Heb je 6 jaar VWO gedaan met als doel medicijnen, rechten of wat dan ook te gaan studeren, moet je gaan loten of je wel mag gaan studeren.

Weer een voorbeeld van : als het (bijna) gratis is, houdt het op te bestaan. 
 
Afschuwelijk toch dat daarbij je ouders wel altijd (zonder loterij) belasting moeten betalen voor het hoger onderwijs. En er wordt wel altijd geroepen dat ‘iedereen kan studeren’! nou dat merken we nu: weer meer mensen uitgeloot.

In een libertarische maatschappij zou studeren niet gratis zijn, maar alleen betaald worden door diegenen die er gebruik van maken. Die zouden dan ook een beurs kunnen krijgen, maar dan van een bedrijf dat behoefte heeft aan dat soort afgestudeerden, niet van de buurman zonder kinderen (via belasting) .

10 REACTIES

 1. Je zou verwachten dat, als er teveel aanbod is, de toelating op basis van prestaties gebeurt. Dat zou minimaal ‘eerlijker’ zijn dan wat nu gebeurt: de zesjes loten met de negens mee. Zesjescultuur, tja. Dit soort berichten brengt bij mij altijd zomaar twee ‘schrijnende gevallen’ in herinnering:

  Het Nederlandse meisje dat louter negens en tienen had gescoord in haar vooropleiding, zeer gemotiveerd was en (minstens) 3x achtereen (3 jaar weg, dus!) werd uitgeloot.

  En uit België: het Waalse meisje dat eveneens voortreffelijk scoorde, uitgeloot werd voor de Waalse universiteiten, en dat toen ze glansrijk (ik meen zelfs Cum Laude) een Vlaamse universiteit had doorlopen in Wallonië niet aan het werk kwam (medisch specialiste) omdat de Walen een Vlaams diploma niet erkenden…

  De staat maakt meer kapot dan je lief is…

  Triest.

 2. ik kwam in de trein naar Brussel een NL meisje tegen die dierenarts wilde worden en in NL niet binnen kwam bij een Universiteit bij diergeneeskunde en in VLaanderen wel, inderdaad het belastinggeld van haar NL ouders gaat nu ” ergens anders op aan’.
  Ze vond het niveau beter in Vlaanderen zei ze, ze moest wel meer studeren dan haar vrienden in NL die dezelfde studie doen.

 3. Een loting voor geneeskunde heeft nog een ander effect. In feite reguleert de overheid hiermee het aanbod van medici. Deze beperking van het aanbod heeft natuurlijk tot gevolg dat de prijzen stijgen. Geen wonder dat de gezondheidszorg in Nederland zo duur is.

  • Bijna juist.

   Als je de gezondheidszorg goedkoper wil maken, dan ben je een idealist die zijn kop in het zand steekt, omdat de kosten vanwege de vergrijzing alleen maar omhoog gaan. Het valt trouwens nog wel mee, met 7 miljard euro per jaar dacht ik…
   Als je echt wil snijden, moet je beginnen bij de verpleegkundigen: zij eten 15% van het totale budget op, specialisten ongeveer 5%, volgens mij zelfs minder. Overhead terugdringen en ziekenhuizen privatiseren (Slotervaart) wil ook wel helpen, maar stap af van het idee dat de artsen en specialisten en grootste kostenpost zijn

   • Per stuk is een specialist natuurlijk wel duurder dan een verpleegkundige.
    Voor de prijs van één specialist heb je bijvoorbeeld 5 of 10 verpleegkundigen.

    Specialisten hebben knaken en verpleegkundigen benne zielig, dus verplegers genieten meer bescherming van bonden, rechters e.d.
    Dat betekent dat je als Healthmanager beter 5 specialisten kunt ontslaan dan 25 tot 50 verpleegkundigen. Omdat je dan minder gezeik hebt, sneller ´efficienty´ kunt inboeken en je naar de volgende ´crisis´klus kan voor 2500 per dag om daar de boel te stroomlijnen c.q. te verkloten.

    Voila, iedereen aan de aspirine.

 4. in Thailand ben ik voor mijn familie medisch verzekerd 2 volwassenen, 1 jong kind van 2 jaar een groot kind van 17, 1000 eu per jaar alles bij elkaar, prime verzekering.
  Vraag niet wat dat in NL kost.
  Was me al opgevallen dat de artsen ook de tandartsen (vooral) veel goedkoper zijn, 10 x zo goedkoop ongeveer, of meer, en net zo goed of beter.(vriendelijker !!)
  Mijn oude tandarts in NL hield er een motor sport vliegtuig op na, 3x raden wie dat betaalde.

 5. In de luchtvaart is het heel normaal dat piloten voor hun eigen opleiding betalen (via een lening, af te betalen zodra ze een baan hebben, met een verzekering ingebakken). Ik zie niet in waarom dat niet kan bij andere beroepen.

 6. quote:
  controleer je kennis op waarheid.
  Scholieren met een gemiddelde van 8 en geen cijfer minder dan 6 loten 1 op 1 dus worden altijd toegelaten.//

  (wist ik ook niet maar zo kreeg ik het 1 op 1 even door net, dan zou dit item de prullenbak ik kunnen dus)

Comments are closed.