Dat de crises is veroorzaakt door het bemoeien van de overheid met de markt wordt langzamerhand iedereen duidelijk. Ook al beweren politici zoals Wouter Bos het tegengestelde. De feiten bewijzen het duidelijk. 

Door Barbara Branden werden we verwezen naar de blog van Robert Bidinotto die een heel duidelijk inzicht in de oorzaken van de crises geeft in zijn artikel “Why the buble burst”  en daarin de dubieuze rol van politici waaronder ook Obama genoemd wordt. Obama heeft bvb tienduizenden dollars van Freddie en Fannie gekregen voor zijn campagnes, en gestemd voor maatregelen die gunstig waren voor deze bedrijven.
 
Maar er zijn meer politici die wetten en voordelen voor deze bedrijven hebben versierd en er ook zelf van hebben geprofiteerd. Vooral door het mogelijk te maken dat de door de overheid gecreëerde  Freddie en Fannie, die het overgrote deel van de hypotheken in handen hebben, nog meer hypotheken konden verstrekken. Zelfs aan “de meest riskante en kredietonwaardige leners.” Dit in het kader van het overheidsbeleid om het huizenbezit te stimuleren.
Dit is ook duidelijk te lezen op de eigen websites van Freddie en Fannie.
Hun enorme invloed blijkt uit het feit dat deze bedrijven meer dan de helft van twaalf triljoen dollar huizenmarkt in handen hadden.
McCain geeft niet de overhead de schuld, maar, net als Wouter Bos,  de leiding van deze bedrijven. Die er inderdaad ook zwaar van hebben geprofiteerd door miljoenen op te strijken als bonussen.

 Het is duidelijk dat “de huidige crises niet gemaakt is op Wall Street; het is gemaakt in Washington. Het heeft evenveel te maken met “kapitalisme” als de corporatieve staat van Benito Mussolini”

 De oplossing moet niet gezocht worden in nog meer staatsinterventie, maar in het maken van een “firewall” tussen de politiek en de economie.

De enige legitieme taak voor de overheid kan zijn het waken tegen diefstal en fraude. Als ze meer doen, veroorzaken ze net de fraude die ze verondersteld worden te verhinderen.

 Hier volgt een deel van Bidinotto met veel verwijzingen naar de rol van Obama en consorten. En waaronder ook John Kelly en Hillary Clinton genoemd worden: 

“– When the Bush administration tried to rein in Freddie and Fannie from continuing to engage in risky practices, guess who stepped in to block their efforts? Democratic senators Chris Dodd, John Kerry, Hillary Clinton, and — are you ready? — Barack Obama.

Meanwhile, guess who were the top four recipients of campaign contributions from Fannie and Freddie between 1988 and 2008?
Senators Chris Dodd, John Kerry, Hillary Clinton, and — still ready? — Barack Obama.*)  

A coincidence, I tell you — just a coincidence.

More mere coincidences: Franklin Raines — a former Carter- and Clinton-administration official and former head of Fannie Mae, now under investigation for cooking its books — had a lot of powerful people in Congress beholden to his agency. Here is a list of his campaign-contribution recipients. Meanwhile, Democratic honcho Jim Johnson, another former Fannie Mae CEO, has been an economic adviser to and major fundraiser for Barack Obama, and even ran his vice-presidential search committee until growing scandals over his Fannie management forced him to step down in July.

Anybody still care to file such sordid public-private liaisons under the label “laissez faire”?
—–
Allan Greenspan heeft al in 2005 gewaarschuwd dat het dringend nodig was om maatregelen te treffen om de huidige crises te voorkomen. Toen al stelde hij:”Wij veroorzaken een substantieel risico voor het totale toekomstige financiële systeem.”
(BTW, Allan Greenspan was een groot aanhanger van Ayn Rand en hij heeft zelf een aantal objectivistische stukken gepubliceerd )

————————————————————————–  

Ook nog in artikel Bidinotto verwezen naar:
*) Many who opposed the bill doubtlessly did so for honorable reasons. Fannie and Freddie provided mounds of materials defending their practices. Perhaps some found their propaganda convincing.

But we now know that many of the senators who protected Fannie and Freddie, including Barack Obama, Hillary Clinton and Christopher Dodd, have received mind-boggling levels of financial support from them over the years.

Throughout his political career, Obama has gotten more than $125,000 in campaign contributions from employees and political action committees of Fannie Mae and Freddie Mac, second only to Dodd, the Senate Banking Committee chairman, who received more than $165,000.

Clinton, the 12th-ranked recipient of Fannie and Freddie PAC and employee contributions, has received more than $75,000 from the two enterprises and their employees. The private profit found its way back to the senators who killed the fix.

Oh, and there is one little footnote to the story that’s worth keeping in mind while Democrats point fingers between now and Nov. 4: Senator John McCain was one of the three cosponsors of S.190, the bill that would have averted this mess.

2 REACTIES

  1. Ietsjespietjes off-topic, Obama de naam doet denken aan Osama. Nu de kredietcrisis = oorlogscrisis in alle hevigheid toeslaat horen we niks meer van Osama?? Is de man echt gek geworden, dit is toch een duidelijk moment om Amerika bij de ballen te pakken. Raar, maar waar blijft Osama?? Of kan men hem op dit moment even niet ‘gebruiken’.

  2. “When the Bush administration tried to rein in Freddie and Fannie”
    Hoe rijmt zich dat met deze uitspraak van Bush?

    And so we’ve called upon Congress to set up what’s called the American Dream Down Payment Fund, which will provide financial grants to local governments to help first-time home buyers who qualify to make the down payment on their home. If a down payment is a problem, there’s a way we can address that. And when Congress funds the program, this should help 200,000 new families over the next five years become first-time home buyers.

Comments are closed.