Al drie weken bevind ik mij in Genève.                                                          

Vier per dag loop ik langs een gebouw waarop in grote letters  staat  UNHCR.  Voor het gebouw staat een klein  gebouwtje  zonder security  voor laagdrempelige toegang tot de organisatie.                

Vluchtelingen kunnen zich rechtstreeks van de luchthaven  naar  dit gebouw laten rijden waar zij  met  koffie, brochures, vragenlijsten en  tramkaarten door hulpverleners opgevangen worden. Iedere maandag, woensdag  en vrijdag  wordt  van  3 tot 5 voor nieuw aangekomenen   een receptie gehouden.

Vandaag ben  ik de receptieruimte binnengelopen, waar  vriendelijke dames  mij voorzagen van een videoband , brochures  en statistieken. Zij lichtten mij in over de nieuwste ontwikkelingen op  Lampedusa, Samos , de eilanden voor  de Afrikaanse kust  en   die   in Tibet, Zimbabwe ,  Bhutan  en andere leveranciers.

Als    immigratie en emigratie   vrij zouden worden,  zou  een groot deel van de  vluchtelingenproblematiek  snel opgelost zijn. Hopelijk komt het eens zover  en kan de belatingbetaler het gigantische budget van de UNHRC  bespaard blijven.

Hugo van Reijen

16 REACTIES

 1. Weer een prachtig staaltje van hoe overheden zelf problemen creeren die vervolgens door andere overheden zoals supranationale instellingen of ubg-ngo’s (“uit belastingen gefinancierde (zg.) niet gouvernementele organisaties) weer “opgelost” opgelost moeten worden. Netto wordt niemand er beter van behalve de officiele en officieuze ambtenaren. Dit echter op kap van zowel de beroofden (belastingbetalers) als de gevangenen (in allerlei asielzoekerscentra, opvangcentra, “integratieprojecten” etc.).

  • Een goed voorbeeld is het vluchtelingenkamp Buduburam,Ghana. Daar is de UNHCR de baas en heeft er een walgelijke puinhoop van gemaakt. Kort geleden protesteerden de vrouwen vreedzaam om het geld verdeeld te krijgen onder de kampbewoners zodat ze naar huis konden. En is daarvoor wreed behandeld door de Ghanese Regering. Ik ben ooggetuigge, trouwens. Dus U kunt dit voor waar aannemen.

   De UNHCR had een bedrag beloofd aan de Ghanese Regering om iets aan de inburgering te doen van deze vluchtelingen. Dat zou neerkomen op zo een duizend Euro per kop in dat kamp. De Liberianen willen helemaal niet in Ghana blijven of inburgeren, want dat is nogal moeilijk in Ghana, waar ze niet van Liberianen houden. Ze willen naar huis en daarom vroegen ze om dat geld. Nu mogen ze met 100 Euro vertrekken! Voor het protest was het 5 Euro! Terwijl de reis terug naar Liberia op zijn goedkoopst 150 Euro is! Ze verkwanselen ons geld en daar moet verandering in komen en er moet iets voor deze vluchtelingen worden gedaan die huis en haard hebben moeten ontvluchten door een wrede oorlog en nu weer gedwongen worden tot een mensontwaardig bestaan door terug te moeten keren naar Liberia zonder geld! Zo lossen we de problemen niet op en zullen velen niet in staat zijn terug te keren, waarmee dus het omgekeerde van wat beoogst was door de UNHCR plaats vind. Nog meer ellende dus!

   Ik ben voor de EU maar vind wel dat de stem van het volk niet gehoord wordt waar dan ook ter wereld als het er op aankomt om fouten te onderkennen en te corrigeren. Dat zal moeten veranderen en dat kan door te stemmen. Dat is de andere kant van de medaille, de juiste mensen zitten niet op de juiste plaats in de EU.

   Mvg. Nic

 2. “Als immigratie en emigratie vrij zouden worden, zou een groot deel van de vluchtelingenproblematiek snel opgelost zijn. Hopelijk komt het eens zover en kan de belatingbetaler het gigantische budget van de UNHRC bespaard blijven.”

  Als je de grenzen volledig openzet dan betekent dat dat miljoenen en nog eens miljoenen gelukszoekers uit alle ellendepoelen van de wereld hierheen gaan komen en hun elledepoel onder hun arm meenemen. Die mensen worden dan OF door de belastingbetaler onderhouden OF ze gaan zich dmv criminaliteit in leven houden, meer smaken zijn er niet. En daarmee zouden kosten op ons af komen waartegen die van het UNHCR zouden verbleken (die overigens voor een belangrijk deel uit private middelen wordt gefinancierd).

  Ik heb wel vaker dit soort absurde ideeen gehoord van libertariers; ik hoop niet dat dit het officieele standpunt is van de libertariers, want dat zou het een beweging maken, die nog gevaarlijker en maatschappij-ontwrichtender is dan die van de bolshevisten. Lees het “The Camp of the Saints” van Jean Raspail, over de consequenties van dit soort rampzalige ideeen.

  Ron Paul is overigens strikt tegen vrije immigratie: http://www.youtube.com/watch?v=gwZsBiZYocg
  Zou dat niet zo zijn dan was ik meteen Ron Paul Fan af.

  P.S. is het nog iemand opgevallen dat er een oorlog gaande is in de Kaukasus?

  • 01.
   Dat mijn ideeen als absurd worden beschouwd, daaraan ben ik sedert mijn vierde jaar reeds gewend. Ik beschouw de ideeen van niet libertariers eveneens als absurd. Dus absurd gaat tegen absurd.
   02.
   Vrije immigratie- ik moge het hier nog eens herhalen- valt alleen te combineren met afschaffing van de bestaande dwangvoorzieningen, vergezeld door optreden tegen criminaliteit.
   03.
   Gelukszoekers behoren te worden verwelkomd met een bos bloemen en een stuk Goudse kaas. Ik reken mijzelf ook tot hun categorie.
   hugo van reijen

   • “Vrije immigratie- ik moge het hier nog eens herhalen- valt alleen te combineren met afschaffing van de bestaande dwangvoorzieningen, vergezeld door optreden tegen criminaliteit.”

    Voorlopig is dat nog niet zover. Betekent dit dat je voorlopig de grenzen gesloten wilt houden voor de derde wereld?

  • Dit is een reactie op Bart en het openstellen van de grenzen en emigratie vrij te stellen.
   __________________________________________________________________________
   Wat een groot denkgoed van je om dat te stellen! Denk je soms dat als het mensen toegestaan wordt om te werken ze dat dan niet zouden willen. Of denk je dat ze daar zitten te plennen om hier onderhouden te worden? Wordt wakker en kijk om je heen. De wereld is al wat verder, zelfs in Afrika of ieder onderontwikkeld land om dat nog te willen. Een doorsnee mens (buitenlander), voor de NLanders dan, wil werken maar mag dat niet als ze hier zijn en daarom komen ze in de problemen. Geef ze die kans eerst eens en dan praten we weer verder? Kom eens uit je cocon te voorschijn. Voorspoed kan er alleen voor een ieder zijn als we die willen delen en ik heb daar geen problemen mee. Ik kan toch niet meer eten dan dat mijn maag mij toestaat en er is genoeg toen ik laatst mijn licht daarover opstak! Ik en jij leven misschien zo een 75 jaar en ik wens een ieder in die korte tijd evenveel kansen toe als dat ik dat heb, juist alleen maar omdat die mij toevallig in de schoot werden geworpen! Een mens is niet bevreesd om een alles te benoemen maar is te klein om de consequenties daar van te overzien. Er is maar een mens en die heeft zich vermenigvuldigd, wat betekent dat we allen dezelfde zijn.

   Mvg. Nic Kangah

 3. “Als je de grenzen volledig openzet dan betekent dat dat miljoenen en nog eens miljoenen gelukszoekers uit alle ellendepoelen van de wereld hierheen gaan komen en hun elledepoel onder hun arm meenemen.”

  Miljoenen? Dat geloof ik niet. Zelfs nadat er miljoenen derde-wereld bewoners hierheen zijn gestroomd, is het leven hier nog steeds een stuk beter dan in de derde wereld. De stroom zal blijven doorgaan, net zolang tot het leven hier even onaangenaam (onvrij, arm, onveilig, corrupt) zal zijn als in Zimbabwe, Irak of Bangladesj. Pas als de derde wereld immigranten van Nederland een derde wereld land hebben gemaakt, zal de stroom ophouden. Het zal eerder om tientallen miljoenen immigranten gaan dan om miljoenen. Nederlandse libertariers als Hugo van Reijen zijn tegen die tijd allang naar Duitsland of Belgie gevlucht, waar een minder vrij immigratiebeleid wordt gevolgd.

  • Het hoeft niet altijd zo te zijn dat dan meteen iedereen hier naartoe mag komen bij vrije immigratie en emigratie. Je kunt natuurlijk wel als eis stellen dat je een baan moet hebben voordat je toegang tot Nederland kunt krijgen (of voldoende kapitaal om je eigen levensonderhoud te kunnen financieren).
   Op die manier kan in principe iedereen het geluk komen beproeven in NL, zolang de voorraad van banen dit toelaat.
   En als je geen baan meer hebt, tja dan had je òf je moeten verzekeren voor het verlies van een baan en dan heb je dus geld om je in je levensonderhoud te kunnen voorzien, òf je moet je geluk ergens anders gaan beproeven.

   • Zo’n maatregel maakt niets uit. Er is in een vrije markt niet zoiets als een vaste banenvoorraad die op een gegeven moment uitgeput raakt. Als er door de instroom van tientallen miljoenen immigranten meer aanbod ontstaat van arbeiders dan er bij werkgevers vraag is naar arbeiders, dan gaan de lonen eenvoudig net zo lang omlaag tot vraag en aanbod weer in overeenstemming zijn.

 4. Bart,

  1) Als Hugo voor open grenzen pleit, dan mag je ervan uitgaan dat hij oprecht is in die opvatting. Het is niet bepaald een mainstream opvatting en hij zal niet verwachten dat iedereen het er direct mee eens is.

  2) Het zou mooi zijn — en ik spreek dan even, geheel op eigen initiatief, namens alle Vrijsprekers — als lezers (die we van harte verwelkomen) ervan uitgaan dat we menen wat we zeggen en dat we gevolgen van onze standpunten overdacht en overwogen hebben.

  Dat gezegd hebbende zijn zeker niet alle libertariërs voor vrije immigratie en/of open grenzen. Ikzelf zou nooit voor zo’n beleid pleiten. Een klassiek-liberale samenleving is mij libertair genoeg. Rond 8000 na Christus als alle problemen de wereld uit zijn, dan zien we wat mij betreft wel weer verder. Tot die tijd, behoud ik enige reserveringen.

  • “1) Als Hugo voor open grenzen pleit, dan mag je ervan uitgaan dat hij oprecht is in die opvatting. Het is niet bepaald een mainstream opvatting en hij zal niet verwachten dat iedereen het er direct mee eens is.”

   Hoe kom je erbij dat ik ervan uitga dat Hugo niet oprecht is in zijn opvatting?

   “2) Het zou mooi zijn — en ik spreek dan even, geheel op eigen initiatief, namens alle Vrijsprekers — als lezers (die we van harte verwelkomen) ervan uitgaan dat we menen wat we zeggen en dat we gevolgen van onze standpunten overdacht en overwogen hebben. ”

   Ach, ik wil er best van uitgaan dat Hugo heeft overdacht wat de gevolgen van z’n standpunten zijn, ik vermoed alleen dat daarbij het een en ander is misgegaan. Goed denken is niet zo eenvoudig.

   • Bart,

    1) Je hebt gelijk. Ik reageerde meer in het algemeen. No offense.

    2) Opnieuw eens. Een massale immigratie vanuit de Derde Wereld betekent dat Nederland de facto onderdeel wordt van de Derde Wereld. Somalië is wellicht de enige anarchistische staat ter wereld, maar of dat nu het ideaalbeeld is van libertariërs waag ik te betwijfelen.

Comments are closed.