Of anders gezegd: de wereld op z’n kop. Zo zou ik de mening van de Amerikaanse mevrouw, laat ik haar Beverly noemen, die zich vanmorgen aan mij opdrong tijdens het overigens weer uitstekende ontbijt in de “jungle” die Panama is, willen omschrijven.Beverly bleek al een behoorlijk lange tijd in de real-estate business te zitten in Arizona, in ieder geval meer dan 20 jaar. Huis in Gilbert onder de rook van Phoenix AZ, golfcourse en security inclusief. Op zoek naar wat real-estate koopjes in de omgeving om aldaar drie maanden per jaar de locale bevolking te pesten met haar interpretatie van de Spaanse taal. Helaas voor haar zijn de koopjes niet echt aanwezig in deze omgeving, gezien de overmatige verwachtingen van de gemiddelde Panamaños ter plaatse. De onroerend goed markt is nogal overvraagd aan de verkoopkant; prijzen lopen ook hier achter op de realiteit. Gringo’s hebben immers nog steeds geld zat.

De Case-Shiller index, die de ontwikkeling van prijzen van Amerikaans vastgoed behoorlijk weergeeft, was nog niet tot haar doorgedrongen.

Beverly wilde graag weten waarom ik in Panamá was. Niet moeilijk: om te gaan wonen. Beverly wilde graag weten waarom. Alweer niet moeilijk: omdat ik de accelererende trend richting socialisatie van de maatschappij meer dan zorgwekkend vind; als ouder voel ik mij verplicht om een uitweg voor mijn kinderen te creëren.

Ik moet de eerste vrouw nog tegenkomen die voor een dergelijk standpunt geen respect heeft. Zo ook Beverly. Wat minder respect had ze voor Bush c.s. en de manier waarop deze aan de macht gekomen was. Gore was “the man”, althans had het moeten zijn; en nu een zekere Obama (doet me denken aan een boterham, alhoewel ik hiervoor toch bedank, net als voor die andere minkukel). Change hangt in de lucht: méér en hogere belastingen.

Of dat dan geen enorme overgang zou zijn, om zo maar uit de “geciviliseerde wereld” in Panamá te gaan wonen. Waarop ik haar heb uitgelegd, dat ik in mijn visie de wereld van haar en mij, waarin diefstal en dus ook herverdeling van inkomsten onder dwang aan de orde van de dag zijn, niet als “geciviliseerd” classificeer. Dat is wat “wilden” doen: stelen, bedreigen, een ander geweld aan doen. De moderne “wilden” zijn de Greenspans, Bush-es, Bernankes, Wouter Bossen, McBama’s en ander addergebroed.

Het aantal van dit soort lieden is in Panamá aanzienlijk minder dan elders. Overigens is er géén instantie die banken “redden”, waardoor ze een stuk voorzichtiger zijn. Een speelrek zonder rubbertegels als het ware. Als je valt, dan doet het zeer. De socialistische “welopgevoedheid” die menigeen als “geciviliseerd” ziet, loopt hier nog wat achter. Moreel gezien steken ze hier op dat vlak torenhoog boven de Wouter “neem nog een miljardje of tien van andermans centen” Bos en ander addergebroed uit.  Dat geeft de Panamese wannabee-burger moed, zal ik maar zeggen.

Hoeveel “welopgevoede” bullshit wordt er nog over de dankbare (want door overheidsuitgaven armer gemaakte) “geciviliseerde” meute uitgestrooid, voordat men er achter komt dat het te laat is ? Wanneer wordt de meute eindelijk wakker ?

16 REACTIES

 1. 2000 jaar na keizer Nero (of was het Caesar?) wil de meute nog steeds ‘brood en spelen’. Wouter Bos c.s. bedient het populus vulgaris op zijn wenken. Wat dat betreft doe je er verstandig aan om te verkassen.

 2. Joehoe, het is al te laat, de meute wordt niet wakker, tenminste, dat is nog nooit vertoont. De meute laat zich afslachten hetzij als militair aan het front, danwel in een ineenstortende maatschappij. In beide gevallen gedraagt de meute zich als de slaafjes die ze eigenlijk ook willen zijn, dat is namelijk makkelijk, lekker een vidootje kijken of met je lijf vol drugs doorfeesten.

 3. Doe mijn hartelijke groeten aan aan Beverly.
  Zij kan zich beter bedienen van de diensten van een lokaal persoon die lagere prijzen weet te bedingen.
  hugo van reijen

 4. Oorlog, milieu, banken, overheid, links, rechts…troelala.
  We gaan nog steeds dieper en iedereen viert feest, het gouden kalf (huis, auto, kredieten) worden nog steeds vereerd. Overheden pompen geld in bodemloze putten om het feest door te laten gaan, maar douwen daardoor het mes nog dieper in het zieke lichaam.

  Laat mevrouw Beverly maar een stevige cuba libre nemen en nadenken over het onheil die al de gladjanussen en stropdassies in de wereld hebben aangericht. Raar, dat mensen nog steeds zo ziende blind zijn en geloven in links of rechts? Uiteindelijk is het allemaal socialistisch en crimineel stront op de broodplank!

 5. Geef me even Beverly haar nummer…AMSTERDAM, telegraaf – Volgens een onderzoek is 30 procent van de mensen die hulp zoekt voor een seksverslaving een vrouw.

  “In de Verenigde Staten is 30 procent van de seksverslaafden die hulp zoeken, een vrouw. In Groot-Brittannië zijn er nog niet zoveel vrouwen die zich melden, maar dat betekent niet dat het probleem minder aanwezig is”, zegt de Britse onderzoeker Don Serrat van Life Works.

  “Vaak komen vrouwen hulp vragen voor alcoholisme, een drugsverslaving of een depressie, en wordt tijdens de behandeling de onderliggende oorzaak, een seksverslaving, blootgelegd.”

  Hersenonderzoek heeft aangetoond dat bij cocaïne- en seksverslaving bijna dezelfde hersengebieden geprikkeld worden. Bij vrouwen is er bovendien een zeer sterke verwevenheid van verliefdheid en seks. Seksverlsaafde vrouwen zien niet zo snel het probleem en zeggen vaak dat ze gewoon snel verliefd worden.

 6. AMSTERDAM, telegraaf – Na de ruim €515 miljard afboekingen op de bijna waardeloos geworden subprime-hypotheken, hebben investeerders nu tot 90% afgewaardeerd op de cdo’s – verhandelbare pakketten met leningen, vooral in hypotheken en creditcardschulden. Overheden moeten zich voor meer garant stellen, aldus Barclays Capital.

  Van de bijna €1000 miljard aan waardepapieren die gerelateerd zijn aan riskante bedrijfskredieten is inmiddels €900 miljard afgeboekt.

  De afboekingen, die bank Lehman Brothers een faillissement in dreven, raken de beleggende banken en via krediettekorten de lenende bedrijven. Overheden hebben daarom wereldwijd voor €2,3 biljoen aan garantiekapitaal voor de financiële sector klaargezet om de verliezen van bedrijven op subprime, cdo’s en aanverwante beleggingen op te vangen. Volgens Barclays Capital moeten overheden meer aanhouden.

  De cdo’s achter de beleggingen hebben tot de grootste verliezen in de financiële geschiedenis geleid. Op de markt zijn de verhandelbare pakketjes leningen praktisch niets meer waard. Volgens zakenbank Morgan Stanley verhandelen cdo’s gemiddeld nog voor 10 cent, tegen één dollar vroeger.

 7. Van Wit Rusland, tot India, van Oekraine tot Argentinie, overal komen landen in de financiele problemen.

  Wat heeft, of waarom doen Panamese banken het beter of voorzichtiger?

  Ik kijk echt niet vreemd op als ik hoor dat Panama morgen aan het IMF infuus ligt.

  Volgens mij is juist Panama het land bij uitstek waar “de Rijk Groenink’s” naar toe verhuizen met hun vetten winsten en bonussen.
  Dat soort lui zijn de veroorzakers van de kredietcrisis.

  Eerlijk gezegd snap ik de cloe van het verhaal niet.

  Andre reageerde op deze reactie.

 8. @peter:

  “Eerlijk gezegd snap ik de cloe van het verhaal niet.”

  Dat “civilisatie” volgens velen neerkomt op een maatschappelijke structuur waarin iedereen elkaar geweld aandoet: quote “waarin diefstal en dus ook herverdeling van inkomsten onder dwang aan de orde van de dag zijn, niet als “geciviliseerd” classificeer. Dat is wat “wilden” doen: stelen, bedreigen, een ander geweld aan doen. De moderne “wilden” zijn de Greenspans, Bush-es, Bernankes, Wouter Bossen, McBama’s en ander addergebroed.”

  Alweer een begrip dat gekaapt is door collectivisten. Wie wil er nu niet “geciviliseerd” zijn, tenslotte.

  Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.

  peter reageerde op deze reactie.

 9. @Andre:

  Als dat civilisatie is, hoef ik niet zo nodig. Collectivist wil ik al helemaal niet zijn, ik denk liever voor mezelf.
  Het gaat me overigens wel goed af, ik leef een vrij leven zonder schulden, beetje spaargeld en doe wat “ikzelf” wil..

  Niet gek voor een barbaar. ofwel de libertarier in mezelf.

  IIS reageerde op deze reactie.

 10. @IIS:

  Daarom schrijf ik ook dat ik geen schulden heb. Met schulden kan ik me nooit vrij voelen.
  Met schulden kunnen de mondiale financiele crisis je geheel inpakken.

  Ja, ook mijn leven kan een zwieper krijgen, maar als vrije geest is het dan vallen en weer opstaan, maar niet laten ketenen door de financiele lasten.

  Oja, ik heb vroeger ook een hypotheek gehad, en ik voelde de last van die ketenen. Verplicht dagelijks naar werk gaan waar je jezelf niet in kon vinden.

  Maar uit mijn vroege jeugd heb ik ook geleerd om met weinig te kunnen overleven.
  Dat kan ik nog steeds, daarom heb ik nu ook een beetje spaargeld.
  Dus vallen: Opstaan en weer doorgaan.
  Daarnaast heb ik in het buitenland een klein maar schuldvrij boerderijtje. Ook geen kosten als onroerendgoed belasting of dergelijke belachelijke kosten.
  Dus als het in Nederland onmogelijk wordt, ga ik daar naar toe.

  IIS reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer reageerde op deze reactie.

 11. @peter:

  Shake hands! De mens leeft maar één keer en heel toevallig mogen we er even van proeven en dit tijdelijk aardse leven kan een stuk prettiger zijn zonder al te veel ballast en verplichtingen. Weg met contracten, schulden, burgerlijkheid en list en bedrog, lang leve de vrijheid en weg met de molenstenen. 😉

 12. @peter: “Ook geen kosten als onroerendgoed belasting of dergelijke belachelijke kosten.”
  Zou je ons kunnen vertellen welk buitenland kennelijk geen onroerende zaakbelastiung kent?
  Ik ben erg geinteresseerd.

  En hoe zit het er met andere belastingen?
  Ik denk m.n. aan rente-, dividend, vermogens- en vermogenswinst- belastingen.

  (Het is nl. mijn doel om belastingvrij te rentenieren van geld wat reeds van MIJ is en waar IK met beleggen de risico’s loop en dus ook IK de vruchten moet van plukken en niet de roverheid).

  Bij voorbaat dank.

  peter reageerde op deze reactie.
  Andre reageerde op deze reactie.

 13. @peter:

  “Echter is de belastingdienst niet zo geavanceerd als hier in Nederland.”

  Gezien de financiële problemen in dat land heb ik zo het donkerbruine vermoeden, dat dat zal gaan veranderen.

 14. @Scrutinizer:

  “Zou je ons kunnen vertellen welk buitenland kennelijk geen onroerende zaakbelastiung kent?”

  Als je het goed weet te verpakken: Panamá.

  Dat geldt ook voor de andere belastingen.

  Panamá heeft een territoriaal belastingstelsel. Inkomsten die hun oorsprong buiten Panamá hebben worden niet belast.

  In combinatie met het bankgeheim hier, zijn er interessante dingen mogelijk.

Comments are closed.