Een commentaar op EUobserver waarschuwt iedereen die denkt dat de crisisproblemen in Amerika en Engeland ons voorbij zullen gaan, om  nog maar eens goed na te denken.
De toekomst in de EU ziet er definitief grimmig uit.

De enorme geldbedragen die door Europese Centrale Bank in de economie gepompt worden, geven dat duidelijk aan. De inflatie van de euro ( 4,1 %) is nog nooit zo hoog geweest.  
 
Amerika en Engeland zijn op weg naar een recessie en alleen het gemanipuleer met cijfers schijnt de waarheid nog te verbergen. Onroerendgoed markten in Ierland en Spanje flappen in elkaar en het lijkt er op of Frankrijk snel volgt.

De ECB, mogelijk onder druk van de Amerikanen en de politici, pompt maar door met nieuw geld in de economie te brengen. Zie EUobserver. **   http://euobserver.com/9/26571     **  Een verkeerde maatregel die op korte termijn respijt kan geven. Maar geld, gemaakt uit dunne lucht, kan alleen maar de inflatie nog meer aanwakkeren. En op iets langere termijn wordt de toestand alleen maar erger. Vooral ook voor de spaarders.|

Daarbij komt dat voedsel al vanzelf duurder wordt door het stimuleren  door de overheid van het gebruik van ethanol / biobrandstof. Voeg daar dan nog bij de onzekerheid van wat in het Midden Oosten gaat gebeuren, en je ziet geen rooskleurig beeld. In tegendeel.

Het is verstandig om goed na te denken hoe je jezelf tegen deze gevaren kunt beschermen.
Veel libertariërs denken bescherming te vinden in het omzetten van (een deel van) hun bezit (spaarcenten?)  in goud.
Dat lijkt niet onverstandig, maar let wel: “Niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren!”   

12 REACTIES

 1. Dat is beslist geen fake!langzaam schijnt het door te dringen bij het grote publiek dat de-voor velen-onbekende krach van de jaren ’30- in feite al daar is.Ongedekt geld uitgeven zoals de ECB nu al langer doet(geen goudvoorraad als onderpand) betekend straks de echte grote klap.Dag Nederland en dag EU daar alle landen weer gewoon ZULLEN moeten overgaan op eigen lijfsbehoud.Betekend;grote werkeloosheid(wat ook nu al zo is alleen via cijfertjes op papier lijk het anders vanwege de manupilaties)veel “steungelden nodig”,armoede en de gaarkeukens weer terug(was al den UYL,s ideaal)Er dreigt echter een nog groter gevaar;OPSTANDEN!Vanwege een te grote bevolking op een klein gebied.Wordt dit wel onderkent door de overheid.Natuurlijk wel maar zolang je de burger via je diktatuur onderdrukt kan houden gaat het nog wel maar,helaas,voor overheden komt de bittere pil harder aan dan men denkt.En vluchten kan dan niet meer……….

 2. “Niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren!”

  5 Aug 08 – Hub Jongen
  Het is onzin dat er een “Olie tekort” is
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2008/08/het-is-onzin-dat-er-een-olie-tekort-is/
  “Je kunt hoogstens zeggen dat er niet genoeg olie is DIE TEGEN EEN GEWENSTE (LAGE) PRIJS beschikbaar is.”

  Ivo:
  Waarom zouden de producenten meer pompen?
  Wat krijgen ze ervoor in de plaats?
  Een waardeloos stuk groen papier.

  Maar er komt vanandering in:

  2. August 2008, 04:00 Uhr
  Von Erwin Grandinger
  Kolumne
  Geheime Hilfen für Herrn P.
  http://www.welt.de:80/welt_print/arti2277035/Geheime_Hilfen_fuer_Herrn_P..html
  UITREKSEL
  China und EZB stützen Dollar durch Intervention und Goldverkäufe. So soll der Zusammenbruch des US-Finanzsystems verhindert werden

  Inflation may delay monetary union’
  Emirates Business 24/7
  04 August 2008
  http://www.zawya.com/Story.cfm/sidZAWYA20080804050324

  FREELY FLOATING OIL AND GOLD RESERVES
  by Ivo Cerckel, blogger, Honest Money – Yesterday

  There are other Monetary Unions than Monetary Unions which fit into the IMF-straitjacket and its fiscal convergence criteria.

  The Gulf Co-operation Council (GCC) countries sit atop 45 per cent of the global extractable oil resources, says the article.
  They are selling these resources for US dollars.
  Could it be that the sellers of oil are converting their petrodollars to gold?
  This would mean that oil would be traded on this planet for gold, the sellers of oil having only the real value of gold in mind, not the present US dollar-denominated value of gold.

  The IMF-supported dollar-regime is inflating the price of oil-wealth to such an extent that price inflation in third-world countries is three times as high as in the west.
  Oil-speculators are therefore not interested in the possession of oil as wealth, but only in concluding wagers over the oil price in order to tap its monetary surplus value.
  Untapped OIL reserves have therefore the same wealth-consolidating function as GOLD.

  Hence,
  after de-pegging from the US dollar,
  the GCC countries should allow their currencies to freely float,
  with their oil and gold reserves also freely floating in the background.

  No IMF straitjacket is necessary to that effect.

  Since 15 August 1971,
  when US of A president Richard Nixon broke the Bretton Woods system,
  the IMF has indeed no more reason for existence.

  ==

  HET IS JUIST DAT
  “Niemand weet MET ZEKERHEID wat er in de toekomst gaat gebeuren!”

  MAAR
  je kan wel patronen trachten te (h)erkennen die tot bepaalde gevolgen dienen te leiden.

  We weten dat de dollar kapot is.
  Kapot, nu, niet enkel in de toekomst.

  Daarom is de olieprijs,
  die in die kapotte munt wordt uitgedrukt,
  ook tureluut.

 3. Ik heb ook al verhalen gelezen dat er Amerikanen zijn die op dit moment voedsel aan het hamsteren zijn.
  Lang houdbaar blikvoer om de grootste ellende uit te kunnen zitten.
  Veel voedsel wat nu verkocht wordt is minimaal 3 tot 5 jaar houdbaar
  Misschien ook wel een tip voor de mensen hier of vertrouwen jullie liever op de overheid bij een meltdown?
  Een voorraadje van minimaal 3 tot 6 maanden aanleggen lijkt mij.
  Goud kun je tenslotte niet eten.

  Of ben ik nu aan het doordraaien 😉 ?

 4. Slecht artikel waar je naar linked, Hub, sorry. Geschreven door iemand die gelooft in Keynes, en pleit voor meer overheidsuitgaven….brrrrr

  De crisis is natuurlijk wél reëel. Maar zal ook wel weer over waaien.

 5. Ivo: these are interesting times, zal ik maar zeggen.
  Uiteraard wordt het één grote chaos. Op heel veel manieren, en nog wereldwijd ook.
  Als simpel persoontje kun je dat niet veranderen, ook ik ben maar een figurant op het wereldtoneel. En niemand treurt om de figuranten die omkomen in de massa-scénes.

  Wat ik wel doe is zo hier en daar mijn maatregelen nemen. Op kleine schaal. En uiteindelijk zal de crisis hoe dan ook wel weer voorbij gaan. Of jij en ik, of mijn kinderen dan weer iets hebben waarmee ze iets kunnen opbouwen is de vraag.

 6. Uit een interview van Albert spits.
  ————————————————————————-
  -Dus er wordt geld bijgedrukt?
  Ja.
  -Ook in Nederland?
  Ja, ook in Nederland. Dit weten de meeste mensen misschien niet: We hebben een centrale bank in Frankfurt zitten, de ECB, maar elke bank in de eurozone kan zijn eigen geld drukken.
  -Dus als de overheid meer geld nodig heeft voor uitkeringen, gaat ze dat halen bij de Nederlandse Bank?
  Ja, de Nederlandse Bank is daarvoor verantwoordelijk, voor het drukken van geld.
  ————————————————————————————-

  Kan iemand dit bevestigen of ontkennen!
  B.v.D.

  • Het behoort tot de bevoegdheid van de ECB om geld te maken. De centrale banken van de Euro-landen hebben deze bevoegdheid terecht niet meer.

   De Nederlandse bank kan dus geen geld drukken ter wille van de Nederlandse overheid. Ook de ECB doet dit niet. De ECB is onafhankelijk van de regeringen. De regeringen hebben zelfs geen bevoegdheid om de ECB instructies te geven. De ECB kan daardoor een zeer voorzichtige koers varen. Hier plukken we nu de vruchten van. Terwijl de Amerikanen nu de zeer wrange vruchten plukken van het beleid van de FED.

   In het artikel wordt beweerd dat de ECB geld in de economie zou pompen. Dat is niet waar. Omdat de banken elkaar niet meer vertrouwen kunnen ze alleen tegen zeer hoge tarieven rente bij elkaar lenen. Om te voorkomen dat deze situatie de economie onnodig schaadt heeft de ECB besloten om, tegen relatief gunstige voorzwaarden, zelf geld aan de banken uit te lenen.

   De inflatie binnen de Euro zone wordt voor een groot deel verklaard door de prijsstijgingen van bepaalde grondstoffen zoals voedsel maar vooral aardolie.

   Als de Euro er nu niet zou zijn waren de problemen binnen Europa nu aanzienlijk groter geweest. Waarschijnlijk waren Italië en Frankrijk inmiddels gedwongen geweest hun valuta te devalueren wat de grote marktverstoringen tot gevolg zou hebben.

   De Euro heeft nu al bewezen zeer belangrijk te zijn voor de stabilisatie van de economie. De kapitaal rente (= rente voor de lange termijn) blijft daardoor relatief laag waardoor schade aan de Europese economie (tot nu toe) beperkt blijft. Het ziet er naar uit dat we in Europa aanzienlijk minder problemen zullen krijgen van de huidige crisis dan de VS.

   • Dat betwijfel ik ten zeerste, want het is een feit dat binnen een paar jaar een groot land de euro zal moeten verlaten, omdat juist de problemen van de hogere rente en het enorme gelddrukbeleid van de ECB plus lokale centrale banken funest zijn gebleken. Spanje, Ierland, Italie, Portugal en Griekenland zuchten nu onder dit beleid. Vroeger konden ze hun valuta devalueren, maar nu zijn ze gedwongen om de dure euro ten opzichte van de dollar, yuan en yen te accepteren. Dit heeft gevolgen voor hun exporten en dus hun werkgelegenheid, waardoor dit de sociale cohesie aan het aantasten is. De consequenties zijn revoluties en gewelddadige opstanden. Ik zeg niet dat ik devaluaties toejuich of geen hoge rentestanden wil, integendeel, dat moet een vrije economie zelf uitmaken, maar wat ik wel zie is dat dit ‘one size fits all’ monetair beleid tot spoedige uiteenvalling van het eurostelsel zal leiden. De enige munt die waardevast zal blijken is die van goud of zilver, al het andere zijn gewoon papier en papieren beloften. Wanneer de euro uit elkaar valt dan zijn de gevolgen voor de rest van de eurozonelanden niet te overzien. We hebben het al eens eerder meegemaakt toen het EMS (Europees Monetair Stelsel) in september 1992 ter ziele ging. De meeste Eurofielen schijnen dit te zijn vergeten. Tous ces changes, tous ces memes choses.

   • De FED heeft jarenlang de rente kunstmatig laaggehouden. Daar merken ze in de VS dus nu de ellendige gevolgen van.

    Het devalueren van een munt heeft grote nadelen: de rente op de kapitaal markt zal hierdoor extra stijgen waardoor de investeringen zullen dalen ook zal de inflatie extra toenemen. Het gevolg zal zijn dat in korte tijd het positieve effect van de devaluatie al weer verdwenen zijn terwijl de negatieve effecten veel langer duren.
    Vooral kapitaal intensieve bedrijven ondervinden daardoor grote nadelen van devaluaties.

    Als het devalueren de economische problemen echt zouden oplossen dan zouden er nu geen arme landen meer op de wereld zijn.

    De ECB drukt er geen geld bij maar voert terecht een zeer terughoudend monetair beleid. Daar plukken we ook op termijn de vruchten van.

    In het verleden had iedere stad of bestuurlijk gebied een eigen munt. Als Uw theorie zou kloppen dan zou die situatie dus beter zijn dan munten op landelijk niveau. We weten dat dit niet waar is. Als lidstaten problemen hebben met hun export dan moeten ze de bijbehorende oorzaken wegnemen dat is economisch effectiever dan generale oplossingen zoals het devalueren van de munteenheid.

Comments are closed.