Op 4 juli 2008 onthulde het Adam Smith Institute ’s werelds eerste publieke monument van Adam Smith – de grote Schotse econoom, filosoof en auteur van The Wealth of Nations. Geheel in de geest van Smith is zijn standbeeld betaald uit particuliere giften.

Het monument dat bestaat uit een 3 meter bronzen beeld op een massief stenen voetstuk, is geplaatst op Edinburgh’s Royal Mile – recht in het hart van de hoofdstad van Schotland. Hier werkte en stierf Adam Smith. Het standbeeld is gemaakt door Alexander Stoddart, Schotland’s beste beeldhouwer en werd onthuld door Professor Vernon L. Smith (Nobel Laureate Economist).

De positie van het standbeeld – op een historische marktplaats – kan nauwelijks beter. Het monument is binnen het zicht van het recente standbeeld van Smith’s vriend David Hume, kijkt richting Canongate (waar Smith leefde en begraven is), in de richting van de haven van Leith (de betekenis van handel en commercie) en over de zee naar het landschap Fife waar Smith geboren was.

Het standbeeld toont Smith in zijn latere leven – hij sleet zijn laatste jaren in Edinburgh – maar hij oogt nog steeds imposant. Achter hem staat een ploeg, gemodelleerd naar een ploeg uit die tijd van het Scottish Farming Museum dat herinnert aan de agrarische economie die verdrongen werd. Voor hem staat een bijenkorf, symbool van de industrie waar volgens Smith vooruitgang op was gebaseerd. Bovenaan staat een wereldbol waar Smith’s hand op rust – onzichtbaar gemaakt door zijn academische toga. De toga zelf verwijst naar Smith de filosoof en ontdekker van eeuwige ideeen. Op de achtergrond maakt St. Giles Kathedraal het plaatje compleet. Aan de andere kant zien we Smith’s 18e eeuwse kostuum, met het handelshuis achter hem. Dat herinnert ons aan Smith de econoom, handelend met praktische zaken. Zijn kraag is gemodelleerd naar die van Thomas Jefferson, zijn pruik gebaseerd op die van George Washington – een verwijzing naar Smith’s sterke steun voor vrijhandel met Amerika.

Zoals Dr. Eamonn Butler, directeur van het Adam Smith Instute zegt:

‘Dit eerbetoon komt schandalig laat. Als auteur van The Wealth of Nations (1776) was Adam Smith de pionier van wat we tegenwoordig economie noemen. Hij roemde de voordelen van specialisatie en vrije handel en creerde het idee van de moderne markteconomie die vandaag de dag de vrije wereld domineert.’

10 REACTIES

  1. Reeds jaren ben ik op de hoogte van dit standbeeld. Er werd mij eens een bijdrage verzocht, maar ik heb niets gestuurd.
    mET HET
    Het standbeeld kost namelijik een fantastisch

    h ebdrag, ik ben verherten ueveeldbee
    egstiird.
    iochta datin wor

  2. Reeds jaren ben ik op de hoogte van dit standbeeld. Er werd mij eens een bijdrage verzocht, maar ik heb niets gestuurd.
    Met het standbeeld zelf ben ik het geheel eens, maar ik had liever gezien dat het op Bali vervaardigd was, want ook daar zijn gerenommeerde handwerkslieden, die het standbeeld vermoedelijk hadden kunnen vervaardigen voor drie tot vijf procent van de betaalde prijs. In dat geval zou ik wel een bijdrage hebben gestuurd.
    Of was het absoluut noodzakelijk dit standbeeld te laten vervaardigen in een hogelonenland?
    Uiteraard moeten degenen die bijdragen gestort hebben dat zelf weten, maar mijns inziens zou de initiatiefnemer jaren eerder zijn doel bereikt hebben, als hij het op een goedkopere plaats besteld had. Wat heeft het toch voor zin al dergelijke zaken op zo’n dure manier te doen? Ik denk dat Adam Smith iets dergelijks ook veel goedkoper voor elkaar zou hebben gekregen.
    hugo van reijen

    • Zou Adam smith het dan ook eens zijn geweest met de kosten van het transport? om maar te zwijgen van de energie(milieuschade) die het kost om een massief standbeeld van Bali naar Schotland te vervoeren? 😉

      • Dat is klinkklare nonsens.
        Een container van 40 voet uit Bali naar London kost ruim 1500 pond, een fractie van een procent van de productiekosten in Engeland.
        De rest van de container kan dan nog met andere voorwerpen gevuld worden, want er mag 40 ton in.
        hugo van reijen

      • Nonsense?
        Nou dat weet ik niet…
        *Dan moet je eerst weten wat het beeld nu gekost heeft..
        *Dan moet je dat vergelijken met de kosten in india + transportkosten (heb je de sokkel meegerekend?)
        *Dan moet je de milieuschade door transport in overweging nemen.
        *Neem mee de overweging dat Smith een schot was en het beeld door een schot gemaakt is. (nationalistisch/historisch emotioneel gezien)
        *de artistieke aspecten. Zijn er uberhaupt Indiaasche kunstenaars die een dergelijk Eurpees monument kunnen maken? of moet je dan eerst de mal naar India sturen?

        Kortom ik zou me eerst verdiepen in deze aspecten alvorens een statement als de jouwe te maken. Heb je een uitgewerkte kosten analyse gemaakt?

        NB
        I couldn’t care less waar dat ding gemaakt is maar ik vind het altijd wel leuk om ogenschijnlijk simplistische uitspraken te provoceren 😉

      • Neem mij niet kwalijk, maar Bali ligt in Indonesie en niet in India.
        hugo van reijen

  3. Geheel in de geest van Smith is zijn standbeeld betaald uit particuliere giften.

    lijkt mij beter om het over Adam Sith zijn ideeën te hebben dan over zijn standbeeld.

    “Man is an animal that makes bargains: no other animal does this – no dog exchanges bones with another.”/Adam Smith

  4. Tja, de vraag is natuurlijk of de libertarische beweging eigenlijk wel – puntje bij paaltje beschouwd – zo blij moet zijn met Adam Smiths economische bijdrage. Tenslotte vormde hij, samen met de verder ontwikkelde Engelse klassieke economie, de grote inspirator voor niemand minder dan… Karl Marx! Bij het Mises Institute is men bijvoorbeeld allesbehalve opgezet met Smith: zie http://mises.org/story/2012 en http://mises.org/about/3238

Comments are closed.