Althans dat is de indruk die je de laatste tijd krijgt.
Rusland was toch een land met veel arme mensen, met uitzondering van de apparatsjiks?

En klopt het dat de meeste van hen zich hier in het Westen onbeschoft gedragen?
 
Deze vragen kregen we binnen en we willen wel eens nagaan of er lezers zijn die daar een verklaring voor hebben.
Vooral interessant doordat er meerdere vragen als: 

Hoe is het mogelijk dat Russen in enkele jaren tijd zoveel geld te besteden hebben. De enkele honderden bedrijven met hoge winsten kunnen toch zeker niet verklaren dat je waar je ook ter wereld komt, met geld smijtende Russen ontmoet. Grotere edelmetaalreserves wellicht?”  

Of zijn er lezers die andere ervaringen hebben.?

 Kan het zijn dat de markt in Rusland vrijer geworden is dan hier? En heeft de economie zich daardoor goed kunnen ontwikkelen?
Of zijn het alleen maar Russen die op de een of andere manier betrokken zijn bij olie of gasleveranties? 

We zijn benieuwd of we iets kunnen leren.  

12 REACTIES

 1. money supply in rusland was vorig jaar iets van 50%, dus geld genoeg, dat de prijzen maar iets van 11% per jaar omhoog gaan en de roebel niet instort, komt waarschijnlijk omdar er toch nog behoorlijk wat buitenlands geld ingaat. Rusland heeft een vlaktaks die niet al te hoog is en kennelijk denken investeerders dat de confiscatie a la Shell hun niet zal overkomen. Als je geen homo, jood of schaakgrootmeester bent of iets met politiek of media wilt, kun je je gang gaan.
  Ik denk wel dat het een beetje een koude kermis wordt, want die belasting lijkt wel aantrekkelijk laag, er wordt een hoop binnengehengeld op milieu en andere wetgeving.
  Die nieuwrijken zijn inderdaad meestal niet de stijlvolste mensen. In rusland rijk worden, moet je toch een beetje mafia zijn. In al die ex communistische landen zijn de nieuwe rijken nogal materialistisch en geldsmijterig. Had ik in China ook al ervaren. Jarenlange onderdrukking van materialisme (behalve voor de leiders natuurlijk)

 2. Er staat mij nog bij dat vooral de oude socialistische partij-elite zich verrijkt heeft dankzij de hervormingen onder Jeltsin. Afgaande op verhalen die ik las is er een nieuwe middenklasse in opkomst en zijn een hoop miljonairs wel degelijk ‘self made’. Het zou erg interessant zijn om eens een staatje te zien met het aantal miljonairs per 100.000 inwoners (bijvoorbeeld NL vergeleken met Rusland, UK en USA) per land, het liefst met tussenpozen van 5 jaar, al weet ik niet waar dat te vinden is.

 3. Helaas ben ik er nog niet geweest, dus ik kan niet op basis van ervaring spreken. Ik hoop dat ik er dit jaar nog heen kan gaan en wat meer ervaringsverhalen neer kan zetten 😉

  Mijn idee over de sterke groei in rijkdom is dat het met name met “illegale” praktijken wordt verkregen. Zoals hierboven al wordt aangegeven is er na decennia lange welvaartsonderdrukking een enorme materialistische vraag ontstaan. De wens om merkkleding te dragen is bijvoorbeeld enorm. Dit zorgt voor een enorme handel in illegale merkkleding en schoenen. De echte merken verkopen daar namelijk tegen westerse prijzen. Verder schijnt de handel in drugs, wapens en de afpersingspraktijk hoogtij te vieren in Moskou.

  Natuurlijk zullen daarnaast ook een aantal bedrijven het zeer goed doen en navenant de lonen omhoog zijn gegaan, maar volgens mij komt de meeste ‘welvaart’uit de criminaliteit.

 4. zoals jjvandinges schrijft: veel ex communisten hebben staatsbedrijven voor een schijntje zelf geprivatiseerd. Concurrentie wordt alsnog tegengehouden omdat ze nauwe banden hebben met “ex collega’s” in de politiek.

  Het is nog steeds 1 grote corrupte boevenbende. Ik correspondeer tegenwoordig met iemand uit de Oekraine en de verschillen tussen rijk en arm zijn schrijnend.

  Neem b.v. Kharkov in de Oekraine. Merendeel van de mensen zeer hoog opgeleid, universitair, maar alsnog armoe. De stad kent 13 universiteiten.

  Omstandigheden worden wel beter maar veel te langzaam.

 5. Het was juist een grote groep apparatsjiks die zich enorm verrijkt heeft. Het grote probleem met Rusland is juist dat er nauwelijks een echte middenklasse is, zoals in de westerse wereld. Een stel enorm rijke Russen – Moskou is de stad met de meeste miljonairs ter wereld per hoofd van de bevolking – en een enorme grote groep die moeite heeft het hoofd boven water te houden. mrXL beschrijft het goed.

 6. Vorig jaar ben ik een aantal grote steden geweest in Rusland. En de rijkdom bij bepaalde mensen fascineerde mij ook. In Moskou is het verreweg het meeste. In St Petersburg wordt het al minder. Als toerist zie je het eigenlijk alleen aan de auto’s. Jonge meisjes van net 18 zijn in Nederland blij als ze een scooter kunnen kopen. In Moskou zie je ze af en aan rijden in de duurste SUV’s (Vooral Porsche Cayenne, Infinity’s en Mercedessen MR klasse)

  In Moskou valt de upperclass erg op. Men laat het erg zien. De dure merkwinkels zijn ook ruim vertegenwoordigd in de dure winkelcentra.

  Maarja het is wat opvalt. Moskou is een stad met ruim 10 miljoen inwoners. Aan de rand van de stad zie je de eindeloze betonbunkers. Miljoenen mensen rijden af en aan met de verouderde metro’s. De trams in de stad zijn zo oud dat ze uit oorlogstijd komen. Dat geldt voor het hele OV. Het gevangenissysteem is nog middeleeuws. Dat geldt eigenlijk voor alle openbare voorzieningen. Of een zwaar verouderd rechtssysteem.

  De meeste mensen zijn “arm” in de stad. Vechten om een paar roebel te verdienen. Op het platteland is het veel erger. Je gaat echt decennia terug in de tijd.

  Feit is dat een groepje russen zich schandalig verrijkt heeft na de val. Veelal mensen die net bij het vuur zaten. Zij kende de partijleden, kochten zich in voor een grijpstuiver bij de grote olie/gas en andere grondstofbedrijven etc. Wie in 1991 ondernemersgeest had, zit nu op een troon. Daarnaast betaalt men nauwelijks belasting. De groep houdt zich zo in stand. Deze snelle ongecontroleerde groei van kapitalisme heeft een stelletje graaiers zeer rijk gemaakt ten koste van de andere russen die het nog steeds arm hebben met ook nog eens slechte openbare voorzieningen. Zoals gezegd, de rijken betalen nauwelijks belasting dus op die manier blijft het een m.i. een 2e wereldland.

  LvM [11] reageerde op deze reactie.

 7. @ Edwin…

  welke bunkers? Welke arme mensen in Moskou? Weet je wat de gemiddelde loon is in Moskou? 1000 euro! Er is wel degelijk een grote middenklasse in Moskou en St.Petersburg in andere steden is dat minder.

  Dus voor je weer schrijft over arme mensen die om een paar roebel moet je jezelf toch wat meer informeren.
  Een gemiddelde Moscoviet heeft een normale (nieuwe) auto, kan 1 keer per jaar op vakantie…

  wat bedoel je met slechte openbare voorzieningen? Iedereen die in Moskou is geweest weet dat de Moskouse metro een van de beste ter wereld is.

  De scholen in Moskou lopen niets achter op die in Nederland…

  Je denkt toch niet dat in een stad met 10,5 mensen 4 miljoen auto’s van upper-class zijn? En dat zijn echt geen Lada’s hoor…

  Dus even meer informeren voor je wat schrijft, OK?

  Moskou is de groeistad van Europa… in 1 stad zijn er meer MacDonaldsen dan in heel Nederland, die zijn echt niet alleen met upper-class gevuld!

  Of de vakantieoorden in Egypte die voor 20% met Russen volzitten… in Thailand en in China, in NY en in Parijs zie je overal hordes Russische toeristen, geloof je dat dit alleen upper-class is?
  Sybian [12] reageerde op deze reactie.

 8. op een beurs nabij Bangkok veel Russen ook hele gezinnen, betalen geen probleem, vrouwen spreken Engels mannen niet, opvallende schoonheden ook….

 9. @Edwin [8]:

  Zelfs als het relatief veel beter gaat, krijgt “kapitalisme” nog de schuld ergens van.

  Bovendien, behalve de erfenis van het Sovjet-regime is desondanks de gigantische toename van economische vrijheid Rusland niet kapitalistisch te noemen.

  Complimenten aan de Frankfurter schule. Ongelofelijk.

 10. @Pieter [9]:
  Over de Russen in Thailand kan ik je wel inlichten.
  Wat een onbeschoft volk die Russen, kom net uit Thailand en op de toeristen plaatsen lopen deze doorgaans logge en chagrijnig kijkende toeristen. Bij het minste of geringste slaan deze idioten erop los. Een oude man (zeker 75 jaar) struikelt een beetje bij het uitstappen van een Taxi over de voet van een Rus, zegt nog sorry maar wordt direct door de lafaard (jaar of 30) in elkaar geslagen.
  Wat dames op de boulevard staan daar rustig, nog zo’n F##er uit Rusland loopt op ze af en begint te maaien en slaat een paar dames neer, zijn eigen vrouw staat daar rustig bij te kijken, reden???? Daarna waggelde hij weer door.
  In de Familie Mart staat zo’n lomperik met z’n vette pens het hele pad te blokkeren, vraagt zo’n Thais moppie “ sir can I pass”, maar de vetklep doet net of hij het niet hoort. Zij piept achter hem door en heeft hem misschien ietsjes aangeraakt, dan gaat zijn arm omhoog om te slaan.
  Dat vond ik niet acceptabel dus zijn arm tegengehouden een beuk in zijn rug verkocht waardoor hij uit balans vloog, vervolgens hem gewenkt dat hij wel ff met mij kon matten, maar behalve Russische scheldwoorden en een vuile blik (nog vuiler als ze al kijken) durfde hij het niet aan.
  En “deodorant” is nog niet ontdekt in Rusland, je ruikt ze al van afstand, wat stinken die zwijnen.
  Ik kom al heel lang in Thailand maar dit is geen aanwinst voor dit land, het zijn zulke lieve mensen die heel veel respect hebben voor hun medemens in tegenstelling tot de Russische hufters.
  Mijn vriendin werkt als receptioniste in een hotel en verafschuwd deze arrogante lomperiken.
  Ze jatten van alles mee, als ze dat duidelijk maken dat ze niet zomaar van alles mee kunnen nemen (handdoeken, lakens, etc.) dan moet er meestal heel wat tact of veel medewerkers aan te pas komen om de gejatte spullen terug te krijgen, of het loopt uit op ruzie, inmiddels zijn er in dat hotels al wat “Bodyguards” die ze direct op kunnen roepen om vervolgens de politie te waarschuwen.
  De smeerlappen laten gewoon de stront in de pot zitten als ze vertrekken, de kamers zijn te smerig om aan te pakken nadat ze vertrokken zijn. Kotsen gewoon over het bed en laten dat gewoon liggen.
  Excuses aanbieding hebben ze nog nooit van gehoord.
  Zijn uiterst arrogant en lomp tegen de bediening, werd al gezegd tegen maaltijden denken ze uitsluitend aan zichzelf, slepen gewoon volledige schalen mee.
  Dat hotelleiding heeft het er al over gehad, hoe weren we de Russen, die gasten zijn ze liever kwijt dan rijk, “het Hotel is vol” is de beste optie.
  Natuurlijk is dit niet geldig voor alle Russen, maar een groot percentage is echt te onfatsoenlijk voor woorden.

Comments are closed.