Bijna twintig horecagelegenheden zijn inmiddels omgedoopt tot ‘kapellen der Rokerskerk’, vertelt Michiel Eijsbouts alias de heilige hofnar van de Rokerskerk. ‘En ruim 700 rokers hebben zich als “gelovige” aangemeld.’ artikel uit FD, 30 juni, Ed Groot.

Eijsbouts, die in 2001 de Enige en Universele Rokerskerk van God oprichtte, verzon een list om onder het naderende rookverbod uit te komen. Hij introduceerde de ‘religieuze roker’.  Eigenaars van horecagelegenheden kunnen tegen een vrijwillige bijdrage een speciaal ontworpen certificaat van de Rokerskerk aanschaffen. Met dit bewijs aan de muur, kunnen alle verstokte rokers die in het bezit zijn van een ledenkaart van de Rokerskerk doorgaan met paffen. ‘Bij klachten kunnen zij zich beroepen op artikel 6 van de Grondwet en artikel 9 van het Europees Verdrag, waarin de vrijheid van religie is vastgelegd’, zegt Eijsbouts.

Kroegbazen nemen het heel serieus, weet Eijsbouts inmiddels. Nu het verbod nadert, krijgt hij steeds meer vragen. ‘Ik raad ze aan om bij controle van de Voedsel en Waren Autoriteit op het certificaat te wijzen. Als dat niet helpt, moeten ze een waarschuwing laten uitschrijven. Alleen met een waarschuwing op zak kunnen wij ons beroepen op de vrijheid van religie.’

Eijsbouts verwacht dat de Voedsel en Waren Autoriteit -‘klinkt overigens erg parmant, vind je niet?’ -op z’n Nederlands direct zal beginnen met het uitschrijven van waarschuwingen. ‘We zien het met vertrouwen tegemoet’, zegt Eijsbouts, die zich voor de zekerheid in het gezelschap van een advocaat in het publieke debat mengt.

De hofnar van de Rokerskerk trekt er regelmatig op uit om zieltjes te winnen. ‘Ik stuit doorgaans op veel enthousiasme. En ook de gulheid van de rokers verbaast me ontzettend’, zegt hij. De verkoop van certificaten en lidmaatschappen gaat na 1 juli gewoon door. Met alle vrijwillige bijdragen hoopt Eijsbouts in de toekomst ook nog eens een fysieke rookkerk in te richten, ‘maar dat duurt nog wel een tijdje’.

Naast rustig door paffen – dat doorgaat voor bidden binnen de Rokerskerk – doen alle sigaretten-, pijp- en sigarenrokende gelovigen er volgens de hofnar goed aan om zich minimaal één keer per dag in een comfortabele stoel te laten zakken. Eijsbouts: ‘Dit gaat gepaard met een soort zen-achtige toestand waarin de gelovige zijn favoriete rookwaar in één keer oprookt.’

21 REACTIES

 1. misschien kunnen we ook meteen de Anti-Belasting-Congregatie,
  van deze Rokerskerk afsplitsen.
  De gelovigen van de ABC, wijzen het verplicht delen met onbekenden af en streven naar een heilige eenheid van geest en goede werken, welke zij zelf bepalen.

  • Er bestaat voor een kleine groep extreme gristenen al een systeem om de sociale verzekeringen te omzeilen, op basis van overtuiging. Misschien is daar iets mee te doen. Ik meen wel dat het (eigenaardige) alternatief uiteindelijk niet veel voordeel geeft, maar goed.

 2. Waarom zo moeilijk doen? De willekeurige Café-houder kan zijn etablissement gewoon omdopen tot een besloten vereniging, waar men lid van moet zijn om binnen te mogen komen. Wie lid wordt verklaart zich per definitie akkoord met de statuten en het huishoudelijk reglement, waarin uiteraard staat dat in het etablissement gerookt kan en mag worden, en dat het lid daarmee akkoord gaat. Lid worden maak je vervolgens kinderlijk eenvoudig door aan de bar lidmaatschapsbewijzen te verkopen, die direct recht op de eerste consumptie geven. Het heeft nog een ander groot voordeel, de uitbater kan op die manier eenvoudiger ongewenste elementen als bijvoorbeeld bepaalde types vertegenwoordigers van bepaalde bevolkingsgroepen de toegang weigeren zonder last te krijgen van klachten over racisme. En de antirookpolitie, jaja, die komt er, heeft dan helemaal het nakijken.

 3. n mooie vorm van wets-ontwijking ,(ik denk) dit idee ontwijkt de wet , ipv het te onderduiken

  • Dat gaan ‘ze’ niet pikken. Teveel belastingvrijstelling en subsidies in dat religieuze spel. Dus het rokersgeloof zal snel de kop ingedrukt worden.
   Of geloof je dat niet?

 4. Zo komt de godsdienstvrijheid in gevaar, want politici geven die op voor een dubbeltje.

 5. Aangezien het woord koffie steeds misbruikt wordt (in een cafe nuttigt men alcohol en in coffeeshops drugs), zou men ook koffietenten kunnen oprichten.
  Het doel van een koffietent is het ontvangen van klanten die wensen te roken.
  Achter de bar is een groot assortiment rookbaar beschikbaar voor de gebruiker.
  In een koffietent niet kunnen roken is net zo vreemd als in een zwembad niet kunnen zwemmen (vrij naar een politica die iets dergelijks m.b.t. de coffeeshops verkondigde).
  De koffietent zal veel buitenlandse bezoekers trekken, die graag gebruik willen maken van dit unieke en typisch Nederlands verschijnsel.
  Dat al gauw internationale navolging zal krijgen.
  Als extra service aan de klant, kan bij het rokertje een alcoholische versnapering worden aangeboden.

  Overigens zouden brandweerlieden ook recht moeten hebben op een rookvrije werkplek.

  • schitterend

   een van de redenenen dat ik hier post, is dat er zoveel creativiteit en positivisme
   (nog steeds) blijkt te bestaan

 6. Je gewoon realiseren hoeveel geld je aan Wouter Vindvaan Boslim doneert met het kopen van een pakkie peuken en je stopt subiet.

 7. Er schijnt een commissie aan het werk te zijn, die, naar goed socialistisch gebruik, ook de taal wil zuiveren van de rook.
  ‘Het gezegde: ‘de schoorsteen rookt, dient te worden vervangen door ‘de schoorsteen blowt’.
  ‘Waar rook is, is vuur’, moet worden gewijzigd in ‘waar brand is, is vuur’.
  ‘Hij rook onraad’, moet worden ‘hij snoof onraad’.
  Het werkwoord ‘roken’, dient zoveel mogelijk te worden geschrapt. Opdat op den duur niemand meer weet wat ‘roken’ eigenlijk voor een verschijnsel was.
  Derhalve zal overal waar men spreekt van het ‘roken’ van rookwaar, voortaan moeten worden gesproken van ‘het verbranden van tabak’.
  Tevens zal deze commissie alle foto’s, films en boeken uit het verleden waar lieden worden getoond die onbekommerd roken, zuiveren van alle rokersbeelden.
  Opdat de zwakke Nederlander niet toch weer in de verleiding zal komen.
  De kosten van deze operatie schijnen ruimschoots te worden terugverdiend door het verdwijnen van alle roken-gerelateerde ziekten, waardoor er sprake zal zijn van beduidend minder kosten voor de gezondheidszorg.
  Aldus een lekkend socialistisch beleidsmedewerker.

 8. Beetje vreemd allemaal..

  Een winkel is van een eigenaar, die wanneer je binnengaat, je regels oplegt, die je accepteerd bij entree, zoals tassencontrole. Bijvoorbeeld bij AH.

  De kroeg, is precies hetzelfde. De eigenaar kan ook regels opleggen, zoals roken verplicht.

  Nu kan je zeggen, het is een openbare ruimte, maar wat is het verschil tussen een winkel en een kroeg ? in beide ga je vrijwillig naar binnen, en in beide neem je de regels voor lief.

  Heeft de wet hier eigenlijk wel een poot om op te staan ?

  • Geen enkele poot.
   Inderdaan, de eigenaar beslist, en de klant kan kiezen om daarin mee te gaan.
   Zoals niemand verplicht wordt zowel bij Hema, V&D, en C&A te gaan kopen.
   Elk bedrijf heeft z’n eigen publiek, zullen we maar zeggen, waarbij dat publiek zelf kan kiezen.
   Maar sluwe socialisten zoeken ander wegen.
   En dan was hier de werknemer, de zwakke immers t.o.v. de werkgever, een fraaie ingang.
   Die zou ‘recht’ moeten hebben op een rookvrije werkplek.
   Alsof elke werknemer een zielepoot is die per definitie wordt misbruikt vanwege z’n zogenaamd zwakke positie.
   Immers, die werknemer kan ook kiezen: daar wordt veel gerookt, daar wens ik niet te werken; of, die kroegbaas wil dat er niet gerookt wordt, daar wil ik graag werken.
   Aangezien die freaks kennelijk blind zijn voor deze vrije keuzemogelijkheden van de werknemer, moet men aannemen dat zij politieke middelen gebruiken om heel het roken te ontmoedigen. Wat tevens de socialistische staatsinvloed weer een beetje vergroot. Want dat is het doel dat alle middelen heiligt.
   Daaarbij is dan elk schijnargument welkom.

   p.s. Ik ben een niet-roker.

 9. Oh, en die muziek moet zachter, is een aanslag op mijn gehoor.. is niet veilig.

  En die gillende kinderen, ook verbieden in de horeca.

  Nu we toch bezig zijn, fooien ook verbieden, die zit in de prijs inbegrepen, slecht voor mijn portemonee.

  Tevens wil ik dat men niet zo hard roept, slecht voor het gehoor.

  Het eten mag niet meer gegrilled worden, krijgen we toch rook stoffen binnen.

  En de keuken moet hermetisch worden afgesloten, rook van bakken is te slecht.

  Oh, koffie is taboe, is slecht voor het hart.

  Uiteraard is alcohol taboe.. dat is pas slecht..

  Gerookte ham en dergelijk dient van het menu te verdwijnen.. Its bad for ya!

  Kortom, het verbod is er om de werknemers een rookvrije werkplek te geven en niet voor de bezoekers..
  Neem alleen rokers aan en probleem opgelost.

  Government can take away your rights.. faster then terrorists

 10. Idd, helemaal gelijk..

  Tenslotte, een werkgevers situatie is GEEN democratie, een bedrijf is top down, een dictatuur. Wie snapt dat niet?

 11. Hier de Rooksteker zelve, hallo allemaal en Prijs de Heer.
  Even voor de elpee, en ik heb dit ook al aan het FD, de bron van dit bericht, geschreven: De Enige en Universele Rokerskerk van God is met nadruk geen list, omweg of andersoortige grap. Het is een valide geloof, ‘minstens net zo valide als elke andere religie’.

  http://www.rokerskerk.nl/997.html

  Prijs de Heer, laat ons Roken.

  De Rookstekr van de Enige en Universele Rokerskerk van God

 12. In Duitsland is er een kastelein die in zijn theater (kroeg) elke avond een toneelstuk door de aanwezigen laat opvoeren met maar 1 onderwerp: Er wordt nagespeeld door de aanwezige rokers hoe het vroeger in de kroeg was was toen er nog gerookt mocht worden. Hij heeft dartoe de functie van kroeg vervangen door theater en een theatervergunning aangevraagd. Er wordt intussen een proces over gevoerd.

 13. Heel mooi!

  Zelf een voorstander van het rookverbod in de horeca, maar heb veel respect voor de originele (en grappige) manier waarop ze het gezag ondermijnen!

Comments are closed.