Grote bedrijven proberen goede contacten met politici te onderhouden. Politici hebben de macht om deze bedrijven te helpen tegen de concurrentie van nieuwe of betere bedrijven.
Bvb door via invoerrechten producten uit andere landen duurder te maken, of door het invoeren van meer voorschriften het moeilijker te maken voor kleine bedrijven, of door bedrijven een monopolie te geven.  En uiteraard door subsidies en speciale opdrachten.

Het is staatskapitalisme tegen de vrije markt en komt ten nadele van de consumenten.
Het heeft met kapitalisme niets, maar alles met politiek te maken.
Het zou heel goed zijn als zowel linkse als rechtse mensen dit beter door zouden hebben.

 Zie:  Big Business and politicians: a dangerous combination

2 REACTIES

 1. Exact Hubert, daar ijver ik al jaren voor en dat is een complete scheiding tussen politiek en bedrijfsleven. Nu zien we bijvoorbeeld partijen als de VVD en D’66 die zich liberaal noemen, maar feitelijk corporatistisch en socialistisch van aard zijn. Men grossiert in commissariaten en voordeeltjes voor het grote bedrijfsleven, welke laatste tevens een grote aanhanger is van een EU-superstaat.

  Dat betekent namelijk dat zo gemakkelijk de kleine interne concurrentie kan worden uitgeschakeld via wet- en regelgeving, want de barrieres en toegangseisen tot de markt worden eenvoudig te groot voor de kleine zelfstandigen en bedrijfjes. Bovendien kan de markt worden afgeschermd van non-EU concurrenten via importbepalingen, invoerheffingen en quota. Geen wonder dat deze corruptie en concurrentievernietiging hand in hand gaan.

  Dus ik roep alle liberalen op nooit, maar dan ook nooit voor de VVD of D’66 te stemmen en deze partijen een langzame dood te laten sterven.

 2. Een waarheid als een koe. De huidige toestand in het westen heeft steeds minder met een vrij kapitalisch systeem te maken.
  Politiek en multinationals zijn de grootste maatjes van elkaar en beiden zetten “mannetjes” bij elkaar uit. Zie bv Bos en Kok en in de VS de Bushdynastie.
  Maak een woud aan nieuwe regels en wetten en je draait daarmee het midden en kleinbedrijf langzaam de nek om.
  En daarmee vaak de innovatie op allerlei terreinen.
  Die moeten namelijk niet komen van behoudende bureaucratische multinationals (een soort nieuwe overheden)die hun geld toch wel binnen krijgen.
  De hele EUSSR moet er volgens mij doorheen geduwd worden voor die grote internationale bedrijven.
  Het corporatisme is een van de grootste hedendaagse gevaren.
  Dat zien ook die ongewassen anti globalisten heel goed 😉

Comments are closed.