De financiële crises die ook ons boven het hoofd hangt, weerhoudt de Nederlandse regering, Bert Koenders, niet om door te gaan met geldsmijterij naar “ontwikkelingslanden”.
 
Het zal nu toch iedereen duidelijk zijn dat het gevaar van grote problemen nog lang niet over is. Maar hebt u al één politicus iets horen zeggen over de mogelijkheid dat dit kan betekenen dat veel van de beloften van Prinsjesdag niet waar gemaakt zouden kunnen worden?

Zou je voor jezelf (of in het bedrijfsleven)  niet even voorzichtig worden en grote uitgaven even naar de toekomst verschuiven?
Niet bij onze overheid. Die gaat gewoon door met Sinterklaas spelen.. Met het argument:” Arme mensen en kleinere bedrijven moeten zo meer toegang krijgen tot financiële diensten.”
Die arme mensen: “Zij kunnen dan zelf een bankrekening openen, sparen en leningen afsluiten.” (Genoemd in de nieuwsbrief van de regering van vandaag).

De mensen in die landen zouden meer geholpen worden door het afschaffen van alle belemmeringen om hun producten hier te verkopen. En door het afschaffen van subsidies aan Nederlandse bedrijven die  het moeilijk maken voor ontwikkelingslandbedrijven om hier te concurreren.
En dat afschaffen van die subsidies kan ook nog spaargeld opleveren voor als de financiële crisis zou toeslaan.

5 REACTIES

 1. “Maar hebt u al één politicus iets horen zeggen over de mogelijkheid dat dit kan betekenen dat veel van de beloften van Prinsjesdag niet waar gemaakt zouden kunnen worden?”

  Ja, een aantal VVDers.

  Arend-Jan Boekestijn ( http://www.vrijspreker.nl/wp/2008/04/politici-en-het-nolan-diagram-3 ) heeft een plan gepresenteerd om ontwikkelingshulp sterk terug te brengen. Natuurlijk nog niet wat het moet zijn, maar een stap in de goede richting. Toen ik heb gister aansprak op invoerrechten en subsidies aan NL/EU bedrijven, zei hij dat hij het met me eens is dat die er niet zouden moeten zijn, maar dat NL daar ivm europa zelf weinig invloed op heeft. Met name de grote landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië, zo zei hij, willen aan deze zaken sterk vasthouden.

  Wat mij betreft een extra reden om ons uit de EU terug te trekken.
  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 2. @Quintus Backhuys:
  Dit is al een stap in de goede richting, MAAR

  “een plan gepresenteerd om ontwikkelingshulp sterk terug te brengen”
  daar spraken ze al over vóór Prinsjesdag, en ik heb nog niet gehoord dat ze de ‘geaccepteerde” begroting nu willen herroepen ivm met de crisis.

  Je opmerking over invoerrechten e.d.:
  “…dat NL daar ivm europa zelf weinig invloed op heeft. Met name de grote landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië, zo zei hij, willen aan deze zaken sterk vasthouden”

  zou de VVD moeten brengen tot acties om uit de EU te stappen en niet om zich daar achter te verschuilen.

  De Vrijspreker waarschuwt al heel lang voor het :
  “Dat mag niet Brussel syndroom”.

  Overigens heeft Arend-Jan helemaal niet gereageerd op een mail van de Vrijspreker waarin aangedrongen op 100% afschaf van ontwikkelingshulp.

  Quintus Backhuys reageerde op deze reactie.

 3. De overheid en goede doelen, ze kunnen wat mij betreft allemaal doodvallen! Kan eigenlijk niets anders bedenken.

 4. Wij nederlanders houden toch van Sinterklaas te spelen omringd door veel ‘Zwarte Pieten’ ?

Comments are closed.