Lijfeigenschap
is een vorm van horigheid die de slavernij dicht benadert. Het verschil is voornamelijk dat lijfeigenen een gezin konden stichten (wat met slaven lang niet altijd het geval was), een stukje land mochten bebouwen om hun gezin te voeden en niet zonder hun gezin en hun land konden worden verkocht.
De verschillende vormen van onvrijheid zijn niet altijd scherp van elkaar te onderscheiden. Pachterschap, share cropping, peonage, schuldslavernij, horigheid, lijfeigenschap en slavernij vloeien in elkaar over. Ook is het niet zo dat grotere onvrijheid altijd grotere ellende betekent, en relatief meer vrijheid meer welvaart. Vele slaven werden relatief goed gevoed en gekleed, terwijl veel pachters – als hun akkertjes klein waren en de pachten hoog – in bittere armoede leefden.

Aldus Wikipedia , de wat aparte volks internet encyclopedie 

 

Mijn oog viel er op omdat ik veel overeenkomsten zie met de huidige tijd.
Bewoners van Nederland worden door de staat beroofd van het merendeel van hun inkomsten (zeker 80% alles bij elkaar) en na 67 jaar (nu) blijft er een aan inflatie onderhevig pensioen over van minder dan het laatst genoten inkomen, of is men op voedselbanken aangewezen.

Alleen een kleine elite van rijken en machthebbers ontspringen te dans.

M.a.w. oude tijden herleven; alleen heten de gedupeerden nu burgers /belastingbetalers en de kasteelheren en landeigenaren van weleer ” de staat’.

 

Hoe lang laten burgers zich nog misbruiken door de huidige landeigenaren en tolgaarders?
14 juli 1789 en de periode daarna waren in Frankrijk een ommekeer.
Echter later ging het toch weer mis…………
———————

Ingezonden door Anno Zijlstra

6 REACTIES

 1. Noem het stelsel ‘democratisch’, ‘sociaal (-istisch)’ en ‘rechtvaardig’ en de slaven vinden het prachtig. “Wij zijn nu zelf de baas” zeggen ze tegen elkaar. Zolang de meeste mensen in deze mythe blijven geloven zal er niets veranderen.

  ‘Ons Soort Menschen’ zorg nog altijd goed voor zichzelf. Laatst zag ik de naam van Paul Rosenvuller weer opduiken in de rol van voorzitter van een of andere staatscommissie. Ik dacht dat hij nog ergens onder een stoeptegel zat. En hebben jullie al die mooie foto van Kameraad “Hoersoepsidie” Herfkens gezien?
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/06/hrfkns.html

 2. “Zolang de meeste mensen in deze mythe blijven geloven zal er niets veranderen.”

  Ja, dit is DE kern, de spijkr op de kop.
  Als we iets willen veranderen, is DE weg om meer mensen de filosofie (en de voordelen) van de vrijheid duidelijk te maken.

  Bvb:
  -Stuur ons ideeen hoe de Vrijspreker dat (nog) beter kan doen.
  -Wijs anderen op de Vrijspreker, stuur artikelen door aan zoveel mogelijk personen.
  -Wijs ze vooral op de banner met FILOSOFIE vd VRIJHEID
  -Schrijf zelf en stuur artikelen in.
  -Zo mogelijk stuur een donatie.

 3. Wat mag men verwachten van mensen? Kijk eens goed om je heen…iedereen is met zichzelf bezig en gelijk hebben ze. Maar verwacht niet dat al die zogenaamde vrijheid vechters, kerkgangers, hypotheeklijers of andere goedgelovigen opkomen voor hun rechten….de doorsnee Quasimodo heeft godverdomme thuis bij het ouwe hondehok niet eens wat te vertellen. En dan moeten zulke stumpers opkomen voor vrijheid of andere rechten? Die stemmen volgende keer allemaal weer braaf hellrood of ettergroen…Eigenlijk moet bij de doorsnee witte kaaskop de karwats erover want beter verdienen ze niet.

 4. quote:
  de doorsnee Quasimodo heeft godverdomme thuis bij het ouwe hondehok niet eens wat te vertellen.
  —————————————————————————————————

  leuke bijdrage, welkom in Thailand ook een staat maar je mag je geld voor het grootste deel gewoon houden

  • Dat is eveneens het geval in een aantal landen met zogenaamd heel hoge belastingen, de door niemand betaald worden.
   Zo is het in Turkije heel gewoon dat een ingenieur die bij een bedrijf met 10.000 dollar per maand wordt afgerekend, voor 1.500 dollar in de boeken staat!
   En iedereen is daarvan op de hoogte !
   Op deze wijze is het mogelijk dat in theorie de belastingdruk in twee landen dezelfde is, maar in feite hemelsbreed verschilt.
   hugo van reijen

Comments are closed.