De NOS bericht vandaag in verband met het referendum in Ierland:
“Het Verdrag van Lissabon is pas geldig als alle 27 landen van de Europese Unie ermee instemmen. Achttien EU-leden, waaronder Nederland, hebben het verdrag inmiddels goedgekeurd.” *)
Ik dacht dat de Eerste Kamer het nog moest goedkeuren. 

Of is dat even stiekem gebeurd als in de Tweede Kamer? Ook daar is in de media geen enkele mededeling over gedaan. Zie artikel van Pamela Hemelrijk:
“These boots are gonna walk all over you”
https://www.vrijspreker.nl/wp/2008/06/these-boots-are-gonna-walk-all-over-you/#more-51779  

 Dat kan dus best gebeurd zijn. We moeten ons echt geen illusies maken dat we, nadat de uitslag van het Nederlands referendum van twee jaar geleden gewoon genegeerd wordt, wel nog op de hoogte gehouden zouden worden over wat er met ons gebeurt. Nee, waarom zou de overheid dat nog aan de onderheid meedelen? Die merken het wel aan de nieuwe directieven.
——————————————-

*)  NOS 12 Juni 2008  Ierland houdt referendum over EU

In Ierland is het referendum aan de gang over het EU-verdrag van Lissabon. Drie miljoen kiesgerechtigden hebben tot 23.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. De verwachting is dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen de ja- en nee-stemmers.

Het Verdrag van Lissabon is pas geldig als alle 27 landen van de Europese Unie ermee instemmen. Achttien EU-leden, waaronder Nederland, hebben het verdrag inmiddels goedgekeurd.

De grote politieke partijen in Ierland hebben opgeroepen ‘ja’ te stemmen, maar het kamp van de nee-stemmers heeft de laatste weken veel terrein gewonnen.

http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/06/art000001C8CC665DB8D0C8.html

13 REACTIES

 1. http://www.elsevier.nl/nieuws/europese_unie/artikel/asp/artnr/209294/index.html

  ‘De Eerste Kamer wil haast maken met het afhandelen van het nieuwe EU-verdrag, het zogeheten Verdrag van Lissabon. Nog voor de zomer willen de senatoren erover hebben gestemd…………………………………………………
  In eerste instantie was de PvdA wel voor een referendum, maar vanwege een ‘deal’ met het CDA over het ontslagrecht besloot de partij zijn standpunt te veranderen, zo wist Kamerlid Diederik Samsom te beamen.’

  Snel? De eerste kamer?

  PvdA? Draaien?

 2. Zag deze reactie op Elsevier; Remember Stalin: niet degene die stemt maar degene die de stemmen telt, beslist!

  • Wat een onzin dat ik voor de huidige EU zou zijn. Ik ben voor Europese samenwerking, maar niet voor de huidige EU. De club waar ik woordvoerder van ben heet niet voor niets Ander Europa. Kijk eens op onze site http://www.andereuropa.nl

 3. De burgermeesterreferenda hadden deels uit protest weinig opkomst. Het protest is genegeerd, het referendum afgeschaft.
  Zo gaat dat tegenwoordig en vroeger nauwelijks anders, als het de elite niet bevalt, wordt legt men het naast zich neer. Hoezo rechtstaat? Wat is voor mij dan nog een echte grond om mij aan de wet te houden die ik dien te kennen als Nerderlander?

  • “Wat is voor mij dan nog een echte grond om mij aan de wet te houden die ik dien te kennen als Nerderlander?”

   Dat is heel eenvoudig Johnny.:
   !. Jij bent moreel helemaal niet gebonden aan welke wet dan ook die anderen jou opleggen zonder jouw toestemming.
   2. Als anderen die wetten toch maken, is het “verstandig” om je daar aan te houden, tenzij je wegen ziet om die straffeloos te ontduiken. En als je wel wegen ziet om dat te doen, dan ga je gang en doe je best!

 4. 13 juni: De NOS blijft volhouden:
  “In achttien landen, waaronder Nederland, is het verdrag al geratificeerd.”

  Dat is
  A. Niet juist
  B. Kennelijk de manier van communiceren om het volk koest te houden.

 5. …een overheid die beslissingen neemt over het land, sinds wanneer is dat vreemd?
  Dat we leven in een democratie wil zeggen dat wij (als burgers) mogen bepalen wie voor ons gaat regeren, dus je legt die verantwoordelijkheid bij de mensen die nu in de 1e en 2e kamer zitten. Dat is het idee van een democratie, en niet dat de burgers zelf de macht hebben!
  Laat de politiek toch beslissen, zij zijn kundig genoeg om een goede afweging te maken die in het voordeel is van ons land. Als je wilt regeren moet je zelf de politiek in.

  • “Dat we leven in een democratie wil zeggen…”
   Sinds wanneer leven we in een democratie?
   Als je democratie al een goed systeem zou vinden (wat het dus niet is) dan betekent dat dat mensen kiezen voor lieden die hen vertegenwoordigen, uitgaande van wat die lieden beweren te willen bereiken. Als je dan ziet dat alleen al de PvdA AL haar verkiezingsbeloftes heeft gebroken, en dat een ‘winnaar’ als de SP lekker in de oppositie blijft omdat dat wel zo gemakkelijk is kun je moeilijk volhouden dat we hier in een democratie leven.

   En als ‘onze vertegenwoordigers’ uit alle macht zaken doordrukken waar ‘het volk’ over is geraadpleegd en duidelijk te kennen heeft gegeven GEEN EU grondwet te willen kun je moeilijk volhouden dat deze lieden ons vertegenwoordigen.

   En als minderheden als bv. moslims en ecologisten wetten doorgedrukt kunnen krijgen waar geen weerderheid voor te vinden is onder ‘het volk’, en dus de minderheid haar wil oplegt aan de meerderheid, kun je moeilijk volhouden dat dat democratisch tot stand gekomen regelgeving is.

   En sinds wanneer is overdracht van soevereiniteit aan een buitenlandse mogendheid “in het voordeel […] van ons land”? Mussert werd voor zijn pogingen daartoe gefusilleerd. Balkenende verwacht er President (pardon, Hoge Vertegenwoordiger, of Voorzitter) van diezelfde mogendheid mee te worden, of minimaal een lintje van zijn bazin te krijgen, als een braaf schoothondje.

   Nee Robbert van Beek, u toont zich hier een waardig schaap dat braaf alle Goebbeliaanse propaganda voor de waarheid houdt. Tijd om wakker te worden. Later is de schok nog veel groter.

 6. Weet eigenlijk iemand hier wat er in dat verdrag van Lissabon, of de eerdere versie, staat? Ik weet het antwoord zo al wel: nee, het is veel te dik. Dat past in geen hoofd.
  Let’s face it: toen de Grondwet in Nederland werd afgestemd was dat terecht (want een grondwet hoort niet zo dik te zijn), maar ongelezen. In feite wou iedereen die NEE stemde maar een ding, en dat was dat Balkenende zou ophoepelen. Deed-ie dus niet, en hij knoopte er vervolgens weer een kabinet aan vast. Maar Balkenende weet dat heel goed: niemand heeft dat verdrag gelezen, maar een flinke meerderheid wil hem en zijn kabinet weg hebben. En zou om die reden, en geen andere, weer tegengestemd hebben.
  Hoe zou het in Ierland zitten?

Comments are closed.