Hij is minister van ontwikkelingshulp en kraakte zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed de plannen van Rutte, en ook die van de PVV die net deze hulp willen halveren of afschaffen.
De Vrijspreker pleit al heel lang voor het afschaffen van overheids-ontwikkelingshulp.
 
Op de eerste plaats al omdat het geen overheidstaak is om met gestolen (belasting)geld zogenaamde goede dingen te doen. Ook hier heiligt het doel de middelen niet!

Hulp aan andere mensen is alleen moreel als dat vrijwillig gebeurt, en niet gedwongen zoals via de belastingen. Op het punt van afschaffen heeft Rutte half gelijk en Wilders helemaal gelijk!

Natuurlijk is het ellendig als elders op de wereld mensen honger lijden. Net zoals het ellendig is dat in eigen land mensen niet rond kunnen komen en moeten proberen te leven op een manier die we allemaal ook mensonwaardig vinden.

Daarbij komen dan tegen die ontwikkelingshulp nog de argumenten, bewijzen, dat
-veel van die hulp verdwijnt naar Zwitserse bankrekeningen van opperhoofden en naar projecten die niet werken.
-door de ontwikkelingshulp (en andere westerse overheidsmaatregelen) de ontwikkeling van de eigen lokale economie niet van de grond kan komen.

Lees nog eens wat de Afrikaanse Economische expert James Shikwati zegt in “For God’s Sake, Please Stop the Aid“.  
Bert Koenders zou dit eens moeten lezen.

10 REACTIES

 1. (Overheidsgestuurde) Ontwikkelingshulp is geld stelen van de arme mensen in de rijke landen en dit geven aan de rijke mensen in arme landen.

  (ik ben vergeten wie dit zo heeft gesteld, maar het blijft een krachtige stelling)

 2. @Hub Jongen: Nou, voor die 800.000 ga de heer al Gore natuurlijk een hoop CO2 de grond inpompen, of m=bomen aanplanten, dat schijn ook te werken! Goe, wie trapt hier nog in? Je bent of dom, of kan er dik aan verdienen, af allebei, waarbij het laatste (geld eraan verdienen) net iets minder dom is dan het eerste (dom).

 3. @MG:
  Eh oh… ach, met een beetje Glassex is het er zo weer af (op schone theedoek spuiten).

  Overigens was mijn commentaar niet eens sarcasme, maar echt nieuws van 1-2 jaar geleden en betrof het de ‘president’ van Uganda, als ik het mij goed herinner.

 4. @jjvandinges:

  Wat is jouw probleem daarmee dan?

  Nu betaal je één lutser en directe kornuiten bijv. 50 miljoen knaken in jouw (zelf gemaakte) valuta opdat hij zijn eigen jet kan vliegen en wat centen in die Sweiss kan parkeren. (Oftewel het geld komt direct terug aan gekochte vliegtuigen en cash voor her-investering in westere bedrijven.)
  In ruil daarvoor probeert hij de macht te houden over zijn onderdanen die voor 100 dollar per maand grondstoffen delven die ‘onze’ bedrijven dan weer voor goeiekoop kunnen kopen. Anders moet je een paar miljoen man 2.000,- per maand betalen, met alle ‘sociale lasten’ van dien, en das duur.

  Daarvan kunnen wij weer goed leven en uitkeringen en dergelijke betalen om de mensen hiero rustig te houden en in algemeen comfortabel te leven.

  En als het te gek wordt en de lokale opperneger ‘goed’ wil gaan doen voor zijn mensen geef je de oppositie van zo’n opperneger ook een beejte geld, daarvoor koopt hij bij de Amerikanen wapens, dunt de bevolking een beetje uit, zet ze daarna weer aan het werk, et voílá, ‘wij’ zijn altijd winnaar.
  Win-win-win.

 5. Ontwikkelings hulp, zelf 12 jaar in Afrika gewoond hebbende weet ik een beetje hoe het gaat.
  Ontwikkelings hulp is “Geld weghalen bij de “armen in rijke landen en geven
  aan Rijke in de arme landen!!!
  Nou moeten we Zimbabwe helpen voor de armoede daar,voorwaarde voor de hulp moet wezen Eerst eigendommen terug naar de eigenaars.
  Boeren werden van hun boerderijen afgedonderd en werden verdeeld onder familie en vrienden “de Grote Leider.die niet wisten wat ze moesten doen om een farm te runnen en zolang die niet terug zijn ,zal er hongersnood blijven bestaan!!!!!!! in Zimbabwe.

Comments are closed.