In 2003 kregen Britse gemeenteambtenaren officieel het recht om mensen te laten volgen en hun telefoon- en e-mailverkeer af te tappen. De overheid zei dat deze maatregelen nodig waren om het terrorisme te bestrijden. Maar de Engelse krant The Telegraph ontdekte dat de meeste lokale dienaren deze mogelijkheid gebruiken om mogelijk strafbare feiten te onderzoeken als ‘luidruchtige kinderen, het verkopen van sigaretten en alcohol aan minderjarigen, pizza’s verkopen zonder vergunning en te hard blaffende honden’.

Deze wet, de Regulation of Investigatory Powers Act, geeft toestemming voor het onderscheppen van communicatie, acquisitie en onthulling van informatie gerelateerd aan deze communicatie, het uitvoeren van onderzoek, het gebruik van geheime bronnen en toegang tot beveiligde data. Burgers en bedrijven mogen door de politie gevolgd worden en er mogen undercover operaties op touw gezet worden. Ambtenaren kunnen deze wet gebruiken op grond van de nationale veiligheid, om misdaad te voorkomen of te ontdekken, om chaos te voorkomen, de publieke veiligheid of gezondheid te beschermen of het economische welzijn van het Verenigd Koninkrijk. Kortom, men kan er alle kanten mee uit.

Uit het onderzoek van The Sunday Telegraph bleek dat driekwart van alle lokale overheden deze wet in het afgelopen jaar gebruikt hebben voor zo ongeveer alles behalve terrorismebestrijding. Deze wet, in het kort de RIPA, werd in het leven geroepen om terrorisme en misdaad mee te bestrijden. Maar in praktijk gebruiken 474 Britse gemeenten deze wet om, vermeende, kleine vergrijpen aan te pakken en beschuldigingen te verifieren.

Hier een greep uit de wonderbaarlijke wereld van the crime-fighting council:

– de gemeente van Derby maakte geluidsopnames na klachten over luidruchtige kinderen.

– de gemeente van Poole gebruikte de wet om illegale vissers in de haven te betrappen.

– de gemeente van Petersborough deed een onderzoek naar mogelijke misbruik van parkeerkaarten voor gehandicapten.

– Easington plaatste een tuin van een inwoner onder camera toezicht na een klacht van een buurman over geluidsoverlast.

-Canterbury City gebruikte CCTV en een agent om illegale straathandel te volgen.

-Brighton en Hove lanceerden vier operaties tegen graffiti artiesten.

-Westminster filmde in het geheim een sleutelsmid na beschuldigingen van fraude.

-in Calderdale begon een geheime volgoperatie naar een bedrijf in mei dat tot nu nog steeds loopt. 

Geef de overheid meer bevoegdheden en verbaas u over de ongekende mogelijkheden die zij weet te benutten ! Zodra zij u in het vizier krijgen, slaat uw verbazing om in irritatie, woede en wanhoop tot en met de schizofrene ervaring een personage te zijn in George Orwell’s 1984.

Political language — and with variations this is true of all political parties, from Conservatives to Anarchists — is designed to make lies sound truthful and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure wind.
George Orwell, “Politics and the English Language”, 1946
English essayist, novelist, & satirist (1903 – 1950)

6 REACTIES

 1. @rupsie:
  Om dit terug te draaien zul je eerst moeten werken aan de verslaving van het volk aan de regering.
  Het volk moet niet langer slaaf willen blijven. Als ze inzien dat de overheid (voor het allergrootste deel) een overbodige farce is, dan komen we op de goede weg.

  Bep reageerde op deze reactie.

 2. @rupsie:

  Niet. De wal zal het schip moeten keren.

  @Geertjan:

  Dat zal niet gebeuren want de meesten hebben niet genoeg geld om op eenzelfde comfort niveau ergens anders te starten. En een stappie terug is altijd lastig. ‘ We fear change’

  @Hub Jongen:

  Het enige dat kan helpen is minder financien ter beschikking van de regering te stellen. Maar dat maken ze ook zelf 😉

  Conclusie;
  Rekken en derbij blijven, voor je eiguh zorgen en af en toe een feestje houden of rustig adem blijven halen en als je het niet meer trekt ga je ook voor ze werken.

 3. Om nog maar te zwijgen over de epidemie van CCTV (bewakings) camera’s die zogenaamd de wereld veiliger maken. Nergens zijn er zo veel als in de UK. Het lijkt mij een kwestie van tijd voor dat bovenstaande wet in NL is ingevoerd. Zodra fascistenpartijen als CDA/PvdA/VVD/PVV er lucht van krijgen… uiteraard wel heel ‘integer’ in gebruik dan.

 4. Project L.U.C.I.D — het 666 universeel controlesysteem van het beest —

  Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie — een totalitaire politiestaat — is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen. Lees verder op: http://www.openbaring.org/lucid.html

Comments are closed.