Sinds midden juni is er een nogal verhitte discussie op het net aan de gang over een COLB (Certification Of Live Birth). Na aanvankelijke geruchten dat Obama geen Amerikaans geboorte certificaat kon produceren zette Obama dit op de officiële campagne-website Fight the Smears, gelieerd aan barackobama.com. Volgens The St. Petersburg Times heeft “his spokesman Tommy Vieter” het document op 12 juni 2008 per e-mail naar dailykos gestuurd, waar het in de originele resolutie (2427 x 2369 pixels) bekeken (en gedownload) kan worden.

Nadat een 19-jarige grafisch ontwerpster een aantal onvolkomenheden aan het document waren opgevallen heeft een als forensisch specialist aangeduide blogger, opererend onder het pseudoniem Techdude, veel tijd besteed aan een analyse van dit document, daarbij steeds meer tot de overtuiging komend dat het om een vervalsing gaat. Op het momenteel redelijk overbelaste blog Texas Darlin staan uitgebreide artikelen met de werkwijze en bevindingen, en ook Pamela Geller’s Atlas Shrugs besteedt hier veel aandacht aan. De laatste stand van zaken is dat het originele certificaat op naam van een vrouw zou staan, en dat die vrouw Obama’s (half)zus, Maya Kasandra Soetoro-Ng zou zijn.

Vreemd is dat Maya helemaal geen (legaal) Amerikaans geboortecertificaat zou kunnen bezitten, omdat vrijwel alle bronnen (inclusief zijzelf, haar echtgenoot en de beste vriendin van haar moeder) getuigen dat zij op 15 augustus 1970 in Jakarta is geboren, en middels een soort verlate aangifte op Hawaii toch een COLB heeft verkregen. De uitzondering staat op ancestry.com, een uittreksel van Amerikaanse public records. Daarbij stond Indonesië tot 2007 geen dubbele nationaliteit toe, dus tenzij ze genaturaliseerd is kan ze (legaal) helemaal geen Amerikaans staatsburger zijn, en bij haar geboorte zeker niet.

Hoewel verschillende commenters op Texas Darlin (artikel 1 en artikel 2) de bevindingen van Techdude (langs andere methoden) bevestigen kunnen dit natuurlijk aliassen van één en dezelfde blogger zijn. De verschillen in stijl doen vermoeden van niet, maar het is een mogelijkheid. Tell-tale is wel weer dat de MSM totaal geen aandacht aan deze ontwikkeling lijken te besteden, hoewel Fox een recente uitspraak van Bill Clinton nogal uitvergroot schijnt te hebben: “I never was mad at Sen. Obama,” the former president said. “I think everybody’s got a right to run for president who qualifies under the Constitution. And I’d be the last person to begrudge anybody their ambition.”. Er werden vraagtekens gezet bij de specifieke referentie aan het door mij vetgedrukte deel van zijn opmerking. Weet Bill meer?

Constitutioneel mag er natuurlijk geen enkele (redelijke) twijfel zijn aan de afkomst van een Amerikaanse presidentskandidaat. Vooralsnog lijkt de analyse van Techdude behoorlijk gedegen en zeer gedetailleerd gedocumenteerd. Andere (?) commenters komen met andere indicaties dat er dingen niet in de haak zijn. Als dit document werkelijk veranderd blijkt te zijn krijgt Obama’s slogan Change you can believe in een wel heel andere lading.

Wat denkt u? Is Obama in Indonesië is geboren? Of is deze anti-Amerikaan toch een echte Amerikaan?

24 REACTIES

 1. Ik denk dat als dit in hoge resolutie op een website is geplaatst, er straks nog een hoop geboortecertificaten opduiken.
  De personen die presidentskandidaat zijn, zijn al uitvoerig gescreened door alle lobbiesten die ze hebben omgekocht. Ik kan me niet voorstellen dat het alleen van het document in zijn bezit afhangt, maar dat zijn levensloop ook wel ergens in de dossierkasten van de overheid te volgen is. Niets wordt zo nagepluist als het verleden van een kandidaat:rookte hij wel eens een jointje op de middelbare school? werd hij er vak uitgetrapt?

 2. gelul, kijk even naar de inhoud van zijn campagne en die van McCain, maak keuze en stem als je in de USA mag stemmen, want een van de twee wordt de volgende president, ga daar maar rustig van uit………….
  (voor mijn is ie in Groningen geboren, maakt mij geen ene moer uit verder)-:)

 3. Persoonlijk boeit mij dit niet zo. Het is natuurlijk een blunder van het Obama team om willens en wetend een een gefabriceerd – ik zeg bewust niet ‘vervalst’ – document te plaatsen, maar wat nu als hij ondanks alles toch geboren is buiten de US? Nou en!

  Persoonlijk zou dat nu geen enkele rol spelen in mijn keuze, en in een land waar Oostenrijkse bodybuilders gouverneur kunnen worden van de machtige staat van het machtigste land ter wereld, denk ik dat het de US bevolking helemaal geen bal kan schelen.

  • problem is denk ik niet of het iemand wat kan schelen, maar dat het volgens de wet niet mag in de US. Je mag volgens die wet wel gouverneur worden van Californie.

 4. allemaal gezwam van idioten die tegen Obama zijn en niet gewoon kunnen winnen van deze slimmeen bekwame retoricus, kijk wat hij moet zeggen , met een knipoog , is dat hij er opwacht tot ze beweren dat hij helemaal niet is geboren maar dat zijn neef er staat die toevallig ook Barak heet, wat een zielige lui daar, ik lach er om echt !-:)

  • wat een hoop agressie van je: gelul en gezwam en idioten
   wat maakt je zo opgewonden?

 5. Volgens mij is het issue of Obama bij geboorte het Amerikaans staatsburgerschap had of niet. Buitenlanders kunnen geen president van de VS worden, zie Schwarzenegger. Of zit ik nu fout?

 6. ach,soms denk ik dat echt,wat een geouweh……gezeur allemaal van het kamp McCain, kwamen ze maar met argumenten, niet met een nagemaakte geboorteacte of zo -:)

 7. Net gezien dat de link naar ancestry.com niet meer werkt. Sinds gisteravond is de website gewijzigd, en Maya Soetoro wordt niet meer gevonden, terwijl er gisteren een hele lijst treffers verscheen, ook met andere, enigszins gelijkende namen. Toeval?

 8. Ik ben zeker geen Obama fan maar ik heb liever dat hij op argumenten wordt verslagen dan op een of ander juridisch technisch lulligheidje.

  Het komt mij nogal over als een ad hominem…

 9. Ineens moet ik denken aan een andere socialist die in Duitsland de verkiezingen won. Ook een buitenlander: een mannetje uit Oostenrijk. Eveneens een begenadigd redevoerder trouwens die de bevolking een hoop op verandering bracht – “change” zouden ze in het Engels zeggen. Er zijn hele filmen gemaakt over hoe hij met toespraken een heel volk in vervoering kon brengen. Met honderdduizenden tegelijk kwamen ze naar hem toe en groetten ze hem enthousiast. En nadien heeft deze linkse rakker woord gehouden: er is toen heel wat veranderd inderdaad. En niet alleen in Duitsland, ook op het internationale toneel. Hij noemde zich weliswaar “nationaal” socialist, maar hij was wel erg internationaal actief. Zo ook Obama, die zelfs voor hij verkozen is alvast als een heus staatsman internationaal op toernee gaat, uiteraard ook naar het land van zijn grote voorbeeld. En ja, ook hij werd er tijdens een toespraak in Berlijn door een enorme menigte toegejuicht. Dat belooft.

 10. Wat zijn ze daar in Honolulu racistisch zeg !
  Mother :Caucasian Father : African

 11. Op welke grond maakt niet zoveel uit, als de man maar geen president van de VS wordt. Hij heeft het in zich de grootste ramp van de 21ste eeuw te worden. Zijn geschreeuw over de oliemaatschappijen is erg illustratief. Het afromen van winsten van oliemaatschappijen voor puur populistisch korte termijn gewin, op het moment dat investeringen essentieel zijn om onze energie voorziening op niveau te houden, is niet gewoon dom, maar zelfs aantoonbaar en bewezen destructief. Gezien de stand van zaken mogelijk zelfs voldoende vernietigend om de westerse beschaving serieus in gevaar te brengen.

  Qua aantoonbaar en bewezen doel ik op Jimmy Carter (niet toevallig ook een populistische Democraat) die eind jaren zeventig/ begin jaren tachtig met dezelfde ideeën een wereldcrisis inleidde. Deze les is de ‘intelligente rethoricus’ Obama kennelijk vergeten.

  Het enige dat Obama interessant maakt, is zijn rol als absoluut aflaat voor de in zelfverwijt zwelgende linksmensen (in de VS bekend als Liberals, in Duitsland als GutMenschen).

  Mc Caine is geen feest, maar Obama is sheer Hell.
  Misschien is het echter nodig een medogenloze donkere opportunistist president te maken in moeilijke tijden om een einde te maken aan de politiekcorrecte dictatuur der linkshonden..

  Is het overigens niemand opgevallen dat, met uitzondering van excessieve stompzinnigheid (zoals over de olie en de gezondheidzorg) deze charlatan nog NIETS inhoudelijk gemeld heeft in zijn campagne?

 12. @ ffi: Het lijkt me juist geen technisch juridisch lulligheidje. Los van het feit dat, hoewel verachtelijk, ad hominemargumenten dagelijkse kost zijn in de race om het presidentschap (toegegeven, ik zou ook veel laten varen als ik die kans kreeg), is het volgens mij grondwettelijk geregeld dat je een Amerikaan van geboorte moet zijn om president te worden.
  Zodra dat “lulligheidje” bewezen wordt, vliegt Obama eruit, of hij dat nu wil of niet.

 13. Wat een onzin, de arts die hem ter wereld bracht was op CNN, alweer en canard die Obama credits oplevert (en McCain niet )
  (what’s next) -:)

 14. Of een president in de Verenigde Staten van Amerika geboren is of niet. acht ik totaal irrelevant.
  hugo van reijen

 15. Opgelost? Al zou Obama inderdaad in de US geboren zijn, zoals hij claimt, maar niet schijnt te kunnen aantonen, dan is er nog de kwestie die hij mogelijk niet alleen de Amerikaanse nationaliteit heeft, maar ook de Indonesische. En dat kan ook niet, wil hij president worden. Dubbel paspoort=dubbel staatsburgerschap. We hebben hier de laatste paar jaar kunnen zien hoe wenselijk dat is.

  Het blijft hoe dan ook een merkwaardig feit dat de COLB die door de Obama campaign als officieel is aangemerkt met grote waarschijnlijkheid een vervalsing is. There’s (letterlijk) more than meets the eye, here.

  Maar ik vermoed ook dat als dit echt hard te maken zou zijn BHO allang gewipt zou zijn, was het niet door McCain, dan toch zeker door Hillary.

 16. Volgens de ‘Grondwet van de Verenigde Staten’ is het noodzakelijk om een natuurlijk geboren lid zijn te zijn van een staat en of natie. Een genaturaliseerd lid, wordt gediscrimineerd door het uitgesloting zijn wat betreft het ambt President van de Verenigde Staten.

  Zowel George Walker Bush als John McCain zijn van de Republican Party.

  Barack Hussein Obama II en Hillary Diane Rodham Clinton zijn van de Democratic Party

  Vanuit partij en jurisch perspectief geldt: Alles kan en zal tegen de andere parij gebruikt worden. Dus ook geboorten, geboorte documenten, ontbrekende documenten enz.

  Article Two of the United States Constitution

  Clause 5: Qualifications for office

  No person except a natural born Citizen, or a Citizen of the United States, at the time of the Adoption of this Constitution shall be eligible to the Office of President; neither shall any Person be eligible to that Office who shall not have attained to the Age of thirty-five Years, and been fourteen Years a Resident within the United States.

  By the time of their inauguration, the President and Vice President must be:

  * natural born citizens (or citizens at the time of the Constitution’s adoption)
  * at least thirty-five years old
  * inhabitants for at least fourteen years of the United States.

  Daarbij komt dat 80% van de stemmen (Black Box Voting) bij de Amerikaanse verkiezing geteld worden door twee bedrijven (ES&S en Diebold). De twee bedrijven worden bestuurd door twee broers.

  De ‘chairman’ en CEO van Diebold een belangrijke Bush campagne (Republican Party) organizator.

  .

 17. Obama maakt een goede kans op het Witte Huis, als Edwards kandidaat was geweest dan was McCain nu in het voordeel .

 18. Het is heel makkelijk om een copie te krijgen van het Birth Certificate. Namen vader, moeder, data, plaats en county doen het vaak al. Hij hoeft maar een briefje te schrijven naar Hawaii of, met een beetje mazzel, kan het per internet voor ongeveer $12.00

  Het probleem dat ik zie….toen ik vorig jaar mijn kinderen op moest geven voor school in een nieuwe staat, bleek dat het COLB van mij zoon “verouderd” was. Dus nieuw aangevraagd. Het is raar dat je met een uitreksel president kan worden terwijl je niet met een uitreksel op school mag zitten. Het moet dan een volledig certificaat zijn. Dat kan je dus wel krijgen voor die $12.00

  Op het COLB van hierboven staan geen dingen die op een volledige staan. Het zou net zo goed iets kunnen zijn wat iemand zelf heeft zitten dokteren. Heb er verder weinig van gehoord hier op radio of tv, maar dat verbaast niemand natuurlijk.

Comments are closed.