Door de vele aankopen van gouden munten is de Amerikaanse overheid gedwongen om “tijdelijk” de verkoop van, onder andere, de “American Buffalo” gouden munt te stoppen. De voorraad was uitgeput!
 
De Financial Times schrijft dat dit een teken is dat veel investeerders en spaarders een veilige haven zoeken voor hun centen in deze onzekere tijd van financiële crises. De goudprijs*) liep deze week dan ook op tot ongeveer $ 900.- (De Kruger Rand werd voor $ 950.- verkocht)

We hebben op de Vrijspreker al jarenlang gewezen op de mogelijkheid om een deel van je spaarcentjes in goud om te zetten. (Of goeden munten zoals Kruger Rand, Oostenrijkse Kronen e.d.)
Onder andere in een artikel van augustus 2003 toen de goudprijs nog dicht bij $ 350.- lag.
Als je toen inderdaad wat goud gekocht had, was dat een goede belegging. (Al is het in euros niet zo spectaculair als in dollars)

Niemand weet wat de goudprijs in de toekomst gaat doen. Een groot aantal investeringsadviseurs verwachten dat de prijs op weg is naar de $ 1600 – $ 2000.- , en enkelen noemen nog veel hogere prijzen.

Het lijkt me verstandig om er nog maar eens over na te denken.
———————–
*) De prijs van 1 Troy Ounce goud.

14 REACTIES

 1. Niets is zeker, goud kan ook inklappen. Wat als de overheid het verbiedt om in goud te handelen of het bezit ervan? Het zou zomaar maar kunnen we leven nu éénmaal in een open inrichting met zeer onbetrouwbare (understatement) lijers.
  Tuurlijk, de prijs kan stijgen, maar dan wel onder normale abnormale omstandigheden zou goud dat ook moeten doen.
  Persoonlijk ben ik nog niet hot op goud, maar niets veranderlijker dan een mens. Bij een echte crisis vluchten we in goud, maar het verschil in biedt en laat koers vind ik nog steeds een beetje wrang.

  “O, had ik maar dit en had ik maar dat”

  .M reageerde op deze reactie.

 2. In juli 1999 stond goud op zijn laagst: $ 256 per ounce. In januari 1980 kostte goud $ 850 per ounce ($ 2271 inflatie gecorrigeerd). Als de huidige trend zich doorzet zou het in 2011 zou het weer op dat niveau moeten zitten ($1900). Mensen die 30 jaar geleden goud kochten kunnen het dan weer zonder verlies van de hand doen (zonder winst ook). Het probleem met goud is dat het niets oplevert en dat je het altijd bij je in de kluis moet hebben liggen. Het is eigenlijk bedoeld voor ‘noodgevallen’.

  Real gold prices
  http://www.marketoracle.co.uk/images/Zeal_clip_21_9_07image003.gif

  Investing in gold
  http://www.econbrowser.com/archives/2005/12/investing_in_go.html

 3. Weet iemand of het interessant is om je geld te steken in e-Gold en dergelijke? Of zijn alleen echte gouden munten de moeite waard; en zo ja, waar kun je deze het beste aanschaffen (zonder BTW en andere transactieprovisie, of anders zo min mogelijk)?

  .M reageerde op deze reactie.

 4. Met de bankencrisis zie ik virtueel goud niet zo zitten, en heb ik een vrachtje fysiek goud/zilver begraven.
  Het verschil tussen bied/laatkoers boeit mij niet zoveel.
  Ik beschouw het echt als een soort crisisfonds.
  Als de supermarkten leeg zijn, en Jan komt bij een boer voor een zak aardappelen in ruil voor zijn encyclopedie, dan doet hij geen zaken. Als Piet komt met 3 regenjassen, dan doet Piet geen zaken. Als ik kom met een plak zilver, dan zijn die aardappelen voor mij…

  Goede zaken gedaan met: http://www.edelmetallshop.com/

  Laag BTW-tarief op munten, en hoog tarief op baartjes.

  GB reageerde op deze reactie.

 5. @Galaxy:

  Inderdaad geen virtueel goud of zilver.
  Bij faillisement kun je achter in de rij aansluiten en dan weet je het wel.
  Gewoon fysiek goud en zilver om in ieder geval je kapitaal voor noodgevallen af te dekken is op dit moment hard nodig.
  Je hebt toch ook een zorgverzekering en een autoverzekering dus waarom geen verzekering van je fiatgeld??
  Het percentage moet iedereen zelf bepalen maar 10% lijkt mij wel het minimum.
  En dan maar hopen dat je het nooit hoeft aan te spreken 😉

  IIS reageerde op deze reactie.

 6. @GB:

  Misschien is het beleggen in goudmijnen interessant, maar beleggen in mijnen vereist wel de nodige kennis. Mijnen verkopen optiecontracten o.i.d. en natuurlijk zijn er mijnen die rendabel en onrendabel zijn. Maar een paar van deze aandelen lijken me nog niet zo heel gek, natuurlijk moet men ook even kijken naar koershistorie en onderwerp het aandeel ook aan een technische analyse.

  GB reageerde op deze reactie.
  .M reageerde op deze reactie.

 7. @IIS:

  Dat is zeker een mogelijkheid. Maar zoals je al aangeeft moet je óf insider zijn öf blind varen op informatie van derden in de krant of op het net.
  Het is een gok die heel goed maar ook heel slecht kan uitvallen. Veel mijnaandelen zijn sterk in prijs gezakt (ook al door de hogere kosten ivm veel duurdere energie).
  Je hebt bv ook mining funds (bv Black Rock) die het risico altijd een beetje uitmiddelen.

  .M reageerde op deze reactie.

 8. Enkel fysiek goud telt. De US$-notatie van goud die je ziet is gewoon fake. Waarom? Omdat de US$ de wereldreservemunt is die fysiek goud (nb genoteerd in $) als de concurrent ziet. Dit is moelijk te vatten voor de leek maar denk eens even na: waarom bestaan er opties en ETF’s op goud? Is dit om bedrijven te helpen die goud nodig hebben in hun industriëel proces? Natuurlijk niet: al het papieren goud is er om de prijs van goud te beheren in papieren dollartjes. De echte waarde van FYSIEK goud ligt vele malen hoger dan wat de papieren prijs doet vermoeden.
  Aan vandinges: fysiek goud bestellen we bij ons in Vlaanderen gewoon in een grootbank.

  .M reageerde op deze reactie.

 9. Ik kan gewoon allemaal dingen die mensen kunnen waarderen. Als het geld en het goud niets meer waard zijn haal ik mijn brood bij de bakker en het vleesch bij de slager in ruil voor dingen die de vaklieden op dat moment nodig hebben. Diensten en goederen ruilen. Zoals het ooit is begonnen. We hebben dat uiteindelijk gecultiveerd met geld en ooit zelfs een goudstandaard.

  Er zit een crisis aan te komen waar je U tegen zegt. Ik kan iedereen aanraden zijn/haar competenties op de juiste waarde te schatten en er iets mee te gaan doen. Ik red me wel.

 10. @IIS: “Wat als de overheid het verbiedt om in goud te handelen of het bezit ervan? Het zou zomaar maar kunnen we leven nu éénmaal in een open inrichting met zeer onbetrouwbare (understatement) lijers.”

  – Gouden munten, net als gewone, worden door de emitterende overheid beschouwd als haar bezit dat jij houdt/gebruikt, maar wat zij dus kan opeisen (in ruil voor de nominale waarde). Dus coins die nog steeds legal tender status hebben zijn “binnenlands” (zie verder) af te raden.
  – Goud als metaal kan per decreet genationaliseerd worden, dus staven zijn riskant. Maar munten zijn “geld” en niet zomaar metaal. Echter: zie vorig punt.
  – Gouden munten van een buitenlandse mogendheid lijken me de beste oplossing: de eigen overheid kan ze niet als ruilmiddel wat jij in bruikleen hebt opeisen en ze kan het ook niet als “zomaar metaal” nationaliseren zonder een internationaal conflict te hebben met de uitgevende overheid. Ik denk niet dat de NL of EU overheid zomaar Kruger Rands, Nuggets en Maple Leafs kan opeisen kan opeisen zonder een diplomatieke el met Zuid-Afrika, Australie of Canada te veroorzaken.

  Kortom, ik vermoed dat de legal tender status van buitenlandse coins je kan vrijwaren van confiscatie van “metaal” of van “eigen” legal tender.

  @jjvandinges: Op goud zit geen BTW, op zilver helaas wel. (in sommige landen kan het anders zijn).

  @IIS: @GB:
  Of je kan zelf spreiden en alzo je eigen fonds samenstellen.
  Dat vergt een hoop tijd en moeite maar a) het spaart een management fee en b) fondsen kopen vaak alleen de grootste spelers en de meeste winst zit bij middelgrote of kleinere spelers. Daar moet je wel het kaf van het koren weten te scheiden. Maar wie zei dat rijk worden gemakkelijk was? Arts of ingenieur wordt je ook niet na 1 semester, dus waarom zou je zoder enige moeite goed kunnen beleggen?
  Goede bronnen zijn o.a. silverstrategies.com en financialsense.com

  @Jakke:
  “fysiek goud bestellen we bij ons in Vlaanderen gewoon in een grootbank.”
  Is me bekend. Goud is makkelijk. Maar waar haal je zilver? En dan m.n. vreemde munten. Als je weet waar ik zilveren pesos of maple leafs kan kopen, ben ik 1 en al oor.

 11. Voor diegen die wel echt goud willen kopen maar het niet (thuis) kunnen bewaren moeten eens gaan kijken op bullionvault.com … ik ben zelf een week geleden voor het eerst zelf gestart met goud kopen (voorlopig voor het beperkt bedrag van €1000) maar het systeem van bullionvault is zeer interessant!

  ps: wil niet specifiek reclame maken voor die website maar ken er eenvoudig weg geen andere met hetzelfde systeem.
  Geert reageerde op deze reactie.

 12. @Miin: http://www.kitco.com, daar kun je ook edelmetalen kopen zonder dat je het thuis gestuurd krijgt.

  Overigens lijkt platina me op dit moment interessanter, gezien de stijgende vraag ernaar in de industrie.

 13. Uranium=238 baartjes kopen ipv goud.. dat zou ook weleens nuttig kunnen worden 😉

Comments are closed.