John Stossel verklaart deze stelling waarbij hij en passant opmerkt dat McCain kennelijk een “antikapitalistische mentaliteit” heeft, en kennelijk niet weet hoe de markt werkt en waarom dat goed is.
Ook citeert hij Adam Smith: “Wij danken ons diner niet aan de goodwill van de slager, de brouwer of de bakker, maar van hun zorg voor hun eigen belang”.

Zie: BLESS THE SPECULATOR

6 REACTIES

 1. Niet helemaal mee eens. Ik ben er zeker van dat speculanten in sommige markten, vooral in de levensnoodzakelijke, slechts een matige prijsstabilisatie helpen verwezenlijken ten koste van een veel hogere gemiddelde prijs van het product.
  Wat nog niet betekent dat het “verboden” zou moeten worden, ver van mij.
  Maar speculanten verdienen niet altijd lof.
  Hoewel bovenstaande ook komt door beperkende wetten.

  bvb vastgoed. Het is behalve het levensnoodzakelijk aspect van wonen, het wettencorset van vooral ruimtelijke ordening dat de speculant daar de gelegenheid geeft de prijs erg op te drijven voor slechts marginale dienstlevering (prijsstabilisatie en voorraadzekerheid)

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.
  Michielsens reageerde op deze reactie.

 2. @Bud:
  Net als bij elke groep zul je bij speculanten ook wel boeven hebben.
  Maar is niet iedere belegger ook in zekere mate een speculant?
  En iedere boer die zijn oogst verkoopt terwijl het nog op het land staat?

 3. Er komen steeds meer mensen bij, die schijnen te denken, dat de wereld een land van melk en honing is. Hoe groot zou het perc. kleine ondernemers zijn t.o.v. het totaal aantal mee-eters ? Zouden daar betrouwbare statistische gegevens over te vinden zijn ?

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 4. @SpyNose:
  Hoe betrouwbaar het is, weet ik niet.
  Maar kortgeleden gelezen dat nu 1 werker voor twee gezinnen moet opbrengen, en dat dat over 30 (?) jaar 1 op 1 zou worden als je extrapoleert.

 5. @Bud: Als een speculant slechts inspeelt op de wetten en er niet via gelobby voor verantwoordelijk is, kan hem niets verweten worden. Hij leeft ook maar in een wereld die ie niet zelf gecreeerd heeft en probeert er het beste van te maken. Zolang hij dit doet zonder (dreiging met) geweld, is het libertarisch gezien OK.

 6. Als iedereen graag wil verkopen, dan koop ik en als iedereen later weer graag wil kopen, dan verkoop ik.
  Zodoende fungeer ik dus als tegenpartij zonder dewelke deze transacties niet eens mogelijk waren geweest. Ik help mensen dus hun transactie te effectueren en ben dus eigenlijk een heel sociaal wezen.

  Momenteel zijn mensen die schrokken van de dalende edelmetaalprijzen en graag hun goud en zilver van de hand willen doen mijn voornaamste doelgroep. Ik overweeg echter eveneens hulpverstrekking aan paniekerende mensen die graag van hun olieaandelen afwillen.

Comments are closed.