Werkgevers die in staat zijn de arbeidsproductie op een slimme en vernieuwende manier te verhogen, kunnen subsidie krijgen uit het Europees Sociaal Fonds (EFS). Een deel van de pot met geld, 7 miljoen euro, is nu beschikbaar.

Dat heeft staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van sociale Zaken maandag laten weten. Werkgevers die voor de subsidie in aanmerking willen komen, moeten in oktober een aanvraag indienen bij het Agentschap Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Aboutaleb wil met het geld “werkgevers stimuleren hun arbeidsproces te verbeteren en de vaardigheden van werknemers optimaal in te zetten”.

Voor de komende zes jaar is in totaal 41 miljoen euro aan ESF-geld beschikbaar voor deze zogeheten sociale innovatie.

Tot zover de media.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik geen idee heb wat Aboutaleb met sociale innovatie bedoelt. Want als hij het heeft over “dat werkgevers gestimuleerd moeten worden om het  arbeidsproces te verbeteren en de vaardigheden van werknemers optimaal in te zetten” dan is dit juist de kern van hetgeen in de meeste particuliere bedrijven juist de drijfveer is.

In tegenstelling tot velen, die bijvoorbeeld werkgevers kwalificeerden als uitbuiters, beschouw ik werkgevers als uiterst sociaal. Zij zijn het die op vrijwillige basis en wederzijds goedvinden het mensen mogelijk maakt om in hun levensonderhoud te voorzien en sinds de industriële revolutie het welvaart- en welzijnsniveau enorm hebben doen toenemen ten opzichte van alle eeuwen daarvoor.

Of bedoelt Aboutaleb dat het optrekken van de pensioenleeftijd nu al bij voorbaat niet het door de overheid gewenste resultaat zal opleveren, of bedoelt hij kortweg te zeggen dat de arbeidsproductiviteit op dit moment te laag is?

Wat een ironie! Dit wordt gezegd door een vertegenwoordiger van een organisatie (de overheid) waarvan bekend is, dat deze niet alleen inefficiënt is maar er alles aan doet om via wet- en regelgeving dezelfde ondernemers (werkgevers) het ondernemen vrijwel onmogelijk te maken.

Als Aboutaleb zich echt zorgen maakt over de arbeidsproductiviteit, dan is het niet nodig om belastinggeld via subsidies uit te geven, maar ervoor te zorgen dat wetten en regels die belemmerend werken op de arbeidsproductiviteit worden afgeschaft.

Tevens kunnen al die ambtenaren (Nationaal en EU) die al die regeltjes bedenken en laten controleren van hun taak ontheven worden en zorgen dat zij in het bedrijfsleven echt productief worden.

4 REACTIES

 1. Dan kan Aboutaleb als eerste beginnen. Je vraagt je soms af van welke planeet sommige types zijn verbannen. Zou Aboutaleb ooit 1 jaar van zijn leven bij een echt bedrijf hebben gewerkt; zo eentje dat zijn inkomsten heeft te danken aan tevreden klanten die graag de rekening betalen en later opnieuw zaken komen doen? De regeling geeft blijk van een heilig geloof in een wereld die maakbaar is door middel van belastingen en subsidies; met daarin de overheid als wijze goede vader die het allemaal wel even regelt. Ik noem het liever dwaasheid. Waar halen de publieksdienaren in staatsdienst het vandaan dat zij in de waan verkeren wijzer en slimmer te zijn dan de rest?

 2. Werkgevers en innovatie…?
  Moet je eerder bij de werknemer zijn, die heeft er tenminste verstand van!

 3. “Werkgevers die in staat zijn de arbeidsproductie op een slimme en vernieuwende manier te verhogen, kunnen subsidie krijgen uit het Europees Sociaal Fonds (EFS).”

  Wow. Dan heb ik recht op subsidie!
  Mijn plan: door geen belastingen meer af te dragen voor mijn personeel krijgt men netto een veel hoger bedrag, zonder dat het mij als werkgever extra kost. Het mooie daarvan is dat de motivatie met sprongen omhoog schiet, en daardoor dus ook de productiviteit!

  Nu wil ik graag subsidie om hiertoe een goede fiscalist, accountant en advocaat in de arm te nemen.

 4. Miljoenensubsidie voor sociale innovatie werkgevers …(gestolen) geld teruggeven ,in vorm van een dure sigaar uit eigen doos ..

Comments are closed.