William J. Bernstein publiceerde onlangs zijn boek A Splendid Exchange: How trade shaped the world from prehistory to today.  Handel, een onderwerp dat zo voor de hand ligt dat het nauwelijks ooit goed bekeken wordt. De tijdspanne van het boek gaat van het Stenen Tijdperk tot ons heden. De onderwerpen die behandeld worden zijn o.a. specerijen, koffie, zijde, varkens en varkensvlees, kostbare metalen, olie en zo ongeveer al het andere wat we hier op aarde hebben.

Bernstein toont ontelbare keren aan dat de wereld zoals wij die kennen onherkenbaar zou zijn zonder handel en dat handel ons gevormd heeft op manieren die weinigen onder ons zullen (h)erkennen. De historische details zijn verbazingwekkend, de schrijfstijl wat schoolmeesterachtig maar duidelijk en fascinerend op iedere pagina.

Het begint met de rijke historie van wereldhandel, verbindt de opmerkelijke relevantie met hedendaagse globale krantenkoppen en brengt een overvloed aan vermakelijke anekdotes van persoonlijkheden en gebeurtenisen, groot en klein.
Of om een persoon uit Armada (China Mieville) maar vrij te quoten: ‘ De ware ontdekkingsreizigers zijn handelaren.’

3 REACTIES

  1. Ja, voor de lol gingen weinig mensen met houten schepen al zeilend naar verre warme onbekende oorden, toen, nu weer wel maar dat is luxe.
    Dank voor de tip, ISBN nummer ?

  2. Dit lijkt mij een geweldig boek. Ik ga het meteen bestellen!
    hugo van reijen

Comments are closed.