“Als je dus opwarming wilt meten dan kijk je op een thermometer en als die thermometer geen opwarming aangeeft, dan is er geen opwarming…” Hans Labohm is klimaat scepticus. Hij gelooft dat Al Gore het publiek misleidt.
Bekijk de video

20 REACTIES

 1. een Elfstedentocht en iedereen roept weer over strenge winters, Labohm verhaal vind ik een helder verhaal.

 2. @jjvandinges: Lijkt YouTube techniek, gewoon een .flv (flash video) bestand. Duurde wel even voordat-ie begon.

  Helder verhaal, geen schokkende onthullingen, gewoon nog een keertje een gezond-verstand beschouwing, kort maar krachtig. Kunnen mijns inziens zelfs de meest fanatieke AGW gelovigen weinig tegen inbrengen, zolang men tenminste op het pad van de ratio wil blijven.

  R. Hartman (NI) reageerde op deze reactie.

 3. Ik gebruik Firefox 2.0016 (over versie 3 ben ik niet echt enthousiast) op Mac OS X. Normaal werkt dat allemaal goed, ook met Flash video. Misschien heb ik te weinig geduld gehad. Dank voor de tips!

 4. Het GISS (NASA; james HANSEN) misleid het publiek ook
  zoek de verschillen! bv voor januari

  De bilt (GISS data set) monthly data
  http://data.giss.nasa.gov/work/gistemp/STATIONS//tmp.633062600003.2.1/station.txt

  De bilt KNMI data
  http://www.mscha.org/knmi/winter.cgi?station=260&sort=year&month=1

  jan 1901 GISS -0.8 vs -0.3 de bilt
  jan 1902 Giss 4.1 vs 4.6
  1903 GISS 2.5 vs 2.9
  1904 GISS 0.4 vs 0.7

  JAN 2005 GISS 5.4 vs 5.3 KNMI
  JAN 2004 GISS 3.7 vs 3.6
  JAN 1997 GISS -1.0 vs -1.2
  JAN 1996 GISS 0.2 VS -0.1

  het jaar 1993 volgen GISS was het de jaar temp 10.43 volgens het KNMI
  9.66.. tja

  mooi he alle data van het begin van deze eeuw kunstmatig kouder maken en de huidige warmer. (yep global warming is idd Man made)
  zelfde station andere data..

  Fred reageerde op deze reactie.

 5. @rutger: De NASA temperaturen zijn globaal, de KNMI-temperatuur is alleen de temperatuur gemeten in De Bilt. Met zulke argumenten bestrijd je de theorie van manmade global warming dus niet. (Mooi toeval overigens dat de gemiddelde temperatuur in Nederland bijna gelijk loopt met de gemiddelde temperatuur op aarde!)
  De BBC zend momenteel de serie Climate Wars uit en als skepticus moest ik toch even slikken. Klimaatreconstructies van anderen dan Mann bevestigen het beeld dat er geen uitgesproken Middeleeuwse warme periode is geweest. Was de BBC onvolledig? Ik kan dat niet beoordelen. Als het echter klopt is de mate van temperatuurstijging sinds 1880 wel uniek te noemen en wijst dat op meer dan natuurlijke fluctuatie.
  Men toonde ook de grafieken van zonne-activiteit en temperatuur die in de 20e eeuw tot halverwege de jaren ’90 redelijk overlappend zijn, maar daarna uiteenlopen. Al gebruikte de documentairemaker hier geloof ik ook een truc (het beeld met de grafiek ging snel voorbij, voordat ik het goed kon bekijken): ook die grafiek liep niet verder dan het piekjaar 1998/1999. Aangezien 1998 een wel zeer apart jaar was, ben ik benieuwd of iemand een bron weet die de grafieken van zonne-activiteit en temperatuur laat doorlopen tot 2007.
  Vooralsnog: het debat is m.i. niet afgelopen.

 6. @fred…

  Nee de temperaturen zijn niet globaal dat is dus de data set van de BILt
  het zijn geen satteliet meteingen maar metingen van stations Giss neemt een gemiddelde waarde van nog geen 2000 station wereldwijd die een zeer slechte dekking hebben en vooral op het noordelijk halfrond staan. (en vele ook nog eens op daken en asfalt)

  en gebruiken een andere waarde dan de echte het was -0.3 in januari in De Bilt en niet -0.8 9de globale temp kan nooit -0.8 zijn het is deus de data van de bilt, van alle stations in GISS is deze oproepbaar overigens)

  als je goed kijkt geeft giss voor 1993 een gem. jaar temperatuur VOOR DE BILT van 10.43 terwijl deze 9.66 was ..

  Fred reageerde op deze reactie.

 7. @rutger: Je hebt gelijk. Inderdaad een merkwaardig verschil. De eerste deccenia voor Nederland zijn kouder gemaakt door GISS/NASA, de laatste decennia juist iets warmer. Zouden ze dat voor meer meetstations over de wereld hebben gedaan?
  Dantvan de onevenredige verspreiding van meetstations wist ik al, zoals ook de meetgegevens uit de voormalige Sowjet-Unie na 1989 bijna volledig zijn weggevallen, omdat niemand nog omkeek naar die meetstations en er geen geld meer was.
  Dank voor je reactie.

 8. Om het duidelijker te maken hier de plot
  http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/gistemp_station.py?id=633062600003&data_set=2&num_neighbors=1

  (klik op download monthly data voor de maandelijkse data, hier kun je zien dat november 1993 ontbreekt waardoor het jaar 1993 meer dan een graad warmer uitvalt dan het geval was, deze fout wordt wel meegenomen in de berekening, er zijn stations waar veel meer data ontbreekt)

  om totaal onduidelijk redenen corrigeerd GISS de data en wel zo dat begin van de eeuw kouder wordt en eind van de eeuw warmer..(zie de voorbeelden van bv januari, maar het gebeurd bij alle data)
  De data van het KNMI behoeft namelijk geen correctie..

  De GISTEMP is dus zeer onbetrouwbaar.

  Hans Erren reageerde op deze reactie.

 9. het wordt warmer, ik ben zeiler ik ik ervaar dit al 25/ 30 jaar ,steeds ietsje, een kind kan dat zien, alleen zijn wij daar debet aan of de natuur/ zon etc…daar zijn de meningen over verdeeld voor als nog.
  In Thailand regent het wat meer nu, was eerder niet zeggen de ouderen, is niet eens nadelig, nou ja voor Bangkok dat laag ligt weer wel, maar er kan meer rijst worden geoogst,dat is kassa hier.
  Punt is dat het een rechts/links debat politiek is geworden, wie heeft gelijk/de schuld etc.
  Hardliners zeggen niets aan de hand, softies miaauwen de heel dag van ooow oow wat erg allemaal.
  Het is wat !-:)

 10. over jaarringen in bomen gesproken

  Climate Change “A mathematical analysis of the divergence problem in dendroclimatology” – September 10, 2008

  CONCLUSION:

  In conclusion, the nonlinear response of trees to temperature explains the divergence problem, including cases where divergence was not found. The analysis here also shows why non-tree ring proxies often show the Medieval Warm Period but treering-based reconstructions more often do not. While Fritts (1976) notes the parabolic tree growth response to temperature, recent discussions of the divergence problem have not focused on this mechanism and climate reconstructions continue to be done using a linear response model. When the divergence problem clearly indicates that the linearity assumption is questionable, it is not good practice to carry on as if linearity is an established fact.

  http://www.springerlink.com/content/45u6287u37x5566n/

  De lineairiteit toegepast door Mann in de hockey stick is op zn minst discutabel.

  Fred reageerde op deze reactie.

 11. @rutger: En opnieuw een antwoord van je op een vraag die ik elders stelde, waarvoor dank: in de BBC doc Climate Wars worden ook andere (dan Mann) temperatuurreconstructies weergegeven (een stuk of zes) waarin de warme middeleeuse periode is verdwenen. Er wordt echter in de documentaire niet bijgezegd of dit reconstructies op basis van treering- of non-treeringproxy’s zijn. Ik begin nu te vermoeden dat de BBC alleen treeringproxy’s heeft weergegeven.
  Eén van de factoren die meespelen of de breedte van een jaarring een lineaire relatie heeft met temperatuurfluctuaties, heeft uiteraard te maken met het feit dat de groeisnelheid van een boom mede afhankelijk is van neerslag en aanwezige voedingsstoffen. Neerslag lijkt m.i. een belangrijkere factor te zijn dan de temperatuur.

 12. @rutger (en Fred):
  Ik heb me zes jaar geleden al verdiept in het verschil tussen GISS en KNMI: In 1950 is de thermometer verhuisd van een pagode voor het KNMI gebouw naar een open veld ten zuiden van het KNMI,
  http://home.casema.nl/errenwijlens/co2/debiltlocations.jpg
  Dit veroorzaakte een daling van de gemiddelde metingen, hier is een overzicht die verschillende auteurs gebruiken als correctie
  http://home.casema.nl/errenwijlens/co2/debilthomogenisations.gif
  Conclusie: GISS doet maar wat

  Tenslotte een vergelijking van stations met langlopende reeksen in Europa, door mij gecorrigeerd voor stadsverwarming:
  http://home.casema.nl/errenwijlens/co2/centraleuropetemp0130.gif

  Conclusie er is opwarming, maar voornamelijk in de winter, en dat vinden alleen elfstedenrijders erg. Ik vraag mij trouwens af of wij met onze huidige afhankelijkheid van aardgas wel een elfstedenwinter als 1963 aan kunnen. In 1963 stookte mijn moeder nog kolen.

 13. @Hans.

  is de correctie die KNMI toepast gerechtvaardigd?

  als je de jaar gemiddelde bekijkt zijn de GISS waarde idd voor 1951 veel hoger,

  de waardes voor 1951 zijn dus onbetrouwbaar (te hoog?, daarnaast is het geen 24 uur gemiddelde). het is appels met peren vergelijken..

  OPwarming is vooral in de winter (en najaar) maar niet in de zomer
  dit jaar kwam het knmi nog met het bericht dat de temperaturen in de nabije toekomst in nederland boven de 40 graden zullen uitkomen
  echter kijkend naar de cijfers is er geen enkele trend te zien in zomer max temperaturen, ook geen toename in tropische dagen (afgelopen 2 zomers leverde samen 2 tropische dagen op in de bilt)

  de laatste 4 augustusen leverde helemaal geen tropische dag (normaal 1.2 per aug. maand) en slechts 15!! zomers dagen (normaal 7 per augustes maand).

  en het beste om CO2 uitstoot te reduceren zijn warme winters. lijkt me

  @ Fred, ik weet te weinig van statistiek en het berekenen van historisch data, zoals Mann dat doet, er zijn iig wel mensen die zeggen dat je niet zo met data kan omgaan zoals MANN doet (het smoothen = filteren van DATA)

  De discussie hierover kan je volgen op http://www.climateaudit.org/
  ik heb toch wel vele berichten zien voorbij komen die de MWP wel beschrijven.

  Hans Erren reageerde op deze reactie.
  Fred reageerde op deze reactie.

 14. @rutger:

  Ja, Mijn onafhankelijke correctie komt ruwweg overeen met die van Aryan van Engelen (KNMI), verder is die gecorrigeerde KNMI reeks en die van Brussel dan ook goed in overeenstemming met Hohenpeissenberg, een lange rural reeks op een berg in Beieren.

  http://home.casema.nl/errenwijlens/co2/europe.htm

  zie hier mijn correctie op GISS:
  http://home.casema.nl/errenwijlens/co2/debiltuhi.gif

  voor die veertig graden verwijs ik naar dit debatje:
  http://www.klimaatnieuws.nl/200807/knmi_45_graden_2100.php

 15. @rutger: De belangrijkste aanwijzingen voor de warme middeleeuwse periode zijn uiteindelijk schriftelijke bronnen uit Europa en China. De wijnbouw in Engeland is een bekende, tot in Noord -Engelse steden als York verwijzen straatnamen nog naar die periode. En uiteraard de nederzettingen van Vikingen in Groenland die daar enkele generaties lang gewassen verbouwden en vee hadden, totdat het in de loop van de 13e eeuw langzaam weer te koud werd. Overigens herlas ik laatst Barbara Tuchmann’s ‘De Waanzinnige 14e eeuw’ en die kende haar historische bronnen uitstekend. Ook zij heeft het over afkoeling die halverwege de 13e eeuw al begint. Dit ging gepaard met steeds vaker slechtere oogsten.

Comments are closed.