Volgens de Volkskrant wilde Parisbas de hele tent opkopen voor 4 miljard euro. Dat werd toch te laag bevonden, en toen hebben de Benelux overheden de zaak maar voor 11,2 miljard voor de helft genationaliseerd. 
 
Nederland steekt 4 miljard euro in het concern, België 4,7 miljard en Luxemburg 2,5 miljard euro. Overheden maken weer gebruik van de situatie om hun macht te vergroten.

Daarbij hoor je dan dat de ABN/AMRO die Fortis pas geleden gekocht had voor 24 miljard, nu opgekocht gaat worden door de ING voor slechts 10 miljard.
Deze verhoudingen en dit gegoochel met dergelijke bedragen kan een gewoon mens nauwelijks volgen.

Het lijkt er echter wel op dat de meeste spaarders bij Fortis zich geen al te grote zorgen meer hoeven te maken. Die hebben daar waarschijnlijk toch geen miljarden staan. En bovendien heeft de overheid (Leterne) beloofd dat alle geld voor de spaarders veilig is.

Of de “aandeelhouders” van Fortis er even blij mee zijn, moet je nog maar afwachten. Met de staat als mede aandeelhouder voor 49 % weet je nooit wat er gaat gebeuren. 

Nu is een overheid natuurlijk wel onbetrouwbaar maar geld hebben ze genoeg. Dat maken ze immers gewoon uit dunne lucht door een paar knopjes in te drukken!

En 11 miljard euro zijn snel gemaakt. Als je bedenkt dat de Amerikaanse overheid alleen al aan de drie grote autofabrikanten $25 miljard geeft, dan zijn die 11 miljard maar “peanuts”.

 De Amerikaanse financiële crisis slaat nu ook in Europa hevig toe. Ook Engelse en Duitse banken zitten in noodsituaties.
Het einde is nog niet in zicht.

20 REACTIES

 1. Nu begrijp ik het even niet meer. Is Brussel in slaap gevallen of bestaat de EU opeens niet meer? De Benelux landen redden een bank? Banken redden is toch een aangelegenheid van de hele EU….net als het creëren van geld uit het niets.

 2. We hoeven ons niet meer zorgen te maken of ons spaargeld er nog is, maar we moeten ons nu nog meer zorgen maken om de WAARDE van ons spaargeld. Er moeten weer miljarden geleend(lees gecreeerd) worden om een failliete onderneming te redden en dat gaat ten koste van de waarde van ons geld. Ik denk niet dat het bij die 4 miljard blijft, er gaan bij de staatsbank fortis nog veel meer lijken uit de kast vallen.

  Zou Bos ook 4 miljard over hebben ons te redden van de geldpersen van de ECB, door de gulden weer in te voeren, die veroorzaken ons veel meer schade, datn het failliet van Fortis?

 3. Die 11 miljard is toch een kleine 400 euro dokken voor IEDERE benelux inwoner. Dit terwijl een marktpartij maar 4 miljard wil betalen.
  Voorkomen van chaos is schijnbaar nu belangrijker maar de prijs is hoog en volgens mij is het uitstel van executie.

  In het licht van dat laatste bedrag is die 10 miljard die ING wil schokken voor ABN weer erg veel. Die moeten het lijk nog gewoon even door laten rotten gezien de huidige malaise. Washington Mutual (grootste spaarbank VS) ging voor nog geen 2 miljard over de toonbank.

  Armin reageerde op deze reactie.

 4. Ik snap vooral de bedragen niet. Fortis was 12 miljard waard op de beurs vrijdag. En de benelux landen betalen nu 11.2 miljard voor een 49% belang. En dat is als ik het goed begrepen heb nog exclusief enkele onderdelen ook.

  Dan betalen ze toch gewoon belachelijk veel teveel, of zie ik dat nu verkeerd?

  Germen Roding:
  De EU heeft netjes toestemming gegeven hoor. Tenminste, dat lijkt mij. Er was immers overleg met de president van de ECB en met Frankrijk (als voorzitter van de EU). Nederland zal echt niets doen zonder toestemming vanuit de EU, daar hoef je je met Balkenende geen zorgen om te maken!

 5. Mensen hebben ook geen flauw benul van de kreet “elf miljard”.

  Wel dat is een bom geld. 4.7 miljard is 4% van het totale jaarlijkse belastingbudget van de Belgische staat.

  Je mag ongeveer op 1000 euro per middenklasseverdiener aan belastinggeld rekenen. Voor 1 snertbank…

  Als banken beginnen vallen als vliegen zal het geld rap op zijn.

  En in ruil wil de politiek nu de bankwereld nog meer gaan “reguleren”.

  Raadt U al wat voor regels? Zeg maar dingen als bankgeheim, controleren van grote vermogens, faciliteren belastingheffing, edm.

 6. Hoe was de Fortis slogan ook al weer?:
  “here today….gone tomorrow?”

 7. @GB: Nope, geen 400 euro. Het is 9 euro per inwoner per jaar, daar het geen kopen is, maar een lening. Die 9 euro is de rente per jaar. Pas als men die gekochte aandelen Fortis nooit meer kwijt zou raken, zou men 400 euro gaan betalen.

  In ieder geval, zo gaat het bij NL. Of Belgie het ook zo aanpakt weet ik niet.

  GB reageerde op deze reactie.

 8. @Germen Roding: Het kabinet had heel recent iets kunne leren van de VS, dat het niet verstandig is om gaten met gaten te dichten. Dat is niet echt moeilijk te bedenken, dus hebben ze dat heus wel gedaan. Het simpele feit ligt nu dus hier, dat men, ondanks deze simpele wetenschap, toch de foute stappen heeft gedaan. Dat betekent maar 1 ding: ze worden er zelf beter van, wij mogen ervoor betalen, dan wel bloeden.

  Germen Roding reageerde op deze reactie.

 9. @Armin:

  Puur technisch gesproken heb je gelijk Armin. Ik zie wel een behoorlijk gat tussen wat een marktpartij voor de hele boedel wil geven en wat de overheid uittrekt. 4 miljard is blijkbaar de huidige marktwaarde. En ga er maar vanuit dat de banken de werkelijke omvang van de problematiek goed kunnen inschatten op dit moment. Zij zijn nl de insiders. Het valt nog maar te bezien of die 11 miljard ooit terugkomt.
  Heb je de cijfers van de AEX van dit moment gezien??
  Het zou nog wel eens kunnen dat Fortis goed wegkomt omdat ze de eerste zijn in een lange rij en dat er nu nog het geld en de mogelijkheid is voor een dergelijk reddingsplan.

  Armin reageerde op deze reactie.

 10. Ik ben benieuwd wat mevrouw Kroes vindt van deze overheidssteun (sic).
  In de MSM hoor je niks anders dan gejubel over alle “reddingen”, terwijl deze nationalisering wellicht het begin van het einde is….
  Het sluit wel aan bij alle positieve klanken over China, n.a.v. de Olympische Spelen. Inderdaad, kapitalisme volgens het rode boekje.

 11. Wat ik vooral “komisch” vind is de totale hypocrisie van het geheel. Wanneer je als gewone burger geld wilt investeren of uitgeven, of dat idee wilt verkopen aan een oud omaatje, is er een batterij aan politici en experts die dat wil verhinderen, omdat het “te risicovol” is en omdat jij of het omaatje “niet goed begrijpen” waar je aan begint. Zeker als zo’n belegging verloren gaat of minder rendabel blijkt dan gehoopt (denk aan mensen met een woekerpolis of een beleggingshypotheek) moet je al die figuren in de Tweede Kamer en op de tv in de consumentenprogramma’s en actualiteitenrubrieken de “inhaligheid” en “misleiding” luidkeels horen veroordelen.

  Maar als de politiek iedere burger, inclusief álle oude omaatjes en niet-zo-vlug-van-begrip-mensen, een risicovolle belegging door de strot wil douwen die geen privaat (“kapitalistisch zwijn van een”) persoon of instelling zou willen aangaan, dan is het ineens allemaal in het “algemeen belang”, en kan meneer Bos zonder in lachen of huilen uit te barsten op het Journaal komen melden dat het allemaal geen kostenpost voor de belastingbetaler is, en ook geen risico, maar een “rendabele belegging”. De man zou colporteur of callcenter-medewerker moeten worden. Al vrees ik voor hem dat hij dan binnen de korste keren bij Kassa, Radar, Netwerk of Nova mag komen uitleggen waarom hij zulk werk doet.

  Nu even afwachten. Als de “belegging” gaat renderen of in ieder geval niet verliest in waarde, zullen Bos c.s. trots melden hoe ze onze economie van de ondergang hebben gered. Zelfs al hadden de Nederlanders en Belgen wellicht andere plannen met het geld, die mogelijk rendabeler, veiliger of leuker waren. Als het mis gaat, en we verliezen er geld mee, dan zullen ze wel weer een ander de schuld geven. Net zoals de Centrale Banken en overheden zichzelf op de borst kloppen wanneer de economie groeit, en claimen dat het dankzij hun stimuleren van de economie via lage rentestanden was dat we die groei mochten aanschouwen, maar zodra het mis gaat en we een recessie krijgen, doen ze net alsof ze helemaal niets te maken hebben met rentes, geldschepping of de mate waarin private banken krediet verstrekken.

 12. Toezichthouders (dnb en overheid)falen.
  Ze zijn niet onafhankelijk door connecties.
  Sommige besluiten kunnen nadelig zijn voor
  eigen aandelen of die van vrienden en bekenden.
  Hierdoor werden belangrijke besluiten niet genomen.

  Connecties leveren een belangenverstrengeling door bestuurders en zijn hierdoor niet meer objectief en onafhankelijk.

 13. Project L.U.C.I.D — het 666 universeel controlesysteem van het beest —
  Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie — een totalitaire politiestaat — is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen.Lees verder: http://www.openbaring.org/lucid.html

 14. Hub: “Het lijkt er echter wel op dat de meeste spaarders bij Fortis zich geen al te grote zorgen meer hoeven te maken.”

  Die bankgaranties gelden alleen als er een incidentele bank omvalt. Als echter het hele systeem ter ziele gaat, kun je natuurlijk naar je centen fluiten.

 15. Oh nee hoor. Als het hele systeem in elkaar flikkert krijg je je centen ook nog wel. Alleen zijn ze dan niets meer waard.

  Geld opnemen heeft dan ook totaal geen zin. Of je krijgt het uitbetaald, of je geld is sowieso niets meer waard, op de bank of in die oude sok.

  Alleen als je het omzet naar iets waardevasts heeft het zin om nu alvast je geld op te nemen. Goud dus, of andere goederen. Misschien is een voorraad blikvoer voor 3 jaar ook wel een goede investering op dit moment! 😛

  beek reageerde op deze reactie.

 16. @GB: Ach, de AEX bewijst wat ik al langer dacht: beurshandelaars weten net zo veel of weinig van de beurs als elke andere goedgeinformeerde persoon. Doorgaans loopt men enkel achter elkaar aan.

  Interessant is wel, wie op dit moment de aandelen zo hard dumpt. Enige die doorgaans zoveel kunnen dumpen zijn grote investeerders. En die dumpen enkel omdat ze echt het geld schijnbaar nodig hebben. Aan de andere kant, iemand zou die aandelen toch nu spotgoedkoop kunnen kopen.

  Merk op dat Nederland enkel aandelen heeft in de Nederlandse tak van Fortis. Zo ongeveer de enige tak die wel winst maakte. En ABN-AMRO, dat ook winstgevend is gaat nu ook weg. Nee, ik ben geen Wouter Bos, fan, maar deze 4 miljard is goed besteed.

 17. @Johnny: Klopt.
  De hele sector in elkaar laten storten was een harde, maare e3ffectieve oplossing geweest. De fysieke assets blijven overeind; de lucht kunen we missen.

Comments are closed.