Mogelijk kunnen de inwoners van Michigan op 4 november gaan stemmen over Reform Michigan Government Now, een voorstel tot wijziging van de grondwet van hun staat, die de wijze waarop de staat wordt gerund een stuk pragmatischer moet maken. De bedoeling is om tot een slankere overheid te komen, onder andere door reductie van het aantal staatsjuristen, verlaging van salarissen van politici met maximaal 25%, het gemakkelijker maken van ‘absentee voting’ en wetgevende instanties te verplichten om financiële informatie vrij te geven. Een gouden kans. Of niet?

Iedereen die streeft naar een vrijere samenleving, minder macht aan een kleinere staat en meer transparantie in de behandeling van belastinggeld zal snel geneigd zijn dit initiatief juichend te begroeten. Dat weten de democraten ook, en daar is het initiatief dan ook van afkomstig. Op zich vreemd, want normaal gesproken zijn democraten helemaal niet voor minder macht en een kleinere staat. Er zit dan ook een forse adder onder het gras, die iedereen weer op zijn hoede moet brengen voor schijnbaar goede plannen van de overheid.

Op 24 Juli besteedde de Wall Street Journal aandacht aan deze plannen onder de titel Michigan Power Grab. Die titel staat nogal in schril contrast met de ogenschijnlijke bedoeling van de voorgestelde aanpassingen. Maar al snel wordt duidelijk gemaakt hoe de vork werkelijk in de steel zit: de democraten willen de staat verkleinen door Republikeinen te verwijderen, en zo de controle naar zich toe te trekken. Dit ‘complot’ is blootgelegd door het Mackinac Center, een denktank in Michigan, die een PowerPoint presentatie van het voorstel ontdekte op een regionale website van de United Auto Workers.

Titel van de presentatie: “Changing the rules of politics in Michigan to help Democrats“, nogal bot maar uiterst duidelijk. De presentatie stelt dat het van groot belang is controle te krijgen over het hooggerechtshof, omdat dit hof regels van de wetgevende instanties ongeldig kan verklaren. De manier om dat te bereiken is verkleining van het aantal rechters aan het hof: “Reduce the number of Supreme Court Justices from seven to five; two GOP Justices eliminated” en “Reduce the Court of Appeals from 28 to 20 judges, most of them Engler appointees.”

Dit toont maar weer eens aan dat heden ten dage niets is wat het lijkt:

 • geen grotere anti-democraat dan een democraat
 • geen grotere fascist dan een anti-fascist

Hiermee is de absolute onbetrouwbaarheid van de staat nog maar weer eens aangetoond.

Kiezers: wees op uw hoede!

Bronnen
Wall Street Journal (Opinion Journal)
Mackinac Center
PowerPoint presentatie

2 REACTIES

 1. The Reform Michigan Government Now! proposal will:

  *Reduce the salaries of executive branch officials, legislators and judges
  *End free lifetime health care for lawmakers and bring their retirement benefits in line with other state workers
  *Increase transparency by requiring elected officials to disclose their income and assets every year

  Nou heb ik er verder het een en ander over gelezen maar ik slaag er niet in (net zoals in jou artikel) om te lezen hoe en waarom dit dan “dus” een verkeerd voorstel zou zijn.
  Op korte termijn zou het voorstel leiden tot minder rechters en dus minder rep. rechters omdat die nu in de meerderheid zouden zijn. Lijkt me dus logisch.
  Lijkt me nu niet bepaald een anti republicans komplot ofzo.

  Misschien kun je dit toelichten?

 2. Michigan Government

  idiote wetgeving voor ondernemers heeft deze staat enorme schade aangedaan..
  horeca vb.:
  bij sommige groenten , moet er verplichte aantallen (pieces) worden gehanteerd
  Cars may not be sold on Sunday…… (en tanks..?)

  sommige wetgeving is passief aanwezig..
  It is illegal for a man to scowl at his wife on Sunday. (=dus 6 dagen ..!)

Comments are closed.