De Amerikaanse overheid heeft voorlopig de grote hypotheekbedrijven, die ze zelf in het leven had geroepen, gered van faillissement. “Omdat anders de gevolgen nog ernstiger zouden zijn”. En dat kan niet in deze verkiezingstijd.

Het is echter voorlopig alleen maar het verschuiven van het probleem en ook Nederland kan er nog last van ondervinden.

Zie CATO artikel: Fannie/Freddie Bailout Baloney  by Gerald P. O’Driscoll Jr.

7 REACTIES

 1. Absoluut geen oplossing. Vooral vandaag wordt dat weer duidelijk! De Amerikaanse economie in het slop.

  Het lijkt erop dat libertariers zoals Ron Paul gelijk krijgen. Uiteindelijk zakt ook de Amerikaanse economie met het huidige beleid als een kaartenhuis in elkaar.

  http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/09/art000001C916FF5517ADEA.html

  Balkenende en zijn bende zijn van hetzelfde soort dat ons land in de afgrond brengt. Door een onrechtvaardig vertrouwen in het Amerikaanse beleid, door een actieve ondersteuning van de Amerikaanse dollar, en het zelf voeren van soortgelijk wanbeleid, zullen wij het vast ook NIET makkelijk krijgen.

 2. Het is pure willekeur; Fannie en Freddie wel en Lehman niet.

  Je mag gewoonweg geen algemeen belastinggeld inzetten om falende of corrupte bankinstellingen of hypotheekverstrekkers overeind te houden. Dus ook voor Fannie en Freddie had dit niet mogen gebeuren ondanks de gigantische chaos die het met zich mee had gebracht.
  Die implosie van het financiele systeem komt toch wel. Het enige verschil is dat ie nu wordt uitgesmeerd over een iets langere periode.

  Ik hoorde trouwens dat de grote Nederlandse pensioenfondsen grote belangen hebben in bv Lehman en AIG. Vandaag 95% en 55% in de min.
  Het gaat hier over miljarden terwijl er morgen bij die poppenkast die prinsjesdag heet wat geschoven wordt met miljoenen.
  Het is maar goed dat de meeste mensen de impact van deze bankenzwendel die de misleidende naam subprimecrisis heeft niet kunnen inschatten.

  Pieter reageerde op deze reactie.

 3. Het is begrijpelijk dat ‘good old’ ACP het hazepad heeft gekozen. Bij nader inzien had hij er toch geen zin in om ’the only show in town’ (USA) te becommentarieren, dwz die ondergang van die show:

  http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10228

  “Will the U.S. financial system collapse today, or maybe over the next few days? I don’t think so — but I’m nowhere near certain. You see, Lehman Brothers, a major investment bank, is apparently about to go under. And nobody knows what will happen next.”

  “When Bear Stearns went down last year, it was levered at a ratio of 26 to 1. When Hedgie Carlyle Capital blew up, it was levered at 32 to 1. And when Fannie and Freddie were finally subsumed by the US Treasury; the two behemoths were levered at a whopping 80 to 1, which is to say that they had a paltry one dollar capital cushion for every $80 they had loaned out.”

  Zo krijgt keppitalizm natuurlijk wel een slechte naam. What is next, gaan we aanstonds de rode vlaggen weer van zolder halen, of de zwarte? Links of rechts socializm? Of blijven we beschaefd en gaan we het met goud proberen?

  Oh wat zal de verleiding weer groot zijn om anderen met oorlog te dreigen ten einde de gemoederen in de eigen gelederen bij de les te houden. Wat gaat het worden? WW3, WW4 of WW5? Door de neocons ben ik de tel een beetje kwijt geraakt. Truusje Palin heeft al aangekondigd ipv elanden eventueel ook Russen te willen afschieten.

  GB reageerde op deze reactie.

 4. @Ron Paul Fan:

  *What is next, gaan we aanstonds de rode vlaggen weer van zolder halen, of de zwarte? Links of rechts socializm?*

  Rechts socialisme (alle rijken zijn gelijk) heeft deze crisis veroorzaakt naar mijn mening. Iets anders dan elitair socialisme kan ik het systeem in de VS en velen europese landen niet noemen.
  Ik schat inderdaad een opleving van nationalisme, conservatisme, protectionisme en links socialisme.
  Vooral dat laatste is een gevaarlijke ontwikkeling maar niet te voorkomen omdat ze het beeld kunnen verdraaien in hun voordeel.
  Partijen als de SP zullen roepen dat de huidige chaos is ontstaan door de vrije markt. Niets van waar natuurlijk maar maak dat het onwetende plebs maar eens duidelijk.

  Nationalisme en conservatisme zie ik als een gezonde ontwikkeling in het huidige wereld. Globalisering, corporatisme en NWO (zie bv EUSSR) is niet in het belang van de individuele vrije burger. Maar daar is niet iedereen het mee eens 😉

  Imre reageerde op deze reactie.

Comments are closed.