Nederland wil tussen 2008 en 2011 500 miljoen euro belastinggeld investeren in hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden.
Minister Bert Koenders (PvdA), mede namens minister Jacqueline Cramer, heeft nota “Hernieuwbare energie in ontwikkelingssamenwerking” gemaakt die tevens de afspraken in het coalitieakkoord uitwerkt. (RED:Wie weet wat dat precies is??) 
 
————————————————————-
Nieuwsbrief van de regering:

Nota: Hernieuwbare energie ontwikkelingslanden
Nieuwsbericht | 10-09-2008
Nederland wil tussen 2008 en 2011 500 miljoen euro investeren in hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden, zoals zonne- en windenergie en waterkrachtcentrales.
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft mede namens minister Cramer (VROM) de nota Hernieuwbare energie in ontwikkelingssamenwerking aangeboden aan de Tweede Kamer.
Koenders werkt met deze nota de afspraken in het coalitieakkoord uit.

Toegang
De investering is bedoeld om ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energievoorziening. Koenders wil hiermee ook bijdragen aan de economische groei in ontwikkelingslanden en een betere leefsituatie van burgers.
Toegang tot energie is daarnaast belangrijk om de Millennium Ontwikkelingsdoelen te behalen. Energie is nodig voor voedsel en drinkwater, verwarming van huizen en diensten voor gezondheid en onderwijs.

Landen
De samenwerking voor hernieuwbare energie concentreert zich op de landen waarmee Nederland een bijzondere relatie heeft (partnerlanden). De nadruk ligt op de lage-inkomenslanden in Afrika. onder meer Burundi, Democratische Republiek Congo, Rwanda en Tanzania) bijgedragen aan programma’s om waterkracht te gebruiken en herbebossing om brandhout te produceren.
Buiten Afrika ligt de focus op Indonesië. Daar draagt Nederland bij aan programma’s over aardwarmte, kleinschalige waterkracht en biogas. Via onder meer de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank wordt ook in andere ontwikkelingslanden gewerkt.

10 REACTIES

  1. nachtwaker

    1 enkele Investeerder dient privaat en 1 persoon te zijn ,en uit eigen private middelen deze opties te financieren (zonder geweld-initiering),
    -of vrijwillig als groep Investeerder-deelnemer zijn,in verh. risico/winst

    Nederland wil (=…1 persoon B. koenders via INdirecte “democratie” )
    “wil” (=…1 persoon B. koenders (+partij)via INdirecte “democratie” )
    500 miljoen euro (gerooft of afgeperst dmv deurwaarderdemocratie.)
    investeren in hernieuwbare energie in (corrupte?)ontwikkelingslanden

    WIJ (belastingbetalers ) MOETEN betalen (investeren) ,zonder aandeel!

    WIJ hoeven ook GEEN contract te tekenen , als die er zou zijn , dan hier tekenen NIET de groep investeerders , maar 1 INdirecte “democraat” .
    IK ben tegen dictatuur -en /of (indirecte)democratie ,geef mij maar vrije contractstaat!

  2. Toch hoeft het geen slecht idee te zijn: als we straks in die landen goedkoop producten kunnen laten maken is het wel handig om nu alvast een stevige voet tussen de deur te hebben om daar bedrijven neer te zetten. China is binnen de kortste keren geen lage lonen land meer, het gaat snel!

    Hub Jongen reageerde op deze reactie.

  3. Dat kunnen die mensen daar natuurlijk best zelf (net zo als het slaan van waterputten ed). Niet mee bemoeien, anders dan mogelijk door het aanbieden van technische opleidingen, die dan overigens gewoon betaald moeten worden, desnoods met een zachte lening oid.

    Geld naar Afrika kan beter direct naar Zwitserland worden overgemaakt, dan doet het net zo weinig goed voor Afrika als nu, en beduidend minder kwaad.

  4. Opzich prima voor de ontwikkeling van wat Ned. onwikkelingswerkers.

    Bovendien hoef je in veel van dat soort landen niet aan zulke strenge milieu-eisen te voldoen (of makkelijk afkoopbaar) om milieu-‘vriendelijke’ energie-bron-ideetjes te testen 😉
    Als het dus niet (optimaal) werkt kun je het daar gewoon weggooien/laten verroesten c.q. voor weinig toch goedgekeurd laten weghalen, terwijl je hier allerlei hoge kosten hebt en milieu-imago schade kan lijden bij het verwijderen.
    Als toetje zit er voor deze of gene ook nog een paar leuke reisjes in om aan het gure Hollandse weer te kunnen ontsnappen en daar de boel eens te inspecteren..

    Briljant plan dus 😉

  5. Veiligheidseisen, arbo-toestanden e.d. bij experimentele technieken zullen daar ook niet al te gek zijn.
    Stel dat er, zoals bij iedere nieuwe techniek wel iets fout gaat, doden vallen door een afbrekende wiek, een ontploffende accu, iemand verzuipt bij de installatie van watercentrales.
    In Nederland zijn dan de rapen gaar en wordt het project stilgelegd (Als je na tien jaar eindelijk vergunning krijgt om te beginnen)

    Een kennis van mij is jarenlang chef-kok geweest in Afrika en de eerste keer dat iemand van zijn brigade ziek werd en omviel belde hij de arts.
    Dat geintje heeft het hotel toen tienduizenden gekost omdat die knakker ‘opeens’ voor een heel dorp bleek te zorgen en dat dorp geld eiste voor gederfde inkomsten en afgekocht moest worden.
    De GM heeft hem later uitgelegd dat de beste methode is om die mensen dan via de achterdeur buiten te leggen/rollen om daar te creperen, dan komt niemand hem claimen.
    Een soort ‘Amerikaanse toestanden’ maar dan met groepsdruk i.p.v advocaten 😉

    Johnny reageerde op deze reactie.

  6. @Hub Jongen: Nou zeg! Het blijkt al vele jaren zo te gaan op de wereld, de westerse landen, grote bedrijven in samenwerking met de overheden, buiten de boel lekker uit, als dan niet onder het mom van ontwikkelingssamenwerking. Dat doen WE omdat WE verplicht eraan mee betalen. Dat vind ik niet leuk en jij ook niet, dat was me al bekend. Ik ga je niet terugbetalen, want ook ik heb er verplicht aan bijgedragen, zoals aan zoveel projecten waar ik zelf niet voor zou kiezen (JSF, HSL, Betuwelijn, Kabinet, Beatrix, het scharreltje van Alex, CO2, griepies, kernenergie, ga maar door hou maar op.

  7. @Bep: Tja, mooi verhaal van die chef-kok, op die kortzichtige manier (van de profiteurs dus, roep je vanzelf ellende op je af. We zullen wel samen moeten werken, het is een beetje te vol om je alleen op de wereld te achten.

    Verder ben ik voor veiligheidseisen als ze redelijk zijn. tegenwoordig gaat het zo ver dat men elk risico tracht uit te schakelen, wat mijnsinziens tot vroege dementie lijden kan doordat de geest niet meer alert hoeft te zijn.

  8. Zullen we eerst eens zorgen voor NEDERLAND zelf?????????????????????
    We komen al zoveel te kort!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Wie doet daar iets aan??????????????????????????/

Comments are closed.