“Arctic May Hold 90 Billion Barrels of Oil” is een uitstekend verslag van Bloomberg dat stelt dat er weinig aan de hand is: olie en gas genoeg, de prijzen zakken al weer.

Het al oude verhaal van een markt die wordt beheerst door vraag en aanbod.

 

Nu zal niemand mij horen zeggen dat ik de olieprijs laag vind. Dat is niet zo, en daar mag best wat aan gebeuren wereldwijd. Maar de grootste rover is de overheid (in NL dan) die de zaak flest voor minstens 40 % accijnzen en BTW, ook op de hogere prijs!

De overheid verdedigt dit door te zeggen dat het milieu in gevaar is wegens de CO2 uitstoot.

Dat is min of meer kletspraat, want klimaatwisselingen hadden we altijd al. Groenland was groen en de mensen verbouwden daar vroeger zelfs wijn.

 

Kort en goed, als de Tweede Kamer vraagt hoe dat toch kan, die hoge prijs, dan is het antwoordvrij simpel: “Omdat jullie niets aan die heffingen doen”!

 

Het ruime aanbod zal de boel wel weer in evenwicht brengen, en de VS moet gewoon haar enorme reserves goedkoper gaan aanbieden, dan is het bingo. 

Bloomberg heeft ook een TV zender, fijn want de berichtgeving is zuiver en de ondernemers komen zelf aan het woord, hoera.

 

Tenslotte, een liter benzine kost in Thailand 35 bath=70 cent. In NL is dat 1.63/1.67 euro. De staat, middels ook belastingen voor oliemaatschappijen, en de roof die ik accijnzen noem, zit er voor heel veel geld met haar tengels tussen.

 

U/jij betaalt daar voor aan de pomp. Ergo je betaalt ook nog eens ‘gewone” belastingen. Kortom de kwaaie pier zit in het ministerie van financiën en heet niet Koning Abdullah maar “staat der Nederlanden”, lees de oude politieke partijen. Die doen daar niets echt aan, terwijl de oplossing zo simpel is: verlaag de belastingen mijnheer Bos.

 

De CO2 uitstoot moet erger geweest zijn toen er nog oude auto’s en potkachels waren. Als we nu snel wat kerncentrales bijbouwen, kunnen we ook nog fijn op accu’s rondrijden.

De eerste elektrische scooters die 40km per uur rijden en een groot bereik hebben, komen nu al uit China, de auto volgt.

  

Schoon rijden zonder geluid voor een prikkie, fijn. Maar ik sluit nu al een weddenschap af op het feit dat er een extra taks voor wordt verzonnen: beweegtaks, je beweegt en dat kost geld.

Je krijgt een chip aan je voertuig en via en GPS takscomputer valt de nieuwe beweegtaks rekening per maand in de bus.

 

Wie denkt onder de staat NL uit te komen, zal elders moeten gaan wonen en een andere staat moeten opzoeken. (Of een revolutie beginnen; jammer dat 14 juli pas weer volgend jaar is.)

 

Met dank aan Bloomberg voor de geruststellende tips!

  

Ingezonden door Anno Zijlstra 

 —————————————-   

 

Arctic May Hold 90 Billion Barrels of Oil,
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601082&sid=aqEDMhrCvp28

16 REACTIES

 1. Is Arctic niet de noorpool en Antarctic de zuidpool…
  One-third of the undiscovered oil is in Alaskan territory
  Alaskan = Alaska, ligt bij Canada/Noordpool, is van de VS…
  Zuidpool????

 2. 90 miljard barrels is ca. 3 jaar wereldverbruik.
  Aardig dat we dus wat meer tijd hebben om andere oplossingen te vinden.
  Maar meer is het niet want an sich is 90 mrd vaten helemaal niet zo veel (zoals gezegd: 3 jaar verbruik). Dit nog los van het feit dat het vaak een jaar of 10 kan duren voor de olie er op grote schaal uitgehaald wordt. (Ik heb het dus niet over een proefboring). Dus het overaanbod wat de prijzen zou moeten doen dalen is nog niet meteen voor morgen.

  Overigens: ofschoon ik an sich uiteraard tegen belastingheffing en ander overheidsingrijpen ben, toch wel even volgende nuance.
  Stel dat de overheden in de EU benzine niet zo duur zouden maken, dan zou er dus nog meer vraag zijn naar dit eindproduct. Dus ook naar crude. Dan zou de prijs ervan nog veel hoger zijn tot vreugde van de Arabieren. Al bij al misschien niet zo slecht dat nu het geld (al is het via belastingen en ja ik weet dat dit diefstal is) in onze eigen staatskas vloeit (zodat allerhande projecten niet bekostigd hoeven te worden uit bv. hogere IB of VpB) eerder dan in die van de Saoudi’s.

  • De staat heft belasting op olie alwaar de geweldsmachine mee gevoed wordt. Het grootste probleem is niet de Arabische staat die veel geld binnenhaalt, maar je eigen staat. De afgelopen 100 jaar was het grootste risico door je eigen staat vermoord te worden. Het 1 na grootste risico was door de staat van de buren te worden vermoord.
   De arabische staat is minder gevaarlijk dan de onze. Tot nu toe kostte onze eigen overheid in ieder geval meer levens.

 3. als we onafhankelijk willen worden van de Arabieren (die werkelijk door het dolle van vreugede heen zijn, ze hebben ons bij de veter) moeten we streven naar onafhankelijkheid van olie , hun olie.
  Kerncentrales bouwen en rap, auto’s en scooters op de accu , alternatieven voortvarend onderzoeken , zodat we zo snel als maar mogelijk een lange neus tegen ze kunnen trekken.(om economische redenen natuurlijk)
  Nu doen zijn het naar ons toe.

 4. olie is goedkoop, 20 cent per kopje, je kunt bijna geen vloeistof vinden die zo goedkoop is. Zelf bronwater is duurder op veel plaatsen.

 5. Wat is duur? De arabieren krijgen stapels dollars. Totdat op een dag blijkt dat die dollars niks meer waard zijn. Zijn ze hun olie kwijt, hebben ze alleen nog hele dikke pakken papier. Naar mijn stellige vermoeden brandt dat toch aanzienlijk minder lang in de kachel dan de olie die ze ervoor geleverd hebben.

 6. Het is mij te verwarrrend, als je het nieuws mag geloven is er over 10 jaar een tekort aan olie, volgens Clingendael. En datzelfde instituut zegt volgens een artikel in nu.nl weer heel iets anders.

 7. sprookjes zijn van alle tijden , het begon al met Adam en Eva , later enen Mozes die in een mandje op de Nijl dobberde en dan kwam er nog enen Jezus die beweerde de zoon gods te zijn
  Vandaag de dag krioelt het van de profeten en andere Al Goeroes die dikke poen scheppen met het verspreiden van allerhande volksverlakkerij .
  Een zin van die Jezus doet het nog steeds : “zalig de armen van geest”

  • Volgens andere “oudere” geschriften was Eva niet eens de eerste vrouw…

 8. volgens de club van Rome (jaren 1960 ergens) zouden we ten onder gaan aan allerlei door mensen veroorzaakte natuurrampen, behalve de staat, de grootste ramp,merk ik er weinig van tot nu toe.

 9. Ik wilde een aantal opmerkingen plaatsen, een maand terug ben ik in Thailand geweest en de prijs van 1 liter was minimaal 49 baht, dus iets minder dan 1 euro.

  Nog steeds fors goedkoper.

  Maar de Nederlandse overheid probeert nu bedrijven als Shell te dwingen om hun prijzen te verlagen, terwijl de overheid voor zo;n 75% verantwoordelijk is voor de hoge prijzen middels accijnzen.

  Dan roept heel niet rokend Nederland dat alle rokers moeten stoppen maar ze begrijpen niet dat dat kan leiden tot nog hogere accijnzen op oa olie en alcohol.

  Verder betreft klimaatveranderingen.. tis volgens mij een natuurfenomeen dat wederkerend is, aangezien bomen. planten en zoogdieren CO2 produceren..

  En natuurlijk dragen wij de laatste 1,5 eeuw hier trouw ons steentje aan bij, maar je kan mij niet wijs maken dat WIJ de grote boosdoener zijn.

  Er komt gewoon weer een ijstijd aan.

 10. liter benzine nu 37 bath,zeg bijna 80 eu cent,de lage prijs komt van dezelfde brandstof producent, het is de staat die het duur maakt.
  Shell verdient 1 a 2 eu cent aan een liter gemiddeld.

  • dat is precies wat ik bedoel, dat mensen lopen te roepen dat we shell moeten boycotten, je reinste gel*l tis de overheid, en op t moment dat je met zijn alle op wil staan tegen de staat word je opgepakt ( meneer uit hellevoetsluis die mensen via zijn website aan t oproepen was) en dan zeggen ze dat het zo ‘fijn’ is dat je hier nog ‘ vrijheid van spreken’ hebt…

   Ik ben met 3 jaar vertrokken uit Nederland dat weet ik wel.

   Begint zo langzamer hand een politiestaat te worden.

   eerst alles door de vingers zien dan alles weer aan banden willen leggen, en het ergste is dat er gehandeld wordt vanuit een religieus oogpunt.

   Zelfs in Turkije is kerk/moskee en staat gescheiden.

   Nederland is niet meer wat het was en er is niemand die op durft te staan..

Comments are closed.