Wat zijn zwartspaarders eigenlijk? Dat zijn kennelijk mensen die geld gespaard hebben en dat niet aan hun buren hebben verteld.

Ze vinden kennelijk dat het hun eigen (laten we aannemen eerlijk verdiende) geld is, en dat ze dat helemaal niet aan iemand hoeven te vertellen.
 
Maar de fiscus denkt daar anders over. Als jij geld spaart, moet je dat echt opgeven. De fiscus zegt dan wel dat je een deel mag houden, als je een ander deel ervan aan die fiscus geeft. En dit laatste vinden een aantal mensen helemaal niet nodig, ja zelfs niet eerlijk. Daarom verzwijgen ze het maar en brengen voor de zekerheid het geld maar naar het buitenland.

 De fiscus is daar niet blij mee en gaat ook in het buitenland spioneren of Nederlandse onderdanen daar geld hebben gespaard. Ze maakt afspraken met belastingdiensten in andere landen om wederzijds aan elkaar te verraden of er onderdanen van de ander gespaard hebben. De fiscus gaat zelfs zo ver dat ze gegevens kopen van dieven die deze informatie op buitenlandse banken gestolen hebben. De rol van heler vindt een overheid voor zichzelf kennelijk niet immoreel.

 Zo hoorden we kort geleden dat de fiscus  … miljoen euro betaalde aan een dief voor gestolen gegevens bij een bank in Liechtenstein.

Met die gegevens gaat de fiscus dan de spaarders opsporen en gaat hen dwingen om alsnog een deel, vermeerderd met een door haarzelf bepaalde boete, te betalen.

Tevens maakt de fiscus van die gestolen gegevens gebruik om mensen bang te maken en zodoende ertoe te brengen dat ze “vrijwillig” een deel van hun spaargeld komen brengen. Ze lokt die spaarders doordat ze dan minder hoeven te betalen.

 Sparen wordt op die manier steeds minder aantrekkelijk. Net als door de door de overheid veroorzaakte inflatie. Een gevolg is dat daardoor ook meer mensen afhankelijk van de overheid worden en de overheid weer meer macht krijgt.

Uit een brief die staatssecretaris van Financiën, Jan Kees De Jager deze week naar de Tweede Kamer stuurt blijkt dat De Jager vermoedt dat er in totaal voor 7 miljard euro aan zwart spaargeld op buitenlandse rekeningen staat, en dat al 4660 spaarders bang geworden zijn en spaargeld “vrijwillig” zijn komen afgeven. 

Wie denkt er nog is een vrij land te leven?

7 REACTIES

 1. het is toch onrechtmatig verkregen bewijs, bij een moord zou dat bewijslast niet tellen maar als het om belastingen gaat dan mag kennelijk alles. Het schijnt dat de Duitse geheime dienst dit heeft geregeld maar die is er toch om te spioneren en zo, niet om belastingcentjes op te sporen.

  Verder vraag ik mij af wat zo’n diskette/cd helemaal bewijst, ik kan ook zo’n ding produceren met wat willekeurige namen uit het telefoonboek er op, dat kan toch nooit voldoende zijn om iemand te veroordelen, lijkt mij.

  • De fiscus hoeft niets te bewijzen; de verdachte (en dat zijn we in Nederland allemaal; van preventief foulleren tot opslag van communicatieverkeer) moet bewijzen dat hij niet schuldig is. Zoals elke fatsoenlijke wetenschapper weet, is het onmogelijk om een negatieve stelling te bewijzen. Afgezien van de rechterlijke macht die nog een beetje een oog in het zeil houdt, is de belastingbetaler dus vogelvrij! De middelen die de fiscus gebruikt zijn dus juridisch gezien helemaal niet relevant. Moreel gezien natuurlijk wel, maar wie maalt daar nou om?

 2. Waarom zou heling niet toegestaan moeten zijn? Als jij geld aanneemt van de overheid (in de vorm van een subsidie etc.) dan is dat ook “gestolen geld” volgens het libertarisme, en dus heling. Dan zijn de inwoners van Noord-Korea allemaal criminelen, want die ontvangen alles van de overheid.

 3. Je mag niet stelen…, maar de staat doet dat wel.
  Je mag niet helen…, maar de staat doet dat wel.
  Je mag geen geweld gebruiken…, maar de staat doet dat wel.
  Etc, etc.
  Er zou een staat moeten zijn die niets mag, wat je als burger ook niet mag.

  • “Er zou een staat moeten zijn die niets mag, wat je als burger ook niet mag.”

   Natuurlijk. Helemaal juist. Stelen blijft stelen. Of één persoon het doet of 10 of 51 maakt niets uit. Zo ook 51 % niet.

 4. Ruim 4600 mensen hebben zich vrijwillig gemeld,

  Meteen daarna meld de overheid dat er maar 1900 Nederlanders op de gestolen CD stonden. Als ze dat eerder hadden gezegd waren er veel minder spijtoptanten geweest.

  En daarna het volgende dreigement. “Veel mensen hebben hun spaargeld ondergebracht in naamloze entiteiten zoals b.v. stichtingen, dat is het volgen punt van aandacht”

  • Als ik me goed herinner waren het 1900 mensen en daarbij ging het vooral om Duitsers en ik dacht maar een 20-tal NL-ers waaronder 2 bedrijven.

   Het is typisch een geval van victorie kraaien met een Phyrrusoverwinning. Volkomen toevallig heeft men een aantal namen in de schoot geworpen gekregen.
   Denk je trouwens dat buitenlandse banken -zeker op dit moment- meewerken aan het doorspelen van namen??
   Als verontruste klanten nu in paniek raken en hun buitenlandse tegoeden op gaan halen kan dat wel eens fatale gevolgen hebben voor een paar banken.
   Zo goed zitten ze niet in de slappe was op dit moment.

Comments are closed.