De Commissie heeft Amerika aangezegd dat Amerika nu eens haast moet maken met het financiële “reddingsplan” waardoor de belastingbetaler de grote financiers en de overheid uit de puree kan halen. (NOS-bericht).
“De VS moeten hun verantwoordelijkheid in de financiële crisis nemen”, zegt de Commissie. En wie is dan “de VS”? De beslissingen worden natuurlijk door de politici genomen, maar de burgers moeten betalen.
Als argument gebruikt de Commissie dan: “Kijk maar, wij laten in de EU de burgers ook betalen zoals bij Fortis en Dexia bewezen.”
Het Amerikaanse Congress heeft het reddingsplan afgewezen door de grote terechte druk van burgers die terecht niet wensen te betalen voor de fouten van de bankiers en politici die er in het verleden de boter uit gebraden hebben.
Behalve druk van de burgers, was er ook druk van economie professoren.
Professor Tibor Machan wees ons op een brief Jeffrey A.Miron. Eén van de 166 academische economisten die de brief aan het Congress ondertekenden en waarin ze met argumenten stelden dat de “Bail-out” slecht is voor Amerika en de wereld.
Zie: “Commentary CNN: Bankruptcy, not bailout, is the right answer“.
Europa is nog meer verloren als ze met de Amerikanen mee blijven huilen in het bos…en wij moeten de wolven vertellen wat te doen?? Amerika is een land dat voor Europa een stap te ver is. Het lichtende voorbeeld is Amerika allang niet meer….hun sterren doven!! één voor één zullen ze uit gaan. Europa’s prille sterretjes die met dezelfde kracht proberen mee te schijnen zullen niet oplichten zolang de EU het loopjongetje van de Yanks wil zijn. Niet links, niet rechts, maar rechtdoor und nur gerade aus! Dat is de weg voor Europa.
Armin reageerde op deze reactie.
Ik zeg het met bloedend hart maar deze hele crisis is een overwinning voor de overheid en het socialisme.
Wouter Bos zei net op staats t.v. letterlijk;
“deze crisis heeft aangetoond dat een sterke financieële sector een sterke overheid vereist”.
In de EUSSR is het al zover en iedereen juicht om zoveel “daadkracht” van de betrokken ministers. Hoe dom kun je zijn.
In de VS lopen er schijnbaar toch iets meer tegendraadse en dus verstandige volksvertegenwoordigers rond die sterk hun twijfels hebben bij deze gigantische overheidsinterventie.
Maar ook daar komt die bailout er donderdag door. Desnoods zet de regering Bush achter de schermen de tegenstemmers een pistool tegen hun hoofd. En dat bedoel ik letterlijk.
Andre NI reageerde op deze reactie.
Hub Jongen reageerde op deze reactie.
Devidas reageerde op deze reactie.
@GB:
“Maar ook daar komt die bailout er donderdag door.”
Inderdaad, zo ongeveer. Het gaat om 12 mensen die “overtuigd” moeten worden. Lees dit maar eens: http://www.garynorth.com/public/4070.cfm
GB reageerde op deze reactie.
@GB:
“Ik zeg het met bloedend hart maar deze hele crisis is een overwinning voor de overheid en het socialisme.”
Ik ben veel gewend maar sta toch verbaasd van hoe weinig tegengas je hier in Nederland ziet. En met welk vakmanschap de politici hun macht en de collectiviteit versterken.
Het enige wat wij kunnen (moeten?) doen, is blijven wijzen op de feiten.
GB reageerde op deze reactie.
@Andre NI:
Goed stuk. Ook die Marcy Kaptur in het Youtube filmpje slaat de spijker precies op de kop.
De belastingbetaler maar ook het midden en klein bedrijf die echte assets generen gaan betalen voor de financieële bellenblazers.
Dit is gewoon botweg stelen van geld.
Vind je de opmerking van Bos niet zeer verontrustend vwb meer overheidsbemoeienis? Ik heb de indruk dat men hier een grote “klapper” aan het maken is vwb de macht van de overheid over de ruggen van de individuele burger.
@Hub Jongen:
Onzekerheid en angst regeren waardoor de regering een vakkundig rookgordijn opwerpt door zich als reddingsboei voor de burger en zijn spaarcentjes op te werpen.
Daarbij kun je de schuld makkelijk bij de vrije markt en vrije bankjongers leggen. Het is puur een kwestie van de informatievoorziening in handen houden. En dat lukt ze goed.
Ik voorspel in de peilingen voor de PvdA minimaal 2 tot 3 zetels winst komende week.
@GB:
Zie ook www. nos.nl/politiek24/ waar momenteel een debat gaande is met meer van dit soort anti-kapitalistische drogredenatie. Vooral de opmerkingen van de SP en PVDA zijn tenenkrommend.
@IIS: Mooi, maar wat bedoel je nu concreet?
Merk ook op dat de EU een paar banken red en dan zegt dat Amerika hun voorbeeld moet volgen. Idee van deze bailout is nu net dat het niet langer op een specifieke bank en andere instellingen gericht is, maar een algemeen reddingsplan.
Dus niet zoals de US al een paar keer gedaan heeft kredieten verlenen hier en een belang nemen daar, maar een fonds openen waar banken hun hypotheekobligaties kunnen neerzetten. Dat heeft de EU nog niet gedaan. (En verwacht ik dat ook niet nodig is.)
Zelf overigens denk ik dat het ergste achter de rug is. Let wel, er zullen nog steeds een flink aantal banken zijn waar de balans niet op orde is, en wellicht klappen er nog een paar of worden er nog een paar gered, maar in de US zag je dat het begon met een dip op de huizenmarkt.
Daar is het inmiddels al maanden weer rustig. Wat we daarna zagen was vooral een domino-effect. Drie groepen bedrijven werden getroffen. Enerzijds de twee Mac’s die in hypotheken zaten. Logisch. Deze zijn nu overgenomen door de staat. Daarnaast de de 5 zakenbanken die de hypotheken verpakt in obligaties hadden. Daarvan zijn er nu 2 geklapt, 1 overgenomen en 2 hebben zich als bescherming tegen overnames omgevormd tot gewone banken (waardoor ze hun risicovolle delen moeten afstoten). Daar kan dus niets meer gebeuren.
Blijft over de derde groep. Dat is een set van banken en verzekeraars die ook in die obbligaties zaten of juist garant stonden voor andere instellingen die in die obbligaties zaten. Echter als er hier wat van klapt, is dat niet zo’n probleem. Let wel, wel voor de getroffenen, maar niet voor het systeem.
Merk hier ook bij op dat bedrijven die getroffen waren doorgaans ook al andere problemen hadden. Fortis is zo’n voorbeeld die uit hebzucht veel teveel cash betaald had voor ABN-AMRO. IBG die zo ongeveer alle risico-spreiding-regels aan haar laars gelapt had als notabene een verzekeraar.
Maar bedrijven als Barcley’s, ING en Bank of America hebben wel verliezen geleden, maar zijn de laaste maanden juist actief geweest om juist goede koopjes te krigen. Immers door al die paniekverkopen is er nu veel te koop tegen prijzen die ver beneden de reeele waarde zit.
In die zin, is het eigenlijk maar de vraag of er een reddingsplan moet komen. Banken redden waar particulieren hun betaalrekeningen hebben, heeft mijn zegen, maar daarbuiten laat nog maar uitzieken.
Comments are closed.