De Tweede Kamer loopt niet warm voor het idee om de gasbaten uit de begroting te halen en via een staatsfonds wereldwijd te beleggen.
De Nederlandsche Bank pleitte daarvoor, om de opbrengsten uit de gasbel bij Slochteren ook voor toekomstige generaties te kunnen behouden.
CDA en PvdA zien geen meerwaarde in het plan en de SP is tegen omdat de politiek dan het zeggenschap over de uitgaven verliest. Alleen de VVD is voor. (Tel., p. 21, FD, p. 1, VK, p. 7, DePers, p. 9)

 

Geen wonder dat de politici dat niet willen. Meer dan de helft van hun beloften en verkiezingsprogramma’s zijn gebaseerd op het uitdelen van leike dingen voor de mensen. Dat ga je toch niet veranderen?

In een libertarische wereld zou zich dit probleem niet voordoen. Het gas is van iemand/een of meerdere bedrijven en aandeelhouders en die gaan er door de markt gedwongen, goed mee om. Zouden ze de boel verkwanselen dan gaat de volgende eigenaar er wel goed mee om. Ondertussen worden de winsten hergeïnvesteerd en laat dat weer allerlei mogelijkheden ontstaan. Beter dan dat er nu met de opbrengsten duistere subsidies worden gegeven, zie pag 5 Telegraaf vandaag: Cramers subsidieparadijs.

1 REACTIE

  1. Meestal wordt een grote schuldenaar niet aangeraden inkomsten te beleggen, maar eerst schulden af te lossen, omdat dit de meeste rente oplevert. Vreemd genoeg is dat hier niet het geval.

    Het zou me niet verbazen als in de toekomst de overheid al het aardgas in de grond alvast verkoopt op de future markt. Dan hebben ze direct een bak met geld (excuus, de prijs was goed om nu vast te klikken), daar kunnen ze mooi sinterklaas van spelen (investeren in de samenleving=mijn vriendjes waar ik later een commisariaat krijg) en het heeft tevens als voordeel dat je politieke opvolger z’n Slochteren inkomstenbron mist en als een hinkepoot door de kabinetsperiode moet. Met een beetje geluk kan je daarna weer terugkomen en wat geld bij geparkeerde vriendjes terughalen.

Comments are closed.