Steve Sjuggerad schreef er het hierna volgende interessante artikel over.
De waarde van het geld staat sterk onder invloed van overheidsmaatregelen, die op de lange duur vaak een averechts effect hebben.
Goud kan daar een alternatief voor zijn, zoals in de achter ons liggende tijd duidelijk is bewezen.

Het ziet er naar uit dat goud ook in de toekomst een veilig alternatief is, zelfs al is er niemand die zeker weet wat er in de toekomst gaat gebeuren. 
 
What Really Makes Gold Go Up? It’s Happening Now…
By Dr. Steve Sjuggerud  July 25, 2008

When Event X takes place, gold soars.

People buy gold for all kinds of nutty reasons… But Event X is what actually makes gold go up. Each time it’s happened, gold has absolutely soared. So you simply look out for Event X, and then you buy.

It’s really simple, as I’ll show. It has nothing to do with end-of-the-World paranoia or complicated statistics…

Event X first happened in 1973-75, and gold tripled. Event X happened again in 1978-80, and gold had its steepest ascent ever, rising from $150 to peak at $850.

The only other time we’ve seen Event X is, well, now. And once again, gold has been soaring.

How high can gold go? Our two historical examples suggest that gold simply keeps going – almost infinitely. In short, as long as Event X is in place, gold just keeps going higher.

So what is Event X? It’s simply when interest rates fall so low, they don’t keep up with inflation. As long as we’re in that situation, gold goes up. The logic is incredibly simple… As soon as people get paid less interest than the rate of inflation, they’re willing to own gold (which pays no interest).

I made a chart of it, so you can see what I’m talking about. When the blue line crosses above the black line – when inflation rises above interest rates – gold goes nuts. Right now, inflation (as measured by the Consumer Price Index, the “CPI”) is at 5%. The other major measure of inflation (the Producer Price Index, the “PPI”) is running at an astounding 9.2% a year.

a

 Today, we have the same inflation figures we saw in 1981-82. I don’t know if you remember 1981… It was the last time inflation (as measured by the PPI) was this high. Even the CPI is currently at October 1982 levels of 5%.

With inflation running so high in the early ’80s, interest rates on even “boring” Treasury bonds were more than 10%. But today, interest rates on Treasury bonds are only around 4%.

Right now, inflation is (conservatively) running at 5%. And Ben Bernanke is flat out telling us there’s more inflation to come. Last week, he said, “Inflation seems likely to move temporarily higher in the near term.” Yet somehow, Treasury bonds pay just 4%. When you add it up, you’re actually losing a percent a year by holding Treasuries now.

Most of the time, gold doesn’t do you much good in your portfolio. Since gold pays no interest, big investors choose to park their money in high-yield bonds, where the interest more than covers the inflation rate.

But now, putting your money in bonds doesn’t even cover the rate of inflation. Sure makes gold look attractive…

In my newsletter True Wealth, we’re buying gold. Not because we believe in the end of the World – but simply because Event X is here again. It makes rational sense for gold to soar.

When Event X takes place, gold soars. Event X is here now… Buy gold if you don’t own some already.

Good investing,
Steve
——————————————
*)  Dr. Steve Sjuggerud
Dr. Steve Sjuggerud is the founder and editor of one of the largest financial newsletters in the world, True Wealth.  Since inception in 2001, True Wealth readers have made money every year with sometimes-exotic, safe investment ideas

Chart a

2 REACTIES

  1. Als “de chips echt tegen de ventilator zit” dan zullen de overheden wel weer wat verzinnen om je dat appeltje voor de dorst te ontzeggen.

    Een wettelijk verbod op het bezit van goud.

    Een keiharde weigering van banken om goud als betaling te accepteren, zodat ze bv je huis kunnen onteigenen

    Etc

    • Wellicht kan je goud aanhouden buiten je eigen jurisdictie en niet bij een bank doch bij een gold depository. T.z.t. verkoop je je goud dan tegen de locale munt (bv. CAD of AUD) tegen de dan vigerende koers. Dat zet je vervolgens om in EUR (of welke de munt ook zij die we op dat moment in NL hanteren – opnieuw de NLG?) en je doet je uitgaven in je locale papiergeld.

Comments are closed.