De huidige crises op de financiële markten en de inflatie leiden regelmatig tot de roep om “de goudstandaard” door deze en gene. Heeft dat zin ? En waar hebben we het over ?Ludwig von Mises definieerde “geld” als “de best te vermarkten grondstof” (“the most marketable commodity”); zie The Theory of Money and Credit (1912), pagina 32. Zowel Mises als Rothbard toonden aan, dat geld het resultaat was van het bestaan van een vrije markt, waarin er geen plaats is voor geldcreatie door overheden. De Austrians zijn daarin uniek.

De Austrians hebben zich altijd uitgelaten over de goud standaard als zijnde een uit de markt voortkomende standaard voor de uitwisseling van geld. Het is dus een markt standaard in goud, geen goud standaard. Ze gingen er van uit, dat goud het zou winnen als uitwisselingsmedium, met zilver en andere metalen als locale alternatieven, door hen beschreven als parallel standards.

Zowel Mises als Rothbard waren tegenstander van het instellen door de overheid van een goudstandaard, noch enig andere monetaire standaard; een goud standaard afgedwongen door de overheid is een garantie voor toekomstig falen door de overheid en hun vertegenwoordigers.

Bij een door de overheid ingestelde goudstandaard is de prangende vraag aan wie het goud in de kluizen van de centrale banken toebehoort. Zolang er geen calamiteiten zijn, zal men beweren dat dit het publiek toebehoort.

Deze goudstandaard a la overheid is in feite niks anders dan een slimme manier om goud van het volk in handen te krijgen. Zodra zich een calamiteit voordoet, en de belastinginkomsten opdrogen, zal de overheid haar toevlucht zoeken tot de goudreserves om goederen te kunnen kopen. Een dergelijke calamiteit is bijvoorbeeld een oorlog. De omwisselbaarheid met goud wordt ingetrokken, de papiertjes blijven en nemen in aantal toe; de bevolking wordt geconfronteerd met torenhoge inflatie.

Conclusie: een door een overheid ingestelde- en afgedwongen goudstandaard, alsmede elke andere door de overheid afgedwongen (fiat)geldstandaard, is boerenbedrog.

Voor nieuwsgierige mensen:

Let’s legalize competing currencies – Ron Paul

The Myth Of The Gold Standard – Gary North

Gold Standards: The Good, The Bad and The Ugly – Gary North

19 REACTIES

 1. Interessant in dit perspectief in dat in de USA de FED ongrondwettig is (afgaande op een video van Ron Paul die ik zag), en tegelijkertijd initiatieven om vrije-markt-geld in te voeren als valsemunterij wil aanpakken. Ik weet niet hoe de freedom dollar er momenteel voor staat, maar als initiatieven als noppes (=socialistisch) e.d. te groot worden zal ook hier de staat ingrijpen, al was het maar om er belasting op te heffen.

  R. Hartman (NI) reageerde op deze reactie.

 2. @Ivo Cerckel: Exact, de vraag die je je moet stellen is als de staat het probleem is, waarom dan via een goudstandaard de macht van die staat verder vergroten?

  Andersom, als je je tegen de staat wil beschermen, waarom dan vertrouwen op diezelfde staat bij het beheren van de goudstandaard?

  De werkelijke stap voorwaards is een meer vrij monetair stelsel. Dit is bovendien meer in lijn met het libertarisme en ook in lijn met wat de Oostenrijkse school in haar latere werken roept.

  Ivo Cerckel reageerde op deze reactie.

 3. @Armin:
  Gisteren wilde Andre me niet de site geven met info over RP.

  Vandaag weiger jij je te informeren over wat Vrijgoud is.
  http://blogs.zawya.com/goldiswealth/
  Je komt op die als je hierboven op mijn naam drukt/klikt.
  Gisteren heb ik die site ook gegeven, maar Andre moest first iets anders weten.
  Nu weten jullie dat andere. (mijn reactie hierboven)
  Als jullie dan met mij willen verder discussieren, lees dan aub wat Vrijgoud is.

  Ten overvloede,
  Vrijgoud heeft niks met de goudenstandaard te maken.
  Andre reageerde op deze reactie.
  Armin reageerde op deze reactie.

 4. @Ivo Cerckel:
  “Gisteren wilde Andre me niet de site geven met info over RP.”
  Pardon ?!? Geen onwaarheden zeggen svp.

  “Vrijgoud heeft niks met de goudenstandaard te maken.”
  Het verschilt niet wezenlijk van een door de overheid geïntroduceerde goudstandaard. Het IS een door de overheid geïntroduceerde goudstandaard. De technicaliteiten doen niet ter zake. Oude wijn in nieuwe zakken, kortom.

 5. @Ivo Cerckel:

  Wat een warrige reactie …

  Die andere discussie heb ik niet aan meegedaan, dus om daar nu beschuldigend naar te verwijzen!?

  Verder weet ik wat vrijgoud is, o.a. via je artikelen elders. Maar dat doet niets af aan wat ik schreef.

  Dat ‘vrij’goud is niet vrij, maar gewoon een staats-goudstandaard. En ik sluit me dus aan bij de stelling: een door een overheid ingestelde- en afgedwongen goudstandaard, alsmede elke andere door de overheid afgedwongen (fiat)geldstandaard, is boerenbedrog.

  Andre reageerde op deze reactie.

 6. Als ik het dus goed begrijp dan is er bij de goudstaandaard nog altijd een verplichte (politieke) afhankelijkheid dmv een fiat-stelsel om je individuele rijkdom te conserveren.

  Bij het vrijgoudconcept beslis je zelf waar je je indviduele rijkdom plaatst in fiat of in internationaal vrijvlottend goud.

  Het lijkt me dat er met het vrijgoudconcept een veel eerlijkere keuze is, waarom is dat concept dan eigenlijk nog niet ingevoerd?

  GB reageerde op deze reactie.
  Ivo Cerckel reageerde op deze reactie.

 7. @JP:

  *Het lijkt me dat er met het vrijgoudconcept een veel eerlijkere keuze is, waarom is dat concept dan eigenlijk nog niet ingevoerd?*

  De bankiers en hun loopjongens in de politiek houden nou eenmaal niet van eerlijke keuzes. Ze houden wel van monopolieposities.

  Voor de rest ben ik het met je eens dat het een fantastische concurrent voor fiatgeld zou zijn. De beheerders van fiatgeld zouden gedwongen worden om een gedisciplineerd monetair beleid te voeren.
  Want laten we eerlijk zijn; ik hoop niet dat ik ooit mijn boodschappen bij de supermarkt moet afrekenen met 1/4 ounce goud en dat ik, na wegen door de cassiere en controle op echtheid bij een apart loket, mijn wisselgeld van 12 en een halve ounce zilver aan de kassa terugkrijg 😉

  Andre reageerde op deze reactie.

 8. @GB

  Indien het merendeel van de huidige politiekers en zoals je aangeeft ook bankiers (eenzijdig) profiteren van het huidige fiatstelsel, wie of wat zou dan dat fiatstelsel moeten veranderen?

  In een democratie krijgen degeen met de meeste macht, media en centen toch de meeste stemmen, dus van die kant gaat er m.i. niets veranderen. Een revolutie? Als die ergens mee betaald moet worden komen de bankiers weer op de proppen.

  Het vrijgoudconcept aan de man brengen lijkt me een gevecht van David en Goliat, een uitdaging van formaat, maar wel de moeite waard.

  Mocht het toch zover komen dat je met gouden munten op zak gaat lopen dan weet ik vast een functioneel kado voor de vaderdag “een zakvijltje” 🙂

 9. @JP:

  Dankje JP voor je:
  “Bij het vrijgoudconcept beslis je zelf waar je je indviduele rijkdom plaatst in fiat of in internationaal vrijvlottend goud.”
  Het kwam hier in de conclusie terecht.

  Lehman Brothers and GMU
  Posted: 16-Sep-2008
  http://blogs.zawya.com/goldiswealth/080916054346/

  Lehman Brothers and GMU
  UITREKSELS
  A “Lehman’s lessons” Lex-column, published on 15 September 2008 at 09:27, in the Financial Times (FT), blames Lehman Brothers’ bankruptcy on too much leverage in the financial system.
  +
  The bankruptcy of Lehman Brothers is due to the fact that the dollar is a worthless piece of paper.
  With FreeGold it’s up to you to decide what you do with your individual wealth, either you entrust it to the fraudulent fiat-system from which Lehman’s Brothers and its competitors could take so much advantage since the early seventies when US president Richard Nixon broke the Bretton Woods system, or you invest it in internationally freely floating gold.

  Het kwam ook hier in de conclusie terecht:

  Leverage, collateral, ECB, GCC & FreeGold
  16 Sep 2008 06:06 AM
  by Ivo Cerckel
  http://www.ft.com/cms/6c2bf1ce-91b7-11da-bab9-0000779e2340.html?q=Y&a=tpc&s=646099322&f=813102

  Maar dit is de Financial Times en vereist subscriptie.

  Jaja,
  de FT publiceert dit.

 10. @Armin:
  Precies, Armin.

  Ik zou graag van Ivo willen weten, op welke manier hij meent dat dit ‘FreeGold’ concept wezenlijk afwijkt van een door de staat ingestelde goudstandaard. Dat heb ik nog niet echt kunnen lezen.

  Of betreft het de illusie, dat Centrale Banken hun eigenbelang het beste dienen door zichzelf een concurrent aan te doen ?

  Als dat al het geval mocht zijn, wie garandeert jou en mij, dat deze centraal geleide staatsgerelelateerde instituten daar op enig moment niet op terug komen ? Sinterklaas ? De kerstman ?

  Wat’s the point van FreeGold ? Ik kan nu immers ook mijn fiat-geld in goud omzetten en terug, net zoals dat het geval bij FreeGold zal zijn. Ik kan er echter in de meeste landen niets mee doen, omdat goud geen wettig betaalmiddel is ! Feitelijk kan ik er dus niks meer mee dan met een andere commodity, zoals daar zijn zoutzakken, koffie, graan, etc. etc.

  Al met al lijkt me dat FreeGold, indien zulks inderdaad op de agenda staat bij een aantal CB-en, meer een poging van deze instituten om hun grip op goud te verstevigen. Ik heb behalve Ivo’s verhalen overigens verder geen referenties kunnen vinden, dus het zou helpen als daar ook wat meer duidelijkheid over komt.

  Ik zie geen betere oplossing, dan het opheffen van de Centrale Banken en het vrijgeven van geld.
  Ivo Cerckel reageerde op deze reactie.
  Andre reageerde op deze reactie.

 11. @GB:
  “ik hoop niet dat ik ooit mijn boodschappen bij de supermarkt moet afrekenen met 1/4 ounce goud en dat ik, na wegen door de cassiere en controle op echtheid bij een apart loket, mijn wisselgeld van 12 en een halve ounce zilver aan de kassa terugkrijg”

  Dan zul je niet de enige zijn. Kortom: daar ontstaat een markt. Rara wat gaat daar gebeuren ?

 12. @Ivo Cerckel:
  Ben ik ook; ik leef echter op dit moment net als ieder ander niet in een situatie waarin het mij gegeven is om buitenwettelijke contracten aan te gaan; de Staat verhindert dat met geweld. A fact of life helaas.

  Kortom: FreeGold gaat niet werken, want je kunt er niks méér mee dan in de huidige sitatie. Het is nog niet eens een halfbakken oplossing, zoals ik het nu zie; het is erger dan dat.

  Het enige dat werkt, is vrije geldmarkten. De macht van de Staat in deze moet ge-elimineerd worden. Dat vindt jij toch ook ? Waarom ga je dan voor dat freegold concept ? Door het woordje “goud” ? Op welke manier heeft de staat gegarandeerd geen enkele invloed op FreeGold ? Waar staat dat de deelnemende landen goud als wettig betaalmiddel toe zullen staan, en dat ook gegarandeerd zo zullen laten ? Ik verwijs naar de huidige gebeurtenissen in de VS m.b.t. de betrouwbaarheid van de overheid (om maar aan de macht te kunnen blijven, wordt alles wat los en vast zit genationaliseerd).

  Alles wat de Staat aanraakt, verandert uitendelijk in een puinhoop.

  Heb je antwoorden op mijn vragen, zie @Andre ?

  Ivo Cerckel reageerde op deze reactie.

 13. De troostprijs.

  Panic grips credit markets
  By Krishna Guha in Washington, Michael Mackenzie in New York and Gillian Tett in London
  Published: September 17 2008 18:23 | Last updated: September 18 2008 00:01
  http://www.ft.com/cms/s/0/8058d308-84d3-11dd-b148-0000779fd18c.html
  UITREKSEL
  The panic in world credit markets reached historic intensity on Wednesday, prompting a flight to safety of the kind not seen since the second world war.
  Barometers of financial stress hit record peaks across the world. Yields on short-term US Treasuries hit their lowest level since the London Blitz, while gold had its biggest one-day gain ever in dollar terms. Lending between banks, in effect, stopped.

  Then an odd thought overtook her.
  Do not seek for reason in the specific patterns of stars, or of other scattered arrangements of objects
  Look instead for a deeper universal order in the way that things behave
  (Roger Penrose, “The Road to Reality: A Complete Guide to the Laws of the Universe”, Jonathan Cape, 2004, p.5)

  Hoe gedraagt het geel zich?

Comments are closed.