EU heeft veel meer ambtenaren.

Voor de Europese Unie werken veel meer ambtenaren dan de Europese commissie altijd heeft gezegd. Het zijn geen 23.000 maar zeven keer zoveel; namelijk 170.000.

Dat stelt de eurosceptische Britse denktank Open Europe.

Open Europe telde niet alleen de ambtenaren die direct voor de Europese commissie (het dagelijks bestuur van de EU) in Brussel werken, maar ook de mensen die werken bij de ongeveer 30 EU-agentschappen in heel Europa en de werknemers bij de EU-vertegenwoordigingen in de 27 lidstaten van de unie.

Ook de werknemers van de instellingen als het Europees parlement en de Europese rekenkamer zijn nu meegeteld.

Volgens Open Europe is de commissie altijd zeer schimmig en geheimzinnig over het precieze aantal werknemers, uit angst voor kritiek.

“Deze mensen zijn niet verkozen en kunnen niet ter verantwoording worden geroepen door burgers”, aldus Nick Cosgrove van Open Europe.

Het grote aantal ambtenaren is volgens hem een teken voor de grote invloed van de EU op het dagelijks leven van ongeveer 500 miljoen EU-burgers.

Tot zover de media.

Dit staat in schril contrast met wat de overheid de burger wijs wil maken als er weer een of andere (vrijheidsbeperkende) maatregel wordt genomen.

Als de overheid bijvoorbeeld van iedere Nederlander het DNA profiel wil opslaan en individuen of groepen mensen hier om wat voor reden dan ook tegen zijn, dan is het eerste argument wat je hoort: “als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen.”

Zoals gewoonlijk blijkt de overheid, in dit geval de EU, het tegendeel te bewijzen.

Natuurlijk blijft het niet bij die 170.000 ambtenaren.

Nu al verschuilt het kabinet, bij iedere nieuwe maatregel die zij neemt, zich achter de EU.

Dus in feite werken de (plusminus 1 miljoen) ambtenaren en semi-ambtenaren in Nederland al voor de EU.

Ook de boetes die Kroes van het bedrijfsleven geïnd heeft, zullen dus beslist niet, zoals zij beloofd heeft, terugvloeien naar de nationale overheden.

Die gelden zullen gebruikt worden, zoals zij zelf ook gezegd heeft, om meer ambtenaren aan te stellen.

Bent u nog steeds zo blij met de EU?

 

5 REACTIES

 1. Eens kijken of we ermee weg komen als we op onze belastingsbrief eveneens slechts aangifte doen van de 23/170e oftewel nog geen 14% van ons inkomen of vermogen.
  Als dit mag, zou zelfs een IB toptarief van 72% (zoals voor ’88) me niet eens kunnen schelen.
  En zelfs de officiele vermogensbelasting (die dan zou afnemen tot 0,2%) wordt dan ineens slechts borrelnootjes vergeleken bij heimelijke vermogensbelasting die prijsinflatie in wezen is en meerdere volle procenten bedraagt (en naar verwachting de komende jaren nog fors zal toenemen).

 2. De Nederlandse overheid weet al jaren niet hoeveel ambtenaren zij in dienst heeft. De Nederlandse overheid weet al jaren niet hoeveel geld er jaarlijks verspild wordt aan de zogenaamde koninklijke familie.

  De EU weet echter precies hoeveel ambtenaren ze in dienst heeft. Dat kan men terugvinden in de begroting. De EU heeft minder ambtenaren in dienst dan de gemeente Amsterdam. Het ambtenaren apparaat van de EU is daarom spotgoedkoop.

  We moeten daarom veel meer taken overdragen aan de EU dit kan ons veel belastinggeld besparen.
  De Europese samenwerking heeft er voor gezorgd dat de welvaart in West-Europa met sprongen omhoog gegaan is.

  • Ik neem aan dat je dit heeeel cynisch bedoelt?

   Noem nou ’s een taak waar we die gekke EU voor nodig hebben? Om regeltjes die nationale overheden hebben gemaakt weer af te schaffen? Kun je dan niet beter die nationale overheden afschaffen ipv NOG een overheid erbij te maken?

   De Europese welvaart is helemaal niet met sprongen omhoog gegaan, sukkel! Vroeger kon 1 werkende man een gezin van 3 kinderen onderhouden + vrouw, tegenwoordig moet je als ouders beide werken. De inflatie rijst de pan uit, evenals de benzineprijzen. De overheid pakt steeds meer centjes van de hardwerkende burger.

   Ook de EU gaat hier niets aan veranderen. Die willen alleen graag een EU belasting invoeren. Het is alleen al een lachertje dat de helft van de begroting van de EU gaat over landbouw voor een hoogontwikkeld gebied als West Europa.

   Wereldwijd groeit de economie 10% maar hier in Europa halen we nog geen 3%. Van het Lissabon project komt geen ruk terecht, evenals van de inflatiedoelstellingen.

  • Probleem is dat bij elke overdracht er wel taken overgedragen worden, maar geen ambtenaren overgedragen. Er komen er enkel bij.

   Tweede probleem is dat de EU geen uitvoering doet. Als wij een taak overdragen naar de EU, doen zij daarna het beleid, maar de uitvoering blijft op alle beleidstereinen ten alle tijden bij de lidstaat. Wel de bevoegdheid weggeven, maar de kosten blijven hier.

  • Beste Ton Hollander, wat een toepasselijke naam en dit keer met een verfrissende look door een NLander.
   Dank je, eindelijk een ziende in de blinde wereld buiten Euro Gemeenschapsland!
   Mvg. Nic Kangah

Comments are closed.