De laatste tijd wordt er veel geschreven over het al dan niet waar zijn van complotten. De meeste schrijvers proberen objectief te blijven, wat erg moeilijk is rond een onderwerp waarover zoveel te doen is, vooral op Internet. Toch zien we deze dagen rondom ons hen een groot complot zich voltrekken, en wel rondom Radovan Karadzic.

Alle media berichten massaal rondom deze ‘slachter van de Balkan’ die talloze slachtoffers heeft gemaakt met zijn oorlogsmisdaden. Radio, TV, kranten, extra nieuwsuitzendingen worden ingelast om vage beelden van een afgeschermd busje te laten zien, waar deze boef in zit.

En zo is de gehele west-Europese bevolking er ondertussen van overtuigd geraakt dat de conflict in voormalig Joegoslavië erg eenvoudig was. Aan de ene kant de goede,lieve ongewapende burgerbevolking, en aan de andere kant de kwaadaardige Serviërs, met Mladic, Milosevic en Karadzic als boze leiders, met hectoliters bloed aan hun handen.

Een heerlijk wereldbeeld natuurlijk, zoals Hollywood het ook altijd laat zien. Aan de ene kant de goeien, aan de andere kant de slechten. En aan het eind van de film verliezen de slechterikken. Hoera!

De werkelijkheid is natuurlijk niet zo eenvoudig. En valt niet in een simpel Vrijspreker-artikel op te schrijven. Eén ding is echter wel helder: Karadzic is een stuk minder fout dan we moeten geloven. Lees daartoe het briljante artikel van Srdja Trifkovic, http://www.chroniclesmagazine.org/?p=673

Trifkovic gaat uitvoerig in op de achtergronden van de oorlog in Joegoslavië. En dat op een manier zoals je die in de reguliere pers niet tegen zult komen. Uit zijn artikel blijkt dat het juist de Bosnische moslims waren , met steun van de VS en uit het midden-oosten ingevlogen Mudjaheddin, die de oorlog zo graag wilden. Het was Karadzic die vrede wenste te sluiten, het waren de moslims die de akkoorden verbraken, en aanstuurden op oorlog.

Dat maakt Karadzic natuurlijk niet tot een onschuldig man. Wie is er wél onschuldig tijdens een oorlog? Maar het zet wel vraagtekens bij de hele hype in de pers. Waar is de zo geroemde nuance in onze ‘kwaliteitskranten’?

Ook komen er weer verhalen over de massavernietingingskampen die de Serviers zouden hebben ingericht, op basis van de beruchte beelden van ITN. Deze beelden zijn gelukkig al lang weerlegd, de gefilmde ‘gevangenen’ stonden namelijk buiten het kamp, de filmploeg stond in het kamp. En toch, om maar aan te tonen hoe krachtig propaganda werkt, heeft 90% van de Nederlanders nog het beeld voor ogen van de vermagerde ‘gevangene’. Waarna de makkelijke gevolgtrekking wordt gemaakt dat Servië slecht is.

En dat laatste moeten we natuurlijk geloven. Anders komen er straks nog mensen die vragen gaan stellen over het hoe en waarom van de bombardementen op Servië.

37 REACTIES

 1. Och, hij verdiende hem allicht meer dan Al Gore 😉

  Ik vraag je in ieder geval die link eens te lezen. Zou goed zijn voor je beeld over voormalig joegoslavië.

 2. Heb het artikel nog niet helemaal gelezen maar wel wat bronnenonderzoek gezien over de auteur. Trifkovic
  Deze man heeft inmiddels rechtzaken aan de broek over vermeende islamofobie in een door hem geschreven boek en stamt uit belgrado…

  Dus tot nu toe kan zijn bijdrage erg interessant zijn maar is verre van ongekleurd.
  Hij heeft een duidlijke interesse in deze zaak en is niet objectief.

  Echter lijkt iedreen in deze zaak een kleurtje te hebben dus schort ik mijn oordeel nog maar ff op 😉

 3. Dat pleit toch voor de man? Past mooi in het nederlandse rijtje Theo van Gogh, Gregorius nekschot en Geert Wilders. Ook allemaal aanklachten wegens islamofobie 🙂

  Dat de man uit beograd stamt pleit ook voor hem, in mijn ogen, het is namelijk helemaal niet verkeerd om ook de andere kant eens te horen. En die horen we nog maar weinig, volgens mij.

  • Mee eens. Het islamisme is een samenzwering, een concrete. Hoewel, niet geheim.
   Ieder die het wil weten, kan het weten.
   Wie het niet wil weten, roept ‘islamofobie’.
   Waarmee concrete bedreigingen tot ziekte worden verklaard.
   Oud USSR-recept.
   De berichtgeving is net zo eenzijdig als de berichtgeving over de Kruistochten, die een pure daad van agressie zouden zijn geweest.
   Het islamisme wil een basis in Europa, een bruggehoofd.
   Net zoals zij dat wilde in Gaza en Libanon.

  • Kan kloppen..met dat verschil dat theo en gregorius niet in de positie waren/zijn om daadwerkelijk hun afkeer van moslims om te zetten in “acties” zoals Karadzic Geert Wilders maakt nog wel een kansje om ooit zijn ideeen om te ztten in daden…..

   Verder is het natuurlijk altijd al zo geweest dat de overwinnaars de geschiedenis schrijven en de verliezers het gelag betalen.
   Zo ook in dit geval.
   De berichtgeving is in dit geval natuurlijk ontzettend gekleurd en K. is daar mede de lul door.
   Echter heeft de beste man wel degelijk daadwerkelijk niet zulke aardige beslissingen genomen en acties aangestuurd dus vrij te pleiten is hij zeker niet, maar dat kan en moet het tribunaal uitmaken.

 4. Ik ben het volkomen met Kim eens ,en dit door het feit dat ik er niet bij was toen al die slechte dingen gebeurden.
  Die slechte dingen, of noem het daden in mijn leven waren eerst de Duitsers ,die werden opgevolgd door de Indonesiër,daarna ,tot op de dag van vandaag , Noord ,niet zuid Koreanen .
  En daarna natuurlijk Noord ,en niet Zuid Vietnam die slecht was.
  Daarna Zuid Amerika als toetje ,het grootste gedeelte van de bevolking was slecht ,de regering ,en minderheid goed .
  In Polen was het andersom ,en natuurlijk onze vrienden de Duitsers met de muur.
  Allemaal goede [ex nazi] mensen gestraft met een muur ,die vervolgens dankzij andere goede mensen afgebroken werd.
  Afghanistan, allemaal goede mensen ,die vrij willen wezen van de slechte ,de Russen ,en ,wij helpen met het zegevieren van de goede ,tegen de slechte.
  In Z Afrika ,allemaal slecht nieuws ,tot het moment dat recht daar ook zegevierde in de vorm van nog meer geweld ,misdaad en corruptie.
  Verder Noord =geen nieuws omdat het lokaal op lokaal geweld traditie is wat wij niet kunnen begrijpen.
  En daar is dan de Balkan ,weer een conflict waar nu weer 1 slecht mens berecht gaat worden in het land van ,allemaal goede mensen .
  Deze slechte mens deed wat in de 80 jarige oorlog van onze geschiedenis heel normaal was , terug vechten met alle middelen tot je beschikking .
  Of werd deze slechterik op een goede morgen wakker ,en zei tegen z,n vrouw,ik gaat 7000 eerzame moslim mannen vermoorden .
  Waarop z,n vrouw antwoordde ,waarom lieverd ? Het zijn de vrede mannen van het vrede geloof !!
  Hij weer, ze willen de macht pakken ! ,zij, lieverd ,je drinkt teveel ,als je niet op past eindig je nog in Den Haag !!!

 5. …weten jullie wat wel het ergst is..?

  dat langzamerhand bij VOORBAAT al niemand meer ‘ de officiele media ‘ gelooft..

  L

 6. http://www.nostv.nl gezien van gisteren, is natuurlijk ook ‘een eigen beeld’ dat deze NL staatsomroep schetst, maar ik kan me niet aan het idee ontrekken dat Karadzic totaal geen moeite deed om conflicten politiek en niet militair op te lossen of te verergeren.
  De rechter zal een uitspraak doen in Den Haag, tot die tijd vind ik dat we beter even kunnen zwijgen en niet nu al te (ver) oordelen, we zijn niet aan de beurt nu.

  Het is usance dat we de rechter (s) niet voor de voeten lopen met boude uitspraken pro/contra nu al.

  • Anno, gisteren was er op BNR één of andere hooglerarende deskundoloog aan het woord, die ook al getuige-deskundige rond Milosevic had opgetreden.

   Die wist te melden dat Karadzic natuurlijk hoe dan ook veroordeeld zou worden.

   Ik heb de man nergens onschuldig genoemd, ik probeer in dit geval alleen de nuance aan te brengen die ik zo node mis. In een oorlog gebeuren vreselijke dingen. De winnaars mogen berechten, dat leert de geschiedenis.
   In Neurenberg werd niemand veroordeeld voor het bombardement op Dresden, om maar iets te noemen 🙂

   • correctemundo

    Dat winnaars de geschiedenis schrijven (en de tribunalen leiden) is misschien niet eerlijk maar wel een feit.
    “vette pech voor de kabouters”

    Echter wijst alles erop dat karadzic een “zo eerlijk mogelijk” proces zal krijgen en ik stel voor om dat eerst maar eens af te wachten alvorens massaal de gordijnen in te vliegen.

   • Klopt. En als dat ‘eerlijke’ proces fout lijkt te gaan, dan krijgt Karadzic hartproblemen, en word hij op een ochtend dood gevonden in zijn cel. Tough luck.

   • Kim,

    “In Neurenberg werd niemand veroordeeld voor het bombardement op Dresden, om maar iets te noemen”

    Dat had te maken met het feit dat het Neurenberg tribunaal de aanklacht van Duitse terreur bombardementen op o.a. Rotterdam gezien hun eigen bombardementen op Dresden (en elke andere Duitse stad met meer dan 100.000 inwoners) niet aan durfde.

    Of Karadzic in staat zal zijn het deksel van de beerput Scebrenca te lichten zal mij verbazen. Dat hij de achtste Servier op rij zal zijn die de pijp aan Maarten gaat geven dan weer niet.

   • Jetze, ga jij hier nu ook complot-theorieën aanhangen?? De wonderen zijn de wereld nog niet uit 🙂
    Uiteraard heb je gelijk betreffende Neurenberg, maar goed, de winnaars schrijven inderdaad de geschiedenis. Zoals altijd.

 7. Kim, WOII was een groot vreselijke horror story, men koos voor burger doelen toen als demoralisatie,ik denk dat dat onzinnig was , in het tijdsbeeld van toen zag men dat anders.
  Ik wil Karadzic,want we hebben het over zijn proces, pas schuldig noemen nadat er recht is gesproken,eerder niet.
  We moeten het recht eerst zijn loop laten hebben,daar heeft ook hij en de internationale samenleving recht op, dat maakt de beschaafde wereld anders dan de wereld van de barbarij.

  • Het Scheveningse strafhof is bepaald niet onomstreden, al was het maar, omdat zijn onpartijdigheid ter discussie staat. Ook de dood van Milosevic is zijn geloofwaardigheid niet ten goede gekomen.
   Dat de gebeurtenissen rond die dood nooit behoorlijk zijn opgehelderd geeft ernstig te denken.

 8. Prima artikel. Fijn dat er nog websites zijn die bij conflictsituaties mensen niet in zwarte en witte ridders onderverdeelt.
  Ik heb me de afgelopen week kapot geërgerd aan de zeer eenzijdige berichtgeving in de reguliere media. Simplificatie ten top waarbij ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat de toen verantwoordelijke politici vooral bezig zijn hun eigen falen te verdoezelen en hun geweten te sussen. Oorlogsmisdadigers natuurlijk oppakken maar hoe zit het met Bosnische moslimterroristen die getraind door Iraniërs ook moordend en brandstichtend door Servische gebieden zijn getrokken?
  Wat zei Karremans na Screbenica ook al weer; “There are no good and bad guys” ? Nooit meer iets van deze falende militair vernomen. Laat staan dat ik die uitspraak nog ooit in een actualiteitenrubriek voorbij heb horen komen.
  Dat maakt het voor voetbalkijkend NL alleen maar gecompliceerd.
  Wat is trouwens het politieke doel acher de instelling van de internationale gemeenschap?
  Is een ongehinderde stroom van betaalbare olie uit het MIdden Oosten zo belangrijk dat men bereidt is om alles daarvoor op te offeren?

 9. quote:
  Is een ongehinderde stroom van betaalbare olie uit het MIdden Oosten zo belangrijk dat men bereidt is om alles daarvoor op te offeren?

  kijk, als die olie betaalbaar was ,maar dat is ze niet meer , we worden aan alle kanten gechanteerd door het M.O., Iran lokt met opzet ruzie met Israel uit zij hebben de olie o.a ,dus jaagt dat de prijs lekker op als Israel en dat regime echt mot krijgen.

  • Het kan allemaal nog veel onbetaalbaarderder 😉
   Olie is de levensader van de westerse economie en West Europa is de junkie en Saudi Arabië de dealer.

   Ach, het is zo maar een invalletje bij mij van waarom de EUSSR en de VS een moslimstaat binnen de europeese grenzen niet als een probleem zien en het zelfs aangemoedigd hebben.
   Eerste stap naar de vorming van Eurabië??
   Ik persoonlijk zie dat als een potentieel gevaar.
   De problemen op de Balkan zouden namelijk wel eens een voorbode kunnen zijn van wat ons over pakweg een halve eeuw te wachten staat hier in het westen.
   Als moslims in de meerderheid zijn in de randstad roepen ze dan misschien ook een onafhankelijke staat uit en hoe gaan wij daar in Nederland op reageren?
   En vooral; hoe MOGEN wij daarop reageren van de internationale orde van dat moment?

   Problemen in de Balkan, Kashmir, Zuid Thailand, Filipijnen, Oost- en Westafrika en recent Oost China geven aan dat we met een imperialistische ideologie te maken hebben.

   De clash in de Balkan is in feite een clash tussen 2 (totalitaire) ideologieën nl extreem nationalistische ideologie en fundamentalistische geloofsideologie.
   Kiezen tussen twee kwaden dus.

   • In mijn visie zie je het verkeerd.
    imo bent je juist het slachtoffer van de propaganda die ons het vijandbeeld moet aanlullen tav moslims.
    Als je het boek Eurabia van Bat Yeor (oid) leest krullen je de tenen in de schoenen.
    Maar waarom?
    Zouden we soms op een clash tegen de oliebezitters worden aangestuurd? zou het?
    Waarom zouden we anders eeuwen in relatieve harmonie met de islam geleefd hebben en nu ineens zijn we aartsvijanden?

    Europa wordt volgens mij de nagel aan de doodskist van de islam. “verwesterde moslims” zullen binnen 1 of 2 generaties enerzijds problemen veroorzaken in onze cultuur maar anderzijds een stroming binnen de islam inleiden die het gras voor de voeten van de fundamentalisten weg zal maaien.
    just my opinion 😉

    In de Balkan zijn nationalisme en religie bindende factoren maar de echte oorzaak zijn imo autonomiewensen die pas ontstaan zijn nadat de USSR viel en de ruzie over grenzen kon beginnen..

   • *slachtoffer van de propaganda die ons het vijandbeeld moet aanlullen tav moslims.*

    Kan zijn maar dan doen ze het verrekte slim 😉 . Overal worden de moslims als vredelievend en eventueel slachtoffers neergezet. In NL en in Bosnië. Als ze dat doen om het tegenovergestelde te bereiken dat doen ze dat zeer slim.
    Ik geloof daar niet in omdat dit te subtiel zou zijn en de meerderheid laat zich toch op hele andere manieren om de tuin leiden.
    Trouwens ik probeer me aan de feiten te houden als het gaat om de Balkan. Aan welk commentaar hecht jij het meeste waarde; aan papieren tijger Joris Voorhoeve die de schuld 100% eenzijdig bij de Serven legt terwijl hij meer dan 1000 km van de brandhaard zit.?Of aan een overste Karremans die voor lange tijd middenin de shit heeft gezeten en constateert dat er No good and dad guys zijn in dit conflict? Kortom; moslims zijn geen vredelievende mensen die altijd eenzijdig door het Westen te grazen worden genomen.

    *Europa wordt volgens mij de nagel aan de doodskist van de islam.*

    Geloof ik niet in. De aantallen moslims in de EUSSR daarvoor zijn te groot, de gemeenschappen te gesloten en hun religie/cultuur te verschillend. In de landen die ik in mijn eerdere betoog hebt genoemd leven vaak al eeuwenlang moslimminderheden. Die willen allemaal autonomie ofwel er zit een patroon in.
    De enige manier waarop dit assimilatieproces kan slagen is door duidelijke grenzen te stellen en je eigen cultuur als leidend te zien. Dingen die hier in West Europa nou juist (bewusrt?) niet gebeuren. Cultuurrelativisme en pascifisme zijn eigenschappen die hier de boventoon voeren. Eigenschappen die andere culturen in duizenden jaren wereldgeschiedenis noodlottig zijn geworden. Andersom zou dus wel kunnen nl dat de Islam de nagel aan de doodskist van de Europeese cultuur wordt.

    *In de Balkan zijn nationalisme en religie bindende factoren maar de echte oorzaak zijn imo autonomiewensen *

    Wanneer komen autonomiewensen bij bevolkingsgroepen naar boven? Men wil autonomie als men niet met andere bevolkingsgroepen meer wil of kan samenleven. Gewoon omdat men te veel van elkaar verschilt qua cultuur, religie, ras, taal etc. Nationalistisme en religie zijn inderdaad bindende factoren die autonomiewensen aanwakkeren bij de verschillende groepen.
    Met alle respect maar ik vind dat je jezelf tegenspreekt in de zin.

   • In een dergelijk conflict heb je idd geen goodguys of badguys. daar had karremans zeker gelijk in.
    Ik heb in andere posts ook duidelijk aangegeven dat de overwinnaars de geschiedenis schrijven en de tribunalen leiden.
    Dat is altijd al zo geweest en zal nooit anders worden.
    Maar wat de anti-islam propaganda betreft heb ik het niet over het balkan conflict maar over de beeldvorming in het gehele westen.
    Nogmaals, leg eens voor de grap de islam kriticerende kopjes in de grote nieuwsbladen van 1 maand naast elkaar… dezn zijn oververtegenwoordigd in de westerse media.

    In Europa wonen logischerwijs veel moslims, correct. Ook veel katholieken, protestanten en atheisten.
    Maar waar bat ye’or spreekt over islamisering van Europa heeft bijvoorbeeld Ralph Peters een andere visie:
    http://www.nypost.com/seven/11262006/postopinion/opedcolumnists/the_eurabia_myth_opedcolumnists_ralph_peters.htm?page=0
    En ook al ben ik het op veel punten niet met hem eens is zijn visie op de islam in EU niet geheel denkbeeldig. Als je de media en de politiek in Europa volgt wijst het er sterk op dat hij nog welleens gelijk kan krijgen.
    Maar naast het potentiele gevaar dat de moslims zouden kunnen lopen in Europa is er ook het verschijnsel dat religies uitgeholt worden (gelukkig) door stijgende welvaart waarbij de fundamentalistische religie in de weg staat.
    Hierdoor zullen volgende generaties moslims in EU zich afkeren van al te strenge religueze regels omdat die hun ‘welvaart’ in de weg zullen staan. dat zie je nu al overduidelijk bij 2de en 3de generatie turken en marrokanen in bijv. Nederland. Zij vormen de meerderheid.

    Autonomie wensen zijn in de basis vrijwel altijd gebaseerd op economie en welvaart=poen.
    Clashes tussen religies en om atonomie zijn in essentie meestal clashes over hoe de poet verdeeld wordt. Economische factoren zijn meestal belangrijker dan de religie maar de religie wordt gebruikt als aanjager om de meutes in beweging te krijgen om elkaar naar de strot te vliegen.
    Dat is eigenlijk wat ik bedoelde

   • Welvaart is belangrijk zo niet het belangrijkste dat ben ik 100% met je eens. Ontkerkeling is hier pas goed op gang gekomen toen de gewone man meer welvaart en (vooral) beter onderwijs kreeg.
    Een moslimcollega heeft trouwens eens tegen mij gezegd dat als de plak kaas tussen je boterham dunner wordt je geneigd bent naar extremer denken.
    Ook autonomiewensen hebben met die economische factor te maken. Poen is belangrijk maar ik blijft er wel bij dat die economische factor gedeeltelijk wegvalt als je je meer verwant voelt aan een verschillende bevolkingsgroep qua taal, cultuur of religie.
    Een watersnoodramp in Zeeland heeft een andere impact en geeft ook een heel ander gevoel van verwantschap bij medelanders dan een zelfde ramp in Bangladesh. Heeft puur met een bepaalde verbondenheid te maken. Die verbondenheid is er in de moslimgemeenschap praktisch niet met NL en viceversa. Die ontwikkeling heeft veel te weinig plaatsgevonden door onze vrijblijvensheid en cultuurrelativisme.

    Trouwens wat die poen betreft.
    Als je die economische factor als allerbelangrijkst ziet voor verdere ontwikkeling van de moslim dan zou je volgens mij toch ongeruster moeten zijn.
    Vooral omdat die kloof tussen autochtonen en allochtonen op dat economisch gebied ook steeds groter wordt.
    En de recessie komt eraan en die wordt m.i. diep.

   • Quote GB
    “”Trouwens wat die poen betreft.
    Als je die economische factor als allerbelangrijkst ziet voor verdere ontwikkeling van de moslim dan zou je volgens mij toch ongeruster moeten zijn.
    Vooral omdat die kloof tussen autochtonen en allochtonen op dat economisch gebied ook steeds groter wordt.
    En de recessie komt eraan en die wordt m.i. diep””

    Dat die recessie eraan zit te komen is voor mij ook wel duidelijk.
    Ik vraag me alleen af wie daar het grootste slachtoffer van wordt.
    Ik ben verbijsterd door de flexibiliteit van veel allochtonen in NL. Winkeltjes, bedrijfjes etc. ze zetten van alles op en ik vraag me oprecht af wie het sterkst getroffen gaan worden door een recessie.
    De zelfgenoegzame luie trage autochtonen of de flexibele daadkrachtige allochtonen?

    De marrokaanse en antilliaanse hangjongeren daargelaten, dat is een relatief kleine groep die veel teveel aandacht krijgt.

 10. En waar zit die kerel die indertijd opdracht gaf om Belgrado te bombarderen ? Ik geloof dat ik zijn vrouw laatst nog gezien heb op TV , in de serie “wie van de drie ?”.
  En zou die piloot die de chinese ambassade per abuis bombardeerde nu al een “upgraded” map hebben ?

  • Was dat niet die gast die geilde op dikke stagieres en wel een joint had gerookt maar niet had geinhaleerd 😉 ?
   Ik vermoed dat Karadzic hem nog wel oproept als getuige.
   Wedden dat dit trouwens achter gesloten deuren gaat gebeuren?

  • Goede reminder. Geeft aan, hoe voorzichtig men moet zijn dit strafhof als objectief aan te merken. Bij getuigen Markowich en K2 heeft het strafhof laten zien hoe het meewerkt met de valse aanklagers om Milosevic te kunnen veroordelen op grond van valse getuigenissen, zoals het horen en levenslang beschermen van geheime getuigen, die onder druk worden gehouden, en het houden van besloten zittingen.

   Alle kans, dat Karadzic, van wie ik absoluut geen vriend ben, hetzelfde lot beschoren is als Milosevic.

   • Als ik Karadzic was zou ik ‘moord’ ensceneren door op een vage manier zelfmoord te plegen…
    Veroordeeld wordt ie toch wel en op die manier pakt ie het tribunaal en de internationale rechtsgang leuk terug 😉

 11. Bij het strafproces tegen Karadzic zullen we meer van dezelfde juridische trucs te zien krijgen als in het Milosevic proces, zoals:
  – beinvloeding / bedreiging van getuigen door de aanklager,
  – omkering van de bewijslast van de aanklager en
  – het wegmoffelen van politiek ongewenste getuigeverklaringen door het strafhof.

 12. als Karadzic onschuldig is gaan we dat horen, als blijkt dat hij schuldig is aan mensenrechten schendingen ook,maar ik denk eerder dat ze hem eruit gaan halen, hij gaat ontsnappen denk ik,bewakers zijn te koop ,kost veel, maar voor een half miljoen kijken ze wel de andere kant op denk ik.

 13. De schuld van Milosevic kon niet bewezen worden, integendeel. Het werd duidelijk, dat de grote schuldigen aan de Balkanoorlog niet Servie-Montenegro, maar de Europese landen en de VS waren, die de desintegratie van Joegoslavie bevorderden door de erkenning van de afgescheiden republieken, zoals Slovenie, Kroatie en Bosnie-Herzegovina.

  Geheel in dezelfde lijn continueren de (lidstaten van de) EU en de VS hun bemoeienis thans nog in de kwestie Kosovo.

  De VS dragen in hoge mate de politieke verantwoordelijkheid voor de massaslachtingen in Bosnie, omdat zij het vredesplan van Vance-Owen ondermijnden, zoals door Owen tijdens het getuigeverhoor zelf werd toegegeven.

  De aanbevelingen van de speciale adviseur van het strafhof Steven Kaye om de aanklachten wegens genocide en deportaties tegen Milosevic in te trekken werden door het strafhof afgewezen.

  Daarnaast heeft het strafhof zich schuldig gemaakt aan schending van fundamentele rechtsbeginselen door willens en wetens valse getuigen en dito getuigenissen toe te laten, hetgeen bij kruisverhoren diverse keren aan het licht kwam.

  Dat dit strafhof een travestie van internationale rechtspraak is, had dan ook al lang door de (inter)nationale pers en de vakpers aan de kaak moeten worden gesteld.

  De huidige regering in Belgrado is dankzij manipulatie van de EU (en de VS) aan de macht gekomen en moet dan ook gezien worden als een club marionetten.

  Zie: http://www.girodivite.it/Election-2008-in-Serbia.html

  Over “complotten” gesproken…

 14. @Anno [1]: Harold Pinter, de Nobelprijswinnaar literatuur van 2005 verklaarde bijvoorbeeld:Het VS-Navo-tribunaal dat Slobodan Milosevic moet beoordelen is altijd compleet onwettig geweest.De Britse professor James Gow, voormalig adviseur van de aanklager in het Joegoslavië-tribunaal, verklaarde in 2004 al voor de Britse televisieketen Channel 4: “Het beste zou zijn dat Milosevic in zijn cel sterft, want als het proces zijn gewone verloop kent, is het heel goed mogelijk dat hij alleen voor enkele kleine aanklachten wordt veroordeeld. Navo woordvoerder Jamie Shea zei in mei 1999, tijdens de bombardementen in Balkan:natuurlijk steunt de Navo het Internationaal Joegoslavie tribunaal. We hebben het zelf opgericht ! Tribunaal is gewoon een lachertje,het lijkt wel een kinderklas. Bombardement op de burgerbevolking in Dresden zijn 60 000 mensen bij om kwamen.Ratko Mladic wordt nu beschouwd als oorlogsmisdadiger,terwijl Churchill wordt gezien als grootste Brit aller tijden. Maar ja, de winnaars schrijven nu eenmaal de geschiedenis.

Comments are closed.