrukkelijk dat discriminatie op grond van geboorte verboden is. Wat anders is erf-opvolging dan discriminatie op grond van geboorte?

Als laatste punt ter overweging het volgende. Zelfs specialisten zijn van mening dat de verdragstekst onleesbaar is. Durft u de stap aan om onze democratie uit te leveren aan een Europese moloch, op basis van een onleesbaar document? Zou u een hypotheek afsluiten met voorwaarden die, zelfs voor experts, onleesbaar zijn? Indien het antwoord ontkennend is, dan kunt u slechts één ding doen: dit verdrag niet ratificeren. Precies zoals het volk reeds van u verlangde ten tijde van het referendum.

Het verdrag van Lissabon is een onleesbaar document dat onze eigen grondwet, waarop u de eed heeft afgelegd, terzijde schuift. Ik doe een dringend beroep op u om u aan uw eed te houden, en nee te zeggen tegen ratificatie van dit verdrag. U bent onze laatste hoop op een vrij en onafhankelijk Nederland. Laat die hoop levend!

De adressen van de Eerste kamerleden zijn eenvoudig te achterhalen, door hier te klikken (PDF-alert)

Ik kan alleen maar iedereen aanmoedigen hetzelfde te doen, liefst in eigen bewoordingen.

Naschrift: In de genoemde link staan ook alle mobiele nummers van de eerste-kamerleden. Wilt u zo vriendelijk zijn deze NIET te gebruiken, en de politici svp NIET per SMS te vragen dit verdrag naar de prullenbak te verwijzen. Het is overigens verstandig de betreffende PDF snel op te slaan, grote kans dat dit document niet voor lange tijd on-line zal staan.

19 REACTIES

 1. NB: Het JSF-voorbeeld uit de brief is om strategische redenen gekozen.

  A) Het spreekt tot de verbeelding
  B) Het is een zeer realistisch scenario
  C) Van links tot rechts heeft hierover een duidelijke mening

  Dit in de hoop dat zo’n concreet voorbeeld de politici laat inzien waar ze mee bezig zijn.

 2. Wat is er erg aan die Mirage dan? Dat ding kan, net als de JSF, ook bommen meenemen en gaat toch ook lekker hoog en hard!

  • Dat klopt ja. Maar politici willen graag die JSF hebben, en die moeten er natuurlijk niet aan denken dat ze overruled worden door een of andere Franse Generaal.

 3. EU-troepen zullen straks de Amerikaanse in Irak moeten gaan vervangen. Vanwege de olie.
  Dat kan alleen als er een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) van de EU is.
  Dat beleid zal samen met Amerika door de grote lidstaten worden bepaald en uitgevoerd.

  Zolang het volk dwarsligt kan het plan niet van de grond komen.
  http://www.tuks.nl/docs/Geen_Democratie_als_zodanig.pdf

  Zie ook:
  http://www.nytimes.com/2008/06/03/us/politics/02cnd-mccain.html?_r=1&hp&oref=slogin

  En hier komt de aap uit de mouw:
  http://nl.youtube.com/watch?v=7nD7dbkkBIA&NR=1

  • Wat is daar erg aan dan, Spynose?
   Olie is toch hartstikke handig om genoeg van te hebben?

   Het ‘mooie’ van oorlog is dat de winsten in geld worden omgezet en de verliezen in bloed.

   • Het beroerde is, dat de Europese volkeren tot dusver te belazerd zijn gebleken om hun eigen kinderen op pad te sturen olie te gaan halen. 🙂

   • Waarvan stammen (in steeds mindere mate, dat wel) de Amerikanen dan? 😉

   • Typisch Europees gedacht, Bep.
    De meeste Amerikanen zijn, tenzij ze genaturaliseerd zijn, op Amerikaans grondgebied geboren en genieten daarom van rechtswege de Amerikaanse nationaliteit. Ze hebben hun onafhankelijkheid van het VK bevochten.

    Europeanen danken hun nationale identiteit aan één of beide ouders. Die zijn erfelijk en historisch belast en hebben -in hoofdzaak onderling- een reeks oorlogen uitgevochten, tot de geallieerden onder auspicien van de Amerikanen er een eind aan maakten.

    Anders gezegd: Amerikanen kunnen voor het gedeelte, waar jij op doelt, sinds de Onafhankelijkheidsverklaring als herboren worden beschouwd, de meeste Europeanen niet. Die laten liever de Amerikanen de kastanjes uit het vuur halen. En daar beginnen die begrijpelijkerwijs na twee WO-en, Korea, Vietnam, Afghanistan en twee Golfoorlogen een beetje genoeg van te krijgen. Bovendien willen ze natuurlijk liever hun kruit droog houden voor de kwestie Iran. Dreigen met is vaak effectiever dan voeren van oorlog .

    Overigens hoor je me niet zeggen, dat ik de Iraakse oorlog toejuich, integendeel. De Amerikanen hebben het gloeiend verpest, zodat er voorlopig meer olie NAAR dan VANUIT Irak stroomt.

    Maar heb je het interview met Aaron Russo (laatste link) al gevolgd ? Amazing en zeer verhelderend, vooral na David Rockefellers presentatie (2e linkje).

 4. Ooit waren Nederlanders de slaven van de Romeinen.
  Het zit gewoon in de genen dat de nakomelingen heimwee hebben naar die goede oude tijd.
  Slaven hebben meesters nodig ,en die ,als de slaaf,denkt dat hij vrij is ,geniet de master van het leven.
  Terwijl de slaaf als een kip rondloopt [EU voting ] zijn er processen die de wens van de genen in vervulling doen gaan .
  Ik geef 1 voorbeeld,
  Balkenende en Timmermans zijn toeschouwers ,noem het supporters,absoluut geen eigenaars in het mausoleum van Europa van vandaag .
  De uiteindelijke beslissers gebruiken deze idioten om ons,Europeanen ,een beter leven ,en zichzelf ,te geven als de voorouders ooit hadden .

 5. Prima brief van Kim.
  Heeft idereen nu ook de actie gevolgd en naar Eerste Kamerleden geschreven?
  Niet geschoten is zeker mis!

 6. De brief is in ieder geval aan (bijna) alle eerste kamerleden verstuurd. Behalve een incidentele out-of-office reply nog nul respons. Blijkbaar moet er goed over worden nagedacht.

 7. Wat is de fractie Yildrim voor iets?? Echt voor het eerst dat ik dat zie…

  • Dat is een SP-er die werd gekozen, maar volgens de interne partij-discipline (ordnung muss sein, nietwaar, wir sind Kameraden, oder nicht) niet gekozen had mogen worden, en zijn zetel aan een ander moest afstaan. Helaas, dat deed hij niet, dus nu zit hij er in zijn eentje. Of eigenlijk: hij zit er niet, want ik geloof niet dat de beste man ook maar iets wenst te doen voor zijn centen. Zoals het een goede socialist betaamd.

   • Hahahaha! Waarom zou je nog iets doen, als het niets uitmaakt voor de bankrekening of je wel of niet iets doet… O ja, daar staat me wel iets van bij. Wat een idiote regeling eigenlijk. Maar bedankt 😉

 8. De eerste reactie is binnen. Eerste Kamerlid Kim Putters, PvdA, en net als ikzelf een mannelijke ‘Kim’, heeft snel gereageerd.

  De integrale tekst van zijn reactie: “Dank voor het bericht. Onze woordvoerder is jean eigeman, ik zal het hem
  doorgeven.
  Grt Kim Putters”

  Goed, ik heb hem netjes terug geantwoord met de volgende mail:

  Bedankt voor de snelle reactie, en alvast bedankt voor het doorsturen van mijn bericht. Uiteraard heb ik het zelf ook reeds naar Jean Eigeman gemaild.

  Een korte vraag echter over het doorsturen naar een ‘woordvoerder’. Is het niet zo dat leden van de Staten Generaal hun stem moeten uitbrengen ‘zonder last’? Zoals gesteld in artikel 67 van de grondwet, waarop de eed is afgelegd?
  In hoeverre zijn eerste kamerleden in staat om dit daadwerkelijk te doen?

  Dit verdrag van Lissabon is niet zomaar een verdragje, het is de facto het opheffen van Nederland als soevereine staat. Niet iets om lichtzinnig over te doen, zo lijkt mij, en bij uitstek een onderwerp om als kamerlid een eigen verantwoordelijkheid in te nemen. Of zie ik nu iets totaal verkeerd?

  De reactie van andere Kim liet niet snel op zich wachten.
  “Dat zie je zeker niet verkeerd en je kunt er van verzekerd zijn dat wij allen in fractievergaderingen ons mondje roeren. Maar een goed (en in mijn beleving net) gebruik is dat de woordvoerder de leiding neemt in de voorbereiding van een wetsbehandeling en ons van advies voorziet. Het is ondoenlijk alles allemaal door te nemen. Wat niet wegneemt dat dit verdrag bij ons allen op het netvlies staat en wij intensieve bespreking daarvan kennen. Dus ik neem zeker nota van wat je hebt geschreven. Overigens is het niet zo gek dat fractieleden met elkaar tot een standpunt komen lijkt mij, wij zitten er namelijk zonder last of ruggespraak, maar ook op een politiek programma.”

  • Wat een vreemde reactie……. Veel woorden en weinig inhoudelijk behalve alles goed praten in een onsamenhangend verhaal vol tegenstrijdigheden. Het is zelf een neerbuigende houding die ik proef in:
   “Wat niet wegneemt dat dit verdrag bij ons allen op het netvlies staat en wij intensieve bespreking daarvan kennen.”

   Zoiets als we zijn echt wel serieus bezig, dus houd nu maar snel weer jouw mond.

   Goed werk!

 9. En…ook Tuur Elzinga (SP) heeft gereageerd. De SP zal vragen ratificatie stop te zetten, maar dat is dan weer geen verrassing.

 10. Ik heb ook geprobeerd om ze aan te schrijven,maar is me niet gelukt,daar er wordt weergegeven,dat die mailadressen niet bestaan.Dus mijn mailtjes zullen niet zijn aangekomen.

  Jammer,maar ik zal dit op de voet blijven volgen!

Comments are closed.