Het blijkt nu dat veel van het op IJsland gestald overheidsgeld geleend is. Geleend van wie dan vraag ik mij af, niet van banken omdat de betaalde rente veel hoger zou zijn dan de ontvangen rente.
Uit mijn tijd als IT-business analist op treasury (geldmarktproducten zakelijkĀ bankieren) bij een grootbank enige jaren geleden herinner ik mij een bepaald leenproduct dat speciaal voor lagere overheden zoals gemeenten en provincies was ontwikkeld.
Het ging zo: lagere overheden konden geld van de rijksoverheid lenen tegen een lagere rente dan de banken betaalden op de geldmarkt, iets van een half procent lager en via genoemdĀ bankproductĀ deelden de bank en de gemeente dat halve procent.
Het komt hier op neer: stel de banken kunnen op een bepaald moment geld uit de markt aantrekken tegen 4%, dan leent het rijk geld aan gemeenten tegen 3,5%, een half procent onder de marktprijs. Vervolgens leent de gemeente dat geld weer door aan de bank tegen 3,75%.
De gemeente verdient nu een kwart procent, alleen maar omdat deze toegang heeft tot goedkoop staatsgeld zonder er verder iets voor hoeven doen en de bank heeft geld voor een kwart procent onder de marktprijs kunnen aantrekken, voor 3,75% ipv 4%.
Iedereen blij dus behalve de belastingbetaler die hier voor een half procent wordt genaaid omdat dit feitelijk onzichtbare belastingheffing is. Let wel, het blijkt hier om honderden miljoenen Euro’s te gaan dus tientallen miljoenen aan rente per jaar.
Dit moedigt gemeenten en provincies natuurlijk aan om zoveel mogelijk te gaan lenen bij het rijk, ook al hebben ze dat geld helemaal niet nodig omdat het verder gewoon pieken (guldens) vangen voor ze is en een kwart procent op een paar miljoen loopt al snel op tot tienduizenden Euroās gratis geld.
Ik heb zo het idee dat het verdampte gemeentegeld op IJsland verkapt rijksgeld is dat vanwege dit soort constructies in handen van lagere overheden is gekomen.
Leuke truc.
Als ik een gemeentebankiertje was geweest en ervan af had geweten had ik ook zo geprobeerd miljarden te lenen, die weer weg te zetten en zo miljoenen voor de lokale tent binnen te trekken.
Die resterende centen snel omzetten in renovatie van monumenten en upgrading van gemeentelijke faciliteiten, knappe jongen die het geld dan weer uit de stenen/infrastructuur weet te krijgen.
Ieder vecht tenslotte voor zijn eigen clubje
Wanneer je dan ook nog de rekening bij anderen buiten je clubje weet te leggen noem ik dat briljant.
Heel interessant deze zaak toegelicht te krijgen door iemand die zelf in de haute finance gewerkt heeft en nu verheugenderwijs bereid is deze kennis met ons te delen!
Hugo van Reijen
Okay, maar hoe verantwoord je de extra uitgaven die buiten je budget vallen?
Niet? Geen extra uitgaven? Iedereen zou er voordeel bij hebben in de provincie maar juist dat is niet op te merken.
Is het dan alleen maar om de cijfers in je pot te zien groeien?…
Heel nuttig verhaal, Wladi! Is dit stiekem onderhands gedoe behalve misbruik van belastinggeld ook niet gewoon concurrentievervalsing? Mag dat wel van Neelie?
“Carry Trade”.
En dan daarop nog een verzekering nemen. => derivaat.
Als die dan ook moet worden ingelost… Oh lala.
Zo vloeren ze(we) elkaar.
wat doe je nog in Nederland Waldimir ?
(of ben je nu ookambtenaar )
Comments are closed.