Nu wordt er door het Europees Parlement aan gewerkt om alle “sexist” TV advertenties te verbieden.
Weer een stap verder naar overheidscontrole op ons leven en de vrijheid.

Hoe belangrijk is dit? Is het iets om je druk over te maken?
Wel, er zullen wel meer mensen zijn zoals ik die helemaal niet geïnteresseerd zijn in TV-reclame. De reclame periodes gedurende een film vind ik alleen maar nuttig om een plasje te doen of om een nieuw drankje te pakken!
 
Waar het hier echter weer om gaat, is de stap naar verdere regulatie. Als de politici mogen bepalen welke advertenties wel of niet geplaatst worden, hebben ze ook “recht” om te bepalen wat er voor de rest wel of niet mag worden vertoond.
Dat “recht” hebben ze trouwens al voor een groot deel door de discriminatie en smaad wetten, maar vooral ook omdat de omroep voor een groot deel al in overheidshanden is.

Het aantonen en afremmen van elke verdere stap kan nuttig zijn. Maar in feite zouden er wegen gevonden moeten worden waardoor de staat helemaal geen belastinggeld mag gebruiken voor TV uitzendingen. De vrije markt is best in staat om voldoende amusement te leveren.

10 REACTIES

 1. Jaja, naast racismewetten komen er ook sexismewetten. ’t is nog niet gedaan. Er komt nog.

 2. De volgende stap is politiek censuur: “lastige” politieke partijen kunnen dan niet meer adverteren op de TV.

  En inderdaad zou de overheid moeten stoppen met het sponseren van programma’s. Ook omdat de overheid deze programma’s hiermee beinvloed. Vooral nieuwsprogramma’s, zoals het NOS journaal en het NOS jeugdjournaal worden duidelijk beinvloed, waardoor een groot gedeelte van de (jonge) nederlanders op het verkeerde been gezet. Ik kijk voor het nieuws vooral naar rtl, omdat ik dan objectiever en neutraler nieuws krijg dan bij de NOs!

  VmaX reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer reageerde op deze reactie.

 3. @rob: En zo is het!!!

  We staan erbij en kijken hoe ons leven langzamerhand in “1984” veranderd…

  We kunnen nog duizenden berichtjes schrijven, het helpt allemaal niets. De trein dendert voort en alleen als we de rails eruit trekken, zal dit monster ontsporen.
  nvdbeek reageerde op deze reactie.

 4. Het voorstel doet met denken aan de ophef die er recentelijk was over de poster boven de Hema in Utrecht. De christenunie wilde een verbod op dergelijke reclame’s.

  Wat TV betreft heeft de progressieve PvdA verscheidene keren gepleit voor een verbod op sexy clips op b.v. TMF/MTV. Met succes overigens, want die zenders doen al jaren aan zelf-censuur.

  Terwijl er geen enkel argument is voor een dergelijk verbod. Je hoeft niet te kijken, zeker wat de tv betreft. Het schaadt daarom niemand, zodat er geen enkel argument is voor regulering.

  De overheid (ongeacht EU, NL, provincie of gemeente) zal altijd proberen meer macht naar zich toe te trekken. Dit soort fatsoen-regulering komt steeds meer op en is in mijn ogen een teken van de impopulariteit van het liberalisme / individualisme.

  In het verlengde hiervan kan men ook denken aan het verbod om in je eigen huis in je blootje te lopen. Het is mijn huis, je hoeft niet naar binnen te kijken, dus waarom is het strafbaar op basis van openbare orde / zedelijkheidswetgeving? Het slaat totaal nergens op. Alles moet maar binnen het stramien van de middelmaat, van de traditie vallen.

  @Jan B.:

  Het is onzin dat je “de rails eronderuit moet trekken”. Dat is jaren ’80 retoriek, en we weten hoe effectief die acties eigenlijk waren. Bepaalde symbolische successen (Macro, kernenergie) maar over de hele linie is er weinig bereikt, zeker als je kijkt naar de jaren ’90.

  Je ziet aan de opkomst van b.v. de SP dat er door middel van gecoördineerde organisatie binnen de grenzen van de wet veel te halen is. Je moet alleen onderaan beginnen. Participeren en samenwerken. Dan kun je zeker verandering bereiken.

  Jan B. reageerde op deze reactie.

 5. @sem: “De volgende stap is politiek censuur: “lastige” politieke partijen kunnen dan niet meer adverteren op de TV.”

  Je bedoelt een soort “cordon sanitaire”?
  Belgie loopt al ca. 20 jaar voorop – niet om trots op te zijn, overigens.

 6. @Jan B.: Jan B.,

  Geweldig!
  Onbedoeld (?) geef je hier een geweldig idee voor de Ierse nee-campagne! Ik zie de TV spotjes al voor me!

  OPROEP AAN HUB:

  Hub, als jij als man van aanzien (met eigen website en al) dit nou eens mailde aan het Ierse nee-kamp?

Comments are closed.