Minister Eurlings wil automobilisten die in de toekomst de kilometerheffing ontduiken in het ergste geval vier jaar celstraf of een boete van € 67.000 opleggen. Dit blijkt uit het concept wetsvoorstel km-heffing, dat RTL gisteren openbaar maakte’ Het financiële belang voor de staat is zo groot, dat in dit geval een gevangenisstraf op zijn plaats is’ aldus Eurlings. Acht miljoen personenauto’s en een miljoen vrachtwagens zullen moeten worden voorzien van een kastje dat met een gps-signaal het aantal gereden kilometers verstuurt. Tot zover Telegraaf zaterdag:

 Jawel vier jaar celstraf als je je privacy niet wilt opgeven, Vergelijk dat eens met de gangbare strafmaat voor moord etc.. Maar ja hier gaat het om het belang van de staat; een moord doet de staat niet zo pijn. Het wordt nu toch wel tijd dat wat spitsvondige juristen gaan puzzelen hoe je onder zo’n brandmerk kastje uit kunt komen. Principieel is er al een goede reden: we betalen al km heffing, via de 60% accijnzen op benzine.

36 REACTIES

 1. @Scrutinizer:

  Zal toch het parlement moeten regelen met behoorlijke privacy wetgeving. Pakt dat niet goed uit dan help ik liever mijzelf. 😉

  In de VS worden de gegevens van de tolpoortjes o.a. gebruikt in echtscheidingszaken:
  http://www.msnbc.msn.com/id/20216302/

  EZ-pass gebruiksvoorwaarden garanderen privacy, behalve wanneer de wet openheid vereist:
  http://www.ezpass.com/static/terms/i_terms.pdf

  Het systeem wordt daarom ook gebruikt voor snelheidsovertredingen (dmv trajectcontrole).

  Verkeersofficier Koos Spee stelt ons echter gerust: “We gaan echt niet elke snelheidsovertreding bekeuren. Dat zou een vervelend systeem worden.”
  http://www.nrc.nl/binnenland/article1856515.ece/Privacy_kilometerheffing_goed_regelen

  Als de overheid goedkoop wil werken gebruiken ze gewoon je GSM als sensor. Daarmee kan je ook al op afstand betalen (parkeergeld, e.d.).

  Uit dit oudere onderzoek blijkt, dat er in principe ook systemen mogelijk zijn die niet uitgaan van de goedwillendheid van de gegevensbeheerder, maar die inbreuk op de privacy technisch onmogelijk maken:
  http://www.cs.vu.nl/~wiebren/TIP/files/IR487body.pdf

  En naast de OV-chipkaart, het gechipte paspoort, camera’s met gezichtsherkenning, de online verbinding met de Belastingdienst voor je financiële transacties en de internet service providers die alle overige privacygevoelige info moeten bewaren, hebben we natuurlijk ook de binnenkort verplichte ‘slimme meter’ die per 15 min bijhoudt wat je gas-, elektriciteit- en waterverbruik is:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Slimme_meter

  Kohnstamm gaat het nog druk krijgen.
  http://www.cbpweb.nl/
  http://www.nrc.nl/binnenland/article1796889.ece/Bescherming_privacy_vereist_meer_sancties

 2. Nederland is gewoon een corrupte dictatuur!

  Corrupte ambtenaren die elkaar de hand boven het hoofd houden en ons maar laten betalen.

  De belastingdruk in Nederland is zo’n 90% en wij, als ’trotse’ Nederlander, blijven het gewoon betalen…… vinden het maar gewoon.
  Elke maatregel die door dit kabinet voorgesteld wordt, wordt klakkeloos aangenomen, als de schatkist maar gevuld wordt. En WIJ MOETEN betalen, mogen niet meer roken in de kroeg, MOETEN dit, VERPLICHT dat, VERBODEN zus….!!!!!!

  Ik SCHIJT op dit kabinet!

 3. is het niet zo als alle nederlander hier tegen zijn dat dat kasje om ons
  wel deglijk te volgen wat wij doen en laten de volgen de keer als ik sex met mijn vrouw wil dan moet ik een knopje in druken zo dat deze regiring weet wat ik aan het doen ben ik stel voor een handkeningen
  op te halen en zo deze regiring te stopen asl we tig handkeningen
  dan moet hier deze regering een referendem uit schrijven

 4. wat ook helpt dat is op een donderdag en vrijdag vrij te nemen en dan met heel nederlandse wagen park de wegen naar den haag dicht tegooien ik wil dit wel proberen te regelen van af het klaverblad ouderijn tot breda dicht zetten zo dat in denhaag stopen met het bedenken hoe halen wij de poen weg bij de burgers ik weiger ook het kasje in mijn wagen te plaatsen het is te gek van te worden er moet dan wel een fonds op gezet worden om deze mensen te helpen voor de rechtbank ik hoop dat we nu is waker worden en tegen de misdadigers
  uit denhaag zo als balkende met zijn troep en bos denhaag wil oorlog nu dat zullen zij dan krijgen laten wij nu
  tenstrijden gaan tegen die hufters want zij zijn niet de baas
  maar het volk ze liegen en bedriegen zelf balkende kliek en bos met zijn kliek stop deze hufter als we nu niets doen dan is het telaat

 5. Ben het niet eens ik rij met een vrachtwagen in Duitsland
  En heb al zo,n mautkast waarbij je dus per km betaald en nou komt het
  Hij was stuk geggaan tijdens de rit naar Freiburg DE en
  Werd op de terugweg aangehouden had imiddels een kaartje
  gehaald want dat is verplicht want je moet betalen!!!!!
  Ik denk niks aan de hand,. (Mistake ) ik moest 250euro betalen
  omdat HUN mautkast kapot was geggaan ONDERWEG, Ze draaien
  de bewijs last gewoon om jij kunt het niet aantonen dat hij onderweg stuk is geggaan kon ik wel alles staat geregistreerd. Maar ik moest toch betalen HOE ZO RECHTVAARDIG!!! (ALLES DRAAIT OM GELD NIKS MEER NIKS MINDER).

 6. De vraag is: hoe kan ik verweten worden dat “mijn” GPS kastje kapot is, als ik dat zelf niet kan weten? Dit hele verhaal riekt naar “schuldig totdat onschuld bewezen is”.

  Om maar niet te spreken van het discrimineren obv voertuigtype, want motoren worden vrijgesteld van kmheffing.

Comments are closed.