Soms kun je van die momenten hebben dat je zit te mijmeren over de samenleving en wat daar zich daar toch allemaal afspeelt.
Daarbij kwamen de gedachten op twee gelijktijdige gebeurtenissen van de laatste weken:
Het EK-voetbal en de EU-grondwet.

Daartussen zitten een aantal verschillen en een aantal gelijke facetten en een vraag komt op of ze iets met elkaar te maken hebben.
   
Om vrij willekeurig enkele punten te noemen:

—Beide zaken beïnvloeden de maatschappij.

-Het voetballen maakt duizenden mensen enthousiast. Ze verven hun huizen en zichzelf, zwaaien met vlaggetjes, toeteren en gedragen zich alsof dit de belangrijkste gebeurtenis uit hun leven is. Maar nauwelijks heeft het nationale team verloren, of de pudding flapt voor een groot deel in elkaar.
-De EU-grondwet interesseert maar een paar mensen, in hoofdzaak alleen politici. Het overgrote deel van de burgers weet niet eens dat het speelt of wat het inhoudt.

–Van het voetballen kennen de meeste mensen wel een groot deel van de spelregels.
–Van de EU-grondwet weten de meesten niet eens waar het over gaat. Met uitzondering dat ze op Europese vakanties hun geld niet hoeven te wisselen.
Zelfs de politici weten maar zeer selectief wat er in staat. Niemand heeft bvb het hele (bewust onleesbaar gemaakte) verraad van Lissabon gelezen/begrepen.

—Het voetbal zal weinig of geen invloed op het leven van de fans of de burgers hebben. Er staat eigenlijk helemaal niets belangrijks op het spel.
—De EU-grondwet verandert Europa in een superstaat die centraal de macht over de burgers gaat uitoefenen. Nationale soevereiniteiten worden afgebroken, en in de toekomst zal iedereen voelen dat die supermacht er is. “Brussel” zal het leven van iedereen gaan beïnvloeden.

 Er zijn nog wel meer punten te noemen, maar het komt neer op een gebeurtenis die relatief onbelangrijk is en waar duizenden voor op straat gaan. Met daar tegenover een werkelijk belangrijke gebeurtenis die gewoon ongemerkt, ongeïnteresseerd over het volk heen komt.

De grote onopgeloste vraag blijft:

Hoe kun je verklaren dat
–iets als voetbal dat zo weinig consequenties heeft, zo tijdelijk is, en waardoor zo weinig op het spel staat, zo veel aandacht krijgt.
en
–iets als EU-grondwet, dat zo veel consequenties heeft, zo definitief is, en waar zo veel op het spel staat, zo weinig aandacht krijgt.

6 REACTIES

 1. De gemiddelde voetbal liefhebber kiest een parlement en laat hen de politieke uitvoering doen.

  Politiek wordt heel moeilijk gebracht zoals die EU grondwet, en dan haken mensen af.
  Voetbal is voor iedereen begrijpelijk

 2. “Politiek wordt heel moeilijk gebracht zoals die EU grondwet, en dan haken mensen af”

  Dat was ook duidelijk de bedoeling. Een aantal politici heeft dat zelfs openlijk gezegd.
  Maar dat betekent dan dat mensen zich zo gemakkelijk in de luren laten leggen. Zo gemakkelijk laten belazeren.

 3. De politiek houd liever stil waar het hele verraad van Lissabon eigenlijk werkelijk over gaat.
  Wat is er nu mooier dan de massa af te leiden met groot volksvermaak.

  In de middeleeuwen werden er heksen en ketters gemarteld, aan de schandpaal genageld en op de brandstapel gezet. Puur en allen maar om het volk te vermaken en een deel van de bevolking bang te maken.

  Nu in deze moderne tijd gebeurd er nog steeds het zelfde, Nekschot wordt opgepakt, geen stijl mag bij oom agent langs komen. De grote mensen massa mag voetbal kijken.
  En de politiek gaat stilletjes door met het verkwanselen van de Nederlandse staat (Nederland).
  TON en PVV komen weer negatief in het nieuws (bijde partijen binnen een week)
  In de (staats)media wordt er geen aandacht besteeds aan het hele Lissabon verraad.
  De gevestigde orde heeft er alles voor over om in het zadel te blijven zitten.

  Kort om er is weinig veranderd door de eeuwen heen.

 4. En het ergste is dat die voetbalgekken allemaal mogen stemmen en mogen bepalen wie er het land gaat besturen en dus beslist over jouw portemonnee, maar ook jouw sexleven, jouw voeding, jouw levenseinde, jouw maximumsnelheid etc.

 5. omdat ik niet meer door idioten en gauwdieven wil worden geregeerd ben ik eens verderop gaan kijken , nergens is het volmaakt (maar wel minder kostbaar).
  Ze stelen niet zo veel van je buiten NL, nou ja in Zimbabwe weer wel, je leven desgewenst.
  Ergens moet men na de Fortuyn revolte van 2002 toch weer wakker zijn geworden nu ,of ben ik gek ?

  Men laat zich dus het geld afpakken door struikrovers , sufferds, wakker worden !

 6. Ik vind dat erg gemakkelijk te begrijpen.
  Kijk maar naar de Journaals:
  Elk journaal eindigt met sport uitslagen.
  Het laatste wat men mensen toont blijft hangen.
  Erg eenvoudige propaganda.

  Pure psychologie. Natuurlijk maakt men ook nog de politieke zaken zo ondoorzichtig mogelijk. Ik begrijp bijvoorbeeld nog steeds niet, waarom er hier in Nederland een EU Grondwet Referendum kwam, terwijl JP Balkenende het gewraakte document al enkele maanden daarvoor getekend had.

  Sport is sportief om te bedrijven. Maar de focus op uitslagen van wedstrijden is onsportief. Brood en spelen houden het volk kneedbaar voor Fascisme. En dat is waarmee wij ons geconfronteerd zien, aantoonbaar fascisme door de Staten Generaal. Niet zo duidelijk als in de USA, waar men de Fascis afbeeldingen zelfs in de Senaat geplaatst heeft. Maar als men weet dat Benito Mussolini het huidige grondgebied van het Vatikaan in 1929 aan de Paus heeft geschonken, bovendien van het Rooms Katholicisme de staats religie maakte van Fascistisch Italië, dan is het onbegrijpelijk dat bij de Neurenberg processen niet alle Kardinaals gearresteerd werden…

  Het Neurenberg proces was een schijnproces.
  Hier over werd een boek gebubliceerd, the Vatican Ratlines, door Mauri:
  http://www.reflectionsinthenight.com/
  Hoofd van de Deutsche Abwehr, Reinhard Gehlen, was via het Vatikaan gevlucht naar de USA, waar deze de OSS opzette, wat later uitmondde in de CIA.
  Allemaal Katholiek.
  Mauri is zelf ook van Katholieke huize, en was als kind werkzaam als prostituee voor pedofielen.
  Eigenlijk zijn alle katholieken …, maar vaak weten ze dat niet.
  Houdt ons op de hoogte Hub 😀

Comments are closed.