Daarbij wordt weer duidelijk gedemonstreerd hoe belangrijk politici dit hele gebeuren vinden en hoe zij de sport voor hun eigen karretje trachten te spannen. Al maken ze er op verschillende manieren gebruik van. Afhankelijk van hun doelgroep op dit moment.

In ieder geval hebben ze hard meegewerkt om tonnen geld bij de belastingbetaler weg te halen om dat feestje te organiseren.
 
Ze krijgen daar direct al een grote show voor. Ze ontmoeten collega’s uit andere landen en kunnen lekker belangrijk doen en onderlinge onderhandse afspraakjes maken

——————————————————————————
Het ANP deelt mee: 07 Augustus 2008
“Recordaantal prominenten in Peking

De opening van de Olympische Spelen in Peking trekt meer dan 80 politieke prominenten uit de hele wereld, een record. Onder de aanwezigen zijn de presidenten Bush van de VS, Sarkozy van Frankrijk en Peres van Israël.

Premier Balkenende gaat naar Peking met staatssecretaris Bussemaker. Onder de leiders die niet komen zijn de Duitse bondskanselier Merkel, Silvio Berlusconi en VN-topman Ban Ki-moon ”
Of ook Robert Mugabe van Zimbabwe het feest met zijn aanwezigheid opluistert, heb ik nog niet kunnen achterhalen, het zou me niet verwonderen.
(Het is overigens niet zo dat de Vrijspreker dergelijke politici “prominent” vindt

Binnen dit politiek gebeuren wordt nu veel commentaar geleverd op premiers die naar de spelen in het “misdadige land” gaan.
Daar is wat voor te zeggen. Zeker door de financiering met belastinggeld.

Maar het was beter en netter geweest als dit vele jaren eerder was gebeurd, en wel vóór de toekenning van de spelen aan China. Toen was ook iedereen op de hoogte van de toestand in China.

Een vergelijking met de spelen in Berlijn in Nazi Duitsland in 1936 Door Anno Zijlstra, kan dit nog versterken:
Het feest kan beginnen

Premier Nederland op de eerste rij in China, politiek uithangbord van de vleesgeworden gedoogpolitiek ook al is het net zoiets als Berlijn 1936.

Ik zie de foto nog:hardlopers onder de Brandenburger Tor, waar de Nazi vlaggen aan hingen.Wist men toen niet wat er gaande was toen?
Welzeker maar slapheid regeerde. Churchill werd weggehoond maar niet geloofd, het vervolg kennen we.

 Is dat nu weer zo erg?
Anders, maar wel erg. Weer Olympische spelen in een onvrij land, weer politieke gevangen in kampen en een buurland of wat bezet. Moet kunnen, zeggen de prospelen mensen.

Ik denk dat dit niet kan en dat deze spelen daar helemaal niet thuishoren.
China deugt niet, ze steunen het regime in Birma, en leveren wapens aan Somalië.

 Het feit dat een Christen Unie nu nee zegt tegen de aanwezigheid van Balkenende, juich ik toe. Maar laten ze dan ook uit deze coalitie stappen en laten zien dat het menens is deze keer. Geen gebakken lucht en goedkope retoriek.
Amnestie International is er helder over, Peking 2008, de mensenrechten zijn net zo gewaarborgd als in Berlijn toen. (niet dus) 
Anno Zijlstra

————————————————
Ondertussen is in Nederland al begonnen met belastinggeld te besteden om de spelen van 2028 naar Nederland te halen.
Een put waarin nog veel geld kan verdwijnen.
Maar ja we hebben toch genoeg!
En nou ja, er wordt zoveel verspild.

12 REACTIES

 1. Allemaal onzin; sporters zijn sporters.
  Individuele personen die een kunstje tot in de perfectie willen beheersen en er grote offers voor over hebben om de beste te worden.
  Politiek interesseert ze meestal geen ene moer. Ze weten vaak nog niet eens waar Tibet ligt.
  De hele olympische gedachte van sportieve strijd tussen alle werelddelen is een prachtig iets dat weer gekaapt wordt door politiek en geld.
  De situatie in Tibet heeft m.i. helemaal niks te maken met de O.S.
  Als je zo begaan bent met de tibetanen moet je stoppen met handel drijven met China maar a.u.b. niet over de ruggen van individuele sporters.
  Heeft er al één land een verbod op import van Chinese goederen afgekondigd ter ondersteuning van de Tibetanen?
  Nee, dus ze moet allemaal hun schijnheilige bek houden!
  P.s. ik ben zeer begaan met het lot van de Tibetanen en ben meerdere malen in die regio geweest.

  Gaan we het W.K. voetbal trouwens ook boycotten vanwege het rascistische geweld in Zuid Afrika? Dacht het niet want hier gaat het over het spelletje voetbal.

 2. het is een groot hypocriet gehuil, mensen rechten doen er blijkbaar niet meer toe als het om dit soort spectakel gaat, inderdaad dat voetballen in Zuid Afrika ,e.a. kan ook in nette landen georganiseerd worden, maar dat schijnt niet mogelijk te zijn .
  Nederland zou de Olypische spelen beter aan Duitsland , Frankrijk of GB gunnen, dan zijn wij ervan af.
  De belastingbetaler draait er uiteindelijkvoor op .
  De complete waanzin.

  • Maar wat zijn nette landen, Anno?
   Wie bepaalt de maatstaf? De Verenigde Staten als (nog) machtigste mogendheid?
   Is wat zij in Irak/Afghanistan doen humaner dan wat China in Tibet doet?
   De Balk doet dat volgens mij wel goed. Dat is ook wel zo’n beetje het enigste wat hij goed doet trouwens 😉

   Als het over mensenrechten gaat had het ook goed uit kunnen pakken voor de Tibetanen.
   Het misplaatste superioriteitsgevoel van het Westen dat als een olifant door de porceleinskast gaat vwb mensenrechten werkt 100% contraproductief.
   De mentaliteit is daar anders en achter de schermen had men veel verbetering kunnen bereiken.
   Nu worden de aanvallen als een regelrechte belediging gezien en wordt het nationalisme onder de de gewone chinees sterk aangewakkert.
   Vooral een kwestie van een andere cultuur aanvoelen.

   Maar nogmaals de spelen is voor de sporters en de rest moet daar helemaal los van achter de schermen gebeuren. Politici moeten hun plaats weten.

   • De kern is dat geen enklel land dergelijke happeningen zou moeten organiseren met gestolen geld van de belastingbetaler.

    Dit trekt ook de argumentatie scheef met allerlei hele, halve waarheden.
    -Sport is mooi,
    -Internationale jeugdontmoetingen kunnen verbroederen
    -Sport is voor de sporters en DIE (itt politici) staan buiten de politiek

    Politici moeten hun plaats weten.
    Duidelijk, zou moeten. De FEITEN liggen echter anders

   • Inderdaad.
    Let wel: de sporters worden zwaar gesubsidieerd en zijn in feite populaire ambtenaren.
    Pas als ze volledig zelfbedruipend zijn, kan je de spelen los zien van politiek. Nu niet.

    In die context ook: alle OS schenden mensenrechten want eigendomsrecht is juist een van de meest fundamentele mensenrechten en zowel in Athene als dadelijk in het VK zal er heel wat belastingeld in de OS gepompt worden. Dat werd gestolen van de burgerbevolking. In China komt het Tibet verhaal hier inderdaad nog eens bovenop, maar dat maakt de mensenrechtenschennis in andere organiserende landen er niet minder om.

   • Ik ben het wel eens dat de O.S. met privaat geld georganiseerd moet worden.
    Moet ook makkelijk kunnen volgens mij. Zie de gigantische winsten bij het laatste E.K. voetbal.
    Bijkomend voordeel is dat de spelen ontdaan kunnen worden van een aantal sporten waar geen hond op zit te wachten.
    De spelen zijn te groot gegroeid en voor een evenement met een stuk of tien kernsporten moet voor eenmaal in de vier jaar een markt zijn.

 3. Iemand anders heeft hier in het verleden al eens gemeld dat de Olympische spelen daar thuishoren waar ze naar vernoemd zijn: op de berg Olympia, in Griekenland dus. Einde van de machts- en statusspelletjes, en zal dus wel niet gaan gebeuren.

  Olympische sporters hebben slechts een zeer beperkt aantal jaren waarin zij kunnen vlammen. Het zal hen dus inderdaad worst zijn waar zij dat kunnen doen; ze klagen hooguit over de omstandigheden, maar die zijn dan wel weer voor iedereen van toepassing.

  Zoals Hub al aangeeft zou het echter wel fijn zijn als deze happenings betaald worden door die lieden die dat zo belangrijk vinden, en als de bezoekers dat bezoek vooral ook van hun eigen geld zouden doen.

  Maar Balkenende verpest elk evenement (voetbal, 24-heures du Mans, en nu de Jeux Olympique) met zijn aanwezigheid op kosten van een ander, zoals een ware socialist betaamt. Je zult als liefhebber maar een godsvermogen hebben neergelegd om erbij te kunnen zijn, om vervolgens met die rotkop geconfronteerd te worden, die daar geen stuiver zelf aan betaald heeft, en (waarschijnlijk) nog een VIP-loge heeft ook. En maar klagen over de CO2-uitstoot van die hobbyzakentripjes…

  Zo’n luchtbuks -met, zoals door André beschreven, wordt op zo’n moment wel een héél aantrekkelijke commodity… Wel een lange jas kopen, dus… 😉

 4. Ik vind dat als NL deze spelen wil binnenhalen er een Olympia referendum moet komen ,kostenplaatje er bij .
  Er ontstaat dan een politiek debat met een uitspraak,dus voor of tegen de spelen in NL, lijkt me helder.
  Verder vind ik dat de Kroon Prins en Premier hier niet bij hadden moeten zijn, ik denk dat Prins Willem straks in het Heineken paviljoen weer mee gaat doen aan de polonaise terwijl Chinese mensenrechten activisten te grazen worden genomen door de Chinese geheime dienst.
  Merkel en en nog wat staatshoofden bleven gisteren weg, ik krijg steeds meer respect voor deze van origine Oost Duitse dame.

 5. “Er ontstaat dan een politiek debat met een uitspraak,dus voor of tegen de spelen in NL, lijkt me helder.”
  Ja, so what? Zelfs als er een meerderheid voor is, is een aanslag op mijn portemonnaie nog steeds niet gerechtvaardigd. Je weet hoe een libertarier over democratie denkt: 2 wolven en een schaap gaan stemmen wat er vanavond op het menu staat.
  Het is niet omdat mensen die mij en andere slachtoffers willen bestelen t.b.v. hun spelletje in de meerderheid zouden zijn, dat die diefstal dan ineens moreel zou zijn.

 6. ik heb toch liever een referendum want zonder referendum beslissen ze onder elkaar in de kamer en met hebben we een breed debat over dit issue, is sta open voor beter suggesties, maar niet dat defaitistische wegduiken in geweeklaag steeds, dan sla ik graag een beurt over.
  Onde de Seine bruggen te Parijs liggen hele volksstammen mopperaars op kartonnen dozen die hun keuzen tegen de boze buitenwereld hebben gemaakt , daar is nog ruimte bij denk ik.

 7. Bijna iedereen gaat hier van een negatief scenario uit vwb kosten/baten.
  Ik denk dat een afgeslankte O.S. (geen onzinsporten zoals kleiduivenschieten, dansende paardjes op muziek of hackey om maar eens wat te noemen) erg winstgevend kan zijn.
  Je zou bij het organiseren van een O.S. dus geld over kunnen houden voor een belastingverlaging 😉
  Trouwens als je het bedrijfsleven laat financieren heet het slachtoffer bij een financieel gat geen belastingbetaler maar consument.
  Het enige (grote) voordeel is dat er met privaat geld beter wordt omgesprongen en er efficienter georganiseerd gaat worden.

 8. yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyo

Comments are closed.